Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera 8"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
    Round one - Fight!
    Daj spokój

Już to zrobiłem.
    a więc pokarz, udowodnij !

Zdaje sobie sprawę z tego, że pułapka basowa polepszyła by rewerbacje, ale nie mam warunków do tego. Mam wyłączyć korekcje, sluchać dudniących, podbitych o 15db 47hz i 71hz, nie mieć żadnego zejścia, i mówić, ze tak jest lepiej, bo nie wprowadzam zbędnych zniekształceń? Wybacz, ale nie jestem zwolennikiem jednej gałki w wzmacniaczu, sztywnie płaskiej ch-ki, nawet jeśli barwa mi nie odpowiada i powiedzenia "nic nie będę zmieniał, bo pewnie konstruktor-guru tak chciał".
    I właśnie to próbuje Ci uświadomić byś nie zatruwał innych umysłów tym że ty jak to robisz, to robisz to dobrze - bo tak nie jest ! Nie dyskryminuje twojego rozwiązania - to twoje uszy i twój sprzęt itd. lecz prawa akustyki nie złamiesz! A ty piszesz o tym swoim rozwiązaniu jak by to ono było właściwe. (gdybyś pisał że ty robisz to tak i dla kogoś kto by chciał mieć to tak jak ty, zapodasz instrukcjię... to nie ma problemu, ja się z tym zgodzę/nie będę się czepiał, ale nie zgodzę się z tym że Ty stwierdzasz iż to co robisz jest rozwiązaniem poprawnej akustyki w pomieszczeniu - bo, a niech się powtórzę: praw akustyki nie złamiesz!

Karty muzycznej Audigy.
    szok - żebyś jeszcze przynajmniej użył czegoś naprawdę dobrego co ma funkcję ustanawiania przeróżnych form związanych z pogłosem... (ale i tak to Cię pewnie by nie zadowoliło ze względu na to że zakładam ustawił byś odpowiedni pogłos dla poprawnego wybrzmienia dźwięku...)

Słyszałeś kiedyś o subwooferach Velodyne? W referencyjnej serii DD jest system aktywnej korekcji, który wyrównuje wszystko do +/-3db, w dokładnie taki sam sposób, w jaki ja to robię. Płacąc 60 000zł za Velodyne DD-1812 SE mamy "kaszanę", a ich konstruktorzy to skończeni idioci, którzy nie znają podstaw audio. Mistrz.
    Nie oni, to ty nie znasz podstaw! Ja już pisałem o tym! - Korekcja nie może być alternatywą dla zachowania poprawnej akustyki w pomieszczeniu, może być jedynie jej uzupełnieniem!

Jeśli mi/w to co ja mówię, nie wierzysz to znajdź może jakąś dobrą firmę w necie zajmującą się akustyką i napisz do nich, że masz tylko jedno konkretne pytanie: czy to, jak ty to robisz .... (i tu opisz szczegółowo to co robisz z dźwiękiem, w jakim pomieszczeniu itd...) czy jest poprawne wedle praw akustyki? Czy właściwiej było by przystosować odpowiednio pomieszczenie w którym to mają zachodzić poprawne zjawiska związane z postrzeganiem dźwięku?
    BTW: Nie mów mi że ja lekceważę firmę Velodyne i ich wyroby - bo tak nie jest. Za to śmiem twierdzić że ty lekceważysz prawa akustyki! - Powiedz mi dlaczego np. realizatorzy studiów przystosowują swoje pomieszczenia, skoro przecież (według Ciebie) mogą za pomocą zwykłego EQ mieć to co chcą ?
    - Dlaczego sale koncertowe, kinowe i jeszcze inne pro mają swe pomieszczenie przystosowane akustycznie skoro przecież (według Ciebie) mogą mieć gołe ściany a do poprawnej akustyki w nań mogą użyć jedynie EQ?
    Jak odpowiesz mi na te pytania to wygrałeś swoją "round one" nokautem

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      a więc pokarz, udowodnij !
      Gdybym Ci pokazał liniową ch-ke, to i tak byś powiedział "co z tego, że jest liniowa ch-ka, jak to jest niepoprawne!". Zresztą i tak nie mam jak wykonać pomarów.

I właśnie to próbuje Ci uświadomić byś nie zatruwał innych umysłów tym że ty jak to robisz, to robisz to dobrze - bo tak nie jest !
      ty piszesz o tym swoim rozwiązaniu jak by to ono było właściwe.
      Co robię niewłaściwie? Po prostu wyrównuje ch-ke basu, nie poprawiajac rewerbacji, fala stojąca nie jest usunięta, a wyciszona. Równie "niewłaściwe" jest wyrównywanie ch-ki głosnika filtrem RLC, które wyrównuje ch-ke, ale nie usuwa zniekształceń, które towarzyszom miejscowo skrzywionej ch-ce, jednak jest to dość często stosowane.

Nie dyskryminuje twojego rozwiązania - to twoje uszy i twój sprzęt itd.
      Tak, własnie widzę.

Korekcja nie może być alternatywą dla zachowania poprawnej akustyki w pomieszczeniu, może być jedynie jej uzupełnieniem!
      Powiedz mi dlaczego np. realizatorzy studiów przystosowują swoje pomieszczenia, skoro przecież (według Ciebie) mogą za pomocą zwykłego EQ mieć to co chcą ?
      - Dlaczego sale koncertowe, kinowe i jeszcze inne pro mają swe pomieszczenie przystosowane akustycznie skoro przecież (według Ciebie) mogą mieć gołe ściany a do poprawnej akustyki w nań mogą użyć jedynie EQ?
      Czy właściwiej było by przystosować odpowiednio pomieszczenie w którym to mają zachodzić poprawne zjawiska związane z postrzeganiem dźwięku?
      Tak, jaasne. Ustawiłem bylejak sprzęt w gołych ścianach, i korekcją wszystko zrobiłem... Miesąc mi zajęło dojście do optymalnej adaptacji pomieszczenia, i ustawienia sprzętu, żeby wszystko grało jak najlepiej. Potem zabralem się za korekcje, która jak się okazało - z basem zrobiła cuda, ale nie uważam, że tylko dzięki niej osiągnąłem dobrej jakości dźwięk. Uważam, ze dzięki niej osiągnąłem bardzo liniowe pasmo basu, które pomimo osłuchania w dziedzinie subwooferów, wcisnęło mnie w fotel. Reszta to zasługa adaptacji akustycznej, no i oczywiście systemu dobrej jakości.

Skomentuj

Słuchajcie, mam problem. Troche to komicznie zabrzmi ; D Przykręcając głośnik zajechałem wkrętarką na zawieszenie głośnika i zrobiłem w nim dziurę ok 0,5cm. Nie mam pojęcia jak to zakleić, nie mogę tego tak zostawić bo słychać hałaśliwe furkotanie... I jeszcze jedno czy mógłby ktoś mi wyliczyć długość BR? Obudowa 35L @ 38Hz. Średnica 8cm. Darujcie sobie komentarze typu "wyrzuć go do śmieci"...

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
          zrobiłem w nim dziurę ok 0,5cm.
          to nie dziurka tylko DZURKSO :razz:
          Nie mam pojęcia jak to zakleić
          pewnie najlepiej klejem typu - butapren
          czy mógłby ktoś mi wyliczyć długość BR? Obudowa 35L @ 38Hz. Średnica 8cm.
          okł. 27cm ?

PS to nie odpowiedni temat... zrobiłeś OT to przynajmniej go zaznacz.

Skomentuj

Jaki OT? oO Budowa subwoofera- widzisz nazwę tematu? Więc chyba mogę o takie rzeczy pytać... Butaprenem kleić dziurę 0,5cm, ciekawe... Jak masz tak doradzać to dziękuje :)

Skomentuj

Słuchajcie, mam problem. Troche to komicznie zabrzmi ; D Przykręcając głośnik zajechałem wkrętarką na zawieszenie głośnika i zrobiłem w nim dziurę ok 0,5cm. Nie mam pojęcia jak to zakleić, nie mogę tego tak zostawić bo słychać hałaśliwe furkotanie...
              Musisz wymienić zawieszenie w głośniku. Gdyby to była mniejsza dziurka (1-2mm) można by spróbować nałożyć minimalną ilość sylikonu, i jeśli tak sklejone zawieszenie przetrwało by tortury z generatora na max mocy, to można by było zostawić.. Jednak w tym przypadku jedynie wymiana zawieszenia.

I jeszcze jedno czy mógłby ktoś mi wyliczyć długość BR? Obudowa 35L @ 38Hz
              Przeczytaj tutorial WinIsd. Pare minut czytania i będziesz potrafił to sam zrobić. Liczenie BR to najbardziej podstawowe podstawy

Skomentuj

aki OT? oO Budowa subwoofera- widzisz nazwę tematu? Więc chyba mogę o takie rzeczy pytać...
                LOL rzeczywiście myślałem że user tomszak to nie autor tematu... sorry, oczywiście to twój temat - ...gafa :blushing:

Butaprenem kleić dziurę 0,5cm, ciekawe... Jak masz tak doradzać to dziękuje
                A dlaczego by nie ? to gumowe zawieszenie, czy pianka? i pyt. to czy zrobiłeś dziurę (i trzeba teraz ją załatać), czy tylko przebiłeś się przez resor ?

Skomentuj

Zrobiłem dziurę i tzreba ją załatać bo niestety ubytku gumy nie znalazłem ;D Tak myślałem żeby podkleić izolacją od wewnątrz. Zawieszenie gumowe. Obliczałem port br i wyszła mi dlugosc 3cm oO Sugerowałem sie tym http://diy.3px.pl/?m=projekt&a=wzory_bassreflex.

Skomentuj

Sugeruj się tym http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd

Skomentuj

Nie karmić trolla!

Skomentuj

W winisd po wpisaniu parametrów wychodzi mi obudowa 300l, a wszystko jest dobrze wpisane...

Skomentuj

program Ci nie poda objetosci idealnej :P wpisz swoja objetosc, strojenie, srednice BR i dlugosc wyskoczy sama :) dobrze wpisz parametry i patrz na jednostki :)

Skomentuj

Wyliczył mi 24,8cm. Teraz pozostał tylko problem co zrobić z tą dziurą..

Skomentuj

kto przykreca glosnik wkretarka?
                              Wymien zawias gorny
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A widzisz, lenistwo - ciężko mi było wziąć śrubokręt... Powiem Wam, że aż tak mi to nie przeszkadza no ale jednak warto to zrobić. Jak myślicie dostanę rurkę pcv o średnicy 8cm?

Skomentuj

nie preszkadza ci, ze glosnik pierdzi?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A widzisz, lenistwo - ciężko mi było wziąć śrubokręt
                                    Nie widzę przeciwskazań jeśli się to zrobi umiejętnie i delikatnie. Jednak w tej roli widzę bardziej wkrętarke niż wiertarkę

Jak myślicie dostanę rurkę pcv o średnicy 8cm?
                                    Pewnie.

Skomentuj

Jak myślicie dostanę rurkę pcv o średnicy 8cm?
                                      wiem że 70mm są, 80mm pewnie też ale chyba już nie tak łatwo dostępne

Wyliczył mi 24,8cm.
                                      Ja podałem wcześniej ~27cm bo myślałem że to będzie typowy.... BR (przynajmniej z wywinięciem jednostronnym)
                                      Ten otwór 8cm to już masz zrobiony tak ? Gdyby w grę wchodziło: kupno "oryginalnego" tunelu BR to wtedy możesz kupić np. taki - http://stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html tylko że będziesz musiał powiększyć otwór z 80mm do 97mm(jak widać)

Skomentuj

zadna wiertarka, wkretarka tylko srubokret i z wyczuciem trzeba krecic bo wychodza takie kwiatki jak widac

a fi 80 to chyba nie widzialem
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Śrubokrętem to własnie z wyczuciem bo tym też można zrobić "dziurę"...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X