Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mała kolumna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mała kolumna

Witam
    Od razu mówię ,że to mój pierwszy projekt.
    Chciałbym zbudować małą kolumnę 2 drożną,która będzie głównie przenośna. Wymiary 15cm (szerokość) x 25cm (wysokość) x 15-20 cm (długość) z płyty MDF (takową posiadam).
    Myślałem o takim projekcie:

Na górze średniak na dole nisko.
    Poprawcie mnie bo być może lepsza będzie obudowa zamknięta lub z membraną bierną (passive radiator).

Głośniki:

-średniotonowy
    http://stx.pl/gdm-12-60-8-sc.html

-nisko
    http://stx.pl/gdn-16-50-8-sc.html

Zwrotnica
    http://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-8-753.html

Zastanawiam się tylko jakie przewody wybrać?

A i głośniki ze zwrotnica były by podpięte pod ten "wzmacniacz":

Oryginalnie zasilenie było 6V zmieniłem na 9V i działa tak ja działało. Wydaje mi się, że wzmacniacz jest 4 ohmowy ale testowałem 4 i 6 ohmowe głośniki. Grają jak należy. Podpięcie oczywiście pod jack'a.
    Zastanawiam się jeszcze nad okablowaniem.

Materiał wytłumiający wybrałem ten:
    http://stx.pl/material-tlumiacy.html

Jeśli w niewłaściwym dziale to sory (nie byłem pewny gdzie wrzucić).
    Podajcie swoje propozycje.

Pozdrawiam kondi1020.

Zamieszczone przez kondi1020 Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko jakie przewody wybrać?
    Zastanawiam się, czy wiesz w ogóle z jakich głośników typowo "składają" się kolumny dwudrożne.
    Bo to co zaproponowałeś to się w najmniejszym stopniu kupy nie trzyma. I uważasz, że przewody to akurat największy problem?

Skomentuj

Nie zastanawiaj się jakie przewody wybrać, tylko jakie głośniki i jak je zaaplikować, bo to co przedstawiłeś nie ma prawa bytu... wydawać dźwięki to będzie, ale nic poza tym... Ile kasy masz na głośniki?

Przyjrzyj się tematom...
      http://diyaudio.eu/showthread.php/14663-Niedrogie-2.1
      http://diyaudio.eu/showthread.php/13...ryczny-LOW-END

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        I uważasz, że przewody to akurat największy problem?
        Nie, nie uważam tak tylko nie jestem pewien jakie wybrać by ładnie wszystko grało.

Budżet jest mały, dokładnie z głośnikami i zwrotnicami chciałbym się zmieścić w około 100-max 120 zł.
        Ok strzeliłem gafę z 2 droznością.

Czy obudowa zamknięta lub b-r z średniotonowym na górze i nisko na dole była by dobra?

A i czy dobrze dobrałem zwrotnice, głośniki itp?
        Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy projekt.

Skomentuj

Najpierw może napisz do czego ma służyć ta kolumna, bo rozumiem, że chcesz zrobić tylko jedną kolumnę. Jeśli do prelekcji i odczytów, gdzie będzie tylko przetwarzany głos wystarczy jeden głośnik np. GDM-17-180-8-SC. Twój projekt ma sporo podstawowych błędów.

Skomentuj

Czy obudowa zamknięta lub b-r z średniotonowym na górze i nisko na dole była by dobra?
            Najpierw trzeba dobrać głośniki a później obudowę pod nie. średniotonowy i marny niskotonowy nie mają prawa bytu, już raz Ci to napisano... Napisz też jakich rozmiarów może to być maksymalnie skoro to sprzęt przenośny.
            Last edited by dolphin123; 05.03.2011, 20:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
              Najpierw może napisz do czego ma służyć ta kolumna
              Ma być po prostu przenośnym głośnikiem o ładnych basach i ładnym brzmieniu. Taka wersja podróżna.

chcesz zrobić tylko jedną kolumnę
              Tak

Twój projekt ma sporo podstawowych błędów.
              Błędy są rzeczą ludzką:) A w szczególności początkujących.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              jakich rozmiarów może to maksymalnie być
              Wymiary 15cm-20cm (szerokość) x 25cm (wysokość) x 15-20 cm (długość) już max.

Skomentuj

Nie.

A i czy dobrze dobrałem zwrotnice, głośniki itp?
                Nie.

ie jestem pewien jakie wybrać by ładnie wszystko grało.
                Nawet przewody ze złota tej "kolumny" nie uratują.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Nie najeżdżajcie na niego... przecież widać że nie wie jeszcze co jest 5... a się stara jak może...

Musi być dwu drożna ? opcja jednego pełno pasmowego odpada ?

Skomentuj

Zaproponujcie głośniki i zwrotnice, kable w zakresie do 120 zł.

Skomentuj

Czy moich postów nie widzisz? Przjerzyj sobie tematy i napisz co Ci się podoba to będziemy wiedzieć co Ci polecić...
                      Kable to akurat wydatek 5zł, więc na to bym w ogóle teraz nie patrzył...

Wymiary 15cm-20cm (szerokość) x 25cm (wysokość) x 15-20 cm (długość) już max.
                      Obudowa do 8litrów więc spokojnie coś da się polecić do 120zł dwudrożnego..
                      Przykładowo http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html + http://stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html

Skomentuj

Z tym niskotonowym to trafiles w 10. A czy zamiast proponowanego przez ciebie wysokotonowego mozna by uzyc srednio np. www.stx.pl/gdm-17-180-8-sc.html

Skomentuj

Co żeś się tak uparł na ten średniotonowy i to jeszcze większy od SK?

Skomentuj

A czy zamiast proponowanego przez ciebie wysokotonowego mozna by uzyc srednio np. www.stx.pl/gdm-17-180-8-sc.html
                            Nie, bo nie ma takiej potrzeby, sensu i nie, bo nie masz do tego zwrotnicy:) pod Twoim pierwszym postem podalem link (przypomne sie 3raz) tam w nim masz na tym zestawie 14SK+PJ projekt zwrotnicy i wszystko co potrzebujesz... Oczywiscie te max 8litrow spokojnie mozesz dac projektujac obudowe

Skomentuj

Ok. Skoro tak uwazasz to niech bedzie ten wyskotonowy. Czytam twoje posty i tamten temat. Nie sadzilem ze bede samemu robil zwrotnice :p. Ile wyniesie koszt tej zwrotnicy? A i czy wszystko bedzie wspolgralo z moim ,,wspanialym wzmacniaczem'' ?

Skomentuj

z tego wzmaka za duzo nie bedziesz mial. przejrzyj dzial akustyki sa tam dwa czy trzy niedawno zalozone tematy na temat przenosnego audio

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze patrzylem ale nie ma cewek o takich parametrach na stx.pl jak w projekcie. Jezeli sie myle to mnie popraw.

Skomentuj

Jest jeszcze firma Polink, oni mają wszystko :)

Skomentuj

Ok. Tylko chodzi o to ze chcialbym zamowíc wszystko z jednego zrodla. (koszty przesylki)

Skomentuj

Zakładając, że zastosowanie tej kolumny będzie, jakie będzie, spokojnie możesz użyć Cewka-filtr CRF - L=1,0 - R=0,7 oraz Cewka-filtr CPK - L=0,4 - R=0,6.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X