Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wykonać suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
    Niestety to będzie kolejny sub budżetowy. Na głośnik chce przeznaczyć około +-200zł. Chyba będę kupował montował 2xTDA Irka. Proszę o porady odnośnie głośnika do 2xTda, pudło poszukam jeszcze gotowych sprawdzonych projektów, tudzież coś policzę, ale bardziej skłaniam się ku gotowemu sprawdzonemu projektowi.

Skomentuj

Ja bym na Twoim miejscu zastanawiał się, czy nie wziąć w ciemno nowego 12" STX samochodowego 2x4ohm, czysto teoretycznie powinien fajnie zejść, i nie zamulić, ale nikt jeszcze nie testował. Jego "poprzednicy" to udane głośniki, więc czemu by nie spróbować. Mając mniejszy budrzet bym to napędził 2x TDA 7294 (w układzie 2x4ohm), to by było jakieś +/- 100-150w@4ohm, więc w przypadku obudowy BR myślę, że taka moc by wystarczyła w zupełności. Pamiętaj o tym, że pomiędzy 150w, a 300w jest jedynie 3db róznicy...

Skomentuj

może ma ktoś takową 2xTDA 7294 2x4ohm ,sama elektronika za sensowną kase, na zbyciu bo ja nie mogę jeszcze wrzucić ogłoszenia z chęcią bym kupił

---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post o 13:28 ----------

Myślę o zakupie panel od Karola22m http://allegro.pl/panel-wzmacniacz-s...509881566.html czy nadaje sie do ww. STX 12" ?

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
          Mając mniejszy budrzet bym to napędził 2x TDA 7294 (w układzie 2x4ohm), to by było jakieś +/- 100-150w@4ohm, więc w przypadku obudowy BR myślę, że taka moc by wystarczyła w zupełności. Pamiętaj o tym, że pomiędzy 150w, a 300w jest jedynie 3db róznicy...
          Co to za bzdury? 1kostka TDA ma ok 70w mocy to po pierwsze a po drugie jeśli zrobił by mostek to od 4ohm nie będzie pracował(no może trochę tak ale nie za długo)... Tyle w temacie...
          Zamieszczone przez moskit Zobacz posta
          Myślę o zakupie panel od Karola22m http://allegro.pl/panel-wzmacniacz-s...509881566.html czy nadaje sie do ww. STX 12" ?
          Raczej słabo... Bo on ma ok 150W przy 4r a Ty potrzebujesz wzmaka pracującego albo w 2ohmach albo w 8ohmach jeśli koniecznie chcesz ten 2 cewkowy głośnik

Skomentuj

no to moze oklepany i wszystkim znany gdn 30/120 :P

Skomentuj

nie jest powiedziane że chce ten głośnik ja jeszcze sam nie wiem co dokładnie chcę dlatego proszę o pomoc w wyborze :) szukam elektroniki i głośnika, warto ten panel od Karola22m? Jeżeli bym go wylicytował to co do niego dobrać?

---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

Do tego panelu od Karola to jakie głośniki by były godne uwagi?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                Co to za bzdury? 1kostka TDA ma ok 70w mocy to po pierwsze a po drugie jeśli zrobił by mostek to od 4ohm nie będzie pracował(no może trochę tak ale nie za długo)... Tyle w temacie...
                Jedna kostka ma 70w@4ohm, głośnik ma 2 cewki 2x4ohm. Dajemy na 2 końcówki identyczny sygnał, i mamy po 70w na cewkę, czyli łącznie 140w (3db ciszej niż 280w). Zanim napiszesz, że ktoś pisze bzdury, przeczytaj post jeszcze raz, wyraźnie pisałem:
                Zamieszczone przez BioCannabis
                2x TDA 7294 (w układzie 2x4ohm)

Skomentuj

Zamieszczone przez moskit Zobacz posta
                  Do tego panelu od Karola to jakie głośniki by były godne uwagi?
                  Jeżeli mógł byś trochę nadwyrężyć budżet, możesz się skusić o Visaton W250s, w sklepie grelton udało mi się go kupić za ok 220zł (oczywiście jeżeli ponegocjujesz z nimi) inny wybór może paść na Peerless SLS-10.

Skomentuj

panel już jest http://allegro.pl/show_item.php?item=1509881566, pora szukać głośnika co byście polecili do tego panelu oprócz ww. ? Pomieszczenie 22m^2, głównie kino 80%, reszta muzyka, nie słucham głośno.
                    Last edited by moskit; 21.03.2011, 21:33.

Skomentuj

Jak do kina to możesz wziąć Visaton W300s lecz wtedy mogą wystąpić problemy z opanowaniem głośnika przy maksymalnym wykręceniu gałki.

Skomentuj

W300s 400zł to 2x za duże progi dla mnie :( niestety połowę tego mogę na głośnik przeznaczyć.

Skomentuj

To pisz do greltona o W250s, spróbuj utargować cenę i go bierz. Nic innego nie znajdziesz w tej cenie.

Skomentuj

Nie słuchałem tego głośnika, ale podobno W250 gra na poziomie Tonsila GDN 25/80. Za to miałem W300 (w BR), i grał poprawnie, niemęcząco, miał fajne naturalne, "papierowe" brzmienie basu. Niestety jak na moje ucho zejście, wykop, zróżnicowanie i wrażenie szybkości na dość przeciętnym poziomie.

Ten głośnik do kina był by świetny:
                            http://allegro.pl/potega-basu-magnat...510532574.html

Głośnik "pompka" do najniższych częstotliwości, grający z duużą ilością mięska w najniższych rejestrach. Gdybym miał na ten cel kase, to sam bym go wziął z miejsca...

Skomentuj

Co w tym magnacie takiego swietnego?

Skomentuj

to ze pompuje i muli co mocno sie odznaczy w kinie np podczas wybuchow lub jakiegos dudnienia...
                                zdecydowanie bardziej wolalbym tutaj cos klasy GDN AA (nisko z "mieskiem" ale nie zamula) tylko ze pod te 150w to naprawde ciezko
                                to juz lepiej poszukac czegos starego uzywanego 100-150w
                                moze cos z beymy by sie znalazlo?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  pompuje i muli
                                  No w BR pewnie by był muł, w zamknietej wątpie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Co w tym magnacie takiego swietnego?
                                  Zagra bardzo potężnie w najniższych rejestrach, co jest priorytetem w kinie, i dobra cena jak na używany. Najlepiej OZ z korekcją, BR może mulić, i paradoksalnie zejście za słabe. Co z tego, że BR podbije np. 35hz jak przez to podbicie głośnik prędzej wypluje membrane, niż należycie odtworzy 20hz. Może i mam manie niskiego basu, ale jak brzmi wybuch na subie schodzącym liniowo do 35hz, a jak na subie schodzącym liniowo do 20hz Różnice usłyszał by głuchy.

Skomentuj

Lipa nie glosnik, ta detka ma chyba wieksze Sd niz sama membrana. Jak juz sie bawic w korekcje aktywna to glosnik 15-18 cali w malej obudowie oz lub os.

Skomentuj

ta detka ma chyba wieksze Sd niz sama membrana
                                      Dzięki temu głośnik jest przystosowany do większych wychyleń, niż niejeden 15'

Jak juz sie bawic w korekcje aktywna to glosnik 15-18 cali w malej obudowie oz lub os.
                                      Firma Velodyne z powodzeniem stosuje głośniki 10-12' do tego typu subwooferów.

Skomentuj

Myslisz, ze liniowosc pracy tego taniego glosnika jest tak dobra jak firmowe glosniki za tysiaka? Z taka wielka detka mozna kupic chinski glosnik za 80 zl.
                                        Firma Velodyne musi miec konstrukcje dla "kazdego" co nie znaczy, ze kazdy ich sub jest wart uwagi.

http://www.avtalk.co.uk/showthread.php?t=12281 rzucie sobie okiem na ten pokazny test subwooferow i skonczcie gadac glupoty ze jakies male glosniki daja dobrej jakosci bas.

Skomentuj

Myslisz, ze liniowosc pracy tego taniego glosnika jest tak dobra jak firmowe glosniki za tysiaka?
                                          Głośnik ma xmax 16mm, więcej niż Peerless XXLS 12... Cewke 2,5 cala, czyli większą od XXLS 12 A czy taki tani? 165 to tanio, ale on jest używany... Nowy kosztuje duuużo więcej. Myślę, że STX AA w kinie też by zapierał dech w piersiach, ale niestety nie mają go na stanie, no i jest to 2x4ohm.
                                          Last edited by BioCannabis; 23.03.2011, 16:20.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X