Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kolumny dosyć dobrze grają, ale mają słaby bass
    jednym muzyka wystarczy z podstawa basowa a jak wicac inni musza miec BASS...
    trzeba bylo odrazu mowic ze jestes maniak i chcesz mega cisnienie :P
    chociaz z takim budzetem to raczej bylo nieosiagalne

a na suba to trzeba min 500zl

Skomentuj

Pokój około 11 m3, ale wkrótce będzie 2x większy.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jednym muzyka wystarczy z podstawa basowa a jak wicac inni musza miec BASS...
      trzeba bylo odrazu mowic ze jestes maniak i chcesz mega cisnienie :P
      Nie no jestem zadowolony z tych głośników, bo w zasadzie to zrobiłem je żeby ogarnąć temat
      A teraz do tego chcę zrobić suba. Tylko 500 zł to trochę sporo. Poważnie taniej nic nie wyda ?

Skomentuj

Tylko 500 zł to trochę sporo. Poważnie taniej nic nie wyda ?
        nie widze sensu robic suba na 8" za polowe tej kwoty

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post o 16:24 ----------

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...998#post269998
        no i masz taniej

Skomentuj

Nie no tak na łatwiznę to odpada :P Chcę samemu się pobawić
          Skoro ktoś sprzedaje suba za 350 to znaczy że da radę zrobić taniej niż 500 zł. Więc nie wiem czemu twierdzisz, że taniej niż 500 się nie da...

Skomentuj

Skoro ktoś sprzedaje suba za 350 to znaczy że da radę zrobić taniej niż 500 zł.
            DIY a uzywane fabryczne to zupelnie inna bajka

Więc nie wiem czemu twierdzisz, że taniej niż 500 się nie da...
            da sie - ale jak pisalem nie widze sensu robic 8" za polowe tego

Skomentuj

Dlaczego nie widzisz sensu?
              I czy do suba będzie potrzebna zwrotnica jeśli już jest we wzmacniaczu ?

Skomentuj

filtr dolnoprzepustowy jeśli wzmacniacz go nie zawiera

Skomentuj

I czy do suba będzie potrzebna zwrotnica jeśli już jest we wzmacniaczu ?
                  skoro jest we wzmacniaczu (aktywny filtr dolnoprzepustowy) to juz zadnej zwrotnicy nie potrzebujesz

Dlaczego nie widzisz sensu?
                  wydasz powiedzmy te 250zl na suba ktory zagra niewiele nizej i niewiele mocniej niz kolumny
                  za niewiele wiecej mozesz zrobic juz cos co zagra DUZO mocniej, nizej a nawet i lepiej

Skomentuj

Jaki ? Ilu watowy głośnik zastosować, żeby mniej więcej pasował to tych moich kolumienek ?

Skomentuj

moc nie jest az tak istotna
                      liczy sie rowniez efektywnosc glosnika

najtanszy aktywny subwoofer to byla tesla ARN 226 + TDA7294

obecnie tesli nie znajdziesz (no chyba ze uzywka) wiec lepiej by zastosowac stx GDN 22 SCX + mostek TDA7924
                      jak wiekszy rozmiar to pojawil sie nowy 12" glosnik STXa ktory zadowoli sie mostkiem TDA

nie tak dawno na allegro bylo duzo tanich wzmacniaczy do subwooferow. teraz praktycznie ich nie ma
                      jakbys takie 2 dorwal (byly za ok 100-150zl) to moznaby wykozystac 2 cewkowe subwooferowe STXy i za stosunkowo niewielkie pienaidze bylby naprawde potezny sub

jak ma byc nowe to zostaja ci irkowe SUB150 i SUB 300 za 300-500zl + glosnik i skrzynka

Skomentuj

http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-d...631863851.html

Wychaczyłem to na allegro. Czy z tego coś dobrego da się zrobić ? Czy warto inwestować i dokupywać do tego transformator i głośnik?
                        Co do wzmacniacza, to kupiłem pioneera z zapasem mocy. Może kiedyś zrobię większe kolumny.
                        I czy bez problemu będzie można podłączyć tego suba z budowanym wzmacniaczem to tego pioneera ?

Skomentuj

jak go naprawisz to mozesz cos robic...
                          chociaz ja dobrych doswiadczen z matronixem nie mialem :p

odpowiednie wejscie i da sie podlaczyc

Skomentuj

Widzę popalone rezystory. No cóż, zobaczymy co z tego wyjdzie jak je wymienię.
                            Od razu spytam jaki głośnik i transformator najlepiej użyć do tego matronixa ?

Skomentuj

Czaruję...
                            X