Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    oj widze ze twoja wiedza jest zerowa...
    to moze lepiej kup gotowy wzmacniacz? :/
    Uprzedzałem...
    Gotowy wzmacniacz że w sensie ten co podałeś (http://allegro.pl/wzmacniacz-mostkow...547906293.html) czy w ogóle zewnętrzny?

Mógłbyś podać link np. z aukcją takiego zasilacza, transformatora ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
      Gotowy wzmacniacz że w sensie ten co podałeś (http://allegro.pl/wzmacniacz-mostkow...547906293.html) czy w ogóle zewnętrzny?
      kup gotowy uzywany na allegro lub w komisie
      tak, zewnetrzny

Mógłbyś podać link np. z aukcją takiego zasilacza, transformatora ?
      tak, zdecydowanie kup gotowca :/

Skomentuj

Heh no to mnie zdemotywowałeś :)
        Jeszcze trochę i w ogóle zrezygnuję
        Bo tych transformatorów trochę jest na allegro i nie wiem który się nada, a dokładnie z takimi parametrami jak napisałeś nie mogę znaleźć...

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 19:23 ----------

Oczywiście nie mam zamiaru rezygnować. Nie wiem jak, ale to zrobię
        A więc wykaz podzespołów mam i wg Ciebie będą pasować. Skoro tak mówisz to tak będzie

Ostatnia prośba do was. Teoria teorią, ale może istnieją jakieś wideoporadniki jak to złączyć żeby trzymało się kupy
        Jeśli tak to proszę o linki.
        Z góry dzięki.

Skomentuj

Kup fabryczny używany, bo sobie krzywdę zrobisz. To nie złośliwość ale dobra rada.

Skomentuj

Ale co ?

Skomentuj

Ale co ?
              Wzmacniacz Szkoda, żebyś sfajczył pierwsze kolumny nieudanym wzmacniaczem DIY.

Skomentuj

czy na allegro swiat sie konczy?

jak nie znajdziesz na allegro to szukaj w sklepach
                np tu www.toroidy.pl

mam nadzieje ze nie zrobisz sobie krzywdy przy budowie tego

do tego wzmacniacza bedziesz tez potrzebowal radiator
                np taki
                http://allegro.pl/radiator-aluminiow...545535725.html
                http://allegro.pl/radiator-aluminiow...553125120.html dobra cena jak na uzywke
                http://allegro.pl/profil-radiator-al...511627992.html

Skomentuj

Kolekcjoner, widzę (na poprzedniej stronie), że wybrałeś zestaw 14SCX+PJ. No i na początek to bardzo słuszna decyzja bo to w miarę sensowny zestaw - zarówno pod kątem brzmienia jak i zdobywania doświadczenia. Biorąc pod uwagę pytania, jakie zadajesz odnośnie własnoręcznego składania wzmacniacza to polecam pójść za radą kolegi RpLand kilka postów wyżej i kupić jakiś fabryczny, używany wzmacniacz. Albo w komisie albo na allegro. Jakiś sensowny wzmacniacz produkcji Unitry, który w zupełności Ci wystarczy, można wyhaczyć już za 50-100 zł. Nie patrz na to, że 14SCX ma 140 wat a taka Unitra tylko 15-25 wat bo to nie ma znaczenia (tak ogólnie rzecz biorąc...)

Pierwsze lepsze przykłady:
                  http://allegro.pl/ws-311d-trawiata-h...544958310.html
                  http://allegro.pl/unitra-pw-3015-ste...547790519.html

Oczywiście nie musi to być coś produkcji Unitry, można uderzać w inne opcje. Zwiększając kwotę do np 200 zł można już wybrać coś naprawdę dobrego. Jeśli będziesz składał coś własnoręcznie to na pewno nie zmieścisz się w 200 zł (części do końcówki, preamp (jeśli konieczny - raczej tak), trafo, radiator, obudowa...)

Skomentuj

Paweł powiedz mi tylko pod co jest ta płytka przygotowana ? http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

Postanowiłem, że poznam głębiej temat i będę próbował zrobić wzmacniacz wewnątrz kolumny.

Skomentuj

pod zestaw elementow do zwrotnicy widoczny na tym zdjeciu

Postanowiłem, że poznam głębiej temat i będę próbował zrobić wzmacniacz wewnątrz kolumny.
                      w takim razie przygotuj sie na duze koszta

300-350zl kolumny + ok 200zl wzmacniacz

Skomentuj

Wysokotonowy - GDWK-10-200-8-PJ - 30,00 zł
                        Niskotonowy - GDN-14-100-8-SCX - 44 zł
                        Wzmacniacz mostkowy 1x150W TDA7294 - 70 zł
                        Zwrotnica - własnej roboty wg schematu, który pokazałeś - jaki mniej więcej mogą być koszty ?
                        Terminal - np. ten Link - 5 zł
                        No i kable.
                        A obudowa, to własny zakres + piwo dla stolarza.

---------- Post dodany o 12:54 ---------- Poprzedni post o 12:51 ----------

A zapomniałem jeszcze o radiatorze do wzmacniacza, też kilkanaście zł, ale znajdę coś u siebie.

Skomentuj

Ale to mono ? Musisz pomnożyć x 2.

Wystarczy pojedynczy tadek. Do tego musisz dokupić trafo i radiator. Np TS90/16 za kilkanaście pln kupisz na allegro.
                          http://allegro.pl/unitra-trafo-ts-90...552756849.html

Skomentuj

A np. taki już z radiatorem ? http://allegro.pl/avt2153-b-wzmacnia...509528946.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

Napisał Kolekcjoner
                              Wystarczy pojedynczy tadek.
                              ten wzmacniacz mozna rozdzielic na stereo - ma 2 wejscia audio
                              podalem ten bo jest razem z zasilaczem i zesatawem elementow

Zwrotnica - własnej roboty wg schematu, który pokazałeś - jaki mniej więcej mogą być koszty ?
                              koszt jednej zwrotnicy to 30-100zl zaleznie od jakosci elementow

nie zapominaj ze wysylki tez kosztuja
                              staraj sie zamowic jak najwiecej czesci z jednego miejsca - np na stronie STXa kupisz glosniki, kable, czesci do zwrotnic, tunel i terminal

fronty do kolumn mozesz zrobic sam lub kupic gotowe u mnie http://allegro.pl/fronty-kolumn-moni...546037573.html (dla forumowiczow wysylka gratis)

byle tego nie popsul tak jak juz sie zalilo bardzo duzo osob...

a gdzie ty tam radiator widzisz? (poza zdjeciem)
                              przeciez w opisie radiatora brak

nie zapomnij ze obudowa to nie tylko koszt plyt
                              bedziesz musial zakupic kleje do drewna i do klejenia forniru (wikol, butapren)
                              papiery scierne, narzedzia (wiertla, nozyki, pedzle itp), lakier itp itd
                              nie wspominajac oczywiscie o samym fornirze

Skomentuj

Napisał raven1985

Napisał Kolekcjoner
                                Wystarczy pojedynczy tadek.
                                ten wzmacniacz mozna rozdzielic na stereo - ma 2 wejscia audio
                                podalem ten bo jest razem z zasilaczem i zesatawem elementow
                                Skoro go się da rozdzielić na stereo to go biorę. Muszę do niego dokupić jeszcze jakiś radiator.

Napisał Kolekcjoner
                                koszt jednej zwrotnicy to 30-100zl zaleznie od jakosci elementow
                                Co do schematu zwrotnicy, który podałeś rozumiem, że ten mniejszy głośnik na schemacie po lewej to niskotonowy tak ? (http://img168.imageshack.us/f/stx141...02008pmh2.gif/)

Napisał Kolekcjoner
                                nie zapominaj ze wysylki tez kosztuja
                                staraj sie zamowic jak najwiecej czesci z jednego miejsca - np na stronie STXa kupisz glosniki, kable, czesci do zwrotnic, tunel i terminal

fronty do kolumn mozesz zrobic sam lub kupic gotowe u mnie http://allegro.pl/fronty-kolumn-moni...546037573.html (dla forumowiczow wysylka gratis)
                                Tak tak, pamiętam o przesyłce, będę się starał wziąć wszystko od razu. Jeśli mój stolarz nie zrobi mi frontów to będę je zamawiał

Napisał Kolekcjoner
                                byle tego nie popsul tak jak juz sie zalilo bardzo duzo osob...
                                A co tam zepsuć ? Będzie robił, aż zrobi dobrze, a jak nie to samemu będę poprawiał, ewentualnie fronty kupię od Ciebie.

Napisał Kolekcjoner
                                A np. taki już z radiatorem ? http://allegro.pl/avt2153-b-wzmacnia...509528946.html
                                a gdzie ty tam radiator widzisz? (poza zdjeciem)
                                przeciez w opisie radiatora brak
                                Opis w ogóle jest ubogi. Myślałem, że sprzedający pisząc "elementy w zestawie" miał też na myśli radiator, bo po kiego grzyba on na zdjęciu w takim razie ? :P

nie zapomnij ze obudowa to nie tylko koszt plyt
                                bedziesz musial zakupic kleje do drewna i do klejenia forniru (wikol, butapren)
                                papiery scierne, narzedzia (wiertla, nozyki, pedzle itp), lakier itp itd
                                nie wspominajac oczywiscie o samym fornirze
                                Tak tak pamiętam. Jak na razie najmniej martwię się obudową, chociaż wiem, że to też jest bardzo ważne. Bardziej martwię się aby to dobrze połączyć i zrobić dobry zasilacz transformatorowy.
                                Takie zdjęcia mi dużo pomagają. No i dobre, przejrzyste schematy.

---------- Post dodany o 02:22 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------

Paweł masz zdjęcie tej płytki z drugiej strony ? http://img238.imageshack.us/i/podlaczeniexn1.jpg/

Skomentuj

Skoro go się da rozdzielić na stereo to go biorę. Muszę do niego dokupić jeszcze jakiś radiator.
                                  te ktore podalem na aukcjach sa w dobrych cenach

Co do schematu zwrotnicy, który podałeś rozumiem, że ten mniejszy głośnik na schemacie po lewej to niskotonowy tak ? (http://img168.imageshack.us/f/stx141...02008pmh2.gif/)
                                  nie napisze wprost
                                  sam to rozszyfruj
                                  http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm

Jeśli mój stolarz nie zrobi mi frontów to będę je zamawiał
                                  proponuje dla pewnosci zawrzec umowe - jak nie zrobi ich poprawnie to nie plac!
                                  ubezpiecz sie w taki sposob poniewaz wiele osob na forum zostalo oszukanych przez takich "specjalistow" co duzo skasowali a zrobili bubla

Myślałem, że sprzedający pisząc "elementy w zestawie" miał też na myśli radiator, bo po kiego grzyba on na zdjęciu w takim razie ? :P
                                  przeczytaj opis z EDW na stronie AVT - tam wyraznie pisze ze radiator nie wchodzi w sklad zestawu

Paweł masz zdjęcie tej płytki z drugiej strony ? http://img238.imageshack.us/i/podlaczeniexn1.jpg/
                                  mam, ale ta plytke od dolu masz na schemacie w PDFie!
                                  nic wiecej na zdjeciu nie zobaczysz poza punktami lutowniczymi i opaskami zaciskowymi

Skomentuj

te ktore podalem na aukcjach sa w dobrych cenach
                                    Cena wzmacniacza i radiatora nie jest taka duża. Na razie postanowiłem zrobić pasywne kolumny bez wzmacniacza w środku.
                                    Pójdę za radą kolegi dabyla i znajdę jakiś używany zewnętrzny wzmacniacz, ewentualnie w późniejszym czasie sam będę próbował.
                                    Transformator + wzmacniacz i wychodzi prawie 200 zł.

proponuje dla pewnosci zawrzec umowe - jak nie zrobi ich poprawnie to nie plac!
                                    ubezpiecz sie w taki sposob poniewaz wiele osob na forum zostalo oszukanych przez takich "specjalistow" co duzo skasowali a zrobili bubla
                                    To będzie znajomy, więc jakoś się dogadamy

mam, ale ta plytke od dolu masz na schemacie w PDFie!
                                    nic wiecej na zdjeciu nie zobaczysz poza punktami lutowniczymi i opaskami zaciskowymi
                                    Tylko, że na tym pdfie są tylko otwory nic więcej, przydałby się jakiś schemat montażowy.

Ale i tak będę musiał zrobić inną zwrotnicę, bo do tej co podałeś nie mogłem znaleźć elementów. Szukałem na stx.pl, allegro, polink...
                                    Do tej za to jest http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-gdn-1...k-schemat.html i będę musiał to zrobić.
                                    Ta płytka koniecznie musi być z laminatu ?

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 17:09 ----------

Dupa, jednak i do tej zwrotnicy brak kondensatorów na magazynie u nich.
                                    Znacie jakieś inne strony gdzie kupie te wszystkie cewki, kondenstatory do tej zwrotnicy? Bo na stx rezystory mieli. Oprócz allegro, polink i stx.

Skomentuj

Cena wzmacniacza i radiatora nie jest taka duża.
                                      70+20zl=90zl
                                      za podobna kase da sie zlozyc uniampa - ale ty sobie z tym nie poradzisz wiec musisz zaczac od TDA

Transformator + wzmacniacz i wychodzi prawie 200 zł.
                                      a za taka kase kupisz lepsza uzywke
                                      ja np kupilem philipsa za 70zl :P

Tylko, że na tym pdfie są tylko otwory nic więcej, przydałby się jakiś schemat montażowy.
                                      w PDFie linie to linie ciecia laminatu. pola to sa "sciezki"
                                      kropki to otwory pod elementy
                                      schemat montazowy masz na zdjeciu
                                      nie mam pojecia w czym masz jeszcze problem

Ale i tak będę musiał zrobić inną zwrotnicę, bo do tej co podałeś nie mogłem znaleźć elementów. Szukałem na stx.pl, allegro, polink...
                                      Do tej za to jest http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-gdn-1...k-schemat.html i będę musiał to zrobić.
                                      w polinku nie znalazles czesci do zwrotnic
                                      w takim razie ta firma nie ma racji bytu na naszym rynku! ;]

Ta płytka koniecznie musi być z laminatu ?
                                      nie, moze byc na deseczce lub w "pajaku"

Dupa, jednak i do tej zwrotnicy brak kondensatorów na magazynie u nich.
                                      Znacie jakieś inne strony gdzie kupie te wszystkie cewki, kondenstatory do tej zwrotnicy? Bo na stx rezystory mieli. Oprócz allegro, polink i stx.
                                      mozesz mi powiedziec jakim cudem z polinku nie maja czesci? bo jakos tego nie rozumiem :???:
                                      kupuje u nich od lat i jedyne co im sie skonczylo to terminale ktore u nich wykupilem ;]

Skomentuj

a za taka kase kupisz lepsza uzywke
                                        ja np kupilem philipsa za 70zl :P
                                        Dlatego i ja będę szukał :)

w PDFie linie to linie ciecia laminatu. pola to sa "sciezki"
                                        kropki to otwory pod elementy
                                        schemat montazowy masz na zdjeciu
                                        nie mam pojecia w czym masz jeszcze problem
                                        Nic z tego nie czaje po prostu :P http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF
                                        Pierwszy raz widzę taki "schemat"
                                        Pola to ścieżki ? Jak tam jest kilka wielkich pól...
                                        Miałem na myśli schemat montażowy coś podobnego do np. tego http://www.eres.alpha.pl/elektronika...aty/sch170.jpg
                                        Napisałeś wcześniej, że masz zdjęcie tej zwrotnicy "od spodu", jakbyś mógł to byłbym wdzięczny jak byś wstawił :) Dla mnie ułatwi sprawę, więcej nie zawracam dupy i biorę się do roboty

mozesz mi powiedziec jakim cudem z polinku nie maja czesci? bo jakos tego nie rozumiem
                                        kupuje u nich od lat i jedyne co im sie skonczylo to terminale ktore u nich wykupilem ;]
                                        Pewnie słabo szukałem. A jednak jest, tylko mam pytanie odnośnie cewki, bo tam są cztery rodzaje, AIR COIL (to wiem, że jest powietrzna, której potrzebuję), SPOOL COIL, TORTOIDAL COIL i ROD COIL.
                                        Jak się nazywa ta duża cewka tutaj ? http://img238.imageshack.us/i/podlaczeniexn1.jpg/ Domyślam się, że jest to SPOOL COIL, ale wolę zapytać i się upewnić, niż źle zamówić

---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------

Jednak się pomyliłem, ROD COIL to rdzeniowa której potrzebuje

Mam już wybrane elementy do zwrotnicy, po podliczeniu za dwie sztuki wychodzi 60 zł. Czy to nie za mało? Ktoś wcześniej napisał, że zwrotnica kosztuje więcej niż 30 zł.

Skomentuj

Nic z tego nie czaje po prostu :P http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF
                                          Pierwszy raz widzę taki "schemat"
                                          Pola to ścieżki ? Jak tam jest kilka wielkich pól...
                                          Miałem na myśli schemat montażowy coś podobnego do np. tego http://www.eres.alpha.pl/elektronika...aty/sch170.jpg
                                          Napisałeś wcześniej, że masz zdjęcie tej zwrotnicy "od spodu", jakbyś mógł to byłbym wdzięczny jak byś wstawił Dla mnie ułatwi sprawę, więcej nie zawracam dupy i biorę się do roboty
                                          oj wyjatkowo oporny jestes

bierzesz to zdjecie, pdfa i nakladasz na siebie oba i dostajesz cos w tym stylu

a tu masz sposob montazu innej zwrotnicy (dokladnie tamtej nie moge teraz znalezc)

Pewnie słabo szukałem. A jednak jest, tylko mam pytanie odnośnie cewki, bo tam są cztery rodzaje, AIR COIL (to wiem, że jest powietrzna, której potrzebuję), SPOOL COIL, TORTOIDAL COIL i ROD COIL.
                                          zwroc uwage ze poza typem rdzenia masz tez dziesiatki wersji tych cewek
                                          zmienna grubosc drutu czy rezystancji

lepiej napisz ile chcesz na to wydac (jak najtaniej, rozsadnie, jak najlepsze czesci) to ci podesle spis czesci

no w zasadzie dobrze dobrales... poza druga cewka - wez cos z drutu 0,8-1,2mm

to masz koszt czesci na JEDNA zwrotnice. a potrzebujesz 2 (stereo)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X