Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytania początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytania początkującego

Witam
    Na wstępie zaznaczę, że przeczytałem setki jak nie tysiące stron forum, używałem wyszukiwarki google jak i tej na forum, jednak na kilka pytań nie znalazłem odpowiedzi.

Mianowicie chciałbym zbudować kolumnę aktywną lub subwoofer.
    Chodzi o to, że : jest czas, są chęci, jakieś tam fundusze, ale gorzej z umiejętnościami ;/

Co jeszcze oprócz głośników, wzmacniacza i zwrotnicy będę potrzebował aby zbudować to wyżej ? Skrzynią jak na razie się nie przejmuje. Zbuduję sam. Jak mi się rozpadnie zbuduję drugą, jak będzie zła to trzecią. Nie zawracam sobie nią głowy Bardziej martwię się o te wzmacniacze, zwrotnice itp. Jak to wszystko podłączyć i dopasować żeby było dobrze. Jakie głośniki, jaki wzmacniacz, jaka zwrotnica.

Trochę się rozpisałem, ale liczę na dokładnie odpowiedzi.
    Z góry przepraszam za moją niewiedzę i dziękuje za porady

PS: Jeszcze dodam, że budżet to około 200 zł, ale jak będzie konieczność i trzeba będzie dołożyć to się dołoży
    Moje oczekiwania to nabycie jakiejś tam wiedzy, praktyki, a jak głośniki będą działały i w miarę ładnie grały to będzie w ogóle fajnie ;D

Jezeli nie posiadasz umiejetnosci, to czemu pchasz sie w zestawy aktywne ?

Skomentuj

Bo myślę, że nie nabiorę ich budując jeden głośnik i podłączając go do zewnętrznego wzmacniacza. Od czegoś trzeba zacząć, myślę, że dam radę, tylko potrzebuję tych kilku informacji.
      Przykładowo, chciałbym wiedzieć jaką zwrotnicę i jaki wzmacniacz pasowałby do GDN 22-140-8.

Skomentuj

Kolego jak byś przeczytał te setki postów i arty na stronie głównej to nie zadawał byś takich pytań.
        Zauważył byś też że na forum są 2 projekty Irka wzmacniaczy do suba i niezliczona ilość tematów o subach i gotowych konstrukcji.
        Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
        Mianowicie chciałbym zbudować kolumnę aktywną lub subwoofer.
        To się zdecyduj co to w końcu ma być ?
        Jak nie masz wiedzy z elektroniki to sam aktywnej zwrotki nie zrobisz (żadnej bez pomiarów nie zrobisz zresztą) . A i 200PLN to przy aktywnej kolumnie trochę mało.
        Jak chcesz coś zacząć samemu robić to podstawą rzeczą w jaką musisz się uzbroić to mikrofon pomiarowy z oprzyrządowaniem (tzw JIG) (no i oczywiście wiedza jak tego używać ) musisz się też zaprzyjaźnić z jakimś programem np SW czy ARTA http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/
        http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/support.htm
        http://www.audiodesignguide.com/EMUinput/

Z góry przepraszam za moją niewiedzę i dziękuje za porady
        Za swoją niewiedzę przepraszać nie musisz :)

Skomentuj

200zł na samą elektronikę czy na całość ?
          Zwrotnicy w subwooferze się nie używa
          Może układ Tda7294 (~70w) a jeżeli za słaby to może mostek Tda7294(~140w)

---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:14 ----------

Tak sie ociągałem z pisaniem posta że raven uprzedziłeś mnie ze wzmakami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bitbober Zobacz posta
            Zwrotnicy w subwooferze się nie używa
            Jak nie :)

Skomentuj

Kolego Kolekcjoner musisz się zastanowić czego chcesz ,a dodatkowym oprzyrządowaniem (tzw JIG) się nie martw bo na początek możesz złożyć jakiś sprawdzony projekt ,którego schemat i opis budowy znajdziesz na tym
              lub innym forum.

Skomentuj

I już odpowiedzi na kilka pytań mam
                Raven masz rację, nie zrobię zwrotnicy sam, dlatego bym kupił, moja prośba do was aby dopasować ją do głośnika. Jaka to ma być zwrotnica, jaki wzmacniacz itp.
                Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłaby kolumna aktywna. I tu pojawia się kolejne pytanie do was czy oprócz obudowy dam radę coś złożyć za 200 zł, ewentualnie troszkę więcej?

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby zrobienie tak jak mówi krzychu. Mianowicie na sam początek gotowy wzmacniacz, zwrotnica, głośniki. Tak jak napisał, żebyście mi podrzucili linki do gotowych schematów, opisów budowy. Chodzi o to, żeby to do siebie dopasować, z podłączaniem będę się męczył, ewentualnie pytał

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                  Jak nie :)
                  Tylko filtr, a zwrotnica to kilka filtrów.

Skomentuj

Ale co to ma być, muzyki chcesz na tym słuchać? Kolumny stereo czy sub.

Skomentuj

Tak, głównie do muzyki. No i kolumny, ale nie koniecznie stereo. Na początek fajnie będzie jak uda się zrobić jedną, potem już drugą łatwiej jest zrobić.

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 23:08 ----------

Dobra widzę, że nie wiecie jak mi pomóc, więc będę się starał pytać o konkrety

1. Ilu Watowe głośniki do pokoju 15 m2 ? W przyszłości może trochę więcej.
                      2. Jaki wzmacniacz i zwrotnicę do tego ?

Skomentuj

Dobra widzę, że nie wiecie jak mi pomóc,
                        Proponuję zrezygnować z budowania kolumny aktywnej (i to jednej) bo brakuje na to wiedzy i kasy. Pomyśl o niedrogich monitorach stereo z pasywnymi zwrotnicami za te 2 stówy i później kupić do tego używany niedrogi wzmacniacz.

Skomentuj

Kolekcjoner, na poczatku kilka slow wyjasnien

kolumna aktywna to nie jest kolumna z wbudowanym wzmacniaczem
                          prawdziwa kolumna aktywna posiada przynajmniej 2 wzmacniacze (jeden wzmacniacz na jeden glosnik) i jest bardzo skomplikowana w budowie poniewaz trzeba sie naprawde dobrze znac na elektronice...
                          u nas na takie zabiegi porywa sie tylko irek (tylko ze on jest profesjonalista z doswiadczeniem liczonym w dekadach)

tobie pewnie w glowie siedzi kolumna z wbudowanym wzmacniaczem
                          czyli normalna kolumna pasywna ze wzmacniaczem w srodku a nie na zewnatrz

niestety z takim budzetem bedzie ciezko

najtanszy zestaw jaki warto robic to np to

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
                          http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                          http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

(skoro przejzales tysiace postow to pewnie juz nie raz to widziales)

niestety para takich kolumn to koszt 300-350zl!
                          zrobienie do tego wzmacniacza to kolejne 100-200zl!

w twoim przypadku nalezaloby zaczac od czegos tanszego
                          np wzmacniacz oparty na TDA1554 zasilany np z kompa (koszt samego wzmacniacza 20-50zl)
                          problem w tym ze dysponuje on niewielka moca - ok 20w/4ohm
                          i teraz jest problem zeby dobrac do tego cos co zadowoli sie taka moca...
                          najtansze jakie znalazlem co ci wystarczy to tesle http://www.nowyelektronik.pl/searchs...KI&nazwa=Tesla (niestety 4ohm maja tylko 1szt)
                          lub tonsile http://allegro.pl/najlepszy-10-cm-or...538618894.html
                          jako ze to glosniki szerokopasmowe to pomijasz kwestie zwrotnic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            u nas na takie zabiegi porywa sie tylko irek
                            ej! :)

Skomentuj

Paweł elegancko wytłumaczyłeś, ta pierwsza opcja mi się podoba z GDN 14 SCX + GDWK PJ.
                              Tylko teraz tak. Czy zwrotnicę taką da radę kupić czy trzeba samemu robić ? I pytanie : co ze wzmacniaczem do tego ?

A co do tutoriala to bardzo dobry, wszystko szczegółowo, szkoda tylko, że nie ma zdjęć z dalszej budowy i podłączania wszystkiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                ej!
                                no przepraszam
                                irek robi to komercyjnie
                                Czy zwrotnicę taką da radę kupić czy trzeba samemu robić ?
                                mozesz kupic u mnie lub zrobic to sam (schemat i wzor plytki zalaczone wyzej)
                                jezeli chcesz sie uczyc to proponuje zrobic to samemu

I pytanie : co ze wzmacniaczem do tego ?
                                tanio czy robisz sam?
                                jak tanio to szukaj uzywki
                                jak chcesz robic sam to zainteresuj sie TDA7294

A co do tutoriala to bardzo dobry, wszystko szczegółowo, szkoda tylko, że nie ma zdjęć z dalszej budowy i podłączania wszystkiego.
                                powinno byc wszystko - juz nawet nie pamietam co tam jest

Skomentuj

Skoro tak mówisz, to będę próbował sam zrobić tą zwrotnicę.
                                  A jeśli używany wzmacniacz to jaki ? Będę próbował zrobić sam TDA7294. Tak się zastanawiam kupić np.http://allegro.pl/wzmacniacz-mocy-td...551179903.html i resztę samemu.
                                  Tylko ciekawe czy to się uda

No niestety są zdjęcia tylko z obudowy, ale i to się przyda.
                                  Jeszcze pytanie odnośnie zasilania. Jakie zasilanie to tego ?

Skomentuj

A jeśli używany wzmacniacz to jaki ?
                                    najlepszy na jaki cie stac
                                    najlepiej poszukac w komisach i posluchac na swoich kolumnach
                                    w ostatecznosci allegro
                                    Będę próbował zrobić sam TDA7294. Tak się zastanawiam kupić np.http://allegro.pl/wzmacniacz-mocy-td...551179903.html i resztę samemu.
                                    Tylko ciekawe czy to się uda
                                    poszukaj plytki pod stereo
                                    najdrozszy jest zasilacz - trzeba by kupic transformator
                                    masz miernik i lutownice?

Jeszcze pytanie odnośnie zasilania. Jakie zasilanie to tego ?
                                    do czego? do kolumn czy do wzmacniacza?

---------- Post dodany o 17:05 ---------- Poprzedni post o 17:02 ----------

http://allegro.pl/wzmacniacz-mostkow...547906293.html nie jest super tanio ale lepiej kupic gotowy zestaw niz przeplacac w kilku sklepach

Skomentuj

Wzmacniacz, do którego dałeś link za 70 zł jest git. Tylko teraz sprawa zasilania.
                                      1.Zasilanie musi być oddzielne do kolumn i wzmacniacza?
                                      2.Miernik i lutownica się znajdą.
                                      3.No i jaki konkretnie zasilacz, transformator?

Wiem, że zadaje pytania jak dla was banalne, ale jestem początkujący no i zgłębiam temat. Więc proszę o wyrozumiałość

Skomentuj

1.Zasilanie musi być oddzielne do kolumn i wzmacniacza?
                                        oj widze ze twoja wiedza jest zerowa...
                                        to moze lepiej kup gotowy wzmacniacz? :/

zasilanie z sieci (230v~) idzie na transformator ktory obniza napiecie (2x24V~) ktore trafia na mostek prostowniczy wbudowany w ten wzmacniacz
                                        do wzmacniacza podajesz sygnal - np z kompa czy cd
                                        wzmocniony sygnal idzie ze wzmacniacza na kolumny

a czy ten wzmacniacz wbudujesz w kolumny czy osobno to juz twoja sprawa

3.No i jaki konkretnie zasilacz, transformator?
                                        150-200va 2x24-28v

Skomentuj

Czaruję...
                                        X