Zamieszczone przez Adam_85
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aplikacja SLS 8
Collapse
X
-
Last edited by gooralesko; 18.04.2011, 14:09.
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaHmm bardzo mnie interesuję temat korekcji aktywnej, masz może jakieś schematy, znasz przybliżone koszta?
---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post o 14:55 ----------
Nie na temat...Dodam jeszcze, że u mnie korekcja samego basu wygląda mniej więcej tak:
Z tym, że każdy z tych filtrów ma inną szerokość działania, niektóre filtry działają dosłownie w zakresie 2-3hz, inne w zakresie np. 20hz. Z generatorem ustawienie tego zajęło mi nieco ponad godzinę, liniowość basu jest imponująca.
Skomentuj
-
34l 38Hz, mam lm4780 w stereo z selektorem i barwą irka, selektor ma wyjście na suba aktywnego, połączenie przez kabel RCA, wzmak do suba na tą chwilę to mostek LM4870 + filtr.
---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post o 10:11 ----------
kolumny z którymi to gra to 18-130-8 AKX z GDWK 10-200-8AKX.
Dodam tylko, że jak nic nie stuka i membrana nie lata jakby chciała wyskoczyć to sub gra super.
---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 10:13 ----------
Pomoże ktoś?
Skomentuj
-
Witam, więc sub jest gotowy, podziele się trochę wrażeniami i jednym problemem. Wyżej jest napisane z czym to gra. aktualny wzmak do suba to 2 pary irfp250n zasilane trafem 2x45V. Stuki zniknęły, więc chyba poprzedniemu wzmakowi brakowało mocy. Głośnik gra aktualnie w obudowie około 34litry@34Hz lekko tłumiona watą poliestrową, tak się najbardziej podoba osobie która go użytkuje. Jest jednak pewien problem, jeżeli suba podłączymy bezpośrednio do kompa nie ma brumienia/szumienia w głośniku, jeżeli łączymy przez sub out w selektorze od irka to dość mocno brumi/szumi. Ktoś ma jakieś propozycję?
Ogólnie głośnik SLS 8 uznaję za rewelacyjny, ale potrzeba mu dać odpowiednio dużo mocy, jak na głośnik 8" potrafi naprawdę zaskoczyć. To czy sprawdza się w muzyce czy w kinie zależy przede wszystkim od strojenia(mam możliwość regulacji długości wylotu b-r). Kolega wybrał opcję filmy:-)
p.s. dołącze ręcznie narysowany schemat jak wygląda wzmacniacz lm4780 + selektor + barwa. Jakieś rady jak pozbyć się brumienia w sumie sygnałów sub out? Wybaczcie za rysunek ale nie ja go rysowałem.
Skomentuj
Skomentuj