Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aplikacja SLS 8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Namówiliście mnie na tą zamkniętą, trzeba działać nie ma co Hmm bardzo mnie interesuję temat korekcji aktywnej, masz może jakieś schematy, znasz przybliżone koszta?

Zasilam to 120W LM4870 w mostku, sub będzie oczywiście aktywny, Filtr na TL072.

A jakie wzmocnienia proponujecie? Hmm jeżeli zrobię coś na styl podłogówki i będzie osobna komora na elektronikę, ściana 30mm, to czy jest taka potrzeba??
    Jak dasz odpowiednio dużo wzmocnień to ścianka 1,8cm też będzie ok. Wzmocnienia o których ja myślę to ósemki czyli prostokąt o wymiarach wewnętrznych budy z "kijem" na środku tworzącym kształt "8" (patrząc z góry). Jak nie masz gdzie zrobić otworów tanio to takie ósemkowe wzmocnienia z kantówek 2x2cm lub 2x3cm da się wykonać samemu małym kosztem. Kantówki 2x3x210cm są w każdym markecie budowlanym po około 3-4zł sztuka (W Poznaniu za tyle). I teraz w zależności od kształtu budy wzmocnienia powinny być umieszczone w pobliżu otworu pod głośnik. Jak dasz frontową ściankę 36mm a resztę 18mm plus dwa trzy wzmocnienia ósemkowe to będzie ok. Naturalnym wzmocnieniem będzie buda na panel jeśli będzie rozciągała się na całej szerokości obudowy. Pokazałbym o co mi chodzi ale nie mam skanera by przenieść do kompa projekt budy z takimi wzmocnieniami. Może namaluję coś w paincie LOL choć to nie to samo.
    Last edited by gooralesko; 18.04.2011, 14:09.

Skomentuj

spoko, nie musisz rysować, wiem o co chodzi:-) hmm zrobie przednią 30mm, resztę 18mm + wzmocnienia osómkowe.

Skomentuj

Aha odnośnie wzmacniacza - ja do SLSa 8" w zamkniętej 40 litró dałbym minimum Sub150 od Irka. Wersja 140W/8 Ohm będzie potrzebna w Twoim przypadku bo masz głośnik 8 Ohm. Wersja 150W/4 Ohm w 8 Ohmach ma tylko 90W.

Skomentuj

mam niby tutaj te 120W przy 8OHM, czy jest sens dla tych 20W zmieniać wzmacniacz, jak coś zrobiłbym jakąś końcówkę koło 200W 8OHM jeżeli miałbym się zdecydować na zmianę napędu.

Skomentuj

Ja proponowałbym zrobić mocniejszą końcówkę. Jak już pisałem do dosyć dużej budy zamkniętej 120W możę być za mało.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Hmm bardzo mnie interesuję temat korekcji aktywnej, masz może jakieś schematy, znasz przybliżone koszta?
              Dzisiaj mam wolne, i jak znajdę czas, to napiszę o tym długi, wyczerpujący tekst, który wyjaśni najmniejsze szczegóły w tej kwestii. Nic nie obiecuje, bo mam dziś sporo zajęć, ale najpóźniej w poniedziałek to zamieszczę.

---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post o 14:55 ----------

Nie na temat...
              Dodam jeszcze, że u mnie korekcja samego basu wygląda mniej więcej tak:

Z tym, że każdy z tych filtrów ma inną szerokość działania, niektóre filtry działają dosłownie w zakresie 2-3hz, inne w zakresie np. 20hz. Z generatorem ustawienie tego zajęło mi nieco ponad godzinę, liniowość basu jest imponująca.

Skomentuj

Aktualnie subwoofer mam podłączony w starej konfiguracji do selektora wejść i gra tak jakby w 2.1. Jednak przy niektórych utworach gra wszystko dobrze, a przy niektórych słychać stuki w głosniku od suba i głośnik się bardzo wyhyla, czy to jest przester, brak mocy??

Skomentuj

Stara konfiguracja tzn. BR w 25 litrach? CO to znaczy "tak jakby w 2.1"?

Skomentuj

34l 38Hz, mam lm4780 w stereo z selektorem i barwą irka, selektor ma wyjście na suba aktywnego, połączenie przez kabel RCA, wzmak do suba na tą chwilę to mostek LM4870 + filtr.

---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post o 10:11 ----------

kolumny z którymi to gra to 18-130-8 AKX z GDWK 10-200-8AKX.

Dodam tylko, że jak nic nie stuka i membrana nie lata jakby chciała wyskoczyć to sub gra super.

---------- Post dodany o 19:12 ---------- Poprzedni post o 10:13 ----------

Pomoże ktoś?

Skomentuj

Witam, więc sub jest gotowy, podziele się trochę wrażeniami i jednym problemem. Wyżej jest napisane z czym to gra. aktualny wzmak do suba to 2 pary irfp250n zasilane trafem 2x45V. Stuki zniknęły, więc chyba poprzedniemu wzmakowi brakowało mocy. Głośnik gra aktualnie w obudowie około 34litry@34Hz lekko tłumiona watą poliestrową, tak się najbardziej podoba osobie która go użytkuje. Jest jednak pewien problem, jeżeli suba podłączymy bezpośrednio do kompa nie ma brumienia/szumienia w głośniku, jeżeli łączymy przez sub out w selektorze od irka to dość mocno brumi/szumi. Ktoś ma jakieś propozycję?

Ogólnie głośnik SLS 8 uznaję za rewelacyjny, ale potrzeba mu dać odpowiednio dużo mocy, jak na głośnik 8" potrafi naprawdę zaskoczyć. To czy sprawdza się w muzyce czy w kinie zależy przede wszystkim od strojenia(mam możliwość regulacji długości wylotu b-r ). Kolega wybrał opcję filmy:-)

p.s. dołącze ręcznie narysowany schemat jak wygląda wzmacniacz lm4780 + selektor + barwa. Jakieś rady jak pozbyć się brumienia w sumie sygnałów sub out? Wybaczcie za rysunek ale nie ja go rysowałem.

Skomentuj

Problem rozwiązany, ale w trochę dziwny sposób(pomaga podłączenie hdmi do komputera, brumienie zupełnie ustaje) i dodatkowo dodam, że wina na pewno leży po stronie selektora bo inny kolega z forum ma takie same problemy.. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                        X