Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Altus 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niewiele i tylko w zakresie wysokiego środka i wysokich.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
      ps. obecne Altus 300 to róniez inny rodzaj zrównoważenia niż stare A 140 i nawet z ich prostymi zwrotnicami mozna uzyskac lepsze zrównowazenie pasma przyciszając średnie i wysokie pasmo. Wtedy także wyłoni się więcej basu.
      Myślę, że pomieszczenie odsłuchowe i ustawienie (przede wszystkim odległość od ścian) będzie miało najwięcej do powiedzenia jeśli chodzi o ilość basu. Co innego jego jakość. Myślę, że zestrojenie BR od nowa mogło by sporo dać w tych kolumnach. No chyba, że w nowych w końcu ktoś pomyślał o prawdziwym, solidnym basie, a nie o powodującym krew z uszu ŁUBUDU w okolicach 60-100Hz, jednak cięzko mi w to wierzyć...

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      tak ale spadnie efektywność całego zestawu
      Żaden normalny czlowiek nie wytrzyma Altusów na max głośności w średniej wielkości pomieszczeniu. O efektywność bym się ani trochę nie martwił.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Żaden normalny czlowiek nie wytrzyma Altusów na max głośności w średniej wielkości pomieszczeniu.
        Dawno temu miałem "okazję" pomęczyć altusy 75 (chyba) w średnim pomieszczeniu na max głośności. Szału nie było. Przynajmniej dla mnie.

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        O efektywność bym się ani trochę nie martwił.
        W domu nie będzie problemu, pojawi się wtedy gdy ktoś będzie chciał na nich robić dyskoteki.

Ogólnie rzecz biorąc to kolumny złe nie są. Nie podoba mi się w nich strojenie i brzmienie wysokotonowego. Na początkujących robią ogromne wrażenie właśnie jak to nazwałeś ŁUBUDU, ale z czasem jest to męczące. Na pewno zwrotka też ma swój udział w pogorszeniu brzmienia, ale wątpie, żeby taka firma wypuszczała sprzęt z totalnie skopaną zwrotką.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
          to że ty nie potrafisz tak zaprojektować zwrotnicy nie znaczy że ten człowiek od Alt-18 nie potrafił. Poza tym on to robił "sto" lat temu i mierzył tak jak mógł - zreszta to opisał. A ty bez mikrofonu ani rusz ?
          ostatecznym narzedziem oceniajacym poprawnosc zwrotnicy jest doswiadczone ucho...
          co nie zmienia faktu ze tamta zwrotnica nie jest godna polecenia a tymbardziej kopiowania
          jak nie mam sprzetu do pomiaru ch-ki impedancji oraz ch-ki czestotliwosciowej i mam to robic tylko na sluch to bym to robil na prostych filtrach
          a ten koles mocno to przekombinowal i stracil sporo kasy

nie lubie altusow mimo ze to kultowe kolumny...
          co nie zmienia faktu ze takie kolumny sa potrzebne i sam bym takie zrobil ale na czyms co gra

Skomentuj

Mnie też nie ciagnie do takich skrzyń, no chyba że miałoby zagrać bardziej estradowo. Widziałem już 12" tonsile na tkaninowym zawieszeniu włożone w obudowy po Altusach, ale nie słyszałem.

Skomentuj

Czaruję...
            X