Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa akustyki pokoju 3x3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Na pierwszy ogien idzie dywan który chce wsadzic do pokoju coś niedużego wielkosci 2D szafy.
    Nastepna rzecz to firany niestety zasłony odpadaja:|
    Do tego pianki piramidki za kolumnami i może za kanapa.
    Średnie i góra jak najbardziej, basu to ani trochę nie ruszy

Dalej irytuje mnie bas który nie jest głeboki do cna słuchałem wielle subwooferów nawet z niższej półki i w filmach czy muzyce bas był bardzo głeboki a u mnie powyżej pewniej głosnosci z podbitym subwooferem na wzmaczniaczu i z pokretłem odkreconym do końca na panelu nie idzie wytrzymać bas zaczyna dudnić nie jest wcale głeboki sub zaczyna tak jak by sie dusic,na srodku pokoju basu nie ma go ani troche w rogach jest go od groma a na kanapie i przy biurku posrednio.
    No bo masz za mały pokój, żeby normalnie odtworzyć te częstotliwości. Nawet jak wyeliminujesz mody, to poniżej tych załóżmy 40hz bas słyszalnie odtworzysz jedynie pneumatycznie, dużym ciśnieniem, jak w samochodzie czy słuchawkach, bo fala dźwiękowa sie normalnie nie zmieści (dla przykładu fala 20hz ma ponad 17m...)

Do tegow przypadku małego pokoju trzeba bardzo dużych natężeń w najniższym basie, jednocześnie małych w niskim i średnim. Nawet i w 10mkw zejdziesz do 20hz, ale bez mocnego głośnika i wzmacniacza i korekcji można pomarzyć.

Ani troche nie intersuje mnie korekcja cyfrowa wiec prosił bym o nie proponowanie tej metody.
    Głośnik, który przy strojeniu na np. 33hz, będzie miał podbicie na ch-ce np. +6db. I do wzmacniacza filtr 24db/okt ustawiony na 30-40hz. Wtedy cośtam może podziałasz, ale i tak z zejściem poniżej 30hz będzie kupa totalna, więc efektu zamierzonego nie osiągniesz.

Skomentuj

BioCannabis To dziwne bo autor który zrobił te pułapki basowe w katy pokoju miał podobny problem jak ja i podobny metraż pokoju a jednak wstawienie pułapek poskutkowało poprawa basu jak i całego pasma łacznie z czytelnością sceny,Czyli chyba jednak da sie coś podziałać nawet w małym pokoju.

Skomentuj

BioCannabis To dziwne bo autor który zrobił te pułapki basowe w katy pokoju miał podobny problem jak ja i podobny metraż pokoju a jednak wstawienie pułapek poskutkowało poprawa basu jak i całego pasma łacznie z czytelnością sceny,Czyli chyba jednak da sie coś podziałać nawet w małym pokoju.
        Jeśli chodzi o zejście i głębie basu, zlikwidujesz podbicia wyższego basu, który maskuje niższy bas. Jednak jeśli Twój pokój ma że tak powiem w cudzysłowiu "pasmo przenoszenia" zaczynające sie od np. 35hz, to ponizej tej częstotliwości bez dużego podbicia w basie sie nie obejdzie jesli chcesz liniowo, bez spadku.Odtworzysz go jedynie pneumatycznie.

Pogłos oczywiście też częsciowo zlikwidujesz. Stereofonia? Chyba autosugestia Bas się na pewno poprawi, będzie bardziej zrównoważony i niższy, ale z samymi pułapkami o sejsmicznym zejściu w tak małym pokoju zapomnij. Chyba, ze by miał 30-50mkw, wtedy same pułapki by styknęły, a bas i tak by schodził do piekieł ;D

Skomentuj

BioCannabis Nie chodzi mi o to żeby bas schodził do piekieł jak to ujełeś, Chce aby poprawnie odtwarzał niskie pasma, Nie można posłuchać rockowych utworów chociażby pink floydów z pełnym wykopem bo subwoofer odzywa sie wtedy kiedy nie trzeba i zaczyna dudnić.
          A pogłos nie jest wcale tak wysoki:)

Skomentuj

Chce aby poprawnie odtwarzał niskie pasma, Nie można posłuchać rockowych utworów chociażby pink floydów z pełnym wykopem bo subwoofer odzywa sie wtedy kiedy nie trzeba i zaczyna dudnić.
            To pułapki basowe. Jedynie tyle moge powiedzieć. Dalej pytaj kolegów, bo w temacie pułapek basowych nigdy głębiej nie siedziałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
              To pułapki basowe. Jedynie tyle moge powiedzieć. Dalej pytaj kolegów, bo w temacie pułapek basowych nigdy głębiej nie siedziałem.
              Problem w niskich częstotliwościach powinno się rozpatrywać dwutorowo.
              Jeśli w charakterystyce częstotliwościowej wychodzi nam że mamy w miarę równo przez wszystkie pasma i tylko jakiś tam jeden "peak" przy 82 Hz to wystarczy zastosować odpowiednio nastrojony na tą częstotliwość rezonator. Taki rezonator zmniejszy "peak" na wykresie i sprawi że charakterystyka bardziej się wyrówna. To samo rozwiązanie dotyczy dużych dołków na wykresie związanych z falą stojącą. Zakładając ze problem dotyczy wąskiego pasma a nie np 64 - 98 Hz.
              W tego typu przypadkach rezonator nie poradzi. Należy zastosować pułapkę basową. Tylko nie taką jak te wszystkie walce półwalce i ćwierćwalce bo to wogóle nie ma nic wspólnego z pułapkami basowymi. I w łatwy sposób można wykazać dlaczego. O wiele lepszym rozwiązaniem są pułapki basowe strojone szeroko aby mogły działać na całe pasmo basowe czyli powiedzmy pomiędzy 50 a 300 Hz. Na rynku jest trochę tego typu rozwiązań np http://www.acousticity.pl/ustroje-ak...we-acousticity Są to pułapki działające na wystarczająco szerokie pasmo basowe, zmniejszają natężenie basu w pomieszczeniu a ich wydajność to ok 1 pułapka na każde 2 - 3 m2.

Skomentuj

Jesli masz ochote sprobowac z pulapkami membranowymi to moze warto zainteresowac sie przetestowanymi i sprawdzonymi projektami BBC, podaje linki po angielsku
                http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1992-10.pdf
                http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1992-11.pdf
                Ze wzgledu na rozmiar pokoju oprocz aranzacji scian warto byloby zainteresowac sie sufitem, nie zabiera miejsca potrzebnego na wstawienie niezbednych do zycia gratow.

Skomentuj

drugimarcin zauważ ze Siersciu odkopał temat, spójrz na daty... ale dzięki za linki!

Skomentuj

Czaruję...
                  X