Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kto pomoże zrobić projekt do głośników z KEF iQ9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kto pomoże zrobić projekt do głośników z KEF iQ9

Witam,
    kupiłem na eBayu głośniki i całą resztę zestawu KEF iQ9 gość co sprzedawał twierdził ze obudowy są uszkodzone i dlatego sprzedaje to luzem i udało mi się to kopić za 170 fontów teraz muszę wykonać obudowy ale nie mam i nie wiem gdzie szukać szkicu do takich obudów. Może ktoś pomoże mi zabrać się do tego dzieła, będę zobowiązany.
    pozdrawiam jar63

a na stronie producenta nie ma wymiarów obudowy?

no i drugie pytanie: kupiłeś też zwrotnice?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napisz do kef maila z prośba o wysłanie rysunków technicznych kolumn.
      lklukasz Nie kierujmy sie wymiarami zewnetrznymi kolumn bo nie wiadomo jak podzielone sa komory w srodku.

Skomentuj

Najważniejsze to dobrze odwzorować litraż, proporcje obudowy i usytuowanie głośników. Ogólne wymiary i recenzje można znaleźć w necie np. http://www.highfidelity.pl/artykuly/0709/kef.html http://www.stereophile.com/floorloud...kef/index.html jednak najlepiej było by namierzyć gdzieś oryginalne kolumny i je dokładnie pomierzyć. Niełatwy kształt obudowy musisz zrobić na podstawie doświadczeń konstruktorów, podobnych kolumn na naszym forum, w dziale "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne" np. użytkownika bigant-a http://diyaudio.pl/showthread.php/13...gi-dla-ubogich lub mariana http://diyaudio.pl/showthread.php/17...na-ala-Bingant .
        Załóż temat w dziale w trakcie budowy, to na bieżąco będziesz mógł zadawać pytania i otrzymać pomoc w budowie.
        Powodzenia. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Napisz do kef maila z prośba o wysłanie rysunków technicznych kolumn.
          żebyś się nie zdziwił jak dostaniesz emaila zwrotnego
          Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          lklukasz Nie kierujmy sie wymiarami zewnetrznymi kolumn bo nie wiadomo jak podzielone sa komory w srodku.
          to wiadomo, ale zawsze wiemy jakiego rozmiaru są głośniki i mniejwięcej w jakich obudowach powinny grać
          oczywiście podkreślam mniej więcej
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

no i drugie pytanie: kupiłeś też zwrotnice?
            zwrotnice są, jedynie co brakuje to nóżek i zworek.

Wymiary kolumny to 942 x 220 x 327 mm, jedynie będzie problem z dobraniem pojemności jak wspomniał KAPRINT.
            Spróbuje napisać do KEF może coś odpiszą.
            W weekend zrobię zdjęcia i podam wymiary oraz symbole głośników.
            Nadal proszę o podpowiedzi jak dobrać materiał i obliczyć pojemność.
            Tak myślę czy muszą być obudowy jak oryginalny lub można zrobić własny kształt z zachowaniem owych pojemności?

Skomentuj

Zachowaj pojemności oraz układ głośników na przedniej ściance.

Skomentuj

A moim zdaniem to litraż nie musi być idealnie odwzorowany. Zresztą, w zależności od preferencji odsłuchowych można by pewnych wypadkach dobrać nawet lepszą opcje niż w fabrycznych kolumnach.

Skomentuj

Trochę poszperałem po necie, trochę porysowałem i wyszło mi coś takiego:

Myślę, że różnic zauważalnych w dźwięku nie będzie, jak masz wszystkie akcesoria i zwrotnice. Ilość wytłumienia można określić na podstawie zdjęć z testów w artykułach z linków powyżej.
                  W bezpośrednim sąsiedztwie tuneli i za nimi powinno być trochę przestrzeni.
                  Wzmocnienia i przegrodę rozmieściłem na podstawie fotek, artykułów i przykładowej innej kolumny KEF-a.

Skomentuj

gratuluje
                    kolega KAPRINT zrobil kawal dobrej roboty
                    teraz nic tylko klonowac
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X