witam wszystkich! wiem ze ten temat za bardzo tu nie pasuje, wiec sorki;]. chciałem sie dowiedziec jak domowym(albo predzej piwnicznym) sposobem mugłbym zrobic frezy pod głośniki ,b-r,itp przy urzyciu wkretarfi i frezu czy czego tam innego. prosze o zamieszczanie swoich pomysłów. z gury dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jak zrobić frezy??
Collapse
X
-
najlepiej pożyczyć z wypożyczalni/od znajomego frezarkę, wkretarfia może mieć za małe obroty, do niektórych wiertarek są przystawki do frezowania (tak mi się wydaje, bo w biblii stolarskiej:
http://tytusdezoo.republika.pl/xhtml.../slod-ema.html
nie ma o tym mowy)
Skomentuj
-
hymm wiec teraz kłutnia o frezarki no looz<lol>. wiec moge rozumiec ze tylko jest 1 domowy sposób na te frezowanie....? a moze jednakwiecej...prosze o pomoc bo klijent u kturego byłym woła 90zł za wyfrezowanie 12 otworów w zwykłej płycie wiurowej.
[ Dodano: 2004-12-13, 00:05 ]
aha! mam jeszcze dobra wiertare 12tyś obr i taki fajny stojak do niej da sie tym coś zrobić?? prosze o pomoc
Skomentuj
-
Witam!
To moze koledzy pochwala sie sprzetem jaki uzywaja. Moze poleclibyscie jakies frezarki do wykonywania podfrezowan na głośniki?
Osobiscie bardzo lubie porzadne narzedzia, bo mam komfort psychiczny, ze nie zawioda mnie w najmniej oczekiwanym momencie. Jednak na pieniadzach nie siedzie a wiadomo, ze dobre narzedzie musi DOBRZE kosztowac.
Bybbym wdzieczny za sugestie.
Skomentuj
-
Mam jeszcze takie pytanie.
Jak robicie okragle podfrezowania? Uzywacie do frezarek jakichs cyrkli, czy moze udaje sie wam recznie? Ja w swojej frezarce nie posiadam cyrkla i zastanawiam sie jak zrobic podfrezowanie zeby wyszlo dobrze. Dzisiaj zejde do piwnicy i sprobuje cos wykombinowac.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melesJak robicie okragle podfrezowania?
Pozdro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waveli612 tys brzmi zadowalajaco!! Musisz sie zaopatrzyc w dobre, ostre frezy do drewna. I pozostaje ci frezowac............ a tak z ciekawosci co to za wiertarka co ma 12tys???
Skomentuj
-
waveli <- Widzisz o tym nie pomyslalem. Wiem o co Ci chodzi. Mnie chodzi o podfrezowanie pod głośnik okrągły, czyli standard. Tylko wowczas jezeli srednica podfrezowania ma wynosic 150 mm (ARN150) a srednica otworu na głośnik wynosi 112mm to musiał bym kupić frez który ma różnicę promienia między łożyskiem a ostrzem frezu (150 -120)/2 = 19 mm o ile się nie mylę. Problem w tym, ze nie wiem czy dostanę akurat TAKI frez. Stąd pytanie czy domowym sposobem da się jakoś skostruować cyrkiel do frezarki. Wiem, że będzie trudno, bo sama podstawa ma duże wymiary co utrudni albo wręcz uniemożliwi zamocowanie listwy cyrkla. Cały czas się głowię co by tu wymyślić.
Pozdrawiam. Miłego frezowania.
Skomentuj
-
Jezeli frez bedzie mial wieksza roznice to zrobisz najpier mniejszy otwor , wyfrezujesz to co trzeba i powiekszysz otwor. A jezeli bedzie naprawde za mala roznica to mozesz kupic lozysko i wymienic na wieksze, ja kupuje lozyska marki CX u mnie kosztuja 90gr sztuka.
To chyba najprostszy sposob.
mozna jeszcze zaopatrzyc sie w otwornice- naciac rozmiar i recznie dofrezowac ale bedzie problem z dostaniem samej otwornicy
W twoim przypadku mozesz podstawe frezarki przykrecic do plyty wiorowej lub sklejki z przelotem na frez. Do plyty wiurowej(sklejki) w odpowiedniej odleglosci od frezu wbij gwozdz(srednica glosnika). Nawierc bude np wiertlem 3mm oczywiscie w miejscu gdzie ma byc glosnik tz. na srodku :P. Nastepnie postaw frezarke na bude tak aby gwozdz wszedl w otwor . Krec frezarka i niech sie frezuje :P:P:P Fajnie nie??
POZDRO
Skomentuj
-
waveli6,
Jezeli frez bedzie mial wieksza roznice to zrobisz najpier mniejszy otwor , wyfrezujesz to co trzeba i powiekszysz otwor
Ja tak wycinalem dziury. Szablon i jazda dookola, po kazdym obiegu frez troche glebiej i na 3-4 razy dziurka gotowa...
Jak masz dobre szablony to najpierw robisz podfrezowanie a potem dziure. Na odwrot nie bedzie potem gdzie szablonu przymocowac.. ;-))
Milego dziurawienia..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waveli6W twoim przypadku mozesz podstawe frezarki przykrecic do plyty wiorowej lub sklejki z przelotem na frez. Do plyty wiurowej(sklejki) w odpowiedniej odleglosci od frezu wbij gwozdz(srednica glosnika). Nawierc bude np wiertlem 3mm oczywiscie w miejscu gdzie ma byc glosnik tz. na srodku :P. Nastepnie postaw frezarke na bude tak aby gwozdz wszedl w otwor . Krec frezarka i niech sie frezuje :P:P:P Fajnie nie??
Pozdrawiam.
PS. Jak skoncze robic strone to umieszcze tam napewno ten sposob. Czas najwyzszy, zeby zrobic jakas strone o "stolarce glosnikowej" :).
Skomentuj
Skomentuj