Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po doliczeniu podbić spowodowanych akustyką pokoju pasmo wysokotonowe może być za ciche. Niemniej ta wersja wygląda dużo lepiej od poprzednich.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      Po doliczeniu podbić spowodowanych akustyką pokoju pasmo wysokotonowe może być za ciche...
      Myślę, że nie. W tej chwili mam podłączony do wzmacniacza filtr w/g tej koncepcji http://sound.westhost.com/bafflestep.htm i ustawiłem go na ok -4dB. Odpowiada mi taki dźwięk i sprawdza się w moim pomieszczeniu.

Skomentuj

od razu lepiej. Ale głosnik wysokotonowy nadal jest za nisko odcięty. Przydałby sie mu jakiś dodatkowy kondensator tak z 10uF, regulacja cewka szeregową od 0,2 do 0,33mH i rezystor tłumiący przed fitrem.
        Również opadanie niskotonowego w zakresie częstotliwości podziału jest zbyt łagodne. Zobacz wersję II rzad bez RC

Skomentuj

Troszkę pokombinowałem. Wiem, że użycie 24 dB na wysokotonowca Tonsila to przerost formy nad treścią. Ale powiedzcie coś o tej konfiguracji:

trzy-24dB.jpg

Link do dużego obrazka

Głośniki są połączone w przeciwnej fazie. Wysokotonowy cofnięty o 1,7 cm.

Skomentuj

to wygląda najlepiej. Ale dlaczego stosujesz nietypowe wartosci kondensatorów ? beda z tym trudności.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
              Ale dlaczego stosujesz nietypowe wartosci kondensatorów ? beda z tym trudności.
              bo zostawia to co kalkulator zaproponuje...
              a wlasnie trzeba sie dostosowac do tego co mozemy kupic

ja bym kombinowal a prostszymi filtrami

Skomentuj

Kalkulatora używam na początku potem dobieram elementy ręcznie. Zawsze można złożyć kondensator z różnych wartości. Założyłem, że właśnie tak zrobię. Z 2, 3 szt. na jeden.

Skomentuj

do tonsili za 30-60zl? wg mnie bez sensu

Skomentuj

To co mam je wyrzucić? :-) Bo jeżeli miałbym robić coś co mi się nie podoba w brzmieniu to byłoby to rzeczywiście bez sensu. Koszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink). Za cenę głośników i zwrotnicy to tych tonsili nie kupię dużo lepszych głośników do których i tak będzie trzeba zrobić zwrotnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                      Koszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink)
                      czlowieku, do duzo lepszych glosnikow robilem tansze zwrotnice bo to nie mialo sensu!
                      tak wiec zamiast na sile komplikowac sobie sprawe zastosuj filtry 2, max 3 rzedu (na wysokotonowke) i to na standardowych elementach zeby nie wyszlo za drogo
                      no i zanim kupisz drogie elementy to przydaloby sie tego posluchac czy aby napewno dobra zwrotnice zrobiles...

Skomentuj

Jak mogę posłuchać zanim zrobię zwrotnicę??

Skomentuj

no wlasnie musisz zrobic zwrotnice
                          tak wiec pomysl czy jest sens odrazu inwestowac w drogie elementy?
                          kupisz czesci za 240zl i okaze sie ze cos jest nie tak - i co dalej? bedziesz kupowal kolejne drogie czesci?

Skomentuj

Jeżeli kupię cewki rdzeniowe i kondensatory nie koniecznie te droższe to czy mocno zmieni się dźwięk po wymianie na lepsze elementy. Nie chodzi mi o jakieś subtelne różnice ale o "rozjechanie się" całej zwrotnicy?

Skomentuj

duza roznice w brzmieniu uslyszysz po przesiadce z elektrolita na foliowy w torze wysokotonowki
                              reszta to juz tak male roznice ze ja nie przeplacam

Skomentuj

Kolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.

Skomentuj

Kalkulatora używam na początku potem dobieram elementy ręcznie. Zawsze można złożyć kondensator z różnych wartości. Założyłem, że właśnie tak zrobię. Z 2, 3 szt. na jeden.
                                  Nie taka kolejność. Powinieneś zaożyć że to co ci wychodzi z kalkulatora zwrotnicy jest celem który realizujesz kondensatorami z szeregu znamionowego. Nastepnie podstawiasz takie zwrotnice na typowych elementach które umozliwiają realizacje celu. Robisz to zanim zaczniesz słuchać, a nie po fakcie dostosowujeac jak najblizej sie da wartosci kondensatorów.
                                  Własnie dlatego stwierdziłem ze masz zbyt skomplikowaną zwrotnice z niepotrzebnymi jej obwodami.

---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 16:25 ----------

Kolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.
                                  Gorzej niż było

Skomentuj

widzisz, a jednak da sie
                                    teraz to wyglada juz jak normalna zwrotnica
                                    to bym zaryzykowal i odsluchal

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

pokaz jeszcze to samo ale w przeciwfazie

Skomentuj

W przeciwnej fazie
                                      1212znormalizowanaprzeciwfaza.jpg

Link do dużego obrazka
                                      Nastąpiła mała zmiana. Cewki nieznacznie się różnią na obu zwrotnicach. W poście powyżej podmieniłem pod "Linkiem do dużego obrazka" obrazek na ten tutaj przedstawiony, ale w fazie.

Last edited by karmer; 30.08.2011, 19:16.

Skomentuj

Ta ostatnia zwrotnica nie jest zbyt dobra, zgranie fazowe występuje w miejscu podziału ale np w zakresie 1.5-3kHz głośniki pracują w przeciwfazie co widać na tym ostatnim wykresie. Zamiast się odejmować, ch-ki w tym miejscu się dodają.

Skomentuj

To pracuję dalej... Nie podobało mi się w tej wersji, że w przeciwfazie nie mogłem zejść poniżej tych 54 dB. Przy poprzednich wersjach sięgałem nawet 90 dB. Czy dobrze rozumuję, że jest to też wyznacznikiem zgrania fazowego?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X