Po doliczeniu podbić spowodowanych akustyką pokoju pasmo wysokotonowe może być za ciche. Niemniej ta wersja wygląda dużo lepiej od poprzednich.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaPo doliczeniu podbić spowodowanych akustyką pokoju pasmo wysokotonowe może być za ciche...
Skomentuj
-
od razu lepiej. Ale głosnik wysokotonowy nadal jest za nisko odcięty. Przydałby sie mu jakiś dodatkowy kondensator tak z 10uF, regulacja cewka szeregową od 0,2 do 0,33mH i rezystor tłumiący przed fitrem.
Również opadanie niskotonowego w zakresie częstotliwości podziału jest zbyt łagodne. Zobacz wersję II rzad bez RC
Skomentuj
-
Troszkę pokombinowałem. Wiem, że użycie 24 dB na wysokotonowca Tonsila to przerost formy nad treścią. Ale powiedzcie coś o tej konfiguracji:
trzy-24dB.jpg
Link do dużego obrazka
Głośniki są połączone w przeciwnej fazie. Wysokotonowy cofnięty o 1,7 cm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaAle dlaczego stosujesz nietypowe wartosci kondensatorów ? beda z tym trudności.
a wlasnie trzeba sie dostosowac do tego co mozemy kupic
ja bym kombinowal a prostszymi filtrami
Skomentuj
-
To co mam je wyrzucić? :-) Bo jeżeli miałbym robić coś co mi się nie podoba w brzmieniu to byłoby to rzeczywiście bez sensu. Koszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink). Za cenę głośników i zwrotnicy to tych tonsili nie kupię dużo lepszych głośników do których i tak będzie trzeba zrobić zwrotnicę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaKoszt zwrotnicy wyjdzie ok 240 zł (polink)
tak wiec zamiast na sile komplikowac sobie sprawe zastosuj filtry 2, max 3 rzedu (na wysokotonowke) i to na standardowych elementach zeby nie wyszlo za drogo
no i zanim kupisz drogie elementy to przydaloby sie tego posluchac czy aby napewno dobra zwrotnice zrobiles...
Skomentuj
-
Kolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaKalkulatora używam na początku potem dobieram elementy ręcznie. Zawsze można złożyć kondensator z różnych wartości. Założyłem, że właśnie tak zrobię. Z 2, 3 szt. na jeden.
Własnie dlatego stwierdziłem ze masz zbyt skomplikowaną zwrotnice z niepotrzebnymi jej obwodami.
---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 16:25 ----------
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaKolejna poprawiona zwrotnica. Po 12 dB w obu torach. Głośniki połączone w przeciwnych fazach. Wysokotonowy bez przesunięcia względem niskotonowego (brak wyrównania centrów akustycznych). Kondensatory i rezystor o znormalizowanych wartościach. Cewki - wiadomo, zawsze można trochę odwinąć, więc nie zaokrąglałem.
Skomentuj
-
W przeciwnej fazie
1212znormalizowanaprzeciwfaza.jpg
Link do dużego obrazka
Nastąpiła mała zmiana. Cewki nieznacznie się różnią na obu zwrotnicach. W poście powyżej podmieniłem pod "Linkiem do dużego obrazka" obrazek na ten tutaj przedstawiony, ale w fazie.
Last edited by karmer; 30.08.2011, 19:16.
Skomentuj
Skomentuj