Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny na początek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Ja mam frezarkę kupioną za 40zł i daje radę, ważniejsza wg mnie jest jakość frezu, te dedry są mocno takie sobie. No i trzeba frezować z głową, nie całą płytę na raz, tylko np na cztery czy pięć razy - frez pożyje sporo dłużej.
    No tak, to co napisałeś o frezach i sposobie frezowania to właściwie podstawowa sprawa

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
      to właściwie podstawowa sprawa
      Wierz mi, że nie dla wszystkich :razz:
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zgadzam się w 99% z Yoshim z tą różnicą, że za 70 zł (szlifierka oscylacyjna) to szkoda się męczyć ręcznie.
        Ja na początek kupiłem:
        1. 4 ściski 500mm (2 miałem): 50 zł
        2. Frezarka BOF 1300: 100 zł, śmiga jak wściekła. Wygląda jak ten droższy Einhell czerwony. Plus cyrkiel do niej. Dużo frezów Dedry.
        3. Szlifierka oscylacyjna Einhell BOS-150: 70 zł. Chciałem niebieską ale nie mieli w sklepie. Idealna do szlifowania mdf a potem forniru. Wcześniej męczyłem się taśmową - porażka.
        Tak więc szlifierka oscylacyjna jest tak samo konieczna jak frezarka. Wyrzynarka jest zbędna. Formatki zamawiasz pocięte w specjalistycznych firmach meblowych.
        Tak więc za 300 zł masz już wszystko co trzeba. Na kilka par kolumn wystarczy. Zaczynaj i powodzenia.
        Yosh
        Znalazłem zepsuty 10 letni Hebel elektryczny, zreanimowałem (uszkodzony pasek napędowy). Zrobiłem nim skosy tylko tak się rozpędziłem, że teraz drugi wieczór szpachluję i szlifuję ponownie :). 2 min heblowania i 2 godziny poprawiania. Mdf jest tak miękki, że skosy można ręcznym heblem z biedronki za 9zł zrobić.
        Last edited by KonradRak; 20.09.2011, 22:18.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Szlifierka oscylacyjna
          Ja kupiłem Topexa za 30zł i też daje radę.

Wyrzynarka jest zbędna.
          Z tym bym polemizował...choć tu można naprawdę tanio kupić jakiegoś Dextera (w Leroy Merlin) - ja za swoją wyrzynarkę zapłaciłem 69zł.

Wg mnie rzecz całkowicie niezbędna to wkrętarka - i tu warto dołożyć do czegoś lepszego.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Ja kupiłem Topexa za 30zł i też daje radę.
            Z tym bym polemizował...choć tu można naprawdę tanio kupić jakiegoś Dextera (w Leroy Merlin) - ja za swoją wyrzynarkę zapłaciłem 69zł.
            Wg mnie rzecz całkowicie niezbędna to wkrętarka - i tu warto dołożyć do czegoś lepszego.
            Wkrętarka, wiertarka to oczywiste, każdy powinien to mieć. Ja wyrzynarki używałem tylko do cięcia kołków drewnianych. Ręczną też bym sobie poradził :).

Skomentuj

Jak to się mówi każdy orze jak może . Wyżynarka bardzo sie przydaje przy konstrukcjach wewnętrznych gdzie docina się jakieś małe elementy, wzmocnienia.

Jeżeli chodzi o zużycie ferzów to najlepiej omijać szerokim łukiem płytę wiórową i robić z MDF lub liczyć się z tym, że jednym frezem możemy miec problem ze zrobieniem wszystkich otworów pod głośniki w wiórówce bo się strasznie tępi i będzie palić płyte.

Mogę polecić jeszcze kilka tanich przydatnych narzędzi.
              Pierwsze otwornicę. Taki zestaw tależyk + kilka blaszek na rózny rozmiar otworu. Bajka przy wycinananiu pod bas reflex, terminal, nawet głośnik wysokotonowy (jak ma sie odpowiednio dużą otwornicę). Oczywiście można zrobić to frezarką ale jak mi akurat rozmiar otwornicy pasuje to wolę otwornicę. Nim nastawię frezarkę, i zrobięniąpierwszy otwór to w tym czasie otwornicą mam już dawno wszystko wycięte.
              Jedyny mankament to kupić to narzedzie o odpowiednio dobrej jakości i nie zapłacić fortuny. Odradzam najtańsze topexy itp bo tym to może styropian da się ciąć. Ostatnio odkryłem w castoramie otwornice firmy Volcraft (taka taniocha na rynek niemiecki) , chyba 23zł dałem. Sprzęt pomimo delikatnej budowy jest zadziwiajaco trwały. Blaszki nie są super mocne ale też nie są konserwy i nie tępią się po pierwszym użyciu, dobra stal.

Drugi temat z castoramy mogę polecić ściski stolarskie takie wielgachne klamerki z bardzo mocą sprężyną. Jak się dobrze poszpera to można tam znaleźć te ściski słusznej wielkości (rozmiary od 5cm do chyba 20) po bodajże 3,5 zł za szt . Od razu kupiłem kilka szt.

Trzecia rzecz , niezwykle przydatna jak nie ma nikogo do pomocy, przydante są 2 uchwyty stolarskie trzymajace płyty pod kątem prostym. Najlepiej kupić takie z zaciskiem na śrubie ale są też takie delikadniejsze sprężynowe (znów volcraft z castoramy). Złożenie dwóch płyt ze soba pod katem prostym za pomocą takich uchwytów to balana i przyjemna praca, bez nich można osiwieć.

Skomentuj

Panowie a w jakich sklepach wy kupujecie te tanie frezarki i szlifierki i bo ja byłem w castoramie, nomi i jeszcze jednym sklepie z narzędziami i ceny wcale nie są takie niskie, np frezarka to minimum 400 500zł. Muszę się pochwalić, że dzisiaj sobie zakupiłem plazme 42" i teraz już obowiązkowo muszę zrobić jakieś fajne nagłośnienie do pokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez dzibex Zobacz posta
                  Panowie a w jakich sklepach wy kupujecie te tanie frezarki i szlifierki i bo ja byłem w castoramie, nomi i jeszcze jednym sklepie z narzędziami i ceny wcale nie są takie niskie, np frezarka to minimum 400 500zł. Muszę się pochwalić, że dzisiaj sobie zakupiłem plazme 42" i teraz już obowiązkowo muszę zrobić jakieś fajne nagłośnienie do pokoju
                  Najlepszy sklep: Allegro :). Poszukaj specjalistycznego prywatnego małego marketu budowlanego tam ceny są niższe niż w obi, praktiker itd. Plazmę tylko przez net. Mam sklep internetowy w Radomiu i odbieram na miejscu. Monitory Founteka wspomogą Plazmę 50' LG.

Skomentuj

Najlepszy sklep: Allegro :). Poszukaj specjalistycznego prywatnego małego marketu budowlanego tam ceny są niższe niż w obi, praktiker itd. Plazmę tylko przez net. Mam sklep internetowy w Radomiu i odbieram na miejscu. Monitory Founteka wspomogą Plazmę 50' LG.
                    To podaj jakieś namiary to poszukam coś

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Trzecia rzecz , niezwykle przydatna jak nie ma nikogo do pomocy, przydante są 2 uchwyty stolarskie trzymajace płyty pod kątem prostym. Najlepiej kupić takie z zaciskiem na śrubie ale są też takie delikadniejsze sprężynowe (znów volcraft z castoramy). Złożenie dwóch płyt ze soba pod katem prostym za pomocą takich uchwytów to balana i przyjemna praca, bez nich można osiwieć.

Wczoraj zakupiłem coś takiego:

http://allegro.pl/stanley-scisk-kato...797078247.html

I faktycznie.... Samemu można osiwieć ....

Skomentuj

To podaj jakieś namiary to poszukam coś
                        Mam tą frezarkę, śmiało mogę polecić:
                        http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...834501484.html
                        Szlifierka oscylacyjna:
                        http://allegro.pl/szlifierka-oscylac...824604959.html
                        U tego sprzedawcy kupisz wszystko. To Chińskie centrum pod Warszawą. Niedawno się paliło.

Skomentuj

No faktycznie, takie rzeczy warto zakupić na allegro, ale co do elektronarzędzi to nie jestem przekonany do zakupu przez internet bo później pojawiają się problemy związane z gwarancją...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                            Wczoraj zakupiłem coś takiego:
                            http://allegro.pl/stanley-scisk-kato...797078247.html
                            I faktycznie.... Samemu można osiwieć ....
                            Jeśli mdf ma 22mm to wszystko ładnie i prosto się składa bez ścisków kątowych. Trudniej przy 18mm.

Skomentuj

Jeśli mdf ma 22mm to wszystko ładnie i prosto się składa bez ścisków kątowych. Trudniej przy 18mm.

NO widzisz.... a ja mam 3 płyty, każda po 16mm

Skomentuj

A i kolejne pytanie mi się nasunęło, jak łączycie płyty? Chodzi mi o to czy najpierw kleicie i później dajecie wkręty czy odrazu idą wkręty? Co ile cm dajecie wkręty?

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                  NO widzisz.... a ja mam 3 płyty, każda po 16mm
                                  Jeśli dobrze rozumiem wszystkie boki 16mm a front grubszy (2x16 ?). Dlatego ja stosuję tylko 22. Front przy podłogówkach 2x22

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

A i kolejne pytanie mi się nasunęło, jak łączycie płyty? Chodzi mi o to czy najpierw kleicie i później dajecie wkręty czy odrazu idą wkręty? Co ile cm dajecie wkręty?
                                  Po kilku eksperymentach z klejami , wkrętami i kołkami doszedłem do takich wniosków:
                                  1. Małe monitory tylko klej poliuretanowy na ściski, żadnych wkrętów ! Konstrukcja pancerna !
                                  2. Duże podłogówki skleiłem na poliuretanowy i dla świętego spokoju dałem kołki drewniane co ok 15cm. Fi 8 bo takie wiertło pasuje do frezarki. Głębokość 2x grubość ścianki. Kołkowałem na drugi dzień po sklejeniu. W rogach także dodałem kołki (na zdjęciu brak)
                                  Z wkrętami daj sobie spokój. Żadnego metalu.

Skomentuj

Oki to teraz pytanie dlaczego fronty są 2x? No i czy konstrukcja bez wkrętów jest lepsza?

Skomentuj

Z MDFem jest ten problem, że nie wszędzie jest on dostępny w pełnej rozmiarówce. U mnie można dostać 18tke a inne grubości to już problem, w ogóle kupno MDFu powoli staje się problemem bo tylko jedna firma w okolicy go ma :( .

Żółwik - ooo właśnie wyleciała mi z głowy nazwa - ścisk kątowy. Kapitalna rzecz, naprawdę polecam.

Ja najpierw składam do siebie płyty tak jak mają być (np za pomocą takich ścisków) i nawiercam wiertłem 3mm na wkręty. Rozkładam, miejsce połączenia smaruje klejem poliuretanowym i skręcam wkrętami.

Skomentuj

Z MDFem jest ten problem, że nie wszędzie jest on dostępny w pełnej rozmiarówce. U mnie można dostać 18tke a inne grubości to już problem, w ogóle kupno MDFu powoli staje się problemem bo tylko jedna firma w okolicy go ma :( .
                                        A w castoramie nie jest on dostępny? Ja ostatnio chyba właśnie widziałem 22
                                        Ja najpierw składam do siebie płyty tak jak mają być (np za pomocą takich ścisków) i nawiercam wiertłem 3mm na wkręty. Rozkładam, miejsce połączenia smaruje klejem poliuretanowym i skręcam wkrętami.
                                        A kołki do tego dajesz?

Skomentuj

smaruje klejem poliuretanowym
                                          Jakiego używasz? Ja ostatnio wypróbowałem Soudal i jest kosmiczny :) Tylko zrobiłem bez wkrętów, ale od środka wkleiłem jeszcze ćwierćwałki na łączeniu płyt.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X