Panowie odpowie mi ktoś dlaczego fronty robi się podwójne?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie kolumny na początek?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postadla świętego spokoju dałem kołki drewniane co ok 15cm. Fi 8 bo takie wiertło pasuje do frezarki. Głębokość 2x grubość ścianki. Kołkowałem na drugi dzień po sklejeniu. W rogach także dodałem kołki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaCytat Napisał Żółwik Zobacz post
NO widzisz.... a ja mam 3 płyty, każda po 16mm
Jeśli dobrze rozumiem wszystkie boki 16mm a front grubszy (2x16 ?). Dlatego ja stosuję tylko 22. Front przy podłogówkach 2x22
Nieee.... Chodzi o to, że mam 3 pełnowymiarowe płyty z Castoramy o grubości ( 16mm bo taką mam dostępną ) Formatki tnę samemu bo pracownikom w Castoramie czasami się nie chce pracować ( albo mają zły dzień ) i potrafią zgubić wymiar....
Zamieszczone przez dzibex Zobacz postaPanowie odpowie mi ktoś dlaczego fronty robi się podwójne?
Skomentuj
-
Panowie odpowie mi ktoś dlaczego fronty robi się podwójne?
Szkoda, że tak wielu forumowiczów dba o to by "śliczniutkie" kolumny pokazac na "śliczniutkich" zdjęciach, a nie przejmuje się rzeczami które w jakimś tam stopniu mają wpływ na brzmienie (ile osób tutaj dba o to by kolumny były ciężkie? Ile osób stosuje maty bitumiczne?)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaJakiego używasz? Ja ostatnio wypróbowałem Soudal i jest kosmiczny :) Tylko zrobiłem bez wkrętów, ale od środka wkleiłem jeszcze ćwierćwałki na łączeniu płyt.
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post o 22:24 ----------
Zamieszczone przez K0Mii Zobacz postanie rozumiem co dają tak zamontowane kołki? od zawsze myślałem że daje się pomiędzy klejone elementy i na świeżo a nie po czasie, wyjaśni mi to Ktoś ?
---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 22:26 ----------
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaNieee.... Chodzi o to, że mam 3 pełnowymiarowe płyty z Castoramy o grubości ( 16mm bo taką mam dostępną ) Formatki tnę samemu bo pracownikom w Castoramie czasami się nie chce pracować ( albo mają zły dzień ) i potrafią zgubić wymiar....
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaŻeby zmniejszyć drgania ścianki. Drgania kosza są przekazywane bezpośrednio na front kolumny, dlatego powinien byc najgrubszy. Nie należy równiez zapominać o http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
Szkoda, że tak wielu forumowiczów dba o to by "śliczniutkie" kolumny pokazac na "śliczniutkich" zdjęciach, a nie przejmuje się rzeczami które w jakimś tam stopniu mają wpływ na brzmienie (ile osób tutaj dba o to by kolumny były ciężkie? Ile osób stosuje maty bitumiczne?)
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaŻeby zmniejszyć drgania ścianki. Drgania kosza są przekazywane bezpośrednio na front kolumny, dlatego powinien byc najgrubszy. Nie należy równiez zapominać o http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaI słusznie. Też stosuję Soudal bo wygodny pojemnik.
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post o 22:24 ----------
Przy płaskim froncie nie stosowałbym ich. Przesunięcia względem płyt nie są możliwe. Dałem je wszędzie bo jednak trochę usztywnią konstrukcję. Przy skosach gdzie zostaje cienka warstwa forniru zapobiegną rozwarstwianiu się. MDF to taki trochę badziewny karton, który jest mocno sprasowany.
---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 22:26 ----------
Fakt ja woziłem 2x formatki do poprawy. Na szczęście błąd dało się naprawić. Najlepiej byłoby przy nich stać albo samemu maszynę obsługiwać ale to niemożliwe. Oni nie dbają o detale bo robią tanie skręcane meble, szafy. Tam o 0,5mm się nie dba a dla nas to kluczowe.
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------
dzibex Dokałdnie po to i w moim przypadku konieczny był gruby front bo wymyśliłem sobie skosy.
---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 22:31 ----------
Nie zapomniałem
No więc czas na pytanie jak się robi skosy? Narazie zbieram teorię a od październiku ruszę z budową
a i jeszcze w jakiej kolejności się łączy płyty? Które ścianki najpierw, a które na końcu?
---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 23:02 ----------
A co myślicie o takiej frezarce?
http://www.electro.pl/produkt-BOSCH_...76136,761.html
Czy warta jest takiej kasy, czy poszukać czegoś tańszego?
A tutaj mam dwie szlifierki i nie wiem którą wybrać.
Pierwsza
http://www.electro.pl/produkt-Szlifi...76137,779.html
Druga
http://www.electro.pl/produkt-BOSCH_...24100,781.html
A może też poszukać czegoś z innej tańszej firmy?
Skomentuj
-
Powiem Ci że jak bedziesz robił masowo te kolumny to musisz zainwestować w dewalta hilti czy kressa.
Szlifierkę oscylacyjną mam za 70zł i działa już 3lata. Wiertarki mam 3, dwie to najtańsze marketowe ~50zł one mają ze 4 lata i B&D za 120zł -2lata. wyrzynarka też tania może z 80zł kosztowała i ma 5 lat. Sprzęt sporadycznie używany i z "głową" będzie pracował naprawdę sporo, a do zadań garażowego majsterkowicza w zupełności wystarcza - przynajmniej mi. Teraz muszę sobie kupić frezarkę górnowrzecionową - ktoś polecał za 100 pare złotych i chyba taka kupię.
Mieszkasz w dużym mieście (3mieście) przejedz się po kilku marketach, po oglądaj i kupuj, masz 2 lata gwarancji i zero problemów przy wymianie, możesz nawet przed upływem gwarancji oddać sprawne narzędzie twierdząc że nie działa - trzeszczy zgrzyta ogień bucha i na 90% wymienią Ci na nowe. :)
Chyba że masz możliwości kupna lepszego sprzętu to kupuj. :)
Ale ja bym w zielonego Boscha nie wchodził - miałem PBH 2800 :angry: Niebieski GBH 2-24 niszczy go.low-END
Skomentuj
-
Jeden z kolegow tego forum polecil mi frezarke firmy WORX http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...834768909.html I wcale nie zaluje zakupu ;]
Za ta sama cene co tego Boscha masz tego WORX-a z wyposazeniem: walizka, 15 frezow, cyrkiel. W tej frezarce jest mozliwa dokladna regulacja glebokosci co do milimetra a w Bosch-u tego nie ma, jest dopiero w modelu wyzej ktory juz troche kosztuje. Tu jest moj temat moze cie zainteresuje http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-internetowych
Skomentuj
-
Oki przekonaliście mnie do tego żeby nie kupować drogich narzędziWczoraj przejechałem się po kilku sklepach (Leclerc, Tesco, Real, Castorama i OBI) jedynie Castoramie i Obi znalazłem frezarki nieco tańsze o tych boscha, a w pozostałych sklepach są narzędzia, ale to w większości wkrętarki i wiertarki. W Castoramie znalazłem najtańsze narzędzia firmy Performance Power, czy słyszeliście coś o tej firmie? Frezarka z tej firmy kosztuje coś około 180zł a szlifierka oscylacyjna w kształcie żelazka 60zł. Widziałem bardzo dużo ciekawych ofert na allegro, ale jednak wolałbym wyjść ze sklepu z paragonem i gwarancją w ręku.
Skomentuj
-
Potwierdzam to co mówi Piotr mam lutownice parkside i jak za 30zł jest swietna!!
Byłem ostatnio w leroy merlin i patrzałem na frezarki podstawowa która można coś stworzyć to cena 180zł i powiem tak kiedyś miałem wyrzynarkę bosha i była beznadziejna znosiła na boki,to już nie jest ten Bosh co był 10-20lat temu!
Skomentuj
-
Panowie teraz chciałbym uzyskać kilka istotnych informacji przed zakupem płyty MDF w Castoramie. Chciałbym zbudować kolumny o mniej więcej takich wymiarach: wysokość-125cm szerokość-20cm głębokość 25cm.
Uploaded with ImageShack.us
Teraz moje pytania:
Jak wy byście pocięli płytę żeby najłatwiej było poskręcać/pokleić
Jakie głośniki do tego wstwić
I czy w środku kolumny wstawia się jakieś dodatkowe ścianki.
Chodzi mi ogólnie o pomoc w podstawowych informacjach na temat budowy, rozmiarze ścianek, jakie do tego głośniki wstawić, jakie zwrotnice. To będą moje pierwsze kolumny więc proszę o wyrozumiałość
---------- Post dodany o 10:24 ---------- Poprzedni post o 10:15 ----------
Ja ostatnio widziałem w tesco szlifierke oscylacyjną za 40zł 130W co o tym myślicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaCzemu takie wysokie...?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzibex Zobacz postaJak wy byście pocięli płytę żeby najłatwiej było poskręcać/pokleić
Zamieszczone przez dzibex Zobacz postaJakie głośniki do tego wstwić
Zamieszczone przez dzibex Zobacz postaJa ostatnio widziałem w tesco szlifierke oscylacyjną za 40zł 130W co o tym myślicie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaCzemu takie wysokie...?
---------- Post dodany o 07:47 ---------- Poprzedni post o 07:43 ----------
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNajlepiej obrabia się mdf, ale z wiórówki też możesz kolumny składać. 16-22mm w zupełności wystarczy jak dasz wzmocnienia w środku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaJakiego używasz? Ja ostatnio wypróbowałem Soudal i jest kosmiczny Tylko zrobiłem bez wkrętów, ale od środka wkleiłem jeszcze ćwierćwałki na łączeniu płyt.
Też stosuję soudal typ 66a . Znam jeszcze lepszy ale u nas trudno osiagalny, Purex, popularny wśród modelarzy, importowany bodajże z czech. Działa dokładnie tak samo jak ten soudal ale lepiej :)
Skomentuj
-
Może mi ktoś powiedzieć w jakiej kolejności się skleja płyty? Najpierw boki i góra? Później tył, a na końcu front?
I w jaki sposób się łączy płyty, chodzi mi o to czy boki do góry i dołu czy góra i dół do boków? Problem przedstawiłem na zdjęciu poniżej.
Uploaded with ImageShack.us
Skomentuj
Skomentuj