Mam Starą kolumnę Tonsila zgc-30-4-56 w której bardzo mocno słychać echo , głębię . W chwili obecnej buduję własną kolumnę i do dziś nie udało mi się uzyskać takiej głębi jak w orginalnym Tonsilu. W posiadaniu mam głośniki GDN 20/80/8 lub GDN 20/60/8/11 lub GDN 20/40/8 . Skrzynia własnej roboty o ściankach pochylonych bo wtedy powstają w mniejszym stopniu fale stojące ( tak wyczytałem ) .I teraz mam pytanie. Jaką role odgrywają pochylone ścianki na głębię i echo ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Echo w kolumnie
Collapse
X
-
Wypadkowa charakterystyka zestawu może wyglądać np tak:
EQ.png
chodzi mi o pasmo powyżej 300 hz. Jeżeli wycofasz tą część pasma to uzyskasz głębię. To o ile dB musisz "opuścić" charakterystykę zależy od Twojego pomieszczenia. Obrazowo to można opisać tak, że jeżeli tego nie zrobisz to średnie i wysokie tony są tak głośne, że "zakrywają" ci niższe dźwięki, które w dużej mierze odpowiadają za głębię sceny. Głębia tworzy się przez odbicia dźwięków od ścian a najmocniej odbijają się niższe dźwięki.
A tak na marginesie to polecam zabawę takim equalizerem. Jest to wtyczka do foobar2000 i zwie się "Graphic equalizer".
Jeżeli chodzi o pochylone ścianki to możesz mieć mniejsze podbarwienia niskich częstotliwości, mniej "śmieci" z portu bassreflex.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaWypadkowa charakterystyka zestawu może wyglądać np tak:
[ATTACH=CONFIG]3945[/ATTACH]
chodzi mi o pasmo powyżej 300 hz. Jeżeli wycofasz tą część pasma to uzyskasz głębię. To o ile dB musisz "opuścić" charakterystykę zależy od Twojego pomieszczenia. Obrazowo to można opisać tak, że jeżeli tego nie zrobisz to średnie i wysokie tony są tak głośne, że "zakrywają" ci niższe dźwięki, które w dużej mierze odpowiadają za głębię sceny. Głębia tworzy się przez odbicia dźwięków od ścian a najmocniej odbijają się niższe dźwięki.
A tak na marginesie to polecam zabawę takim equalizerem. Jest to wtyczka do foobar2000 i zwie się "Graphic equalizer".
Jeżeli chodzi o pochylone ścianki to możesz mieć mniejsze podbarwienia niskich częstotliwości, mniej "śmieci" z portu bassreflex.
---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------
Mam w tej chwili podział przy 300Hz . Może zrobić to inaczej i głośnik średniotonowy uciąć niżej by pasmo powiedzmy od 200Hz do 300Hz się nałożyło. Albo zrobić podział gdzieś przy 500Hz i dać tłumik na średniotonowy ? . Z tym że głośnik średniotonowy ma górkę SLP samą w sobie od 1KHz do 6kHz ( +4dB ) i w tej chwili jest tam podpięta cewka szeregowo 0,56mH by wyrównać SPL . Podział wyszedł mi przy ~2,5KHz co naraża głośnik wysokotonowy . Można jeszcze zrobić podział przy 1000Hz tak jak gra ten głośnik ale dużo jest artykułów ze przy częstotliwości 1000Hz najlepiej nie ingerować. I co teraz ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaW duzej, niewytlumionej kolumnie faktycznie slychac echo, to sa wlasne ifale stojace. Po to pochyla sie scianki i daje wytlumienie zeby temu zapobiedz. Jak widze kolega chce je slyszec :) No coz niektorzy widza duza poprawe w dzwieku jak wcisna klawisz poszerzania stereo :)
Skomentuj
-
Czy mógłbyś opisać jak słychać to echo? Jak się uwidacznia i w jakich momentach utworu, na jakich częstotliwościach. A tak poza tym to proponowałbym zbudować zestaw pomiarowy. Bez tego nigdy nie uda Ci się zrobić dobrych kolumn. Koszt wcale nie jest wielki w stosunku do kolumn, które o ile Ci się to hobby spodoba, wykonasz w swoim życiu. Będziesz miał pełen obraz tego co robisz i będziesz świadomie modyfikował pewne rzeczy. Pozwoli Ci to także obiektywnie porównywać wprowadzone zmiany i będziesz mógł wyciągać wnioski, które zastosujesz w kolejnych projektach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaCzy mógłbyś opisać jak słychać to echo? Jak się uwidacznia i w jakich momentach utworu, na jakich częstotliwościach. A tak poza tym to proponowałbym zbudować zestaw pomiarowy. Bez tego nigdy nie uda Ci się zrobić dobrych kolumn. Koszt wcale nie jest wielki w stosunku do kolumn, które o ile Ci się to hobby spodoba, wykonasz w swoim życiu. Będziesz miał pełen obraz tego co robisz i będziesz świadomie modyfikował pewne rzeczy. Pozwoli Ci to także obiektywnie porównywać wprowadzone zmiany i będziesz mógł wyciągać wnioski, które zastosujesz w kolejnych projektach.
---------- Post dodany o 08:27 ---------- Poprzedni post o 06:58 ----------
Dzwięku nie potrafie opisać . Słychać trochę głębię , średnie pasmo jest ostre aż za ostre. 2Khz podbicie którego nie potrafię wyciszyć bo trzeba byłoby zastosować filtrowanie o stromym zboczu. Nie chcem tego robić bo wykręcę głośnik o 225 stopni albo i więcej.
To głośnik średniotonowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaTo głośnik średniotonowy
Piszesz coś o pomiarach fazy głośników przy pomocy dwóch mikrofonów i miernika SPL... o co chodzi z tą fazą i po co Ci to potrzebne? Nie lepiej zrobić tak, jak robi to 99% ludzi czyli mikrofon podłączony do kompa (w taki czy inny sposób) i do tego jeden z programów pomiarowych? Zdejmujesz charakterystyki i teoretycznie od razu wiadomo, w którą stronę iść a nie jakieś dziwne kombinacje...
Skomentuj
-
Bez symulacji będzie ciężko. Postaraj się tak dobrać rząd i częstotliwość filtru aby pasmo 1-2kHz było na płasko.
Co do pomiarów SPL to używam programu Visual Analyzer ze strony: http://www.sillanumsoft.org/prod01.htm. Posiada funkcję uśredniająca pomiary (od 0 do 100 pomiarów) w czasie rzeczywistym. Używam go do "badania" kolumn w pomieszczeniu. Ma możliwość załadowania pliku kalibracyjnego mikrofonu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaGłośnik, którego pomiar pokazałeś - Fs na 40-kilku Hz i rezonans tuż powyżej 1kHz - to raczej typowy niskośredniak a nie średniotonówka.
Nie lepiej zrobić tak, jak robi to 99% ludzi czyli mikrofon podłączony do kompa (w taki czy inny sposób) i do tego jeden z programów pomiarowych? Zdejmujesz charakterystyki i teoretycznie od razu wiadomo, w którą stronę iść a nie jakieś dziwne kombinacje...
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaBez symulacji będzie ciężko. Postaraj się tak dobrać rząd i częstotliwość filtru aby pasmo 1-2kHz było na płasko.
Co do pomiarów SPL to używam programu Visual Analyzer ze strony: http://www.sillanumsoft.org/prod01.htm. Posiada funkcję uśredniająca pomiary (od 0 do 100 pomiarów) w czasie rzeczywistym. Używam go do "badania" kolumn w pomieszczeniu. Ma możliwość załadowania pliku kalibracyjnego mikrofonu.
Ten wykres jest szumem różowym i jest tak samo poszarpany ja w SpectraPlus5
mozna zmienić na 1/2 czy 1/4 ale program chyba wtedy nie wyciąga średniej tylko robi pomiar w wybranych czestotliwościach pomijając resztę i przeciaga linię prosta pomiędzy tymi punktami.
---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------
Ten program jest mi najłatwiejszy. tu też można uśrednić wykres . Czy muszę naprawdę o nim zapomnieć ?
Tylko nie wiem co zrobić by czerwona olinia nie opadało po kilku sekundach
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaOpisz to dokładniej
Chcesz użyć głośnika niskotonowego (i to przeznaczonego raczej do niskich podziałów) jako średniotonowego.
Projektujesz zwrotnicę z wykorzystaniem pomiarów, które w tym przypadku są nieprzydatne.
W związku z powyższymi polecam poczytać artykuły ze strony głównej portalu - znajdziesz tam wiele ciekawych informacji na temat głośników, ich dobierania do konkretnych zastosowań i do siebie nawzajem, na temat obudów dla nich, zwrotnic - i wielu, wielu innych rzeczy, które są podstawą przy zabawie w konstruowanie kolumn.
Tyle
Skomentuj
-
Pamiętaj jednak, że pomiary które wykonujesz nie posłużą Ci do zaprojektowania zwrotnicy a jedynie do sprawdzenia jak wygląda reprodukcja dźwięku w układzie kolumna + pomieszczenie.
Proponuję zastosować metody pomiarowe stosowane przez większość osób na tym forum. Wtedy też będzie łatwiej pomóc. Ja przed rozpoczęciem przygody z pomiarami siedziałem w tutorialach i teorii przez parę miesięcy :)Last edited by karmer; 02.11.2011, 13:03.
Skomentuj
-
Mam mikrofon jakiś tani Azusa HM-220 . Czy ten mikrofon się nada do tych pomiarów o których mowa ?
http://hobbyelektronika.pl/index.php...n-azusa-hm-220
Skomentuj
Skomentuj