Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Echo w kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Echo w kolumnie

Mam Starą kolumnę Tonsila zgc-30-4-56 w której bardzo mocno słychać echo , głębię . W chwili obecnej buduję własną kolumnę i do dziś nie udało mi się uzyskać takiej głębi jak w orginalnym Tonsilu. W posiadaniu mam głośniki GDN 20/80/8 lub GDN 20/60/8/11 lub GDN 20/40/8 . Skrzynia własnej roboty o ściankach pochylonych bo wtedy powstają w mniejszym stopniu fale stojące ( tak wyczytałem ) .I teraz mam pytanie. Jaką role odgrywają pochylone ścianki na głębię i echo ?

Ale że co? że w obudowie słychać echo? :huh:

Skomentuj

Wypadkowa charakterystyka zestawu może wyglądać np tak:

EQ.png

chodzi mi o pasmo powyżej 300 hz. Jeżeli wycofasz tą część pasma to uzyskasz głębię. To o ile dB musisz "opuścić" charakterystykę zależy od Twojego pomieszczenia. Obrazowo to można opisać tak, że jeżeli tego nie zrobisz to średnie i wysokie tony są tak głośne, że "zakrywają" ci niższe dźwięki, które w dużej mierze odpowiadają za głębię sceny. Głębia tworzy się przez odbicia dźwięków od ścian a najmocniej odbijają się niższe dźwięki.

A tak na marginesie to polecam zabawę takim equalizerem. Jest to wtyczka do foobar2000 i zwie się "Graphic equalizer".

Jeżeli chodzi o pochylone ścianki to możesz mieć mniejsze podbarwienia niskich częstotliwości, mniej "śmieci" z portu bassreflex.

Skomentuj

Ja też chce słyszeć echo w kolumnach!!! :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
          Wypadkowa charakterystyka zestawu może wyglądać np tak:

[ATTACH=CONFIG]3945[/ATTACH]

chodzi mi o pasmo powyżej 300 hz. Jeżeli wycofasz tą część pasma to uzyskasz głębię. To o ile dB musisz "opuścić" charakterystykę zależy od Twojego pomieszczenia. Obrazowo to można opisać tak, że jeżeli tego nie zrobisz to średnie i wysokie tony są tak głośne, że "zakrywają" ci niższe dźwięki, które w dużej mierze odpowiadają za głębię sceny. Głębia tworzy się przez odbicia dźwięków od ścian a najmocniej odbijają się niższe dźwięki.

A tak na marginesie to polecam zabawę takim equalizerem. Jest to wtyczka do foobar2000 i zwie się "Graphic equalizer".

Jeżeli chodzi o pochylone ścianki to możesz mieć mniejsze podbarwienia niskich częstotliwości, mniej "śmieci" z portu bassreflex.
          mam w domu equalizer , jak bede miał jak to sie tak pobawię . A obudowa jaką zrobiłem jest zamknięta dla GDN . Z wyższymi częstotliwościami możliwe ze masz rację bo u mnie są delikatnie głośniejsze , muszę dokupić rezystorów

---------- Post dodany o 10:03 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------

Mam w tej chwili podział przy 300Hz . Może zrobić to inaczej i głośnik średniotonowy uciąć niżej by pasmo powiedzmy od 200Hz do 300Hz się nałożyło. Albo zrobić podział gdzieś przy 500Hz i dać tłumik na średniotonowy ? . Z tym że głośnik średniotonowy ma górkę SLP samą w sobie od 1KHz do 6kHz ( +4dB ) i w tej chwili jest tam podpięta cewka szeregowo 0,56mH by wyrównać SPL . Podział wyszedł mi przy ~2,5KHz co naraża głośnik wysokotonowy . Można jeszcze zrobić podział przy 1000Hz tak jak gra ten głośnik ale dużo jest artykułów ze przy częstotliwości 1000Hz najlepiej nie ingerować. I co teraz ?

Skomentuj

jakieś pierdoły wypisujesz chłopie. A gdzie masz w ogóle pomiary ?

Skomentuj

Wywalmy ten temat :)

---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

Dziś wieczorem wstawie tu schemat elektryczny mojej zwrotnicy . Pewnie mnie zrównacie z ziemią za błędy popełnione podczas budowy i strojenia.

Skomentuj

Dopóki chcesz się uczyć, nie ma problemu.

Skomentuj

.....................

---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

Jak wywalić temat ?

Skomentuj

W duzej, niewytlumionej kolumnie faktycznie slychac echo, to sa wlasne ifale stojace. Po to pochyla sie scianki i daje wytlumienie zeby temu zapobiedz. Jak widze kolega chce je slyszec :) No coz niektorzy widza duza poprawe w dzwieku jak wcisna klawisz poszerzania stereo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      W duzej, niewytlumionej kolumnie faktycznie slychac echo, to sa wlasne ifale stojace. Po to pochyla sie scianki i daje wytlumienie zeby temu zapobiedz. Jak widze kolega chce je slyszec :) No coz niektorzy widza duza poprawe w dzwieku jak wcisna klawisz poszerzania stereo :)
                      To pytanie zadałem dlatego bo nie wiedziałem czy te echo ma być . Nigdy nie słyszałem drogich kolumn i nie mam punktu odniesienia. Teraz wytlumiłem kolumnę gąbką i filcem bo to miałem w posiadaniu. Moim zdaniem poprawiła sie jakosć dzwięku. Do tego przerobilem delikatnie zwrotnice, bo było troche źle na średnich. Teraz gra ładniej . Echo nadal słychać i jest wytłumiona , hmmm ...........

Skomentuj

Czy mógłbyś opisać jak słychać to echo? Jak się uwidacznia i w jakich momentach utworu, na jakich częstotliwościach. A tak poza tym to proponowałbym zbudować zestaw pomiarowy. Bez tego nigdy nie uda Ci się zrobić dobrych kolumn. Koszt wcale nie jest wielki w stosunku do kolumn, które o ile Ci się to hobby spodoba, wykonasz w swoim życiu. Będziesz miał pełen obraz tego co robisz i będziesz świadomie modyfikował pewne rzeczy. Pozwoli Ci to także obiektywnie porównywać wprowadzone zmiany i będziesz mógł wyciągać wnioski, które zastosujesz w kolejnych projektach.

Skomentuj

Czy mógłbyś opisać jak słychać to echo? Jak się uwidacznia i w jakich momentach utworu, na jakich częstotliwościach. A tak poza tym to proponowałbym zbudować zestaw pomiarowy. Bez tego nigdy nie uda Ci się zrobić dobrych kolumn. Koszt wcale nie jest wielki w stosunku do kolumn, które o ile Ci się to hobby spodoba, wykonasz w swoim życiu. Będziesz miał pełen obraz tego co robisz i będziesz świadomie modyfikował pewne rzeczy. Pozwoli Ci to także obiektywnie porównywać wprowadzone zmiany i będziesz mógł wyciągać wnioski, które zastosujesz w kolejnych projektach.
                          Zestaw pomiarowy jakiś tam mam. Dwa mikrofony i miernik SPL . Mikrofony były tanie byle fazy zmierzyć pomiędzy głośnikami. Miernik SPL też tani ale jakos tam działa. Z miernikiem mam problem bo wystarczy go ustawić troszkę inaczej i się okazuje że zwrotnicę można zaczynać projektować od nowa :d. A i skacze ta linia SPL na laptopie od szumu różowego podczas pomiaru ze nie idzie okreslić jak to gra. I nie umiem zrobić pomiaru fazy pojedynczego głośnika i nawet sie nie zabierałem za ten pomiar bo nie wiem czy sam mikrofon nie ma opóźnienia .

---------- Post dodany o 08:27 ---------- Poprzedni post o 06:58 ----------

Dzwięku nie potrafie opisać . Słychać trochę głębię , średnie pasmo jest ostre aż za ostre. 2Khz podbicie którego nie potrafię wyciszyć bo trzeba byłoby zastosować filtrowanie o stromym zboczu. Nie chcem tego robić bo wykręcę głośnik o 225 stopni albo i więcej.

To głośnik średniotonowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                            To głośnik średniotonowy
                            Głośnik, którego pomiar pokazałeś - Fs na 40-kilku Hz i rezonans tuż powyżej 1kHz - to raczej typowy niskośredniak a nie średniotonówka.

Piszesz coś o pomiarach fazy głośników przy pomocy dwóch mikrofonów i miernika SPL... o co chodzi z tą fazą i po co Ci to potrzebne? Nie lepiej zrobić tak, jak robi to 99% ludzi czyli mikrofon podłączony do kompa (w taki czy inny sposób) i do tego jeden z programów pomiarowych? Zdejmujesz charakterystyki i teoretycznie od razu wiadomo, w którą stronę iść a nie jakieś dziwne kombinacje...

Skomentuj

Bez symulacji będzie ciężko. Postaraj się tak dobrać rząd i częstotliwość filtru aby pasmo 1-2kHz było na płasko.

Co do pomiarów SPL to używam programu Visual Analyzer ze strony: http://www.sillanumsoft.org/prod01.htm. Posiada funkcję uśredniająca pomiary (od 0 do 100 pomiarów) w czasie rzeczywistym. Używam go do "badania" kolumn w pomieszczeniu. Ma możliwość załadowania pliku kalibracyjnego mikrofonu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                Głośnik, którego pomiar pokazałeś - Fs na 40-kilku Hz i rezonans tuż powyżej 1kHz - to raczej typowy niskośredniak a nie średniotonówka.

Nie lepiej zrobić tak, jak robi to 99% ludzi czyli mikrofon podłączony do kompa (w taki czy inny sposób) i do tego jeden z programów pomiarowych? Zdejmujesz charakterystyki i teoretycznie od razu wiadomo, w którą stronę iść a nie jakieś dziwne kombinacje...
                                Opisz to dokładniej :)

---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

Bez symulacji będzie ciężko. Postaraj się tak dobrać rząd i częstotliwość filtru aby pasmo 1-2kHz było na płasko.

Co do pomiarów SPL to używam programu Visual Analyzer ze strony: http://www.sillanumsoft.org/prod01.htm. Posiada funkcję uśredniająca pomiary (od 0 do 100 pomiarów) w czasie rzeczywistym. Używam go do "badania" kolumn w pomieszczeniu. Ma możliwość załadowania pliku kalibracyjnego mikrofonu.
                                Mam juz ten program

Ten wykres jest szumem różowym i jest tak samo poszarpany ja w SpectraPlus5
                                mozna zmienić na 1/2 czy 1/4 ale program chyba wtedy nie wyciąga średniej tylko robi pomiar w wybranych czestotliwościach pomijając resztę i przeciaga linię prosta pomiędzy tymi punktami.

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

Ten program jest mi najłatwiejszy. tu też można uśrednić wykres . Czy muszę naprawdę o nim zapomnieć ?

Tylko nie wiem co zrobić by czerwona olinia nie opadało po kilku sekundach

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                                  Opisz to dokładniej
                                  No ale co mam dokładniej opisać?
                                  Chcesz użyć głośnika niskotonowego (i to przeznaczonego raczej do niskich podziałów) jako średniotonowego.
                                  Projektujesz zwrotnicę z wykorzystaniem pomiarów, które w tym przypadku są nieprzydatne.

W związku z powyższymi polecam poczytać artykuły ze strony głównej portalu - znajdziesz tam wiele ciekawych informacji na temat głośników, ich dobierania do konkretnych zastosowań i do siebie nawzajem, na temat obudów dla nich, zwrotnic - i wielu, wielu innych rzeczy, które są podstawą przy zabawie w konstruowanie kolumn.

Tyle

Skomentuj

Pamiętaj jednak, że pomiary które wykonujesz nie posłużą Ci do zaprojektowania zwrotnicy a jedynie do sprawdzenia jak wygląda reprodukcja dźwięku w układzie kolumna + pomieszczenie.

Proponuję zastosować metody pomiarowe stosowane przez większość osób na tym forum. Wtedy też będzie łatwiej pomóc. Ja przed rozpoczęciem przygody z pomiarami siedziałem w tutorialach i teorii przez parę miesięcy :)
                                    Last edited by karmer; 02.11.2011, 13:03.

Skomentuj

Mam mikrofon jakiś tani Azusa HM-220 . Czy ten mikrofon się nada do tych pomiarów o których mowa ?
                                      http://hobbyelektronika.pl/index.php...n-azusa-hm-220

Skomentuj

Nie nadaje sie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X