Zamieszczone przez karmer
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Echo w kolumnie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postarezystor + karta dźwiękowa + np. speaker workshop lub arta limp
Skomentuj
-
Nie musisz używać do pomiaru zewnętrznego wzmacniacza. Głośnik podłączasz do wyjścia karty dźwiękowej i wejścia liniowego tejże karty. Szczegóły połączenia z użyciem jednego rezystora: http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postarezystor + karta dźwiękowa + np. speaker workshop lub arta limpLast edited by Amadeus11; 12.11.2011, 15:11.
Skomentuj
-
Nie chcę Cię namawiać, ale z czego wynika Twoja niechęć do rozwiązania z programem? Na forum jest wiele osób, które udzielą wskazówek odnośnie budowy zestawu pomiarowego. Możliwości będziesz miał o wiele większe niż z miernikiem. W tej chwili mierzysz impedancję a za chwilę będziesz chciał mierzyć pasmo przenoszenia bądź projektować własną zwrotnicę. Przemyśl to...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaRobiłem już pomiar impedancji i rezonans jest bardziej rozciągnięty niż w normalnym pudle. Strasznie długa górka się rozciąga na przedziale podajże 55-60Hz
Skomentuj
-
Nie na temat...Wejdź tutaj http://www.diyaudio.pl/content.php . Po lewej stronie znajduje się zestawienie "kilku" niesamowicie ciekawych artykułów z dziedzin związanych bezpośrednio z tematyką tego forum. Polecam głównie poczytać o typach obudów dla głośników nisko- i niskośredniotonowych, o różnicach jakie pomiędzy nimi występują, oraz o ogólnych zasadach jakimi powinniśmy się kierować podczas projektowania obudowy dla konkretnego głośnika. W następnej kolejności zapoznaj się z tutorialami - głównie do programów WinISD oraz Speaker Workshop - nawet bez ich włączania, na początku wystarczy przeczytać co ciekawego zawarł w nich autor (autorzy) (oczywiście nie są to jedyne programy jakich używamy ale są tutaj najpopularniejsze). Bez tego dalsza konwersacja może być nieco utrudniona. Oczywiście jeśli ma to być faktycznie konwersacja prowadząca projekt na odpowiednie tory - bo możesz po prostu zapytać "jaka obudowa dla tego konkretnego głośnika" i z pewnością ktoś coś sensownego doradzi - tak też można, czemu nie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaMoże nie uszczelniłeś dobrze tej obudowy, w zamkniętej i szczelnej obudowie nie powinno być różnicy w kształcie i wielkości pomiaru impedancji. Z jakiego materiału jest ta zwężająca się obudowa?
---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaNie chcę Cię namawiać, ale z czego wynika Twoja niechęć do rozwiązania z programem? Na forum jest wiele osób, które udzielą wskazówek odnośnie budowy zestawu pomiarowego. Możliwości będziesz miał o wiele większe niż z miernikiem. W tej chwili mierzysz impedancję a za chwilę będziesz chciał mierzyć pasmo przenoszenia bądź projektować własną zwrotnicę. Przemyśl to...
---------- Post dodany o 17:43 ---------- Poprzedni post o 17:23 ----------
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaNie na temat...Wejdź tutaj http://www.diyaudio.pl/content.php
Skomentuj
-
Narazie wiem że muszę kupić wkładkę Panasonic WM-62a.
Wiele materiałów o zbudowaniu jest na tym forum i stronie głównej. Polecam :-)
Ale najpierw wkładka. Żeby się mocno nie denerwować podczas montażu wkładki poszukaj kogoś kto ma lutownicę najlepiej kolbową z cienkim grotem. Jak będziesz miał wkładkę to pisz. Będziemy dalej robić.
Nie wiem jaki masz temperament ale pośpiech w tym wszystkim Ci nie pomoże. Lepiej poczekać i zrobić wszystko tak jak należy. Wtedy diy stanie się przyjemnością a nie źródłem wielu frustracji. Wiem z doświadczenia :-) Ja swój zestaw pomiarowy zrobiłem po kilku latach pseudo "projektowania". Gdybym doszedł do tego wcześniej to byłbym teraz o poziom wyżej z wiedzą i doświadczeniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaWM 61A. Wiem jak to jest z brakiem kasy :-). Jeżeli chcesz naprawdę bawić się w DIY to bez zestawu pomiarowego nie da rady. Na początek musisz mieć wkładkę o której mówiłeś. Potem złóż przedwzmacniacz mikrofonowy (z zasilaniem bateryjnym - bo mniej problemów z zasilaniem). Po drodze zdobądź rurkę do tego mikrofonu. Potem dosłownie groszowe elementy na jiga. Jednymi droższymi elementami będą gniazda chinch i laboratoryjne.
.Last edited by Amadeus11; 12.11.2011, 17:32.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaA przedwzmacniacz mikrofonowy mam w deku Technicsa
Jeżeli chciałbyś podłączyć wkładkę pod line in (podobno lepiej) to wystarczy Ci nawet taki wynalazek:
http://gainphile.blogspot.com/2008/1...asurement.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaMasz wyjście liniowe z tego decka? Chodzi o to, że sygnał wzmocniony z mikrofonu musisz przesłać do wejścia liniowego karty dźwiękowej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaI jeszcze nie wiem do czego jest ta ruraka ? jaka ona musi być i z jakiego materiału ,
Skomentuj
-
Rurka służy do zamocowania mikrofonu. Powinna mieć minimum 30cm długość. Montujesz wkładkę mikrofonową z jednej strony a z drugiej gniazdo chinch do podłączenia kabla do przedwzmacniacza mikrofonowego. Montujesz ją na statywie i mierzysz. Ja swoją skombinowałem od kolesia ze sklepu ( znalazł na magazynie od jakiejś niepotrzebnej już reklamy - aluminiowa rurka). Kupienie w moim "wielkim" mieście nowej nie było możliwe. Gotowy mikrofon wygląda tak: http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post290956 . Nie patrz na to czarne pudełko (tam jest przedwzmacniacz) u Ciebie w tym miejscu będzie gniazdo chinch.
postaraj się aby ścianka rurki przy wkładce nie była zbyt gruba. Może to zakłócić pomiar zmieniając charakterystykę mikrofonu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaKupujesz rurkę aluminiową, grubościenną o średnicy wew. 6 mm, mocujesz do niej wkładkę na wcisk, z przylutowanymi przewodami, a z drugiej strony lutujesz do gniazda żeńskiego chinch, które mocujesz na drugim końcu. Przedtem jeszcze malujesz rurkę według uznania np. tak http://www.swistak.pl/a4795193,Mikro...-CLIO-JIG.html
---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post o 19:44 ----------
Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
postaraj się aby ścianka rurki przy wkładce nie była zbyt gruba. Może to zakłócić pomiar zmieniając charakterystykę mikrofonu.
[ATTACH=CONFIG]4023[/ATTACH]
---------- Post dodany o 12:25 ---------- Poprzedni post o 19:49 ----------
Jednym ważnym zagadnieniem jest środek promieniowania akustycznego. Związany z przesunięciami fazowymi . Istnieje pozorny punkt z którego wychodzą fale akustyczne . Należy sobie uświadomić że dźwięk potrzebuje określonego czasu , aby z zacisków głośnika dotrzeć do uszu. Znając odstęp czasu i prędkość dźwięku w powietrzu można obliczyć odbytą przez falę drogę. Okazuje się że punkt ten leży na wysokości cewki drgającej głośnika. W zależności od głębokości kosza lub tuby miejsce powstawania dźwięku jest usytuowane zatem bliżej lub dalej za płytą czołową kolumny (odgrodą). Ponieważ różne czasy dla różnych długości fal są zauważane jako kolejne zniekształcenia. Istnieje wzór na obliczenie opóźnień lecz konstruktor bez wspomagania komputera i bez pomiarów w komorze bezechowej praktycznie nie może uwzględnić tych parametrów w celu korekcji układu zwrotnicy.
Ładnie to ktoś napisał , właśnie o to mi chodziło z tymi przesunięciami fazowymi. Co z tego że można zrobić zwrotnicę o ładnym SPL jak dzwięki nie dolatują w jednakowym czasie do ucha słuchacza. Cały czas się borykam z tym problemem jak dokonać takiego pomiaru. Jeden pomysł mam ale to znowu kreślenie na kartce a to jest czasochłonne .
Skomentuj
-
Wykorzystujesz po prostu stosowany przez większość na tym forum schemat projektowania.
- Mierzysz w SW poszczególne głośniki (ustawiając mikrofon na wysokości głośnika wysokotonowego i nie ruszając go mierzysz wszystkie głośniki)
- Symulujesz zwrotnicę w SW, dobierając poszczególne elementy zwrotnicy.
- Zamawiasz elementy (cewki ciut większe niż wyszły z symulacji)
- Składasz i mierzysz ponownie całość.
- Poprawiasz i wracasz do poprzedniego punktu i tak aż do uzyskania satysfakcjonujących rezultatów.
Uwierz mi ten schemat działa :-) i nie ma innej drogi. Jedynie możesz kombinować z różnym oprogramowaniem. Ale bez pomiarów tego nie zrobisz.
O mojej walce z przesunięciem fazowym możesz poczytać w tym wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/18...2asny-projekt.
W tym wątku kilka osób z tego forum pomogło mi skonstruować fajną zwrotnicę. Dzięki ich wskazówkom udało mi się wycisnąć z tych głośników charakterystykę na poziomie +/- 1,5 dB w paśmie od 1 do 10 kHz.
Co z tego że można zrobić zwrotnicę o ładnym SPL jak dzwięki nie dolatują w jednakowym czasie do ucha słuchacza.
Tak dla ciekawostki:
Ostatnio robiłem pomiary w pomieszczeniu analizatorem FFT. Głośniki ustawione w stosunku do mikrofonu z dokładnością do centymetra. Charakterystyka całkowita w wyższych częstotliwościach taka fajna - płaska. (niskie, wiadomo góry i doliny - wpływ pomieszczenia). Wystarczyło, że odchylałem jedną z kolumn o 1 cm w tył i przód i charakterystyka "falowała" po kilka dB w górę i w dół. Wniosek taki, że wystarczy głową ruszyć podczas odsłuchu i nasza płaska charakterystyka leci na łeb na szyję.
Ale i tak uważam, że kolumna z płaską charakterystyką brzmi lepiej niż z jakimiś dziwnymi dołkami i górkami. O kolumnach z takimi anomaliami mówi się, że brzmią lepiej z jakimś tam gatunkiem muzyki a z innym w ogóle nie grają albo "sypią piaskiem". Także podstawa to płaska charakterystyka a kolumny zagrają ze wszystkim. Jest o co walczyć.Last edited by karmer; 13.11.2011, 12:14.
Skomentuj
-
---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------
Zamieszczone przez karmer Zobacz postaWykorzystujesz po prostu stosowany przez większość na tym forum schemat projektowania.
- Mierzysz w SW poszczególne głośniki (ustawiając mikrofon na wysokości głośnika wysokotonowego i nie ruszając go mierzysz wszystkie głośniki)
- Symulujesz zwrotnicę w SW, dobierając poszczególne elementy zwrotnicy.
- Zamawiasz elementy (cewki ciut większe niż wyszły z symulacji)
- Składasz i mierzysz ponownie całość.
- Poprawiasz i wracasz do poprzedniego punktu i tak aż do uzyskania satysfakcjonujących rezultatów.
Uwierz mi ten schemat działa :-) i nie ma innej drogi. Jedynie możesz kombinować z różnym oprogramowaniem. Ale bez pomiarów tego nie zrobisz.
O mojej walce z przesunięciem fazowym możesz poczytać w tym wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/18...2asny-projekt.
W tym wątku kilka osób z tego forum pomogło mi skonstruować fajną zwrotnicę. Dzięki ich wskazówkom udało mi się wycisnąć z tych głośników charakterystykę na poziomie +/- 1,5 dB w paśmie od 1 do 10 kHz.
Jeżeli dźwięk nie dociera do słuchacza w tym samym czasie to nie jest zachowana zgodność fazowa i nigdy nie uzyskasz płaskiego SPL zestawu.
Tak dla ciekawostki:
Ostatnio robiłem pomiary w pomieszczeniu analizatorem FFT. Głośniki ustawione w stosunku do mikrofonu z dokładnością do centymetra. Charakterystyka całkowita w wyższych częstotliwościach taka fajna - płaska. (niskie, wiadomo góry i doliny - wpływ pomieszczenia). Wystarczyło, że odchylałem jedną z kolumn o 1 cm w tył i przód i charakterystyka "falowała" po kilka dB w górę i w dół. Wniosek taki, że wystarczy głową ruszyć podczas odsłuchu i nasza płaska charakterystyka leci na łeb na szyję.
Ale i tak uważam, że kolumna z płaską charakterystyką brzmi lepiej niż z jakimiś dziwnymi dołkami i górkami. O kolumnach z takimi anomaliami mówi się, że brzmią lepiej z jakimś tam gatunkiem muzyki a z innym w ogóle nie grają albo "sypią piaskiem". Także podstawa to płaska charakterystyka a kolumny zagrają ze wszystkim. Jest o co walczyć.
Skomentuj
Skomentuj