Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Echo w kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Wstydu oszczędź.
    Znowu coś zrobiłem zle ?

---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post o 08:30 ----------

Głośnik niskotonowy bez filtra .

Głośnik niskotonowy z filtrem 1Rz

dwa mniejsze głosniki niskotonowe bez filtracji na dole ( dwa głośniki równoległe 8 ohm).

dwa mniejsze głosniki niskotonowe z filtrem 1Rz na dole 220uf ( dwa głośniki równoległe 8 ohm).

dwa mniejsze głosniki niskotonowe grają teraz do 500Hz i potem gra sredniotonowy ( Nie mogę odrazu połączyc głosnika niskotonowego z sredniotonowym bo niskotonowy jest wielki 12" a sredniotonowy mały 5,5". Różnica powierzchni miedzy nimi to prawie 7 razy. Różnica mas drgajacych też jest duża bo , dla głośnika niskotonowego wynosi ponad 130g a dla sredniotonowego 11g. Tonsil jest takim głośnikiem przejsciowym , jest lekki i optymalne wymiary ) . A może zrobić to jeszcze inaczej i wbudować odrębny wzmacniacz do głosnika niskotonowego ? Wtedy kolumna nie byłaby obciażona głośnikiem niskotonowym i by była zwykłą kolumna 3way na Tonsilach .

---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------

Średnie i wysokie zrobiłem z SW i jest dobrze. Z niskotonowymi nie poradzę sobie bo jak nie jedno to drugie nie pasuje . Chyba pora juz sie poddać . Niech gra sobie tak jak gra i tyle.
    Last edited by Amadeus11; 08.01.2012, 09:56.

Skomentuj

Nie na temat...
      Wstydu oszczędź.
      Spoko, spoko. Z tego co się orientuję, to "fazę" już kolega odpuścił więc jest progres... mały, bo mały, ale jest

Skomentuj

Chyba znalazłem sobie rozwiązanie mojego problemu z głosnikiem niskotonowym . http://www.stx.pl/wzmacniacz-s-300-w.html . To tylko przykładowy panel ale poszukam jeszcze innych . Poczytam jeszcze o panelu Irka . Czy panel Irka tez ma płynną regulację fazy od 0-180 stopni ? Bo teraz nie moge za chiny zgrac głosników , mam jakieś 90 stopni przesuniecia i zamiana przewodów na głośniku nic nie daje .

---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post o 22:17 ----------

Dzieki takiemu panelowi moja kolumna nie bedzie musiała chorować na 4way i bedzie zwykłą 3 way . Możliwe ze wtedy nawet zamienie glosniki Tonsila na jakieś inne ale najpierw was spytam .

---------- Post dodany o 22:56 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

Widziałem juz panel Irka ale on jest za słaby do mojej kolumny. u mnie wzmacniacz daje na wyjściu 28V zmiennego a u Irka jest zasilanie 24V +/- co znaczy jakieś 18V zmiennego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
          u mnie wzmacniacz daje na wyjściu 28V zmiennego a u Irka jest zasilanie 24V +/- co znaczy jakieś 18V zmiennego.
          Tak z czystej ciekawości...skąd Ci to wyszło? :razz: Zresztą ważna dla Ciebie jest moc wyjściowa na danym obciążeniu a nie napięcia (oczywiście moc jest zależna od napięcia, ale nie zawsze tak samo)

Widziałem juz panel Irka ale on jest za słaby do mojej kolumny.
          Widziałeś chyba układy na TDA7294...panele to inne układy.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja bym chciał taki panel z bajerami tylko nie na TDA 7294 bo to słaby układ . Potrzebny mi wzmacniacz z zasilaniem ponad +/- 50V , 4ohm . TDA 7294 moze przyjąć max +/- 42V o ile pamietam , a to za mało !

A są panele bez końcówki mocy ?
            Last edited by Amadeus11; 08.01.2012, 23:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Tak z czystej ciekawości...skąd Ci to wyszło?
              Nie odpowiedziałeś!

Potrzebny mi wzmacniacz z zasilaniem ponad +/- 50V , 4ohm
              Wiesz w ogóle ile mocy z tego możesz uzyskać?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie odpowiedziałeś!

Wiesz w ogóle ile mocy z tego możesz uzyskać?
                +/-50V 4 ohm dokładnie nie wiem ale pewnie 200W. Zapas zrobiłem na 10V by mi nie trzeszczało potem :biggrin:

Skomentuj

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie skąd wzięły Ci się te wartości:

Irka jest zasilanie 24V +/- co znaczy jakieś 18V zmiennego
                  +/-50V 4 ohm
                  A ty chcesz +-50VDC czy +-50VAC?

Skomentuj

Co mi po panelu slabszym od wzmacniacza który już mam i zasila kolumny w domu . On ma zasilanie +/-42V , 4 ohm. Subwofer też nie moze być mniejszej mocy . A tym bardziej jak głośnik jest mniej efektywny na niskich tonach. Te +/-50V nie wymyśliłem z głowy . Myślałem już o kości STK ale ostatnio Paweł S. wybił mi ją z głowy , a szkoda bo tam jest zasilanie +/- 55V tylko 8 ohm ale niby wzmacniacz moze przy niższym napięciu pracowac na 4 ohm i można wzmacniacz połączyć mostkowo. Łatwo mozna nabyć kity samodzielnego montarzu z takim układem i nie powinien być kłopotliwy w posklejaniu bo zbyt wiele tam części nie ma . Potrzebny mi tylko byłby przedwzmacniacz do tej koncówki z tymi bajerami :). Moze wiecie czy takie przedwzmacniacze są i gdzie można je nabyć ?

---------- Post dodany o 02:27 ---------- Poprzedni post o 02:11 ----------

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie skąd wzięły Ci się te wartości:
                    Juz ci odpowiadam :
                    Wzmacniacz jest zasilany prądem stałym z zasilacza . W zasilaczu jest transformator który ma przekładnię z 230V na 2x17V ( 18V napisałem z głowy bo nie liczyłem ) . Poprzez mostek diodowy w zasilaczu ładują się kondensatory na napięcie +/-24V ( Napięcie szczytowe 24V wartości skutecznej 17V ) . Mi potrzebny jest wzmacniacz zasilany prądem stałym +/- ponad 50 V . te 24 to było w czasach jak jeszcze w gniazdku było 220, ale chyba wiesz o co biega

---------- Post dodany o 02:33 ---------- Poprzedni post o 02:27 ----------

LuSzTi wiem że wiedziałeś , teraz ty mi napisz dlaczego o to pytałeś ?

---------- Post dodany o 08:46 ---------- Poprzedni post o 02:33 ----------

http://www.stx.pl/wzmacniacz-s-300-w.html Z tej strony tylko ten za 523zł ma te wszystkie bajery. U reszty pisze że ma ale jak sie przyjżeć to nie ma . Może znacie jeszcze jakieś panele by wyszło tanio z tymi trzema bajerami:
                    1. Płynne przestrajanie filtra od-do
                    2. Płynna regulacja wzmocnienia
                    3. Płynna regulacja fazy od od-do

Skomentuj

Mnie najbardziej ciekawiło, skąd Ci się wzięła wartość napięcia wyjściowego zmiennego na wyjściu wzmaka.
                      Bo jeśli widziałeś np układ na pojedynczym TDA, to tam trafo ma mieć 2x24VAC co daje jakieś +-33VDC stałego zasilania.
                      I teraz ciekawi mnie skąd wziąłeś wartość międzyszczytową napięcia przemiennego na wyjściu wzmaka. Bo jeśli podzieliłeś przez pierwiastek z dwóch to robisz błąd.

Jeśli potrzebujesz wzmacniacz z ok +-50VDC na zasilaczu to możesz zrobić Symasyma na płytkach Flodinsa, Końcówkę Zbiga V2 (przy czym tutaj przez specyficzną konstrukcję stopnia napięciowego i osiągnie on większą moc niż np Holton zasilany tym samym napięciem), Uniampa (ale tu masz stereo).

Pogadaj z kolegą Marios221, on ostatnio mocno reklamuje panele robione na zamówienie z kompletem bloków funkcjonalnych, z tym, że chyba będziesz musiał to sam poskładać w całość.

Skomentuj

A jeszcze chciałbym by ktoś napisał o tym panelu STX S-300-W za 523zł , Chciałbym się dowiedzić jaka dzieli ich przepaść między Symasymem. Jeszcze Potrzebne mi do tego wzmacniacza przedwzmacniacz z tymi trzema opcjami. Jak nie znajdę samego przedwzmacniacza z tymi trzema opcjami to cały plan jest do D...... i będę musiał kupić STX.

Skomentuj

Widziałem juz panel Irka ale on jest za słaby do mojej kolumny. u mnie wzmacniacz daje na wyjściu 28V zmiennego a u Irka jest zasilanie 24V +/- co znaczy jakieś 18V zmiennego.
                          Z tego co się orientuje to panel STX to też panel Irka :)

---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post o 13:37 ----------

http://www.fratu.pl/irek/?sub300,62

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Z tego co się orientuje to panel STX to też panel Irka :)

http://www.fratu.pl/irek/?sub300,62
                            To jak kupie gotowego STX S-300-W to będę miał ten sam panel w środku co w tym linku ? bo nie wiem .

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post o 10:38 ----------

jaki tam jest max. prąd na wyjściu ? bo nie chciałbym by sub grał ciszej od kolumny . W tym linku z opisem nic tam nie ma .

Skomentuj

jaki tam jest max. prąd na wyjściu ? bo nie chciałbym by sub grał ciszej od kolumny

A co ty musisz mieć wszystko na maxa, że się dręczysz takimi problemami? Kady panel do suba ma regulację poziomu, to wystarczy. Jak mu się skończy moc to trudno, skończy sie. Będzie trochę ciszej.

Skomentuj

Skomentuj

Czytałem ten temat od początku i zrobiłem dokładnie tak jak Carrey :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    A co ty musisz mieć wszystko na maxa, że się dręczysz takimi problemami? Kady panel do suba ma regulację poziomu, to wystarczy. Jak mu się skończy moc to trudno, skończy sie. Będzie trochę ciszej.
                                    To zapytam prościej . Czy warto kupić panel STX S=300 W za 523 zł ? już nie pytam o moce !!!

---------- Post dodany o 00:06 ---------- Poprzedni post o 00:00 ----------

Przeczytaj może raz jeszcze :razz:

Skomentuj

Jak masz dobry amplituner KD to warto. Jak wzmacniacz stereo, to zdecydowanie nie.

Skomentuj

Jak nie wiecie czegos to żaden wstyd , wystarczy napisać odrazu i już nie będę więcej pytał . Nikt nie może wiedzeć wszystkiego .

---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 00:13 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Jak masz dobry amplituner KD to warto. Jak wzmacniacz stereo, to zdecydowanie nie.
                                        amplituner KD ? - co to znaczy ?

amlitynera jeszcze nie miałem i nie mam o nim pojecia. Mam zamiar go jeszcze kupić ale najpierw panele. Dlaczego do stereo nie nadaje się panel ?

---------- Post dodany o 00:20 ---------- Poprzedni post o 00:16 ----------

Widziałem gdzieś na obrazkach kolumny frontowe z panelem , nie rozumiem tu teraz czegoś

Skomentuj

Amplituner kina domowego. Ten panel STX pracuje wylacznie z amplitunerem kina domowego, nie ze wzmacniaczami stereo. Z reszta jest to opisane w danych technicznych. Jakbys wiecej sam czytal, a nie zadawal tysiace pytan i czekal na odpowiedz, to bys sie dowiedzial sam.
                                          http://stx.pl/wzmacniacz-a-138.html do stereo to tylko ten ( pod warunkiem, ze wzmacniacz ma wyjscie liniowe z preampow )

Skomentuj

Czaruję...