Comandante , dziś będę się bawił typ programem . Zobaczę czy uda mi się zrobić płaskie SPL. I miałeś rację , trudny program bo i nie po Polsku. Ale kiedyś rozgryzałem też DERIVE w angielskim nie znając tego języka wcale. Zajeło mi to tydzień ale się uało:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa TL na głośniku 12"
Collapse
X
-
U mnie głębokość kolumny w środku wynośi 48cm, to chyba tak trzeba wpisać ( Lrc = 48cm ) . Fr i Tal po wpisaniu wypełniają mi kolumnę wytłumieniem , ja nie mam wytłumienia. Nie wiem jak wpisać parametry tunelu. Tunel mam z przodu 10cm pod głośnikiem . Jest on załamany pod kątem 30stopni do góry by się mieścił ( kolanko Pcv ) , ale te załamanie pominąć .
---------- Post dodany o 09:33 ---------- Poprzedni post o 09:29 ----------
Wpisałem S1=75, S2=75 , L12 chcem wpisać ale nie zatwierdza
Skomentuj
-
Amadeus, Lrc=48, tak.
Reszta - nie, nie tak to się robi.
Fr i Tal wypełniają ci kolumny wytłumieniem dla OZ. Hornrespa należy przestawić na tryb Rear Vented, jak wcześniej pisałem. Wtedy Fr i Tal znikają, w to miejsce pojawiają się Ap i Lpt, które określają rurkę BR. Proponuję nie stosować sposobu Shivera.
Wszystkie wartości S i L mają równać się 0, w tym schemacie konstrukcyjnym nie ma elementów tuby. Do zamodelowania BR Hornrespowi potrzebne są parametry T/S głośnika, objętość skrzyni i jej głębokość w osi głośnika oraz powierzchnia i długość rurki. Pierwsze dwie wartości dotyczące skrzyni wpisujemy w pola Vrc i Lrc. Drugą parę wartości określające rurkę wpisujemy w pola Ap i Lpt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaNie sugerujmy się nazwą. Hornresp umożliwia symulację BR, OZ, OB, FLH, BLH, CH.
Skomentuj
-
Pewnie tak, Yoshi, WinISD raz dwa i po krzyku. Jednak ja bym z całym szacunkiem dla WinISD, nie stawiał go obok Hornrespa.
Wyniki dla BR podawane przez Hornrespa nieco się różnią od podawanych przez WinISD, jednakże są zgodniejsze z pomiarami pokonstrukcyjnymi. Kwestia ta jest opisana w wątku Hornresp na Diyaudio.com.
Ponadto, ja nie mam problemów :).
Skomentuj
-
Co do wiarygodności raz, że hornresp nie poda, jak to zagra w pomieszczeniu, a pomieszczenie różne rzeczy dodaje i ujmuje, a dwa, wiarygodny jest jak najbardziej, źródłem problemów są zwykle błędne parametry symulacji. Jeżeli wyszło jak u Shivera, to cóż, na moje oko jest równie błędnie, jak u niego :). Jeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------
Jeszcze raz, choć trochę ręce opadają:
1. Zerujemy wszystkie pola S i L.
2. Wpisujemy parametry T/S przetwornika: pola przyjmują bezpośrednie wartości dla Sd, Bl, Le i Re, pozostałe Cms, Mmd i Rms program oblicza na podstawie Sd, Vas i Fs.
3. Ustawiamy symulację dla Rear Vented (Ctrl+N): potwierdzeniem trybu pracy będzie wyświetlenie się skrótów Ap i Lpt w miejsce Fr i Tal.
4. Podajemy Vrc, Lrc, Ap, Lpt. Co jest czym, Hornresp wyświetla po najechaniu kursorem na dane pole. Wartości wpisujemy netto: rurka posiada grubość, należy to uwzględnić.
5. Pola Vtc i Atc zerujemy.
6. Przyciskamy "Calculate".
7. By zobaczyć odpowiedź SPL, uruchamiamy 4. pozycję w menu Window "SPL response", po czym wybieramy opcję Maximum SPL (Ctrl+M) i podajemy mu np. 1 W oraz Xmax przetwornika. Aby zobaczyć łączną odpowiedź portu i membrany, uruchamiamy Combined response (Ctrl+O), podając wartość Path length (co to takiego, jest opisane w okienku, gdzie ma zostać wpisana ta wartość). Jeżeli chcemy zobaczyć odpowiedź samego portu BR, usuwamy defaultowe zero.
Różnica przed i po podaniu mocy:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaJeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postao pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.
Btw. powoli robi się męczące spieranie o sprawę która powinna być oczywista, ten głośnik nie gra tak jak na tym dziwnym wykresie nie wiem dlaczego w ogóle o to powstał spór.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaZajmuje to góra minute a wy tu walczycie już tyle godzin i nadal są problemy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaCo do wiarygodności raz, że hornresp nie poda, jak to zagra w pomieszczeniu, a pomieszczenie różne rzeczy dodaje i ujmuje, a dwa, wiarygodny jest jak najbardziej, źródłem problemów są zwykle błędne parametry symulacji. Jeżeli wyszło jak u Shivera, to cóż, na moje oko jest równie błędnie, jak u niego :). Jeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.
Vrc 120
Lrc 48
Ap 83,3
Lpt 47
Rg 0,01
Eg 2,83
2,0 x pi ----- poco to ?
Sd 466
BL 10,3
Cms 0,53mm/N
Rms 1,69
Mmd 131
Re 2,6
Le 1,6
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaRóżnica przed i po podaniu mocy:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaw tej kwestii nie ma dyskusji
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaten głośnik nie gra tak jak na tym dziwnym wykresie nie wiem dlaczego w ogóle o to powstał spór
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaOd dyskusji możemy odstąpić, ale argument nie bo nie do mnie całkowicie nie dociera.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaSpotkać mozna nawet 0,01 i jeszcze mniej . Poprawcie mnie jak się mylę
Skomentuj
-
Shiver, ależ przeczytałem, brzmi groźnie. Niestety programy jak BassBox, WinISD, Hornresp itp. nie znają realnego przebiegu impedancji przetwornika i dotyczy to wszelkiej symulowanej w nich obudowy. Mimo to, nie stanowi to jakiegoś problemu dla projektowania obudów korzystając z nich. Czy może jednak tak? Jest problem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaRg , wyjściowa rezystancja wzmacniacza - lampowe z tego co wiem maja 1ohm a tranzystorowe poniżej 0,1 . Spotkać mozna nawet 0,01 i jeszcze mniej . Poprawcie mnie jak się mylę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaMimo to, nie stanowi to jakiegoś problemu dla projektowania obudów korzystając z nich
---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaRg po dodaniu z Rc ( cewki ) daje Rx . Rx ma wpływ na Qts . Qtc=Qts(Rx)'
Skomentuj
Skomentuj