Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa TL na głośniku 12"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Comandante , dziś będę się bawił typ programem . Zobaczę czy uda mi się zrobić płaskie SPL. I miałeś rację , trudny program bo i nie po Polsku. Ale kiedyś rozgryzałem też DERIVE w angielskim nie znając tego języka wcale. Zajeło mi to tydzień ale się uało:)

Skomentuj

Shiver, zidentyfikowałem błąd, jaki popełniłeś. Przed uruchomieniem wykresu Combined Response (Ctrl+O) podaj moc w Maximum SPL (Ctrl+M), jakiej symulacja dotyczy. Proponuję skromne 1W, wystarczy.

Skomentuj

U mnie głębokość kolumny w środku wynośi 48cm, to chyba tak trzeba wpisać ( Lrc = 48cm ) . Fr i Tal po wpisaniu wypełniają mi kolumnę wytłumieniem , ja nie mam wytłumienia. Nie wiem jak wpisać parametry tunelu. Tunel mam z przodu 10cm pod głośnikiem . Jest on załamany pod kątem 30stopni do góry by się mieścił ( kolanko Pcv ) , ale te załamanie pominąć .

---------- Post dodany o 09:33 ---------- Poprzedni post o 09:29 ----------

Wpisałem S1=75, S2=75 , L12 chcem wpisać ale nie zatwierdza

Skomentuj

Amadeus, Lrc=48, tak.
          Reszta - nie, nie tak to się robi.
          Fr i Tal wypełniają ci kolumny wytłumieniem dla OZ. Hornrespa należy przestawić na tryb Rear Vented, jak wcześniej pisałem. Wtedy Fr i Tal znikają, w to miejsce pojawiają się Ap i Lpt, które określają rurkę BR. Proponuję nie stosować sposobu Shivera.
          Wszystkie wartości S i L mają równać się 0, w tym schemacie konstrukcyjnym nie ma elementów tuby. Do zamodelowania BR Hornrespowi potrzebne są parametry T/S głośnika, objętość skrzyni i jej głębokość w osi głośnika oraz powierzchnia i długość rurki. Pierwsze dwie wartości dotyczące skrzyni wpisujemy w pola Vrc i Lrc. Drugą parę wartości określające rurkę wpisujemy w pola Ap i Lpt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
            Nie sugerujmy się nazwą. Hornresp umożliwia symulację BR, OZ, OB, FLH, BLH, CH.
            No właśnie widzę po wynikach :flapper: . W WinISD wpisujemy 3 podstawowe parametry i można symulować. Zajmuje to góra minute a wy tu walczycie już tyle godzin i nadal są problemy.

Skomentuj

Pewnie tak, Yoshi, WinISD raz dwa i po krzyku. Jednak ja bym z całym szacunkiem dla WinISD, nie stawiał go obok Hornrespa.
              Wyniki dla BR podawane przez Hornrespa nieco się różnią od podawanych przez WinISD, jednakże są zgodniejsze z pomiarami pokonstrukcyjnymi. Kwestia ta jest opisana w wątku Hornresp na Diyaudio.com.
              Ponadto, ja nie mam problemów :).

Skomentuj

Już umiem obliczać w tym programie BR. Wyszło mi tak jak koledze Shiver . SPL ma delikatny spadek (-3dB , 20Hz ) . Coś tu ten program jest nie wiarygodny bo ja tego dzwięku nie słyszę w pokoju.

Skomentuj

Co do wiarygodności raz, że hornresp nie poda, jak to zagra w pomieszczeniu, a pomieszczenie różne rzeczy dodaje i ujmuje, a dwa, wiarygodny jest jak najbardziej, źródłem problemów są zwykle błędne parametry symulacji. Jeżeli wyszło jak u Shivera, to cóż, na moje oko jest równie błędnie, jak u niego :). Jeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.

---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

Jeszcze raz, choć trochę ręce opadają:
                  1. Zerujemy wszystkie pola S i L.
                  2. Wpisujemy parametry T/S przetwornika: pola przyjmują bezpośrednie wartości dla Sd, Bl, Le i Re, pozostałe Cms, Mmd i Rms program oblicza na podstawie Sd, Vas i Fs.
                  3. Ustawiamy symulację dla Rear Vented (Ctrl+N): potwierdzeniem trybu pracy będzie wyświetlenie się skrótów Ap i Lpt w miejsce Fr i Tal.
                  4. Podajemy Vrc, Lrc, Ap, Lpt. Co jest czym, Hornresp wyświetla po najechaniu kursorem na dane pole. Wartości wpisujemy netto: rurka posiada grubość, należy to uwzględnić.
                  5. Pola Vtc i Atc zerujemy.
                  6. Przyciskamy "Calculate".
                  7. By zobaczyć odpowiedź SPL, uruchamiamy 4. pozycję w menu Window "SPL response", po czym wybieramy opcję Maximum SPL (Ctrl+M) i podajemy mu np. 1 W oraz Xmax przetwornika. Aby zobaczyć łączną odpowiedź portu i membrany, uruchamiamy Combined response (Ctrl+O), podając wartość Path length (co to takiego, jest opisane w okienku, gdzie ma zostać wpisana ta wartość). Jeżeli chcemy zobaczyć odpowiedź samego portu BR, usuwamy defaultowe zero.

Różnica przed i po podaniu mocy:

Skomentuj

Jeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje
                    Jak to nie, mod pomieszczenia to spokojnie 12db podbicia, sprawa zupełnie normalna występująca nieomal w każdym pomieszczeniu.

o pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.
                    Nie możliwym jest aby głośnik 12 cali wytworzył 98db dla 30hz w tak prostej obudowie jak br, w tej kwestii nie ma dyskusji.

Btw. powoli robi się męczące spieranie o sprawę która powinna być oczywista, ten głośnik nie gra tak jak na tym dziwnym wykresie nie wiem dlaczego w ogóle o to powstał spór.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Zajmuje to góra minute a wy tu walczycie już tyle godzin i nadal są problemy.
                    Mi też zajmuje około minuty, poza tym winisd nie uwzględnia dobroci tunelu przez co przekłamuje symulacje w przeciwieństwie do horna który jak już pisałem daje wyniki takie same jak pomiary (+/- 0,5db) w zakresie użytkowym.

Skomentuj

Co do wiarygodności raz, że hornresp nie poda, jak to zagra w pomieszczeniu, a pomieszczenie różne rzeczy dodaje i ujmuje, a dwa, wiarygodny jest jak najbardziej, źródłem problemów są zwykle błędne parametry symulacji. Jeżeli wyszło jak u Shivera, to cóż, na moje oko jest równie błędnie, jak u niego :). Jeżeli słyszysz aż takie podbicie, samo pomieszczenie go raczej nie generuje i to wskazywałoby, że symulacja, jaką od początku pokazuję, jest tą właściwą.
                      Teraz mieniłem na wartosci jaki za pierwszym razem miałeś u siebie . Mam taki sam wykres jak twój z podbiciem na 32Hz. Problem jak widać polegał na nie dokładnym wpisaniu wartości. Napiszę je jeszcze raz i zróbmy symulację na nowo .
                      Vrc 120
                      Lrc 48
                      Ap 83,3
                      Lpt 47
                      Rg 0,01
                      Eg 2,83
                      2,0 x pi ----- poco to ?
                      Sd 466
                      BL 10,3
                      Cms 0,53mm/N
                      Rms 1,69
                      Mmd 131
                      Re 2,6
                      Le 1,6

Skomentuj

Różnica przed i po podaniu mocy:
                        I to jest błąd, bo program przy zadaniu tak niewielkiej mocy podaje wartość 1 wata niezależnie od impedancji czyli tam gdzie głośnik ma zarówno 100ohm jak i 3ohm podaje odpowiednie wartości napięcia aby dostosować je do oporu i w efekcie uzyskać ten 1w gdzie normalny wzmacniacz podaje zwyczajnie np. 2V. Stąd te bzdurne wyniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          w tej kwestii nie ma dyskusji
                          Ja go nie słyszałem, ty go nie słyszałeś. Ty zrobiłeś symulację, ja zrobiłem symulację. Tobie podoba się Twoja, mnie podoba się moja. Ty zrobiłeś po swojemu, ja postępowałem podług wskazań twórcy programu. Od dyskusji możemy odstąpić, ale argument nie bo nie do mnie całkowicie nie dociera.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          ten głośnik nie gra tak jak na tym dziwnym wykresie nie wiem dlaczego w ogóle o to powstał spór
                          Hmmm... Może dlatego, że jest ktoś, kto go słyszał, i on tak właśnie gra? Poza tym możesz ten dziwny wykres zobaczyć u siebie, wyżej podaję, jak.

Skomentuj

Od dyskusji możemy odstąpić, ale argument nie bo nie do mnie całkowicie nie dociera.
                            To przeczytaj co napisałem o impedancji.

Skomentuj

Rg , wyjściowa rezystancja wzmacniacza - lampowe z tego co wiem maja 1ohm a tranzystorowe poniżej 0,1 . Spotkać mozna nawet 0,01 i jeszcze mniej . Poprawcie mnie jak się mylę

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                                Spotkać mozna nawet 0,01 i jeszcze mniej . Poprawcie mnie jak się mylę
                                Masz racje ale to już nie ma w tym momencie znaczenia. Do podstawowych symulacji tą opcje pomijasz.

Skomentuj

Shiver, ależ przeczytałem, brzmi groźnie. Niestety programy jak BassBox, WinISD, Hornresp itp. nie znają realnego przebiegu impedancji przetwornika i dotyczy to wszelkiej symulowanej w nich obudowy. Mimo to, nie stanowi to jakiegoś problemu dla projektowania obudów korzystając z nich. Czy może jednak tak? Jest problem?

Skomentuj

Rg , wyjściowa rezystancja wzmacniacza - lampowe z tego co wiem maja 1ohm a tranzystorowe poniżej 0,1 . Spotkać mozna nawet 0,01 i jeszcze mniej . Poprawcie mnie jak się mylę
                                    Rg po dodaniu z Rc ( cewki ) daje Rx . Rx ma wpływ na Qts . Qtc=Qts(Rx)'

Skomentuj

Mimo to, nie stanowi to jakiegoś problemu dla projektowania obudów korzystając z nich
                                      Nie potrzebujesz realnego przebiegu impedancji, wystarczy przybliżony wykorzystywany do określania wytrzymałości mocowej a go da się określić dzięki indukcyjności cewki, BL i rezystancji cewki.

---------- Post dodany o 14:27 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------

Rg po dodaniu z Rc ( cewki ) daje Rx . Rx ma wpływ na Qts . Qtc=Qts(Rx)'
                                      Tak ale wartość typowego wzmacniacza jest pomijalnie mała, a możliwość użycia tej opcji jest pewnie dla skrajnych przypadków np. właśnie lampowców.

Skomentuj

Hmmm. Powinien więc wystarczyć przybliżony, ale dopiero co uznałeś, że nie wystarcza i daje w wyniku bzdury. To ja już nie wiem, ten 1 W jest twoim zdaniem dobry, czy niedobry?

Skomentuj

Poczytaj jak działają wzmacniacze, prawo oma itd. Moje zdania się nie wykluczają a już mi ręce opadają od tego tematu i nie chce mi się tłumaczyć tak podstawowych spraw.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X