Zamieszczone przez Yoshi_80
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc przy projektowaniu zwrotnicy
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaoba sa w szerego z glosniem
Tak ale rezystor przed filtrem to nie to samo co rezystor za filtrem. Najprościej wyobrazić to sobie tak, że przez pierwszy przed fitlrem płynie cały prąd głośnika i prąd filtru, a za fitlrem płynie prąd wyłączenie do głośnika. Jest to dość uproszczony sposób myślenia ale chyba wystarczajaco dobry żeby wyobrazić sobie dlaczego oba rezystory będą działać trochę inaczej.
Ta ostatnia zwrotnica jest już całkiem niezła. Osobiście bym jeszcze podniósł głownie średnie i może troche wysokie.
Skomentuj
-
Ja kolega skończy to sam za-symuluje zwrotnicę na moich przetwornikach jak je tylko pomierzę (trzeba nową zabawkę ogarnąć - mikrofon pomiarowy ECM8000) - na razie u mnie tak to wygląda, że to co miałem zrobić miesiące temu dalej leży i cholera nie mam jeszcze jak znaleźć czasu by chociaż to zacząć, ręce opadają :/
A tak zapytam, jak z 8948A? Mógłbyś pokazać pomiar impedancji poniżej 100 Hz? Interesuje mnie jak działa te podane strojenie (43 Hz + 25l).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWokal byłby suchy i niemrawy, zupełnie bez życia, miałbyś wrażenie sporej głębi dźwięku z jednoczesną pudełkowatością brzmienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTak ale rezystor przed filtrem to nie to samo co rezystor za filtrem. Najprościej wyobrazić to sobie tak, że przez pierwszy przed fitlrem płynie cały prąd głośnika i prąd filtru, a za fitlrem płynie prąd wyłączenie do głośnika. Jest to dość uproszczony sposób myślenia ale chyba wystarczajaco dobry żeby wyobrazić sobie dlaczego oba rezystory będą działać trochę inaczej.
Ta ostatnia zwrotnica jest już całkiem niezła. Osobiście bym jeszcze podniósł głownie średnie i może troche wysokie.Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJa kolega skończy to sam za-symuluje zwrotnicę na moich przetwornikach jak je tylko pomierzę (trzeba nową zabawkę ogarnąć - mikrofon pomiarowy ECM8000) - na razie u mnie tak to wygląda, że to co miałem zrobić miesiące temu dalej leży i cholera nie mam jeszcze jak znaleźć czasu by chociaż to zacząć, ręce opadają :/
A tak zapytam, jak z 8948A? Mógłbyś pokazać pomiar impedancji poniżej 100 Hz? Interesuje mnie jak działa te podane strojenie (43 Hz + 25l).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Popcorn Zobacz postaNa razie mam wsadzony cały Bass reflex śr. 6.8 , 22 cm długości do kolumny bo najpierw chce się uporać ze zwrotnicą i dopiero później stroić kolumnę. Jak to zrobię to Ci prześlę pomiar głośnika.
9950 masz asymetrycznie na przedniej ściance?
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo ta ostatnia zwrotnica wygląda już całkiem obiecująco. Powinna grać nieźle. Jak masz części to możesz zmontować i posłuchać :)
Pytanie czy można lepiej i czy warto? Praktycznie całe pasmo znajduje się w 3 dB - jak dla mnie to wygląda ładnie a jak gra?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaPytanie czy można lepiej i czy warto? Praktycznie całe pasmo znajduje się w 3 dB - jak dla mnie to wygląda ładnie a jak gra?
Ja mogę powiedzieć, tylko że to jest dopiero wstęp do zaprojektowania zwrotnicy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaOkej, na spokojnie.
9950 masz asymetrycznie na przedniej ściance?
Pytanie czy można lepiej i czy warto? Praktycznie całe pasmo znajduje się w 3 dB - jak dla mnie to wygląda ładnie a jak gra?Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj