Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica 4D pod tonsile

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica 4D pod tonsile

witam. piszę ze wzgl na to iż chcę skonstrułować samodzielnie zestaw głośnikowy BR, a jedyna rzecz której jakoś nie mogę objąć swoim małym rozumkiem to zwrotnica...

mianowicie chodzi mi o takie coś:
    GDWK 9/40 odcięcie(2khz-20khz)
    GD 12/5 (200hz-2khz)
    GDN 16/15 (50hz-200hz)
    GDN 25/40/3 (...-50hz)

czy to ma szanse zagrać?? jeśli chodzi o GDN-y to może ktoś ma lepszy pomysł???

dodam że 4D gdyż chciałbym odciążyć niski od całego "mułu" muzy z XXIw. :)

jeżeli znalazłby się na forum jakiś uprzejmy "p.magik wiedzący" to byłbym wdzięczny za przetłumaczenie zwrotnicy "jak dla idioty" co, gdzie, dlaczego, i czemu tak a nie inaczej.. może nawet pokusiłby się o jakiś z grubsza wstępny zarys w miare odpowiedniej zwrotnicy...?

Z GÓRY WIELKI DZX .^^

Zamieszczone przez susza96 Zobacz posta
    GDN 25/40/3 (...-50hz)

czy to ma szanse zagrać??
    Pasywnie to ja tego nie widzę.

jeśli chodzi o GDN-y to może ktoś ma lepszy pomysł???
    Aktywnie.
    Poza tym GDN 25 powinien pojechać do 200 Hz bez problemu (że nie wspomnę o 1 kHz), więc po kiego tu są 4D to nie wiem...

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem nie powinieneś się pchać w 4 D, skonstruowanie zwrotnicy do tego je bardzo trudne - przy 3 drogach już jest multum zabawy.

Skomentuj

GDN 25/40/3 (...-50hz)
        Tyle, ze ten glosnik ma problemy juz z 50hz, a co dopiero nizej? Ciecie pasywne przy 50hz to gigantyczne cewki i kondy.

Ogolnie glupi pomysl, masa kiepskich glosnikow co w sumie da kiepski dzwiek.

---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post o 15:01 ----------

.^^
        Co to znaczy? Tlumacz google nic nie znajduje.

Skomentuj

Pytanie gdzie to ma grać ( powierzchnia pokoju) , czym ma być to napędzane, do jakiej muzyki ma służyć?

Skomentuj

no chodzi mi właśnie o to żeby 25 nie ciągnął do 200 hz.... :) "Pasywnie to ja tego nie widzę" ? "skonstruowanie zwrotnicy do tego je bardzo trudne - przy 3 drogach już jest multum zabawy" gdyby było łatwe to bym nie prosił o pomoc...:)

tak czy inaczej skłonny jestem się upierać przy czterech drogach (bo napewno nie ja jeden jestem zdania że to dobre rozwiązanie i jedynie wszechobecny dziś minimalizm odciąga potencjalnego "DIY-owicza" od takiego projektu...

może jest jakaś alternatywa żeby tej 16stki nie wstawiać 50-200 tylko np. 100-200 może szerzej? może węziej?? niewiem dlatego pytam :)

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post o 15:10 ----------

"Tyle, ze ten glosnik ma problemy juz z 50hz" może pomoże obudowa i strojenie?? a ^^ to taki pozytywny wyraz twarzy o ile dobrze wiem...^^

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------

"Pytanie gdzie to ma grać ( powierzchnia pokoju) , czym ma być to napędzane, do jakiej muzyki ma służyć?" pokój ok 4,5 na 2,5m .......... pędzone aiwą mx-z92m, muzyka każda... od metalu, przez geggae roots dancehall, po discopolo, harstyle, i muzykę klasyczną..:)

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

nie zapominając o hip hopie

---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

a tak swoją drogą to aktualnie ten gdn 25 to w granicach 30hz obsługuje .... nie powiem- dość dynamicznie...:) z tym że "średni" dół troche przytłączający ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Ogolnie glupi pomysl, masa kiepskich glosnikow co w sumie da kiepski dzwiek.
              I głównie o to chodzi. Cztery kupy w barszczu :)
              Sklonuj jakieś uznane 3 drogi na lepszych głośnikach i tyle. Zaoszczędzisz na zwrotnicy. Wg mnie ten "projekt" nie ma żadnego uzasadnienia: ekonomicznego ani jakościowego.

Skomentuj

pokój ok 4,5 na 2,5m
                Do niecałych 12m2 wystarczy 2 drogi lub jeżeli chcesz mieć dużo, bardzo dużo basu to 2.1. Bo 3 drogi to za dużo o 4 nie wspominając. Mniej głośników daje w tej samej cenie leprze głośniki i lepszy dźwięk.

Skomentuj

znaczy.. góra to pal sześć.. ale dół przecież ten gdn chodzi na biernej membranie i przwdę mówiąc jecałkiem niezły... chyba że to ja takie nie wygórowane wymagania mam...

---------- Post dodany o 15:31 ---------- Poprzedni post o 15:28 ----------

nie tyle chcę dużo co jak najbardziej miekki a zarazem możliwie dynamiczny... bo jebudubu jak będe chciał to sobie podłączę sub od kina domowego na 15cm..

---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

a niestety $ dyskwalifikuje kupienie jakichś porządnych 30stek

Skomentuj

Mozna powiedziec, ze zestawy czterodrozne, to droga do najbardziej audiofilskiego dzwieku ale oczwiscie nie na takich glosnikach jakie posiadasz. Amatorzy maja problemy ze zbudowaniem poprawnej zwrotnicy dla dwoch glosnikow, a Ty chcesz zrobic na czterech.
                    Sprzedaj w cholere te stare trupy, jest tyle glupkow, amatorow starych smieci tonsila, ze nie bedzie problemu z upchnieciem tego szmelcu. Za zebrane pieniadze mozna kupic uzywane gotowce, lub zrobic jakis sprawdzony projekt 3 way.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Sprzedaj w cholere te stare trupy, jest tyle glupkow, amatorow starych smieci tonsila, ze nie bedzie problemu z upchnieciem tego szmelcu
                      :thumbsup: lepiej tego ująć nie mogłeś

Co jakiś czas pojawiają się na allegro używane monitory arcus lub pilot, za 300-400zł coś upolujesz

Skomentuj

a niestety $ dyskwalifikuje kupienie jakichś porządnych 30stek
                        Za bas nie odpowiada średnica głośnika tylko powierzchnia membrany, X max, strojenie obudowy , napęd przetwornika i jeszcze parę innych parametrów.

Skomentuj

hmm..... gotowce np.? tonsil zły jest??? a na podobnych jak nie takich samych tonsilach (prócz niskiego) zostałzrobiony ****** zestaw którego mam okazje posłuchać nie rzadko i jakoś dają radę...S8-/ jest 12 jest 16 jest 30cm na dole, takie samo gdwk + gdwt... i gra poprostu zajebiście..

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

średnica? = wpływ na powierzchnie czyż nie? poza tym jednak w momencie gdy się oczekuje prawidłowego basu (w tym "stopy" niskich kotłów) to śr. zbliżona to powieżchni "tworzenia dźwięku" przez żywe instrumenty mam znaczenie bo 20cm głośnik nie przeniesie basu z minimum pólmetrowego basowego z centralki... czy nie mam racji?

UWAGI MODERATORA
                          czy kultury trzeba Cię uczyć ostrzeżeniami?
                          Last edited by lklukasz; 27.01.2012, 19:54.

Skomentuj

tonsil zły jest???
                            Nie jest zły tylko że ma bardzo mało dobrych głośników (GDN 15/40/5, 13/50/9, 13/40/2, 20/100/3 i szereg mało znanych, często tylko na eksport produkowanych)
                            i gra poprostu ...
                            Posłuchasz czegoś lepszego to zmienisz zdanie
                            Last edited by lklukasz; 27.01.2012, 19:54.

Skomentuj

pardone very much ale niejeden bankowo by to tak ujął...:)

Skomentuj

hmm..... gotowce np.? tonsil zły jest??? a na podobnych jak nie takich samych tonsilach (prócz niskiego) zostałzrobiony zajebisty zestaw którego mam okazje posłuchać nie rzadko i jakoś dają radę...S8-/ jest 12 jest 16 jest 30cm na dole, takie samo gdwk + gdwt... i gra poprostu ...
                                Primo nie tak ostro. Dla Ciebie może grać świetnie, ale jak osłuchasz się z czymś naprawdę dobrym to diametralnie zmienisz zdanie.

średnica? = wpływ na powierzchnie czyż nie? poza tym jednak w momencie gdy się oczekuje prawidłowego basu (w tym "stopy" niskich kotłów) to śr. zbliżona to powieżchni "tworzenia dźwięku" przez żywe instrumenty mam znaczenie bo 20cm głośnik nie przeniesie basu z minimum pólmetrowego basowego z centralki... czy nie mam racji?
                                Nie przeniesie go na pewno z taką samą głośnością, kwestie brzmieniowe to inna bajka. Zasadniczo do odsłuchu domowego spokojnie starczy 25cm woofer dobrej klasy, zapewni odpowiednie pasmo dość niskie zniekształcenia i skuteczność pozwalającą czasem nieco "przywacić" :)
                                Last edited by lklukasz; 27.01.2012, 19:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                  Nie przeniesie go na pewno z taką samą głośnością, kwestie brzmieniowe to inna bajka. Zasadniczo do odsłuchu domowego spokojnie starczy dobry 25cm woofer dobrej klasy, zapewni odpowiednie pasmo dość niskie zniekształcenia i skuteczność pozwalającą czasem nieco "przywacić"
                                  Przy 12m2 - Sąsiadom nie da spokoju :flapper: Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach:)

Skomentuj

"Primo nie tak ostro." znaki "?" to w moim odczuciu bardziej ciekawość i zainteresowanie :)

woofer 25..? no spoko czyli w sumie tak jak zakładałem na początku tylko w takim razie gdzie go odciąć bo raczej pasywny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
                                      Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach
                                      Takie same niezależnie od średnicy głośnika. Różnica jest taka że większe-zwykle ale nie zawsze-grają niżej stąd mylne wrażenie że pokój jest dla nich za mały.

Nie na temat...
                                      "Primo nie tak ostro."
                                      Chodzi raczej o kulturę słowa

Polecam Ci stronę główną, teorie zwrotnic itd. Rozjaśnisz sobie że kwestie o które pytasz, to nie jest taka prosta sprawa że dajesz "jakiś tam filtr i jest git". Potem wróć i przemyśli się sprawę na nowo.

Skomentuj

"Przy 12m2 - Sąsiadom nie da spokoju Akustyka pokoju też ma znaczenie daje pewne podbicie w pewnych częstotliwościach" no generalnie z takiego wychodziłem założenia... dlatego chcę tylko ten dół jakoś rozparcelować bo w obecnej konfiguracji z bierną membraną mi to nie odpowiada..:/

---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post o 16:08 ----------

schodzi nisko ale mało dynamicznie... ;/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X