Zamieszczone przez Shiver
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica 4D pod tonsile
Collapse
X
-
4 drogi??
a jak to wszystko podzielić i odpowiednio dograć?
tam nie doszliśmy do tego, że na wykresie czestotliwości będzie brakować miejsca na tyle podziałów
poza tym cena zwrotnicy przy podziale 50Hz (której i tak ten głośnik nie oddtwarza) i 200Hz przewyższy cene tych wszytkich głośników razem wziętych
i jeszcze to wszytko ma grać w 12m2?
mogę podać Ci głośnik, który ma tylko 15cm średnicy i zabije tego twojego tonsila jakością i ilością basu
a o średnicy już nie wspomnę
i świetnie sprawdza się w 2 drogach
więcej nie zawsze znaczy lepiej...Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
"mogę podać Ci głośnik, który ma tylko 15cm średnicy i zabije tego twojego tonsila jakością i ilością basu
a o średnicy już nie wspomnę
i świetnie sprawdza się w 2 drogach"
cieszy mnieże takie głośniki istnieją i jeżeli tylko to comówisz jest faktycznie prawdą to w istocie może on być wart polecenia..:)
" więcej nie zawsze znaczy lepiej..."
i tu się w pełni z Tobą zgodzę.. tylko nasówa się pytanie czy:
a) " więcej nie zawsze znaczy lepiej..." bo więcej głośników i często podzielone pasmo wcale nie da dobrego efektu mimo że każdy będzie miał za zadanie odegranie tylko części pasma do której jest najlepiej przystosowany odciążając jednocześnie inne głośniki z niepotrzebnego im dźwięku..i w efekcie żaden nie będzie zawalony połową pasma..?(odzdzielnie bas, odzdzielnie werble wokal , odzdzielnie hihaty cymbałki, odzdzielnie trąbki )
czy może:
b) mniej głośników obejmujących duże części pasma " więcej nie zawsze znaczy lepiej...", jednocześnie odtwarzających wszystko na jednej membranie,(od "dużego,bardzo,mocno,niskiego,dynamicznego" basu przez wokal(np.growl) aż po tależe)" więcej nie zawsze znaczy lepiej..."
" więcej nie zawsze znaczy lepiej..." to mądre słowa ale "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.."
tak ja to widzę pzdr :)
---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:53 ----------
a gdn 25/40/3 wg tonsila przy 50hz jest na poz ok -10 db a to w sugerowanej obódowie bodajże 35l?? to nie znaczy że w większej dobrze zestrojonej zachowa się tak samo..:)
Skomentuj
-
chodzi o to, ze lepszy efekt można osiągnąc kupując dobre głośniki i aplikując je do 2 dróg
będą one przystosowane to takiego podziału i napewno nie będą w żaden sposób obarczone za dużą ilością pasma
jak projektuje się zwrotnicą to głośniki wycina się filtrami o określonym zboczu
zwrotnica ta nie wycina głośników od tak odrazu np przy 50Hz
jego charakterystyka opada powoli i nakłada się w dużym polu jeszcze na inne głośniki
stąd problem z podziałem na 4 głośniki w wąskim polu 20-20Khz
ktoś już robił u nas taki projekt 4 dróg i wyszło na to, że jeden głośnik był nie potrzebny
bo odtwarzał bardzo wąskie pasmo
które spokojnie mógł przejąc inny głośnik wyższy lub niższy
---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------
Wskazówkazeby zacytować czyjąs odpowiedz zaznacz tekst i kliknij "cytuj zaznaczony tekst"
twoja wypowiedz bedzie czytelniejszaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
co do zwrotnicy i filtrów to wiem o czym mówisz i wiem że nie da się tak poprostu uciąć ale nie zniechęca mnie to jakoś... co do podziału to jeszcze się zastanowie.. a zwrotnice zrobie bo nie mam wyboru... a jeżeli 4d nie przejdzie i będzie jak twierdzicie to coż... albo zrobie 3d albo będe kombinował metodą prób i błedów... w końcu to tak wszystko powstało..:) a jeśli niechcący się uda to nie pozostanie mi nic innego jak się cieszyć :)
Skomentuj
-
to czekam/y na recenzje w gotowych konstrukcjach i powodzenia
daj znac jak postepy
---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post o 22:23 ----------
Zamieszczone przez zoltar25 Zobacz postaNie wiem dlaczego nikt nie chce pomóc koledze ?
Ja pomogę. Zacznijmy od ortografii .Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaDo niecałych 12m2 wystarczy 2 drogi lub jeżeli chcesz mieć dużo, bardzo dużo basu to 2.1. Bo 3 drogi to za dużo o 4 nie wspominając. Mniej głośników daje w tej samej cenie leprze głośniki i lepszy dźwięk.Last edited by gooralesko; 27.01.2012, 22:37.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaWystarczą dwie drogi jak nie chcesz mieć niskiego basu. Diopiero odpowiednie zaaplikowanie midwoofera w dwóch drogach da ci odpowiednie zejście. Przykład? MX-140 z midwooferem z linii transmisyjnej. I takie coś polecam autorowi tematu
Do autora mam pytanie ile chce wydać na swoje diy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postachodzi o to, ze lepszy efekt można osiągnąc kupując dobre głośniki i aplikując je do 2 dróg
będą one przystosowane to takiego podziału i napewno nie będą w żaden sposób obarczone za dużą ilością pasma
Ale tak w ogóle co do zasady to w tej samej cenie głosników zestaw 3 drozny ma większe szanse zabrzmieć lepiej od 2 droznego. Z powodu mniejszego zakresu zniekształceń intermodulacyjnych i odciazania głosników w szerszym pasmie. Tylko ze jednak zawsze tak się składa że wielodroznośc wykorzysuje w zestawach znaczaco drozszych, bo to nie jest sztuka pokazywania które w tej samej cenie sa lepsze tylko po prostu od pewnego pułapu ceny nie da się uzyskiwać wyraźnych postepów z dwóch głośników i nastepnym krokiem dopiero po wyczerpaniu mozliwości jest przejćie na wielodrozność.
Jednak, tak poza tym widziałem dawno temu w salonie Tonsila w Łodzi kolumny 4 drozne, które przypominały trochę największe Midltony tylko ze miały chyba 35 mm kopułke i ponad nia jeszcze 19 mm. Nie mam pojęcia co to była za konstrukcja, może na unitra klub bedą coś wiedzieć.
W ogóle jesli stare konstrukcje głosników tonsila to GDN 30/80/2, GDM 18/80 - 18/100 -18/80/5 i z jakąś nowsza kopułką na przykład GDWK 10/80/26 ze wzgledu na efektywność. Zwrotnice A.Kisiela z Radioelektronika 91rok lekko dopasowane i powinno wystarczająco ciekawie zagrać w obudowie b-r objętosci 70-80 litrów. Nie widze potrzeby robienia na takich głosnikach zestawu 4 droznego - zwłaszcza że sam GDN 30/80/2 jest tak zrobiony żeby przenosił równo pasmo do 3,5khz i nawet był niedawno na allegro sprzedawany prototyp kolumny otwartej znanego konstruktora w którym był ten GDN i kopułka w układzie 2 droznym.
---------- Post dodany o 00:47 ---------- Poprzedni post o 00:37 ----------
A najnizszy liniowo przenoszony dźwiek z tego dużego głosnika Tonsilu to będzie do 45 Hz. To sa głosniki niskotonowe nie subwoofery. Ten GDN da się dostroić w taki sposób zeby uzyskac w miare łagodne opadanie charakterystyki i dobry a nawet bardzo dobry impuls. Ale bas nie bedzie zatykał tchu w piersiach. Takie efekty radze z aktywnych subów albo iść sobie na koncert.
Jego przewaga nad małymi głosnikami w 2 droznych zestawach przenoszącymi moze nawet także od 45 hz będzie lezała w lepszej czytelnosci basu, zroznicowaniu i odpowiedzi. Więc myśle że warto tylko że trzeba mieć miejsce na takie szafy oraz zdawac sobie sprawę że kolumna nawet na takich Tonsilach nie będzie ekstremalnie tania - komplet takich nowych głośników to koszt 700zl.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postao jakich kolumnach z 12" wooferem + kopulka piszesz?
eryk s concept open baffle
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaAle tak w ogóle co do zasady to w tej samej cenie głosników zestaw 3 drozny ma większe szanse zabrzmieć lepiej od 2 droznego.
1 Prostsza zwrotnica - mniej elementów - taniej
2 Uproszczony sposób projektowania zwrotki - kto robił 3D wie o czym mówie - w 2D łatwiej niczego nie skopać
3 Pasmo przenoszenia mniej "posiekane" przez zwrotnice
4 Przy zakupie głośników w określonej kwocie w 3D dzielisz ją na 6 głośników a nie na 4
5 Istnieją kolumny za kilkanaście tysi gdzie są 2D i jakoś nie są ich projektanci paleni na stosach
6 Istnieją kolumny 1D i też mają swoich zwolenników
7 Mniej źródeł dźwięku - kolumna brzmi z bliska spujniej
Zamieszczone przez arwas Zobacz postatylko że trzeba mieć miejsce na takie szafy
A pozatym tonsil to nie jest szczyt hi-endu
---------- Post dodany o 01:30 ---------- Poprzedni post o 01:23 ----------
Nikt na świecie nie postawił jednoznacznej odpowiedzi co jest leprze, istnieją różne konstrukcje i każdy dobiera sobie taką jaką chce.Last edited by Kubik87; 28.01.2012, 00:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta1 Prostsza zwrotnica - mniej elementów - taniej
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta2 Uproszczony sposób projektowania zwrotki - kto robił 3D wie o czym mówie - w 2D łatwiej niczego nie skopać
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta3 Pasmo przenoszenia mniej "posiekane" przez zwrotnice
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta4 Przy zakupie głośników w określonej kwocie w 3D dzielisz ją na 6 głośników a nie na 4
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta5 Istnieją kolumny za kilkanaście tysi gdzie są 2D i jakoś nie są ich projektanci paleni na stosach
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta6 Istnieją kolumny 1D i też mają swoich zwolenników
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaNikt na świecie nie postawił jednoznacznej odpowiedzi co jest leprze, istnieją różne konstrukcje i każdy dobiera sobie taką jaką chce.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postaNie ma kolumny idealnej lub jej wzorca
Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz postatak samo jak niema głośnika który przetworzyłby całe pasmo idealnie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez susza96 Zobacz postajeżeli znalazłby się na forum jakiś uprzejmy "p.magik wiedzący" to byłbym wdzięczny za przetłumaczenie zwrotnicy "jak dla idioty" co, gdzie, dlaczego, i czemu tak a nie inaczej.. może nawet pokusiłby się o jakiś z grubsza wstępny zarys w miare odpowiedniej zwrotnicy...?
A wcześniej naczytał się pewnego forum, gdzie do pewnej ceny polecane są Mildtony i myśli, że głośniki Tonsila są nie wiadomo jakim Hi-Endem...Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
treningjezykowy.pl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNajprostsza zwrotnica 3drozna to tylko dwa elementy wiecej niz 2 drozna. Jasne ze 2w jest tanie, ale przy odpowiednich glosnikach mozna zbudowac prosto i tanio 3way.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMonitory glowne dalekiego pola to zawsze konstrukcje wielodrozne
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaGlosniki do 3 way nie musza miec tak wysrubowanych parametrow jak porzadne glosniki do 2way
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ perspektywy bezwzlednej jakosci dzwieku kolumny 2way nie osiagaja najwyzszej jakosci przy mozliwie najszerszym pasmie.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy dobrze dobranych glosnikach zyskamy
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postazyskamy wiecej na efektywnosci
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postato tez ich cena moze byc troche nizsza
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaW 3way "siekanie" pasma wychodzi w z zdecydowanie mniej wrazliwych punktach niz w typowym 2 way.
Skomentuj
Skomentuj