Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofer do kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wstepnie symulowalem tego STX 15 cali i nie moge zejsc ponizej 250 litrow netto. To i tak jest bardzo malo. Da to strojenie tunelu bez wytlumienie w okolicy 26-27hz. Po dolozeniu gabki ( trzeba duzo ) strojenie obnizy sie ponizej 19hz. Ten woofer ma bardzo silny uklad magnetyczny i mimo nie tak niskiego rezonansu powinien sprawnie odtwarzac nawet 16-18hz. Jak mu sie zaserwuje dobry odpowiedni wzmacniacz i sztywna obudowe, to bedziesz mial bas kinowy o zupelnie nowym wyznaczniku jakosci.

Przy tak duzych glosnikach ich wybitna jakosc techniczna nie jest az taka wazna. Musi miec sztywna membrane, bardzo mocny naped i ponad przecietny Xmax. To wystarczy zeby pompowac setki litrow powietrza.

Skomentuj

Panowie napiszcie jakieś konkrety, czym zasilić tego kolosa, konkretnie, jaki byłby koszt wzmacniacza pi razy drzwi, jakiś rozrys obudowy i budujemy

Skomentuj

Napisałem (albo nie napisałem ) że może być to holton 800... TDA do tego STX'a...jakoś nie widzę tego zbytnio
        Ta końcówka którą mam spokojnie napędzała można by rzecz bliżniaka tego STX w wersji estradowej w budzie 15tl30th czy jakoś tak i dawało to radę niezmiernie miło :) A koszta budowy wzmacniacza są spore :P Samo trafo musi mieć min z 500-600VA do mniejszego holtona a ten to mało myślę (ok 200w/8R, holton 800 też mało-400w/8R) , w mojej końcówce ma ok 1,1kVA, a cała waży 15kg... 250l to myślę całkiem przyzwoicie, pytanie do PM, czy różnica między paką 250 a 300l będzie na tyle duża na plus aby budować większą? Ps zapas gąbki mam znaczy po zabawach z konstrukcjami "pro" :P

W pewnej chwili miałem myśl aby wykonać taka TL'ke jako "komodę pod TV" jednak myśl o TV narażonym na drgania...jakoś ostudziła moje zapały, ale fakt faktem wtedy nie było by problemu z objętością

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil1987b Zobacz posta
          250l to myślę całkiem przyzwoicie, pytanie do PM, czy różnica między paką 250 a 300l będzie na tyle duża na plus aby budować większą?
          Roznica jest w strojeniu pustego tunelu. W 250litrow netto mialby tunel, ktory dostroii sie do czestotliwosci rezonansowej glosnika. W praktyce bedzie to prawdopodobnie nawet nizej. Wykorzystujac 300 litrow mozna albo zwiekszyc efektywnosc tunelu przez zwiekszenie objetosci bez zwiekszania dlugosci, lub zwiekszyc dlugosc obnizajac jeszcze strojenie, bez zwiekszania efektywnosci tunelu.
          Trzeba pamietac, ze gabka bardzo efektywnie spowalnia slup powietrza w tunelu, co przelozy sie na obnizenie rezonansu cwiercfalowego. W symulacji na 250 litrow przyjelem, ze wyjscie tunelu mialoby mniejsza powierzchnie niz Sd membrany. Teoretycznie powinno miec takie same jak glosnik ale ja uwazam, ze w takiej konstrukcji nie jest to konieczne. Powierzchnia wyjscia tunelu moze byc w granicach 0.7-0.8 Sd membrany glosnika.

Jesli chcialbys podejsc do tego tematu zupelnie bezkompromisowo, to mozna przyjac wymiary zblizone do PMC BB5 ( 350 litrow brutto calej obudowy ) co na wymiary netto przelozy sie w okolice 310-333 litrow. W przyszlosc moglbys wymienic glosnik na cos bardziej wyczynowego jesli obudowe wykonasz solidnie.

Co do zasilania to polecam wykonac suba jako modul pasywny. To jest obudowe bez wzmacniacza i zwrotnicy. Wzmaczniacz bylby zupelnie osobno, daje to duze mozliwosci zmiany napedu, konfiguracji. Upychanie panelu w obudowe jest wg mnie niepotrzebna komplikacja calej konstrukcji.

Skomentuj

Jak zastosujesz ścianki 3-4 centymetrowe to drgań nie będziesz miał. A przynajmniej na tyle dużych drgań by ci tv latał. To jest wręcz niewykonalne. Wiem bo mam subostrolik i przy intensywnej pracy głósnika czuć delikatne drgania, ale nic na tyle mocnego, by mogło poruszyć np. powierzchnię herbaty w szklance
            Last edited by gooralesko; 31.01.2012, 22:17.

Skomentuj

http://www.positive-feedback.com/Iss...aswBB5_web.jpg Jeszcze moze taki obrazek, jak to w rzeczywistosci wyglada :)

Skomentuj

PM a powiedz mi jeszcze czy on ma wykonać tunel o zwężającym się przekroju czy stałym?

Skomentuj

Zdecydowanie zwezajacy sie. Ale to bym musial dokladniej opisac.

Skomentuj

Podejrzewam że wolałbym postawić na obniżenie strojenia bo głośnik sam w sobie jest dość skuteczny, a wiadomo że to ma służyć do oglądania filmu a nie do nagłaśniania imprezy trance...
                    Co do konstrukcji oczywiście będzie pasywna, bo może kiedyś dorobię się lepszego wzmacniacza ale wątpię...Jedna chciałby poprostu elektronikę mieć w jednym miejscu na półce aby mieć dostęp do wszystkiego

Ps na tym zdjęciu nie wygląda to aż na takie ogromne, chyba że ten gość ma z 2,5m wzrostu

3-4cm ścianka...oj oj waga by pewnie już zabolała jak by przyszło to przenieść do nowego mieszkania xD

Co do tunelu zwężającego to już dopytam się PM jak coś ruszę z budową albo będzie zatwierdzony wstępnie projekt z wymiarami...

Skomentuj

Ps na tym zdjęciu nie wygląda to aż na takie ogromne, chyba że ten gość ma z 2,5m wzrostu
                      Raczej kolo 1.6

3-4cm ścianka...oj oj waga by pewnie już zabolała jak by przyszło to przenieść do nowego mieszkania xD
                      Bez przesady, 22mm wystarczy, do tego wzmocnienia i wience w krytycznych miejscach.

Skomentuj

To dobrze bo ja mam całe 1,7m więc mam już wyobrażenie praktyczne :P

Dokładnie, grubszej niż 22mm nie zrobię gdyż no same problemy z tym, a tak da się kilka wręg, dobrze sklei wikolem czy innym klejem do drewna...

O właśnie, domyślam się że obudowa musi być bezwzględnie szczelna?

Skomentuj

O właśnie, domyślam się że obudowa musi być bezwzględnie szczelna?
                          No raczej tak, nie bedzie to raczej problem przy dokladnym wykonaniu obudowy.

Skomentuj

Moja linia na 116 litrów, ścianki o największej powierzchni mają 2,4cm, o średniej powierzchni 3cm, a te o najmniejszej 3,6cm grubości. Waży to około 45kg (Plus waga blatu z 22mm wiórówy i filarów podtrzymujących tnże blat).Faktycznie więc dużo będzie ważyć 300 litrowa buda nawet z 22mm ścianek. Ale to moim zdanime za mało. Jak chcesz zrobić kształt podłużny tak aby to stolik tv przyponiało to musiłabyś dać wzmocnienia wewnętrzne. A w linii sobie wzmocnień nie wyobrażam. Powierze w tunelu powinno miec jak najbardziej gładką drogę ku wylotowi. Wzmocnienia tą drogę znacznie skomplikują.
                            Last edited by gooralesko; 31.01.2012, 23:08.

Skomentuj

Zawsze trzeba znalesc jakis kompromis. Mozna nawet zrobic scianki z kanapki mdf, sklejki, plyty wiorowej i gipsowej, ale kto to wniesie. Mozna zrobic nawet z kamienia, bedzie najlepsze no ale...
                              Wzmocnienia musza byc i jesli sa madrze zrobione to w niczym nie przeszkadzaja. Na to wlasnie te dlugie, nie wzmocnione plyty najbardziej drgaja. Z przeplywem powietrza nie ma to az takiego zwiazku. Nie musi to byc ultra plaska powierzchnia, poniewa w wiekszosci czasu przy tak duzym glosniku jego wychylenia beda niewielkie, co nie bedzie generowalo jakis ogromnych turbulencji. Gorzej jak w tunelu znajduje sie material tlumiacy, ktory jest niestabilny, np welna, owata, scinki papieru i tak dalej. Wszystko to co trudno w miejscu umocowac. Powietrze ma przechodzi przez material tlumiacy, lecz nie tak aby zmieniac jego miejsce. To jest bardzo wazne poniewaz wraz z duzym wychylem membrany glosnika - a co za tym idzie slupa powietrza - drgac bedzie material tlumiacy! To znacznie obnizy calkowita mase ruchoma i moze prowadzic do problemow z brzmieniem i kontrola basu. Wyobraz sobie, ze wraz z powietrzem przesuwa sie w tunelu iles set gram welny i jaki to ma wplyw na podatnosc zawieszen glosnika, jego parametry... Dlatego wlasnie material taki jak gabka jest lepszy, bo mozna go ulokowac absolutnie na szytwno. Jest latwopowtarzalny i przewidywalny.
                              Juz raz zamieszczalem filmik co sie dzieje z welna w tunelu obudowy jak 15 calowy glosnik zaczyna sie solidnie wychylac. Jak nikt nie widzial to wrzuce jeszcze raz...

Skomentuj

Pomysł z stolikiem raczej upadnie bo nie jest najlepszy a przy takim głośniku to faktycznie żeby to nie drgało ścianki musiałby by mieć sporo mm...... Zobaczymy co będzie, podejrzewam że wpierw zbuduje prototyp jakiś, a potem zamówię u stolarza obudowę taką jaka potrzebne :)

Skomentuj

Btw. PM-jak to jest z liniami strojonymi poniżej fs, można to robić bezkarnie? Przykładowo mam głośniczek o fs=40hz i wsadzam go do TLki którą planujecie w tym temacie, zagra to?

Skomentuj

Pewnie zagra ale kosztem zejścia i skuteczności... STX ma fs na poziomie 27hz i spora skuteczność jak na domowy przetwornik :) W sumie jak by się tak dało to mam w domu całkiem przyzwoita 18" estradową ale paka do niej była by już pod 500l a i efekt nie ten... Chociaż xmax i sztywność układu drgającego to ma myślę na niezłym poziomie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Btw. PM-jak to jest z liniami strojonymi poniżej fs, można to robić bezkarnie? Przykładowo mam głośniczek o fs=40hz i wsadzam go do TLki którą planujecie w tym temacie, zagra to?
                                      To zalezy od innych parametrow glosnika.
                                      Generalnie czesto bywa tak, ze przy projektowaniu tunelu dla jakiegos tam glosnika wpada sie w pulapke wzoru na rezonans cwiercfalowy. Potem i tak musimy dodac tlumienia ( tylko subwoofery TL moga pracowac bez ) i okazuje sie, ze strojenie i tak spada ponizej Fs glosnika. Poza tym to Fs bywa tez rozne dla glosnikow z tej samej serii naprawde trudno jest wpasowac sie idealnie w rezonans. Na szczescie wcale nie jest to konieczne, pewne odchlylki nie stanowia problemu. Natomiast co sie stanie jak wlozymy glosnik z fs 40hz do obudowy strojonej na 25hz? Spadnie wytrzymalosc mocowa, a efektywnosc tunelu rowniez bedzie niska. To jak niska bedzie ta efektywnosc zalezy od parametrow glosnika, glownie sily motoru i dobroci calkowitej.
                                      Jesli taki subwoofer bedzie ciety nisko ( a musi byc, to jest 50hz max ) i uzywany raczej w nieduzym zakresie mocy ( czyli np glosnik estradowy w domu ) to nic sie nie stanie, wydluzenie tunelu napewno zwiekszy mozliwosci przetwarzania niskich czestotliwosci, a odpowiednie ustawienie glosnika i room gain moga w rezultacie dac bardzo ciekawe efekty. Robilem kiedys test, w ktorym do jednej obudowy wkladalem glosniki o kompletnie roznych parametrach, to jak pracowal tunel mozecie sprawdzic w temacie TL, bo tam wszystko opisalem.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X