Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały subwoofer do małego pokoju - 1000zł na części

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromca jest zaślepiony PMC Napisz w końcu do Mikołaja w tej sprawie.

---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post o 10:29 ----------

Przy okazji, jak to jest w praktyce ze stosunkiem mocy głośnika do wzmacniacza?
    Zwykle sugerujecie minimum moc wzmacniacza równą mocy głośnika. Ja natomiast napędzam 300Watowy głośnik wzmacniaczem 150W w OZ i w 18m2 mocy jest wystarczająco do muzyki i mam jeszcze niewielki zapas. Pytam bo naczytałem się o rzekomo lepszej kontroli przy większych mocach wzmacniacza jednak sam Irek dementuje te plotki :)
    Czy np przy wykorzystywanych 100W, głośnik będzie grał lepiej ze wzmacniaczem mocniejszym?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
      Przy okazji, jak to jest w praktyce ze stosunkiem mocy głośnika do wzmacniacza?
      Zwykle sugerujecie minimum moc wzmacniacza równą mocy głośnika. Ja natomiast napędzam 300Watowy głośnik wzmacniaczem 150W w OZ i w 18m2 mocy jest wystarczająco do muzyki i mam jeszcze niewielki zapas. Pytam bo naczytałem się o rzekomo lepszej kontroli przy większych mocach wzmacniacza jednak sam Irek dementuje te plotki
      Czy np przy wykorzystywanych 100W, głośnik będzie grał lepiej ze wzmacniaczem mocniejszym?
      Różnica będzie głównie przy granicy maksymalnego wysterowania słabszego wzmacniacza gdyż w peakach będzie zaczynał zniekształcać. Przy niższych mocach przy tej samej klasie wzmacniaczy moim zdaniem nie ma różnicy.

Skomentuj

a gdzie kupić membranę bierną do tego xls'a, na którego zdecydował się autor wątku??

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/membra...00-p-2141.html Niestety jest już przefarebowana na Scan-speaka i drogawa, ale jak ktos buduje porzadnego suba to chyba nie ma co iść w półśrodki.

Skomentuj

Ty tą kupiłeś, na jakim etapie prac jesteś?

Skomentuj

Jeszcze nie kupiłem, 25 marca zdaję egzamin na licencję maklerską i od tego zależy czy podpisze nową umowę o pracę, więc zajęty jestem kuciem a subwoofer(i reszta kina) zrobię sobie w nagrode za nawał pracy jaki właśnie odwalam
              Co do membrany to tak, tą kupię, gdyż nie ma niestety na rynku innej, tańszej o wystarczających parametrach do XLSa

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post o 17:51 ----------

Co sądzicie o tym panelu? http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-d...115660424.html Będzie wystarczający do XLSa? Dobrze to gra?

Skomentuj

Panel natranach, duże trafo, nie wiadomo jak z jakością elementów ale dwie wymienione wyżej rzeczy sprawiają ze możesz się nim zainteresować. Pod warunkiem, że nie pójdzie za ponad 250zł. Jak wyżej to lepiej kupić nowy na tych samych tranach z subwoofery.pl lub od irka.

EDYTA: NIestety nie ma płynnie regulowanej fazy co jest dużą wadą. W takim wypadku jest wart jesszcze mniej tak około 200zł. Więcej bym za niego nie dał.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                  Co sądzicie o tym panelu? http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-d...115660424.html Będzie wystarczający do XLSa? Dobrze to gra?
                  Kolega raczy zartowac?
                  Ja mialem panel z allegro wytrzymał 4 miesiace i naprawiałem go 5 razy druk na płytce nie istniał a panel był polepiony klejem.
                  Biocanabis również miał używany panel z allegro nie wytrzymał miesiaca preampu nie było i byl naprawiany na pałe
                  I ten który podaleś jest nie lepszy widac ingerencje w płytce na której znajduje sie sumator wyjscia itp.
                  Nie jest to warte żadnych pieniedzy,Robisz subwoofer na głosniku który stosuje sie w konstrukcjach za ponad 200.000zł a chcesz do niego wpakować jakiegos bublowatego trupa?
                  Panel u irka 500zł u febira to samo 400zł nie szukaj nigdzie indziej chyba ze chcesz zrobic jedno wielkie gówno

Skomentuj

To znowu ja:) Temat subwoofera jest w sumie zakończony, teraz kompletuję projekt głośnika centralnego + satelit. Przeglądając internet dotarłem do takich gotowych projektów:
                    1. Centralny: 2x Dayton RS150 + Seas 27TDFC; satelity RS125 + 27TDFC
                    2. Centralny: Seas Coaxial L12RE/XFC(1 sztuka); satelity Seas CA15RLY + 27TDFC
                    3. Centralny: 2x Seas L12RCY/P + Seas 27TDFC; Satelity Seas L12RCY/P + Seas 27TDFC
                    4. Centralny: 2x Visaton W130S + Visaton G 20 SC; satelity W100S + G 20 SC
                    5. Centralny z JEDNYM SEASem CA15RLY + 27TDFC, satelity takie same
                    6. Centralny: 2x STX 15 AWX + Seas 27TDFC; Satelity STX 15 AWX + Seas 27TDFC; niestety narazie brak zwrotki i nie wiadomo kiedy będzie

Ktory zestaw wydaje Wam się najbardziej dopracowany i najodpowiedniejszy do moich frontów? W moim 3W Classic przetworniki sa papierowe, więc w sumie na początku odrzuciłbym zestaw 2, z uwagi na najwiekszy koszt i aluminiowe przetworniki.
                    Skłaniałbym sie ku zestawowi na Visatonach, w Loudspeakershop sa po 80zł za sztuke, więc wyjdzie znacznie taniej niz reszta, a czy jakoś to zagra? Głośniki sa papierowe, więc w sumie charakterem brzmienia powinny pasować. Na basie mi nie zalezy, tak czy siak będa cięte na 80Hz.
                    Teoretycznie najbardziej pasuje tu Zestaw na CA15RLY + 27TDFC, ale z uwagi na duży koszt zrobiłbym centralny na jednym midwooferze, czy nie będzie to mialo przeciwskazań?
                    Z drugiej strony Daytony na centralnym sa baaardzo chwalone, ale czy zagraja z moimi Seasami na frontach?

Skomentuj

Czaruję...
                    X