Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podstawy TL zrobienie czegoś z niczego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
    chyba jeszcze nikomu z tego forum nie udało się zrobić poprawnie działającej TL'ki (bez urazy).
    Zdefiniuj prosze, co znaczy Twoim zdaniem poprawnie dzialajaca TL.

---------- Post dodany o 15:30 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    Cóż. Zostaje BR... Bo ja poważnie rozmawiam z wami na temat tel lektury i oczekiwałem pewnych wyjaśnień. Jest w tej lekturze nawet napisane o DŁUGOŚCI TUNELU, jednak nie znalazłem tam ani wzoru ani nic co by mi pomogło, poza stwierdzeniami krótki i długi... Dlatego właśnie chciałem grzecznie zapytać o te sprawy. Nie liczyłem na jakiś gotowy projekt i powtarzam to abyście zrozumieli.
    Dlaczego tak bezczelnie klamiesz? http://ep.com.pl/files/6981.pdf

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
      Ogólnie sama idea działania tej obudowy pozostaje bardziej w sferze anegdoty. Z moich doświadczeń i wielu prób wynika, że taka obudowa faktycznie potrafi zaskakiwać, ale... Na pewno nie jest to uniwersalny rodzaj obudowy, sprawdza się na jednych kawałkach wyśmienicie, a na innych zaś może bardzo rozczarować. Bardzo trudno zgrać jej pracę z rezonansami pomieszczenia. Później bawiłem się z aktywnym "poprawianiem" brzmienia i coś już wychodziło.
      Bzdura. Takie opinie tworzą ludzie, którzy wykonali linię transmisyjną tylko na podstawie wiadomego wzoru na długość tunelu, wpakowali do środka trochę wełny mineralnej, posłuchali - i po chwili odsłuchu doszli do wniosku, że TL gra dziadowsko i ogólnie rzecz biorąc jest be. Podobnie ma się sprawa z teorią na temat niemożności "zgrania jej (TL'ki) z rezonansami pomieszczenia" - z czego to niby ma wynikać? Co w linii transmisyjnej jest takiego, że generuje ona owe "problemy z pomieszczeniach"? Nie ma nic - jest to po prostu jeden z rodzajów obudów, w jakie można zaaplikować głośnik - i tyle. Jej 40Hz jest innym 40Hz niż to z np BR'ki? Może co prawda brzmieć "inaczej", ale częstotliwość to częstotliwość - a mody pomieszczenia zależą właśnie od częstotliwości a nie od barwy dźwięku. Jeśli spartoli się konstrukcję to zarówno TL jak i BR, OZ, OB, horn - wszystko będzie grać dziadowsko i nie ma co zwalać winy na "pomieszczenie odsłuchowe" - to nic, że tak jest łatwiej. Każdy typ obudowy ma swoje plusy i minusy, ale każdą da się zaprojektować tak, żeby grała "poprawnie" - wszystko zależy od możliwości przetwornika i wyboru konstruktora.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zdefiniuj prosze, co znaczy Twoim zdaniem poprawnie dzialajaca TL.
        Taka, którą da się słuchać, podczas interwałowego odtwarzania szerokiej gamy utworów.

dabyl, Twoje domniemania odnośnie moich praktyk są bardzo dalekie od rzeczywistości. To jest obudowa, która działa na zasadzie rezonansu, jakby nie było sztucznego podbicia, podobnie jak B-R. Linią uzyskuje się spory wzrost ciśnienia, ale ten wzrost nie jest liniowy i nie wróży nic dobrego, kiedy występuje w okolicy najniższego rezonansu pomieszczenia. W ogóle to eufemistycznie ujmując nierozsądnym jest przyjmowanie, że występuje spory zysk efektywności, "kosztem niczego". Czy głośnik dostaje ze wzmacniacza w jednej chwili tylko np 40Hz? No chyba że Ty słuchasz tylko generatora i ustawiasz sobie jakąś tam f i sobie słuchasz. Skoro tak, to puść sobie ciągłe powiedzmy te 40Hz i dodawaj do sygnału naprzemiennie krótkie impulsy np. 60Hz, 30Hz, 50Hz. Potem wyciągnij głośnik z tej Twojej cudownej linii i zrób taki sam test free-air.
        Jak nie wiesz jak zrobić taki test, to są programy do tworzenia muzyki. Trzeba najpierw stworzyć sobie odpowiednie sample. Ja je robię programem "mp3Cut" np. z takiego pliku http://ulub.pl/0yjZXUPI2j/bass-test-10-hz-200-hz

Skomentuj

A moze pokazasz nam swoje linie transmisyjne? Czy to jakas tajemnica jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Dlaczego tak bezczelnie klamiesz? http://ep.com.pl/files/6981.pdf
            Cóż tego nie widziałem. Czytałem o TL nie o labiryntowych. Se strony jaką mi podałeś ściągnąłem wszystko co było na temat TL... Gdybym to widział to nie pisałbym tego...

Przepraszam więc

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:22 ----------

Teraz właśnie czytam daną lekturę. Fakt ta lektura faktycznie odpowiada na moje pytania. Jednak czegoś nie rozumiem. Konkretnie jeśli chodzi o tą dobroć całkowitą Q'ts bo to jak widać ważny parametr.

Z tych wzorów wynika ze długość linii dla STXa wyniesie 3 metry. Powierzchnia wylotu 200cm2 a wylotu 400cm2 Dobrze to rozumiem tak? Bo zakładam ze STX 22-120-8ss to wymiarami podobny głośnik do opisywanego Tonsila.

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post o 23:51 ----------

Gdyby to miała być podłogówka to ok. Ale subwoofer? Albo się w czymś strasznie mylę albo byłby to spory kolos... Przy dwóch załamaniach byłby wysoki, przy trzech nadal byłby wysoki a przy 4 byłby baaardzo głęboki.

Skomentuj

Obudowa TL jest obudową labiryntową.

Skomentuj

Jeśli to nie jest coś złego to moglibyście mi jeszcze powiedzieć czy dobrze to policzyłem... Długość tunelu 3m a pole przekroju początku tunelu 400cm2 a wylotu 200cm2. Czy gdzieś coś źle zrozumiałem? Bo jeśli to właśnie ma tak wyglądać to wyjdzie straszny gigant.

Skomentuj

pole przekroju początku tunelu 400cm2
                  Naprawdę uważasz że przekrój 20cm x 20cm jest jakiś wielki? Możesz narysować taki kwadracik na kartce papieru i stwierdzić czy to tak wiele.

Skomentuj

Wejscie 400cm2, wyjscie 140cm2, dlugosc tunelu 200-220cm, glosnik na poczatku tunelu.

Skomentuj

Nie. Ale zakładając 2 załamania tunelu o takiej długości i takim przekroju to kobyła wysoka na metr i głęboka na 60cm, a to nie będzie 20x20 a gdzieś 24x17 mniej więcej... No i teraz długość tunelu to 3 metry. Jeśli zastosować więcej załamań to np głębokość znacznie wzrośnie... BR dla tego głośnika to gdzieś 30 litrów no raczej z hakiem. A to? miało by przynajmniej ze 60...

O wybacz musieliśmy napisać w tym samym czasie. Skąd masz tą długość? liczyłem to ze wzoru jaki był w linku i jasno wychodziło mi 2,99... I dlaczego wylot 140? to podobno zależy od powierzchni membrany i dla tego tonsila wyniosło 200... Przecież ten STX jest taki sam...

Skomentuj

Jak przeczytasz temat TL na forum to sie dowiesz dlaczego :]

Skomentuj

Czytam i czytam... Ale do końca jeszcze daleka droga
                          Momo to chyba już wiem dlaczego taki przekrój zaproponowałeś... Chodzi o to wytłumienie, zrobić większy tunel by wytłumienie nie blokowało prześwitu dla fali. (Oczywiście mogę się mylić więc mnie popraw) No a biorąc pod uwagę że polecacie dać mniej wytłumienia na końcu tunelu tam tunel może być mniejszy. Mimo to jednak niewiem czemu aż o tyle mniejszy. No i nadal nie wiem dlaczego twierdzisz że długość tego tunelu powinna się zamknąć w 220cm... Skoro z obliczeń mi wyszło 3m. No ale tak jak mówię dalej czytam.

Aha i chciałem jeszcze o coś zapytac bo widzę w tym temacie różne konstrukcje i różne przykłady. Czy tunel ma się zwężać jednostajnie czy może być to "schodkowo" Np 2 załamania i za każdym załamaniem tunel mniejszy czy same przegrody muszą byc pochyłe by utrzymać jednostajność zwężania się tunelu?

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 01:18 ----------

Naszkicowałem coś takiego... Powiedzcie mi czy dobrze to sobie wszystko wymyśliłem i czy jest to odpowiednie...

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Moze byc, wyglada ok.

Skomentuj

Mam jeszcze kilka pytań. Czytałem o tym wytłumieniu... Jedni z was stosują gąbkę jedni włókninę itd. JEśli to jest Subwoofer i nie będzie grał wyzej niż powiedzmy 150Hz to jaki materiał tłumiący wybrać? Wiem że ilość itd będę musiał dobrać doświadczalnie.

Kolejne pytanie... Czy długość tunelu może się różnić od podanej przez ciebie? np o 5cm?

I ostatnie puki co... Czy są konieczne te narożniki? czy się coś pogorszy gdybym ich nie zastosował?

Skomentuj

Mam jeszcze kilka pytań. Czytałem o tym wytłumieniu... Jedni z was stosują gąbkę jedni włókninę itd. JEśli to jest Subwoofer i nie będzie grał wyzej niż powiedzmy 150Hz to jaki materiał tłumiący wybrać? Wiem że ilość itd będę musiał dobrać doświadczalnie.
                                Mozna dac sama gabke, albo gabke i welne naturalna, lub owate. Co tam znajdziesz.

Kolejne pytanie... Czy długość tunelu może się różnić od podanej przez ciebie? np o 5cm?
                                Moze, ale jako dluzszy, nie krotszy.

I ostatnie puki co... Czy są konieczne te narożniki? czy się coś pogorszy gdybym ich nie zastosował?
                                Nie sa bezwglednie koniczne w subwooferze. Ale dzieki nim powietrze lepiej pracuje w tunelu i obudowa jest sztywniejsza.

Skomentuj

Pogromco, masz anielską cierpliwość do ludzi

Skomentuj

Jak widać ma... i za to mu dziękuję

Skomentuj

Czaruję...
                                    X