Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośników w kwocie 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośników w kwocie 3000zł

Witam wszystkich forumowiczów
    Chciałbym uzyskać pomoc przy wyborze głośników.
    Kwota 3000zł jest przeznaczona tylko na przetworniki i wykonanie zwrotnic.
    Napęd: Yamaha a-s500 do tego puki co Pc z kartą xonar d2.(cd i gramofon w niedalekiej przyszłości ).
    Pomieszczenie w którym będzie to wszystko grało ma 27,5m, jeśli chodzi o muzykę to rock,blues, poezja śpiewana,melodyjny metal.
    Cel jaki chciał bym osiągnąć to jak najlepszy czysty i szczegółowy dzwięk jak za takie pieniądze , dobra przestrzeń.

Z góry dziękuje za pomoc

http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-Monitor.htm Powinieneś się zmieścić...

Edit - trochę pofolgowałem, ten tweeter parę lat temu był duzo tańszy...
    Zatem: http://www.troelsgravesen.dk/CNO-T25.htm nic lepszego w tej cenie raczej nie ma, tego twwetera nie słyszałem, woofer za to tak i moim zdaniem najpopularniejszych u nas(w takiej cenie) USHERy bije na głowę.
    Last edited by srekal34; 01.04.2012, 12:51.

Skomentuj

Prawie 30m2 a ty proponujesz koledze 2way na 18cm basach?
      Jesli byłby do tego subwoofer aktywny to okej ale w innym wypadku bedzie mocny niedobór basu.
      Te sprawdza sie o wiele lepiej w takim pomieszczeniu i w takich gatunkach muzycznych http://www.troelsgravesen.dk/QUATTRO.htm

Skomentuj

A ja zaproponowałbym:
        3W-Classic, CA22RNX+MCA12RC+27TFFC
        Jenzen SEAS ER and CA constructions. -oprócz dobrego dźwięku daje możliwość późniejszego upgradu i to moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Joe113sc Zobacz posta
          Cel jaki chciał bym osiągnąć to jak najlepszy czysty i szczegółowy dzwięk jak za takie pieniądze , dobra przestrzeń.
          zamiast isc w scany tez bym poszedl w 3 drogi
          tutaj idealnie by sie sprawdzily papierowe 3 drogi ze swoim specyficznym lekkim brzmieniem
          ale nie mam pojecia czy jest taki gotowy proejkt :???:

Skomentuj

A mnie dziwi inny fakt. Jak mozna kupowac w ciemno głosniki za 3kzł. Czyli robić "kopie" firmowych kolumn za kilkanascie tyś złotych nie do konca wiedzac czego się chce i czego sie oczekuje. Mozna zrobić referencyjne 2-way, dobre 3 drogi albo wysokoefektywny zestaw do lamp. Wszystko zagra "idealnie" ale każde zagra zupełnie inaczej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              tutaj idealnie by sie sprawdzily papierowe 3 drogi ze swoim specyficznym lekkim brzmieniem
              Jestem zdania, że metalowe membrany potrafią zagrać lżej niż papier:)
              Dla mnie papier to się kojarzy z takim cięższym brzmieniem.

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
              tego twwetera nie słyszałem
              Z tego co wiem to Yoshi go słyszał, ale nie będę powtarzał jego opinii bo osobiście tego głośnika nie słyszałem.
              Poza tym T25C003 przeszedł do działu vintage.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Jestem zdania, że metalowe membrany potrafią zagrać lżej niż papier
                Dla mnie papier to się kojarzy z takim cięższym brzmieniem.
                wszystko zalezy od preferencji i od glosnikow
                ja tam papier lubie, chociaz alu tez nie pogardze

Skomentuj

papier lubie, chociaz alu tez nie pogardze
                  Papier ma swój charakter, zwykle ma takie ocieplone brzmienie, też fajne. Wszystko ma swoje plusy i minusy:) Ale rozdzielczość, "szybkość" i czystość dźwięku to jest to co mnie zauroczyło w metalowych głośnikach.
                  Last edited by jamess8; 01.04.2012, 20:17.

Skomentuj

Skłaniał bym się raczej do zestawu 3-way, z racji tego ze jest to jednak spore pomieszczenie. Faktycznie może mało napisałem o tym czego oczekuje , wiec tak jak już napisałem przestrzeń ,czystość dzwięku, powiedzmy ze wokal stawiam na pierwszym miejscu ,w miarę szybki niezlewający się bas:).Może faktycznie te metale to to czego szukam,puki co dziękuje za odpowiedzi i czekam na dalsze sugestie:)

Skomentuj

Proponuję odwiedzić stronę Grelton http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=463
                      i przejrzeć ofertę "kitów" Visatona do samodzielnego montażu. Cena zawiera wszystkie elementy potrzebne do budowy kolumn: głośniki, śrubki, zwrotnice, przewody itd. We własnym zakresie należy wykonać jedynie obudowy.
                      W zakładanym przez ciebie budżecie znajdziesz potężne zestawy na klasycznych papierowych głośnikach Experience V20 ale mogą się okazać zbyt duże jak na te 27m2 i tutaj ciekawszym rozwiązaniem byłyby VOX 200 Light. Można też poszukać zestawów na metalowych membranach jak CASABLANCA MK IV.

PS.
                      Nie mam nic wspólnego z firmą Grelton! ale jakiś czas temu bazując na projekcie VOX 200 Light wykorzystałem głośnik W 200S i z pewną tęsknotą wspominam możliwości tego niepozornego głośnika pomimo, że teraz słucham muzyki na aluminiowych Seasach. Seas daje mi rozdzielczość a W 200S dawał gęstość, masę na dole pasma. Szkoda, że nie da się połączyć cech tych dwóch głośników w jednym ale za rozsądną cenę.

Skomentuj

visaton jest drogi jak na swoje mozliwosci

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                        CASABLANCA MK IV
                        dopiero to jest jakas ciekawa opcja

Skomentuj

visaton jest drogi jak na swoje mozliwosci

dopiero to jest jakas ciekawa opcja
                          Moim zdaniem 3W Classic jest opcją ciekawszą...

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                            Moim zdaniem 3W Classic jest opcją ciekawszą...
                            Wizualnie na pewno nie :)
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Papier ma swój charakter, zwykle ma takie ocieplone brzmienie, też fajne. Wszystko ma swoje plusy i minusy Ale rozdzielczość, "szybkość" i czystość dźwięku to jest to co mnie zauroczyło w metalowych głośnikach.

Mam dokładnie te samo zdanie. Papier gra fajnie ale pełna radocha jest dopiero z metalowych głośników. Do tej kategorii dołaczyłbym coś nieco "rozmiękczonego" w postaci węglówek czy podobnych konstrukcji sandwichowych lub mieszanych materiałów np aurum cantusy i etony. Mają naprawde sztywne membrany ale nie tak "ostre" na charakterystykach jak metalowe. Niestety analitycznośći świerzość brzmienia jest też ciut gorsza. Ale to taki fajny kompromis miedzy metalem a papierem ze wskazaniem że bliżej im w zaletach brzmieniowych do metalu.

osobiście w tej cenie sugerowałbym rozwiązania :
                              - na metalowych seasach prestige , być może z lepsza kopułka niż budżetowy seas np usherem 9950
                              - na aurum cantusach AC200MK2 + AC130MK2 , kopułka wedle uznania, moze byc usher
                              - cały zestaw na usherach 8955 + 8948a lub 8948p + 9950

Każdy z zestawów może mieć inne zalety brzmieniowe. Najciekawszego basu chyba bym się spodziewał z aluminiowego seasa , najciekawszej średnicy chyba jednak z auruma, wysoki akurat wszędzie jest identyczny bo trudno w tej cenie znaleźć rozsądnego konkurenta.

Z tego co wiem to Yoshi go słyszał, ale nie będę powtarzał jego opinii bo osobiście tego głośnika nie słyszałem. Poza tym T25C003 przeszedł do działu vintage.
                              Jest to głośnik o dość specyficznym brzmieniu i dość specyficznych własnościach aplikacyjnych (wczesny i łagodny rolloff przez co stosujemy albo wysoki podział albo filtr o niezbyt ostrej fitlracji bo przy ostrzejszej automatycznie podział idzie w górę, natomiast łagodna filtracja niesie obawy o przeciążenie, generalnie cieżko z nim zejść z podziałem np poniżej 2,5kHz).
                              Brzmienie jest naprawdę inne niż większości kopułek, ma cość ciekawą głębie i drugie plany. Głośniczek brzmi nad wyraz delikatnie, trochę jakby nieśmiało. Ogólnie mi sie spodobał ale trzeba się z nim oswoić. Dośc dobra propozycja do zestawu z wysokim podziałem, papierową 15'tką na średnie lub nisko-średnie i fitlrami 1 rzędu :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Najciekawszego basu chyba bym się spodziewał z aluminiowego seasa , najciekawszej średnicy chyba jednak z auruma, wysoki akurat wszędzie jest identyczny bo trudno w tej cenie znaleźć rozsądnego konkurenta.
                                Heh...normalnie jakbym czytał o swoim zestawie: Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950 :razz:
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Heh...normalnie jakbym czytał o swoim zestawie: Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950
                                  Hehehe no widzisz jak trafiłeś . Zestaw masz naprawde ok, w tym przedziale chyba nie wytypowałbym lepszych głośników.

Skomentuj

Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950
                                    W tej chwili wychodzi ok 2000zł za komplet stereo, dochodzi jeszcze koszt przesyłek z Polinka i od Albeckiego. Reszta starczy akurat na dobre zwrotki, terminale, wytłumienia, kolce itp. Wbrew pozorom te wszystkie dodatki dość sporo kosztują jak chce się mieć coś ładnego.

Można jeszcze pomyśleć o L26RFX/P - koszt zestawu zwiększa się do ok 2550zł, zwiększa się także dość sporo obudowa. Ale to zawsze 10 cali na basie :razz:
                                    Last edited by LuSzTi; 03.04.2012, 15:40.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950
                                      Intryguje mnie to zestawienie. LuSzTi kończ szybko ten zestaw i zaproś na odsłuchy :).
                                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

A wiec decyzja podjęta :) Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950,
                                        teraz tylko pytanie czy warto zamienić L22 na L26?
                                        Czy ktoś z forumowiczów ma może projekt zwrotnic takiego zestawu? Niby pomiary wchodzą w grę ale jako ze nie jestem za bardzo doświadczony wolał bym tego uniknąć:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X