Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktoś powie mi jak mają stać te kolumny kopułkami do środka czy zewnątrz?

Ploter jak u Ciebie bo u mnie wysokie jakoś grają głośniej bez żadnych zmian w zwrotnicy. Przy porównaniu ich z kolumnami u kolegi było słychać, że grają trochę ciszej ale jak słucham ich w domu to wydaję mi się, że są wysokie głośniejsze może to kwestia wygrzewania. Teraz znowu trochę mało mi niższych tonów.

Skomentuj

Sprawdz w ktorym ustawieniu lepiej zagra.

Skomentuj

Zamieszczone przez R_NEO Zobacz posta
        Ktoś powie mi jak mają stać te kolumny kopułkami do środka czy zewnątrz?
        Kopulkami do srodka.

Skomentuj

Ploter jak u Ciebie bo u mnie wysokie jakoś grają głośniej bez żadnych zmian w zwrotnicy.
          U mnie też już ok :) mniej więcej chyba tak samo wygrzewamy glośniki

Narzekam na brak sceny po lewej stronie ale chyba mam coś z lewym uchem bo czasem mi w nim strzela i piszczy... ;/

Skomentuj

Jak słuchałem na Onkyo to scena taka sobie na Technicsie cieniutko. Słuchasz bez pułapki czy z nią? Pomiar robiłeś bez pułapki czy nie ma tej górki? Wczoraj słuchałem KEF iq90 wysokie i średnie super na pewno ich nie brakuje a jeszcze DAC ARCAM-a je trochę tłumi, a dół... Tak jakoś mało tych dolnych dźwięków.

Skomentuj

Słuchasz bez pułapki czy z nią? Pomiar robiłeś bez pułapki czy nie ma tej górki?
              Słucham z pułapką a pomiar jak zobaczysz na legendę to masz podpisane że niebieski to bez pułapki a bordo z.....

Skomentuj

No faktycznie, już go przecież widziałem.

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------

A niskie tony jak ci się słucha bo dla mnie trochę mało jak na 18, niby wszystko słychać a jednak jakoś niedosyt.

Skomentuj

A niskie tony jak ci się słucha bo dla mnie trochę mało jak na 18, niby wszystko słychać a jednak jakoś niedosyt.
                  Moje grają w prowizorycznej obudowie 12L - docelowo TLka ale nie narzekam na brak niskich tonów z subwooferka :) dopóki nie bede miał TLek to na niskich tonach nie mam co się zbytnio wypowiadać... są i już :)

Skomentuj

Ja spróbuję pokombinować jeszcze z wytłumieniem bo mam sam filc a jak zaglądałem do LS30 i E30 przez bas-reflex to w jednych jest owcza wełna lub coś podobnego a w drugich pianka akustyczna piramida.

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Nie wiem, może jakby ktoś zaprojektował inną zwrotnicę to było by inaczej z brzmieniem tych głośników.

Skomentuj

Nie wiem, może jakby ktoś zaprojektował inną zwrotnicę to było by inaczej z brzmieniem tych głośników.
                      zwrotnice projektowal misiomor... a ty chcesz czegos innego?
                      malo basu z AWXa? :o

chyba pora sie zapoznac z konkurencja... :/

Skomentuj

Dechy do TLek będę miał jutro więc coś podziałam z obudowami ale wątpię żeby z AWXów było mało basu.... we freeair miałem w sam raz basu a co dopiero z obudowy..

Skomentuj

AWX w TL faktycznie daje radę. Jak na taki mały głośnik, to jest naprawdę bardzo dobrze. Tylko to nie jest subwoofer...
                          Ktoś tu na forum pisał, że one wręcz grzmią. W sumie to dość dobre określenie. Bas jest dość donośny i schodzi bardzo nisko, ale nie ma na pewno uderzenia.
                          To nawet ciekawy efekt i w muzyce, gdzie niskie zejścia są potrzebne (niekoniecznie dynamiczne), sprawdza się dobrze. Pamiętajmy jednak, robiąc coraz głośniej, że to ma pewien limit
                          Zastanawiam się tylko nad tym, jak zgrać subwoofer z taką TLką. On nie zejdzie niżej, a przynajmniej nie dużo i zastanawiam się, czy pomysł dorzucenie im subwoofera jest wskazane. Może ktoś testował już takie rozwiązanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
                            Zastanawiam się tylko nad tym, jak zgrać subwoofer z taką TLką. On nie zejdzie niżej, a przynajmniej nie dużo i zastanawiam się, czy pomysł dorzucenie im subwoofera jest wskazane.
                            Myślę, że każdy subwoofer z możliwością płynnej regulacji fazy i częstotliwości odcięcia powinien się tutaj sprawdzić. Kwestia ustawienia go w taki sposób, aby nie dochodziło do znoszenia się sygnałów - oba układy, stereo i subwoofer, mogą odtwarzać to samo pasmo, które będzie się w tym przypadku sumowało. Stopień sumowania wyregulujesz "pokrętłem od głośności"... noo, tak w uproszczeniu. Właściwie każdy taki zestaw da się zgrać ze sobą - kwestia możliwości odpowiedniej jego regulacji.

Tylko to nie jest subwoofer...
                            No ba - to tylko 18cm i to po rozmiarze kosza. Do tego z przeznaczeniem do konstrukcji 2-drożnych, co narzuca nam pewne ograniczenia jeśli chodzi o odtwarzanie niskiego basu.

niekoniecznie dynamiczne
                            Ktoś ostatnio określił tę konstrukcję jako "z niedoborem kick basu". Oponuję przeciwko takiemu jej określaniu, bo prawda jest taka, że ona tego kick basu nie posiada wręcz w ogóle. Ale nie jest to skutek uboczny - po prostu tak została zaprojektowana. Mając do wyboru kick bas z pewnym zejściem i brak kick basu z lepszym zejściem - w tym przypadku została wybrana ta druga opcja. Oczywiście głośnik można zaaplikować w krótszą linię, wyżej strojoną, i wtedy wyciągniemy z niego niezły kick bas (np kolega Pogromca Mitów testował to rozwiązanie - jak mniemam z sukcesem) - w projekcie BR autorstwa STX'a jest podobnie - wiem, bo sprawdzałem. Przy wyborze projektu na tym głośniku (a taki wybór mamy) pozostaje kwestia zastanowienia się nad tym, czego oczekujemy.

PS: zgranie subwoofera z obudową BR będzie zapewne łatwiejsze.

Skomentuj

Zawsze jak jest mowa o tych kolumnach znajdzie się ktoś kto wyrwie wątek z kontekstu i tylko na tym się skupia. a jeżeli miałby możliwość zebrałby wszystkie sztuki i zrobił z nich wielkie ognisko
                              Nie, to tylko koralzłoty bo mu gula chodzi że do tej pory nie jest w stanie wyprodukowac czegokolwiek co by się zblizyło brzmieniem i popularnością do Altusów 300. Na razie ich kopie sa zaledwie "zamiennikami" rynkowymi :)

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post o 18:59 ----------

W niektórych piosenkach jest mniej basu i tak dziwnie słychać.
                              To o czym piszesz nazywa się efektem nosowści brzmienia albo spiewaniem do kubka Jest wynikiem podbarwienia pasma zbyt szeroko rozciagniętycm rezonansem łamania membrany (break-up). Może być spowodowane nieodpowiednią filtracją albo po prostu własciwością głosnika niemozliwą do wyfiltrowania, lub ... przedobrzeniem z wyrównywaniem pasma filtrami zwrotnicy

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post o 19:10 ----------

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                              Zmniejszyłem kompensację bafflestep,
                              Kompensacja bf to mitologia. Głosnik w pomieszczeniu sam sobie kompensuje bf odbiciami od najblizszych powierzchni a poza tym zakres niski pasma jest z tego powodu i tak posiekany rezonansami i antyrezonansami. Wiec cała ta kompensacja prowadzi jedynie do zmniejszenia efektywnosci w zakresie średnio-wysokotonowym co nie każdy musi lubić, zwłaszcza w małych głosnichkach z których wysiskamy więcej basu ale kiepskiego.

---------- Post dodany o 19:30 ---------- Poprzedni post o 19:16 ----------

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                              czemu nie ma wysokich, tylko jakby zza kotary i poszły rozmowy na GG czemu tak jest... każdy uważał że skopana zwrotka pokazałem pomiary i stwierdzam że tak ma być....
                              Powodem takiego grania nie jest skopana zwrotnica tylko konstruktor wierzący w "siłę brzmienia" płaskiej charakterystyki i kompensacji baffle-step, w tym celu wtykający gdzie popadnie obwody rezonansowe do filtrów III rzedu. Innymi słowy technika (forma) przerosła treść (brzmienie).
                              Najzabawniejsze jednak jest, że oba głosniki w MX140 mają nawkładane miedzi w obwody magnetyczne tyle że więcej już sie chyba nie da, właśnie w celu linearyzacji przebiegu impedancji co powinno także ułatwiać filtracje prostszymi.
                              Zbyt silna wiara w moc rezonatorów w zwrotnicy powoduje własnie takie "zmulenie" brzmienia.

Wykres charakterystyki kolumn ze strony producenta pokazuje szeroki zakres osłabienia efektywności na tonach wyższych-średnich, więc mimo starań wyrównano ją tak bardzo, że już przestała być równa.

---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post o 19:30 ----------

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                              Każdy korektor degraduje dźwięk. Niestety ale to prawda absolutna. Najczęściej używany jest przez niedoświadczonych czy też początkujących
                              ooooszywiście :) I zapewne dlatego TaCt buduje hi-endowe systemy cyfrowe z korektorami akustyki RSC działającymi bezposrednio w DAC

---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post o 19:40 ----------

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                              Taaa Radmory są wyznacznikiem jakości
                              Na razie nie zblizyliscie się nawet w okolice jakości Davisa i Dynaudio, których Radmor używał już 15 lat temu. Wiec czemu służa takie bezsensowne przytyki?

---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post o 19:49 ----------

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                              Nie na temat...
                              Już tak zrobiłem, podbicie nadal jest. Muszę je zmniejszyć przynajmniej o 3 dB. Zwiększając obudowę sugerowałem się Staffami. One mają dość dużą objętość. Nawet wydaje się, że za dużą jak na taki głośnik. Słyszałem klony Totem Mite i one także mają to podbarwienie. Jest na tyle irytujące, że już nie do przyjęcia. Spróbuję powiększyć obudowę, najwyżej ją zmniejszę przegrodą.
                              Najpierw sprawdź sobie symulacja obudowy w WinIsd. Może chodzic o podniesienie charakterystyki zwiazane ze zbyt wysokim strojeniem w zbyt małej obudowie. Albo cechami głośnika - na przykład głosniki o wysokim Bl i Qts powyżej 0,4 a dosc niskim Vas trudniejsze do strojenia w BR. Wtedy pomóc może odpowiednio dobrana obudowa TL.
                              Ale może to być także efekt działania pomieszczenia.

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

jeśli chodzi o 18-140-AWX, to one idealnie powinny sprawdzic się w monitorach 15 litrów BR gdzi eprzy strojeniu na 42 Hz otrzymamy pasmo liniowe do 47 Hz. Jest to bardzo dobry rezultat. Wymaga tylko popracowania nad tunelem bo powinien byc dostatecznie duzy.
                              Last edited by arwas; 31.05.2012, 21:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                Kompensacja bf to mitologia. Głosnik w pomieszczeniu sam sobie kompensuje bf odbiciami od najblizszych powierzchni a poza tym zakres niski pasma jest z tego powodu i tak posiekany rezonansami i antyrezonansami. Wiec cała ta kompensacja prowadzi jedynie do zmniejszenia efektywnosci w zakresie średnio-wysokotonowym co nie każdy musi lubić, zwłaszcza w małych głosnichkach z których wysiskamy więcej basu ale kiepskiego.
                                Dziwne, że ten głośnik co ma sobie sam kompensować odbiciami zmierzony w pomieszczeniu nadal będzie wykazywał efekt BS . Mitem jest to że pomieszczenie coś za nas załatwi i w zasadzie to można sprawę olewać bo "samo się" zrobi.

Nie ma czegoś takiego jak antyrezonanse. Podobnie jak nie ma antygrawitacji, ujemnego ciśnienia i innych antyzjawisk do zjawisk o charakterze wyłącznie dodatnim.

Powodem takiego grania nie jest skopana zwrotnica tylko konstruktor wierzący w "siłę brzmienia" płaskiej charakterystyki i kompensacji baffle-step, w tym celu wtykający gdzie popadnie obwody rezonansowe do filtrów III rzedu. Innymi słowy technika (forma) przerosła treść (brzmienie).
                                Od tego konstruktora mógłbyś się jeszcze bardzo wiele nauczyć .

Skomentuj

Nie, to tylko koralzłoty bo mu gula chodzi że do tej pory nie jest w stanie wyprodukowac czegokolwiek co by się zblizyło brzmieniem i popularnością do Altusów 300
                                  Gula arwasa nie daje spać arwasowi po nocach zawsze kiedy mowa o STX :))))

To o czym piszesz nazywa się efektem nosowści brzmienia albo spiewaniem do kubka
                                  arwas jak śpiewam z zaciśniętym nosem to efekt jest diametralnie różny niż jak śpiewam do kubka :) ARAWS Może masz jakiś nos "diametralnie" inny niż inni? :)
                                  Zainteresowanym "nosowo-kubkowym brzmieniem według arwasa sugeruję test na własnym nosie i kubku :)

Kompensacja bf to mitologia.
                                  Arwas jesteś cynikiem. Najbardziej znani i cenieni stosowali, stosują kompensację. Rozumiem że twoje tanie produkty nie posiadają takiego układu ale czy to oznacza że masz gnoić najbardziej cenione firmy na świecie z tego tytułu.

Arwas może czas już wskazać produkt który jest the best. Produkt prosty beż żadnych BF, pułapek linearyzacji itp.

ooooszywiście I zapewne dlatego TaCt buduje hi-endowe systemy cyfrowe z korektorami akustyki RSC działającymi bezposrednio w DAC

Cyniku po raz drugi. Jak się domyślasz lecz nie przyjmujesz do wiadomości publicznej chodziło mi o "każdy korektor" domniemany w systemie kolegi. Jeżeli gł...bie porównujesz system korekcji za dziesiątki jak nie setki tysięcy złotych. Jeżeli dalej nie rozumiesz to wystaw set na najbliższym Audioshow z korektorem Technicsa, o takiej klasie była mowa.

arwas szaraku - to jak z tym nazwiskiem. Moje przecież znasz.
                                  Jak czytam to jednak wolisz ujadać jak ciapek zza budy.. ale przez tyle lat?

Skomentuj

Baffle step to termin dosc swiezy w temacie audio, a zaczeto go uzywac gdy male monitory i waskie podlogowki przypuscily atak na audiofilow. Kiedys kolumna w ksztalcie monitora-podstawkowa nazywala sie kolumna regalowa i jej miejscem odsluchu mialbyc regal, a nie podstawki. W takim polozeniu faktycznie nie trzeba bylo stosowac zadnej kompensacji BF, bo glosnik "widzia" duza scianke. To dlatego wiekszosc starych kolumn-monitorow slabo gra basem na podstawkach, a jednoczesnie zaskakuja spora efektywnoscia, ktorej nie zjada zadna mega cewka korygujaca BF. Bardzo popularne byly rowniez zestawy trojdrozne w nieduzych obudowach i tam niejako z automatu mozna bylo korygowac BF nie tracac zbyt wiele efektywnosci. Czasy sie jednak zmienily i ludzie chca bas z malych kolumn podstawkowych i nie da sie uzyskac rownego pasma z przyzwoitym basem bez korekcji Baffle step.

Skomentuj

Może arwas poleciłby zestaw, który nie jest skażony BF, bezsensownym BF. Może chociaż pierwszą literkę arwas swojego produktu?
                                      ARWAS Nie lepiej poddać się krytyce na swoim a nie cudzym produkcie?

Twój Gula Koral Trzaskowski :)

Skomentuj

Kolumny powinny byc ustawiane głosnikiem 0,9-1 m od tylnej ściany i sa to podobne zalecenia jak przy rozstawianiu Magnepanów które nie mają obudowy, a bas produkują równiez dzieki odbicu emisji dipola do tyłu. Wiec nie ma wiekszej różnicy w tym względzie.
                                        Za to istotnie cały mit pojawił się z powodu produkowania coraz mniejszych pierdziawek mających zagrac jak coraz większe kolumny. Potem wychodza z tego efekty nadmiernej wiary w potrzebe korygowania bf jak w tych misiomorowych zwrotnicach do STXa.

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

koralu złoty idź do kibla, siądź na desce i ulżyj sobie, zamiast pierdzielic głupoty bez pojęcia, boś cierpiący :)

Skomentuj

Proszę o chwilowe zamknięcie tematu bo zaczyna się robić niebezpiecznie .....

Skomentuj

Czaruję...
                                          X