Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory BR Usher 8935A + T-9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Ja już zrobiłem raz smukłą kolumnę o szerokości 18cm dla 18cm głośnika. Na pomiarach wyszła mi masakra, 6dB spadek mam od 800hz w dół. Na 90% jest to wina obudowy, bo pomiar Nearfield nie pokazuje nic niepokojącego.Po doświadczeniach mam zdanie, że nie biorę się za kolumny bez przemyślenia obudów pod względem akustycznym. Bo zwrotnicą się nie da potem naprawić wad "złej" obudowy. W każdym razie nie ma to sensu. Czasami 2;3 cm potrafią zdziałać cuda:)
    18cm dla głóśnika z pełnym koszem? niemożliwe bo jak to niby miało wyglądać?

Chyba, że mowa o midwooferze ze scitym koszem ale to mówisz zapewne o hdsie 164 prawda? Mam nadzieję, że pomiary 9950 HDS164 robisz w budzie 16,5cm szerokiej a nie jakimś dziwlągu o szer. 20cm? Bo ja mam kolumny pod S16 i H16 akustyka mające szerokośc 16,5cm i nie zamierzam robić nowych tylko dlatego ze zwrota została przygotowana na zbyt szeroką obudowę.

Skomentuj

Nie ma sie co spierac, wystarczy analiza przedniej sciankie w Edge i wyjdzie jaka jest roznica w baffle step przy sciankach wezszych o kilka cm. Matematyki sie nie oszuka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Chyba, że mowa o midwooferze ze scitym koszem ale to mówisz zapewne o hdsie 164 prawda?
        18cm dla głóśnika z pełnym koszem? niemożliwe bo jak to niby miało wyglądać?
        Oczywiście mówię o 18cm dla HDS180EXC, mogę wkleić zdjęcie i pomiar. Dla HDS164 zrobiłem szerszą obudowę, 22cm ze skosami mogę wkleić zdjęcie, bo nie wygląda na za szeroką:)

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post o 18:26 ----------

Pomiar HDS180 w tej obudowie:

Mam nadzieję, że pomiary 9950 HDS164 robisz w budzie 16,5cm szerokiej a nie jakimś dziwlągu o szer. 20cm?
        A co, źle wygląda ta 22cm obudowa? Przecież nie wygląda na dziwoląga:)
        Jako ciekawostka HDS180 może ma bardziej wyrównane pasmo w odpowiedniej obudowie, ale ma też wredniejsze rezonanse na skraju pasma niż HDS164.
        Last edited by jamess8; 18.07.2012, 18:49.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          Panowie ale to temat o usherach!
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli chodzi o szerokość kolumny to aż tak dużej różnicy nie ma. Chyba, że źle użyłem EDGE'a
            ścianka szerokości 230mm:

ścianka szerokości 200mm:

Bardziej zastanawia mnie problem tunelu BR
            lklukasz'u 55Hz to dość wysoko jak na taki głośnik - tak mi się wydaje
            No i bliskość tunelu do dolnej ścianki obudowy - co z tym? Jaki to ma wpływ na pracę tunelu?

Skomentuj

A ja się wtrące i powiem, żeby przesymulować w winisdalpha lub zobaczyć na pomiarze promieniowanie portu BR.
              500 hz jak nic - słyszalne.

Mało kto na to narzeka, może to nie jest jakiś wielki problem, tylko tak strasznie to na pomiarach wygląda, jednak osobiście bałbym się.

W edge jest opcja "freeze" - zamrazasz jedna charke i nowa nakalda się na nia dla porownania.

Panowie ale to temat o usherach!
              A ja zawsze ceniłem to forum za te offtopiki - czasem ciekawsze niż sam watek.

Pzdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                lklukasz'u 55Hz to dość wysoko jak na taki głośnik - tak mi się wydaje
                u mnie jest na 40Hz
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli chodzi o szerokość kolumny to aż tak dużej różnicy nie ma.
                  Teoria teorią, ja zawsze bardziej wierzę praktyce:) Kilka razy używałem EDGE'a, ale w przyszłości nie będę raczej z niego korzystał, może bardziej jako ciekawostkę. Do projektowania dobrych zwrotnic to on mi się nie przyda raczej w ogóle.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Do zwrotek może nie, ale warto na nim przesymulowac nietypowa obudowe czy jakies udziwnione rozmieszczenie glosnikow.
                    Mbar kiedys pokazywal na pomiarze jak ladnie widac gorke na 2 khz ktora w tym miejscu pokazala symulacja

Skomentuj

Nie na temat...
                      Należy pamiętać, że Edge nie pokazuje nam wynikowej charakterystyki głośnika w obudowie a jedynie zmiany, jakie zajdą na jego pierwotnej charakterystyce - które pasmo zostanie podbite mniej, a które bardziej. Otrzymany w symulacji wynik zawsze należy zestawić z rzeczywistą charką danego głośnika.

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że symulacje te nie są do niczego przydatne... Zgaduję, że wynika to z tego, że użytkownicy najczęściej sprawdzają sytuację dla wysokotonówki - i faktycznie dla tego przypadku symulacja przeważnie nie powie nam nic konkretnego, bo pasmo obsługiwane przez wysokotonówkę znajduje się już powyżej pierwszego wznoszenia charki otrzymanej w Edge'u, a ponad nim mamy zazwyczaj nieduże, mieszczące się w przedziale jednego czy dwóch decybeli zafalowania. A co jeśli weźmiemy pod uwagę głośnik obsługujący średnie pasmo? Tutaj symulacja i jej wynik mogą być już bardzo przydatne. Można pójść jeszcze dalej - symulował ktoś kiedyś nietypowe obudowy? Okrągłe, owalne, trójkątne, trapezowe - dowolne, nieregularne? Tutaj dopiero dzieją się niezłe jajca Dla monitorka dwudrożnego - ok, można się w Edge'u pobawić, choć nie jest to niezbędne; dla sytuacji bardziej skomplikowanych, nietypowych - dla ambitnego i bezkompromisowego konstruktora może to być bardzo pomocne narzędzie.

Pamiętajmy, że Edge to symulator wpływu wymiarów i kształtu frontu obudowy, oraz lokalizacji na niej dowolnego przetwornika na charakterystykę właśnie takiego dowolnego przetwornika, a nie na charakterystykę głośnika wysokotonowego.

Skomentuj

Łukasz jeżeli te kolumny co stoją u Ciebie takie czarne, to bardzo przyjemny zestaw.

Skomentuj

23 cm to dobra szerokość przy ściętych rogach. Podobnie jest w Akkus V.

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          Można pójść jeszcze dalej - symulował ktoś kiedyś nietypowe obudowy? Okrągłe, owalne, trójkątne, trapezowe - dowolne, nieregularne? Tutaj dopiero dzieją się niezłe jajca
                          Święte słowa. Sam się o tym przekonałem jak nie zrobiłem symulacji w Edge, narysowałem sobie kształt obudowy, zbudowałem budę testową. Co wyszło?:

Udało mi się wyrównać charakterystykę zwrotnicą ale nie chcę jej dodatkowo komplikować (jest 24dB). Teraz znów strugam nowy moduł wysokotonowy, nowe pomiary i symulacje zwrotnic. Nie wiem czy do nowego roku uda mi się skończyć ten projekt :)
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Iklukasz pisałeś w wątku z Twoimi monitorami o strojeniu 55Hz, masz może pomiar impedancji?

Perfekcjonista by zrobił kilka skrzynek testowych, by pomierzył i wybrał właściwą. Nie mam takich zapędów, nie jestem na tyle cierpliwy i zbyt głuchy na to.

narysowałem jeszcze wersję z 22cm szerokością ścianki porównanie:

Litr objętości różnicy. 19,5l vs 18,5l. Czy się usłyszy? Zastanawia mnie mniejsza obudowa, lubię bardziej kopiący bas niż rozwleczony. I węższe trochę lepiej wizualnie się prezentują.

Co do 500Hz z portu - fakt niestety pewnie słychać niechciane częstotliwości, ale umiejscowienie portu br z tyłu kolumny wymaga odstępu od ściany inaczej jest dość spore odbicie. Chcę aby kolumny były bardziej uniwersalne, gdyż mieszkam w warunkach studenckich...
                            Myślałem, żeby się pobawić wytłumieniem.

Mam ochotę już iść do stolarza po klocki i zacząć budowę...
                            Last edited by scythe1123; 19.07.2012, 17:15.

Skomentuj

Skończyłem parę dni temu projekt (8935a & 9930-20) w 13l (OZ) i teraz zastanawiam się czy woofer nie marnuje się w takiej malej budzie, trochę słabawe doły.

Jak już robisz to zrób większe dla świętego spokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                Łukasz jeżeli te kolumny co stoją u Ciebie takie czarne, to bardzo przyjemny zestaw.
                                te same :)

Iklukasz pisałeś w wątku z Twoimi monitorami o strojeniu 55Hz, masz może pomiar impedancji?
                                Lklukasz!

nie mam ale do 22:00 zrobie i załączę
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zastanawia mnie mniejsza obudowa, lubię bardziej kopiący bas niż rozwleczony.
                                  Proszę cię, przy litrze różnicy takiej róznicy nie będzie.

Skomentuj

Też tak sądzę ale jak mam wywalić ok 200zł w obudowę to wolę się zastanowić zanim coś zrobię :)

W poniedziałek skoczę do stolarza spytam się jak wygląda sprawa z materiałem i ewentualnym cięciem.

Trochę zastanawiam się nad zmianą wyglądu, ale nic mi do głowy nie przychodzi, żeby dobrze wyglądało i żeby nie poświęcać fortuny na zrobienie tego.

Skomentuj

Litr objętości różnicy. 19,5l vs 18,5l. Czy się usłyszy? Zastanawia mnie mniejsza obudowa, lubię bardziej kopiący bas niż rozwleczony. I węższe trochę lepiej wizualnie się prezentują
                                      Akustyczny plus za ściecia - bedzie mniejsza dyfrakcja.
                                      Co do BR rozważałem kiedyś wykonanie obudowy z BR i czesciowe zatkanie go materiałem tłumiącym wyższe fs - Yoshi pisał, że działaoby jak Br, tylko troche słabiej. A może stłumiłoby te "śmieci" które wylatują przez port.

Moaj rada - zrób model kartonowy tych kolumn. Na pewno jakiej opakowania tekturowe gdzieś znajdziesz, a będizesz mógł zobaczyć, jak kolumny wyglądają "na żywo".

Litr objętości można bardzo dobrze wykorzystać przeznaczając go na dodatkowe wzmocnienia. Obudowa drgając gra! Wiele osób o tym zapomina. A przecież głośnik grając drga nieznacznie, więc obudowa musi grać drgając Może w małych monitorkahc to nie problem, ale jeśli chcesz zbić tą objętość, to nie styropianem, tylko piaskiem, dodatkową poprzeczką, lub jeszcze jednym frontem. Przejrzyj pierwsze dwie strony - http://www.audiostereo.pl/obudowa-ko...alu_94577.html - reszta to audiostereowski bełkot.

Skomentuj

Orientowałem, się wcześniej co do materiału na kolumny.
                                        Sklejka niby jest lepsza ale nie fajnie się ją frezuje. Jest sztywniejsza, MDF teoretycznie lepiej tłumi drgania bo jest bardziej miekki.
                                        Sklejka jest trochę jak jednolite drewno, wilgoć na nią wpływa. W moich wcześniejszych kolumnach jest pęknięcie na tylnej ściance - prawdopodobnie pracująca sklejka to spowodowała.
                                        Jeżeli już to sklejka + 3 mm HDF na wierzch ale to trzeba sklejać i jakaś prasa by się przydała wtedy, chociaż na plus by było to że bym zamaskował dziury po wkrętach. Ale i tak szpachli po fornirowaiu nie widać, nie miałem problemów z tym.
                                        Ale chyba zostanę przy MDF + wzmocnienia.

Na razie nie wiem jaki materiał będzie bardziej dostępny, jaka grubość MDF'u - najczęściej spotykana 18-19 i to było w planach, tylko muszę pomyśleć o wzmocnieniach - jak je umiejscowić.
                                        Zawsze dawałem 2 belki pomiędzy bocznymi ściankami. Ciekawe jak z taką kratownicą. Tylko do takiej kratownicy CNC jest potrzebne a stolarz ma tylko piłę z prowadnicą.

W poniedziałek mam nadzieję, że się dowiem co i jak i czy w ogóle będzie chciał mi pomóc, bo w pewne wakacje powiedział, że ma tyle zamówień, że nie ma na to czasu.

Co do tłumienia wyższych częstotliwości z BR - to myślałem o jakimś wygłuszeniu wnętrza kolumny, będę stosował nakrętki pazurkowe, więc będzie nieskrępowany wgląd do wnętrza kolumny.
                                        albo użyć wzmocnień tak by tworzyły przeszkodę w środku.

Jeśli chodzi o kształt kolumny to mam ją narysowaną w 3d, poza tym proporcje przedniej ścianki są takie same jak w V-602.

---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post o 01:32 ----------

Zastanawiam się nad kablami z polinka do połączeń wewnątrz kolumny
                                        Sprzedają tam kabelek jantzen z pojedynczego drutu. Tak samo płaskie plecionki. Co o tym sądzicie?

Dodatkowo myślałem wygłuszeniu. Jaki materiał najlepiej będzie tłumił te wyższe częstotliwości BR te 500Hz?

---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post o 11:35 ----------

http://www.audiostereo.pl/filc-jako-...acy_19148.html

jestem ciekaw ile prawdy w tym, jestem gotów kupić trochę filcu i przetestować

co o tym sądzicie?
                                        Last edited by scythe1123; 21.07.2012, 01:51.

Skomentuj

Filc nie tlumi tak niskich czestotliwosci. Do tego potrzebna jest gabka piramidka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X