Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory BR Usher 8935A + T-9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory BR Usher 8935A + T-9930-20

Chcę zrobić monitory na wzór Usherów V-601. Stąd są wymiary przedniej ściany.
    Czemu monitory? Bo na podłogówki nie mogę sobie pozwolić ze względów mieszkaniowych.
    Litraż podobny jak w V-601 czyli prawie 24l

Gorzej ze strojeniem, nie wiem jak jest w oryginale strojone ale WinISD podpowiada 35Hz
    Co o tym sądzicie?

Zwrotnica z akkusa. Według tej zwrotnicy na wysokotonowy idzie cewka 610mOhm, za 1,74zł drożej mam cewke 510mOhm.
    Czy lepiej trzymać się projektu czy może kupić lepszą cewkę?

Wstępne projekty obudów

Problem z BR jest taki, że końcówka rurki BR jest w odległości 38mm od dolnej ściany kolumny a rurka ma 58mm przekroju. Czy to spowoduje duży problem?

BR mi się bardziej podoba...

u mnie jest 17L
    strojone br 68x220 z polinka
    wartosc F mierzona
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Według WinISD masz strojone na 42 Hz
      Mierzyłeś kolumnę? Jak to gra?

Skomentuj

oczywiscie, ze mierzylem
        gra bardzo dobrze
        dla mnie ta ilosc basu jest zdecydowanie zadawalajaca
        mi wiecej nie potrzeba
        sluchal ich tez dolphin co prawda na nedznym wzmaku ale zawsze
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cholera, widzisz czytałem, że dla tego ushera 33l 28l to jest ok
          Więc zakładając, że 24 to już będzie uszczuplenie.
          Jak chcę BR z przodu to przedniej ścianki nie mogę zmniejszyć i głębokości też nie za dużo.
          A BR masz z przodu czy z tyłu?

Skomentuj

z tylu
            http://diyaudio.pl/showthread.php/18...+black+edition
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

aa no przecież :)

to to może być powodem, że więcej basu słyszysz

moje GDN 13/40/2 w pokoju 9mkw i BR z tyłu też mają momentami dużo basu

Skomentuj

ogólnie bardzo dobre zestawienie ale wiecej "funnu" ze słuchania daje awx18
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy mógłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć?

Czy taka bliskość otworu BR do ścianki może mieć negatywny wpływ?
                  Ja bym jednak pozostał przy litrażu taki jaki jest lub 2 litry mniejszy.

Skomentuj

Ja tam mam w monitorkach akkusa na fountekach i nie narzekam na jakieś nieporządane efekty

Skomentuj

Miałem go w 26L. Rurka BR-70-160-HP:
                      http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1141.html
                      Strojenie wyszło 38Hz. Niżej już nie było sensu schodzić. Dlatego lepiej mniejszą obudowę. Miałem szalony pomysł na 33L ale na szczęścia Witek Albecki mnie powstrzymał.

Z cewkami zaszalałem, drut: 1.4mm, DCR: 0,34Ohm. Dwie "ceweczki" ważyły 1,5kg :)
                      Last edited by KonradRak; 13.07.2012, 23:48.
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

u mnie wszedzie jest 1,4mm2, niebieski i czarny jentzen
                        jak sie bawic to sie bawic
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          niebieski
                          Burżuj!
                          Idąc tą drogą to do moich nowych "maleństw" musiałbym w zwrotnice zainwestować więcej niż w głośniki! Marzą mi się Superiory dla CD3.0 lecz tego marzenia nie mam zamiaru realizować:) Kolega zrobił Jazzmany Troelsa, oczywiście zastosował czerwone Jantzeny. Popatrzyłem, posłuchałem i musiało mi wystarczyć :(.

Skomentuj

KonradRak i co te 26l nie było za dużo, czy sugerujesz jeszcze mniejszą obudowę?

Do 21l można zejść poniżej 21l tunel robi się trochę długi.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Marzą mi się Superiory dla CD3.0 lecz tego marzenia nie mam zamiaru realizowa
                              Gdybys sie kiedykolwiek zdecydowal, to nie polecam do wstegi superiorow :p Jeszcze bardziej wysterylizuja brzmienie. Lepiej cos cieplego, badz neutralnego jak obbligato :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                KonradRak i co te 26l nie było za dużo, czy sugerujesz jeszcze mniejszą obudowę?
                                Do 21l można zejść poniżej 21l tunel robi się trochę długi.
                                Ja miałem je w salonie 35m^2 i bas bardzo mi się podobał. Ty robisz duże monitory, sądzę do mniejszego pokoju więc lepiej zbliż się do 21L. Na pewno będziesz zadowolony z zejścia i obudowy nie wyjdą kolosalne.
                                Nie na temat...

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Gdybys sie kiedykolwiek zdecydowal, to nie polecam do wstegi superiorow Jeszcze bardziej wysterylizuja brzmienie. Lepiej cos cieplego, badz neutralnego jak obbligato
                                Już zdecydowałem będą tylko czarne Jantzeny. Do budżetowych przetworników szkoda droższych, lepszych.

Skomentuj

Moje obliczenia były o kant tyłka...
                                  Przy liczeniu objętości oryginalnych V-601 policzyłem tylko raz ściankę.
                                  Przy założeniu, że ścianka w V-601 jest grubości 26mm (gdzieś znalazłem takie info) to objętość wychodzi ok 17,5l
                                  Czyli lklukasz masz bardzo podobnie :)
                                  I prawdopodobnie będę oscylował koło tej wartości.

Gorzej z częstotliwością strojenia tunelu, zaraz coś pokombinuję

---------- Post dodany o 01:11 ---------- Poprzedni post o 23:20 ----------

Akceptowalne wymiary obudowy wychodzą dla objętości 19,5l

Po wpisaniu obudowy lklukasz'a wychodzi według WinISD strojenie ok 42Hz, jak widać rzeczywistość jest inna.
                                  WinISD pokazuje podbicie 1,35dB na 80Hz, rozumiem, że nie ma co się tym sugerować to tylko symulacja na podstawie 3 parametrów.

Zwiększyłem długość obudowy po to żeby port był w odległości większej od tylnej ścianki i jest to tylko 4 mm więcej niż ma port.
                                  Przedniej ścianki nie chciałbym bardziej ściskać bo i tak BR jest bardzo blisko dolnej ściany obudowy. Mógłbym co najwyżej zwęzić ale te 0,5 l w tą a w tą różnicy nie spowoduje.

Skomentuj

Przepraszam cię bardzo ale 23cm szerokości dla głośnika o koszu 18,5cm to jest absolutnie nie akceptowalne. Musiałem to napisać bo nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie na siłę pakują takie duże litraże w obudowę monitora sprawiając, że głosniki gina w tych wielkich bryłach z drewna.

Jak można wybrać takie coś zamiast smukłej podłogówki, która przy 20 litrach bedzie bardzo płytka oraz wąską na tyle, by nie wystawać po 3cm z każdej strony kosza.
                                    Last edited by gooralesko; 18.07.2012, 15:28.

Skomentuj

Ja już zrobiłem raz smukłą kolumnę o szerokości 18cm dla 18cm głośnika. Na pomiarach wyszła mi masakra, 6dB spadek mam od 800hz w dół. Na 90% jest to wina obudowy, bo pomiar Nearfield nie pokazuje nic niepokojącego.Po doświadczeniach mam zdanie, że nie biorę się za kolumny bez przemyślenia obudów pod względem akustycznym. Bo zwrotnicą się nie da potem naprawić wad "złej" obudowy. W każdym razie nie ma to sensu. Czasami 2;3 cm potrafią zdziałać cuda:)
                                      Last edited by jamess8; 18.07.2012, 16:19.

Skomentuj

Oryginalne V-601 maja 23,8cm szerokości. Wątpię, żeby zestaw projektował amator.

Napisałem wcześniej czemu nie robię podłogówki, po prostu nie mam warunków do tego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X