Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory BR Usher 8935A + T-9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czyli rozumiem, żeby odpuścić sobie filc, ale nadal jestem ciekaw koszt 20zł czyli nieduży...

pharoh próbowałeś kiedyś się bawić w wytłumianie obudowy BR? W zasadzie tu jest trochę podobnie jak w TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
      Filc nie tlumi tak niskich czestotliwosci. Do tego potrzebna jest gabka piramidka.
      Gąbka piramidka też nie tłumi niskich częstotliwości. Wełna owcza, mineralna lub wata poliestrowa w dużych ilościach tłumią.

pharoh próbowałeś kiedyś się bawić w wytłumianie obudowy BR? W zasadzie tu jest trochę podobnie jak w TL.
      Nie jest podobnie ponieważ wsadzanie dużej ilości wytłumienia (szczególnie upchanie go na drodze powietrza z tylnej cześci membrany do portu) do bru da mniejsze promieniowanie portu czyli podwyższy -6dB na dole.

W LT wytłumienie działa dwojako. W linii do midwoofera odpowiednie wytłumienie niweluje lub osłabia rezonanse powyżej 100hz, które pojawiają się w każdej linii działającej powyżej 100Hz (czyli konstrukcje dwu i trzydrożne). Drugim rodzajem oddziaływania jest subwoofer, w którym odpowiednio zastosowane wytłumienie obniża górkę przy czestotliwości rezonansowej układu jednocześnie obniżając -6dB. Jednym zdaniem - obniża nam zejście kosztem SPL. W systemach dwu i trzydrożnych odpowiednie wytłumienie obudowy jest trudne dlatego, że działa ono zarówno na rezonanse powyżej 100Hz jak i obniżanie zejścia zejście kosztem SPLu.
      Last edited by gooralesko; 23.07.2012, 13:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Tylko i wylacznie BR. Denerwowala mnie troche wyjaca srednica i po wstawieniu do calej obudowy gabki + troche watoliny za glosnik niskotonowy skonczyla sie natarczywosc w dzwieku :p

Skomentuj

lepiej, żeby było miej basu niż żeby dźwięk denerwował
          jeśli chodzi o watolinę to mam jej sporo to dam sobie na luz i pokombinuję
          zanim zrobię zamówienie w polinku chcę zebrać to co mogę kupić, żeby raz płacić za wysyłkę

a jak z tymi kabelkami z polinku? Nie chcę, żeby to było drogie ale chcę żeby było solidne - miedziane, a nie jakaś mieszanka

Skomentuj

Ja na projekcie akkusa byłem zadowolony, nic nie denerwowało;-) Jak coś scythe pisz na gg.

Skomentuj

tylko, że ja nie robię obudowy takiej jak akkus, bo do tego zestawu są podłogówki, a ja robię monitory

Byłem u stolarza, dostępny MDF to 18 i 8, więc będę musiał trochę wzmocnień w środku zrobić

---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post o 12:31 ----------

Co sądzicie o takich wzmocnieniach?

Wstawiłem podłużne belki 3cm wzdłuż wysokości ścianki na zasadzie teownika, dodatkowo dwie belki łączące boczne ściany i jedna w połowie wysokości na tylnej ścianie

Skomentuj

Chcesz po tym czołgiem jeździć? :p
                Na mój gust lepiej by to może wyglądało nieco węższe, ale głębsze, jak to monitory mają w zwyczaju. Acz projekt jest twój i mogę tylko słać podpowiedzi :)

Skomentuj

wszędzie jest wszechobecny płacz o sztywność skrzynek
                  skrzynka jest dość spora a MDF ma 18mm
                  głębokość 30cm - im krócej tym lepiej bo łatwiej można je ustawić

zostają szerokie - przeskalowane V-601 te same proporcje :) ścięcia będą trochę mniejsze

Skomentuj

Oczywiście, bardzo dobrze że masz tyle wzmocnień.
                    Nie będziesz pochylał przedniej ścianki? Projekt zwrotnicy nie przewiduje takiego zabiegu?

Skomentuj

Weź wywal te usztywnienia. Monitor sam w sobie jest sztywnijszy od podłgoówek. Zostaw jeden krzyż i po sprawie.

Skomentuj

właśnie nigdzie tego się nie doczytałem czy przednia ściana musi być pochylona, marian mówi, że nie

Skomentuj

Zostaw te dwie poprzeczki i będzie cacy.
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Co z tego, że tam jest podłogówka, musiałbyś tylko zachować rozmieszczenie głośników i dobrać sobie strojenie, ale jak chcesz;-)

Skomentuj

brakuje tylko frontowch ścian bo się stolarzowi skończył MDF
                              będę miał w poniedziałek 22mm MDF na fronty zamiast 26mm, ale i tak dobrze

Skomentuj

TLka na W100?

Skomentuj

nie, BR to mają być małe monitorki, wysokie ale za to wąskie i płytkie 280(wys)x146(szer)x175(głęb)
                                  Nie mam ochoty ani czasu żeby bawić się w TL.

Skomentuj

Troche Ci przyjarali te sklejke, stolarz sie nie popisal.

Skomentuj

to było dziwne, bo ta sklejka była przesuwana z taka sama prędkością a przypalona jest tylko polowa

to jest najlepszy stolarz jakiego widziałem, wszystko jest cięte na jeden wymiar idealnie, a nie jak czasami pozwalają sobie na 1mm tolerancji

poza tym cięcie i MDF mam za free

Skomentuj

cholera, nie mogę dostać grubszego MDFu niż 18mm ;/ będę miał front 18,5mm, mam nadzieję, że nie będzie problemów 12mm to chyba wystarczająco żeby utrzymać 4 kilogramowy głośnik. Zastanawiam się czy nie porobić wzmocnień do frontu

Skomentuj

Nie popadajmy w paranoję... Jak już chcesz gruby mdf to daj 2x18, a wzmocnienia i tak swoją drogą warto wstawić bez względu na to czy konstrukcja będzie sie opierała o 18mm mdf czy 25mm... Co do wzmocnień to zawsze je łączę z frontem aby go dodatkowo usztywnić...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X