Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer od podstaw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale kombinujecie.

Raz - http://allegro.pl/wzmacniacz-do-zabu...736583689.html
    Dwa - http://allegro.pl/gdn-20-80-4-sc-glo...725324855.html

40 litrów strojone na 30Hz BRem o średnicy 8,2cm i długim na 38cm. Do tego Ekoskóra (1mb) za grosze z allegro i jakiś dynks na góre by ukryć zawijasy skóry i masz panie suba za niecałe 300zł z zejściem do 30Hz (-4dB) bo na tyle tylko pozwoli panel (Swoja droga śmieszne. Ale co poradzić jak nic innego nie ma w tej cenie?).

Skomentuj

tego glosnika to raczej nie polecam

Skomentuj

A co ci się w nim nie podoba?

Skomentuj

miales? slyszales?
          juz bym wolal ARN226 ;]

Skomentuj

To może ponowię pytanie. Co ci się w nim nie podoba? Doczekam się odpowiedzi?

Skomentuj

gra bez zycia i w tak duzej obudowie bedzie buczec

Skomentuj

dobra robię na panelu i jaki głośnik ten co podałeś czy może coś lepszego do 100 może to:http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html#...ct_description

Skomentuj

wydaje mi się, że 22-140-8 SCX to lepszy wybór, ale 80watt dla niego to chyba trochę mało.

Skomentuj

Każdy 8 omowy głósnik się nie nadaje do panelu mającego 45W przy 8 omach obciążenia (A tyle będzie miał ten panel 80w/4omy), więc SCX odpada. Ja bym brał tego 20-80-4-SC lub tą użwkę z Allegro 22-200-4-SC.

Paweł ty tam wiesz czy będzie buczeć. Wydaje ci się. Głośniki nie buczą same z siebie tylko przy pomocy wzbudzania się modów pokoju pomieszczenia na konkretnych częstotliwościach.

Może wytrzymałości mocowej za dużej miał nie będzie ale mniejsza buda do tego SC się po prostu nie kalkuluje. Subwoofer strojony za 45Hz z górką przy 60-70Hz to nie subwoofer. Po przesymulowaniu tegoż SC pasuje on do jakiegoś słabego panelu subwooferowego.

Ja sobie kupię wersję 20-200-4-SC bo ma według winisd pro wytrzymałośc mocową w okolicach 80W tam gdzie będzie grał więc jak znalazł dla TDA lub tego panelu za 150zł z allegro. Będzie jako sub w komputerowym 2.1.

Aha i gdybyś miał dla mnie mądrą sekwencję ripostuję - wykresy grają. Mam ten twój projekt na PJ i SCX czyli 10 litrów strojonych brem 4,7 na 13cm długości i charka jest dokłanie taka sama jak w symulacji w WINISD - strojenie 55Hz.
                    Last edited by gooralesko; 01.11.2012, 16:47.

Skomentuj

decyzja dokonana! robię na panelu i GDN-22-200-4-SC(muszę poczekać na dostawę :/ ) 40l i 30Hz i teraz 8,2cm to która średnica(na przykładnie b-r z stx'a jaka literka moim zdaniem "D" ale wole się upewnić :) )

Skomentuj

taki BR jaki ci jest potrzebny to można uzyskać tylko kupując rurę PCV. I tak radzę zrobić bo jakbyś, jakimś cudem, znalazł BR o średnicy 8,2cm i dłuższy niż 40cm to kosztowałby pewnie z 50zł więc się absolutnie nie opłaca.

Rury PCV mają chyba o średnicy wewnętrznej 8cm wiec kup jedną metrową i sobie utnij na wymiar 36cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Paweł ty tam wiesz czy będzie buczeć. Wydaje ci się. Głośniki nie buczą same z siebie tylko przy pomocy wzbudzania się modów pokoju pomieszczenia na konkretnych częstotliwościach.
                          miales ten glosnik? sluchales? bawiles sie nim?
                          wiec nie pisz takich glupot bo wydaje mi sie ze tylko na symulacjach sie opierasz...

Skomentuj

Będę miał. Nie omieszkam ci wypomnieć powyższych słów jak się okaże, że miałem rację. Poczekajmy do następnego tygodnia.

Ciekawe czy ty słuchałeś jakiegoś suba na nim. Jeśli już to tego firmowego od STXa w budzie 30 litrów strojonego na 35Hz.

A co do tekstu z buczeniem - oczywiście, że to kwestia akustyki a nie głośnika. Głósnikowi się conajwyżej może Xmax skończyć a i tak wtedy nie wydaje z siebie buczenia tylko stukanie.

Skomentuj

Panowie koniec kłótni peace&love&pomarańcze i tym ok kupie rurkę a ile musi być odstępu miedzy br a tylną ścianą przyjmując że br będzie pod głośnikiem ?

Skomentuj

przerabialem te najtansze i 8 i 10"
                                gdybym musial za nie zaplacic to bym sie wkurzyl...

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                Ciekawe czy ty słuchałeś jakiegoś suba na nim. Jeśli już to tego firmowego od STXa w budzie 30 litrów strojonego na 35Hz.
                                w subach sa zupelnie inne glosniki! nie sa one dostepne w detalicznej sprzedazy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  w subach sa zupelnie inne glosniki! nie sa one dostepne w detalicznej sprzedazy
                                  Chyba się jednak mylisz:

http://www.stx.pl/s-140-kolor-calvados-subwoofer.html

http://www.stx.pl/gdn-20-80-4-sc.html

Nie powiesz mi chyba, że 22-80-4 SC to inny głósnik niż 20-80-4 SC skoro ta pierwsza liczba jest jedynie oznaczeniem średnicy głośnika i 8 calówki są raz nazywane umownie 20 centymetrowymi a zdarza się oznaczanie 22.

To są przykłady tanich stxów 8 i 10 cali nie mających żądnej przyszłości w świecie DIY:
                                  http://www.stx.pl/gdn-20-80-8-sc.html (O dziwo stare oznaczenie sugeruje ze to 8 ohmowa wersja głósnika który kupiłem a parametry zgoła inne! Brawo STX)

http://www.stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc.html

One nadają się conajwyżej jako doniczka pod kwiatek. Z takim Qts i VAS nie jest możliwe zrobienie na nich suba poniżej 50 litrów z normalnie opadającą charką i strojeniem poniżej 40Hz. I własnie dlatego open baffle jest jedynym ratunkiem dla nich. Ten SC, którego wybrałem ma symulacje zgoła odmienne od wymienionych przykąłdów w powyższym akapicie. I dlatego jest jakaś nadzieja, ze zagra normalnie w tych 40 litrach.
                                  Last edited by gooralesko; 01.11.2012, 22:01.

Skomentuj

no dobra tylko w jednym tak masz do s-200 jak sie pytalem to dostalem tylko cene i link do panelu wiec nie jed\st on dostępny w detalu

---------- Post dodany o 23:49 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

a mogę zrobić podwójny b-r bo właśnie kombinuje wymiary obudowy ale nijak mi sie to widzi wychodzą same mutanty albo nie wpasowuje sie w litraż

Skomentuj

Najpierw sprawdzasz jaki wymiar musi być stały tj. długośc BR plus odległości od tylnej ścianki. W twoim przypadku to 36cm (Dla średnicy 8cm) plus 8cm = 42cm. Wpisałęm kilka prób na kalkulatorze i wyszło mi 42x42x24cm. Zajeło mi to pół minuty więc naprawdę...

To wymiary netto samej objętości dla głósnika. 42,3litra. Nadwyżka jest dla komory pod wzmacniacz. Jak ścianki będą grubości 1,8cm to do każdego wymiaru dodajesz 3,6cm. Analogicznie robisz z grubszymi ściankami.
                                      Last edited by gooralesko; 01.11.2012, 23:20.

Skomentuj

ja bralem max 1,5l nadwyzki ale 0.5 cm na wysokosci to troche malo ale dziekuje juz sam naniose poprawki. Teraz tylko ciac skladac zamawiac i czekac na nieszczesna dostepnosc glosnika

---------- Post dodany o 01:47 ---------- Poprzedni post o 01:38 ----------

Juz wiem jak to zrobie ! do gornej i dolenej scianki dodam jeszcze jedna warstwe plyty ;D

Skomentuj

Zamieszczone przez pączek Zobacz posta
                                          ja bralem max 1,5l nadwyzki ale 0.5 cm na wysokosci to troche malo ale dziekuje juz sam naniose poprawki.
                                          [/COLOR]Juz wiem jak to zrobie ! do gornej i dolenej scianki dodam jeszcze jedna warstwe plyty ;D
                                          Jakie 0,5cm? Napisz to bardziej zrozumiale bo nie rozumiem co do mnie mówisz w tym zdaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X