Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To ja może się ciut dołączę , do AWX sw 10 widzę tylko obudowę BR a zrobił ktoś OZ,bo niestety ograniczam się tylko do symulacji a to nie zawsze dobry pomysł, zagrałby w 25m2 OZ ? Czy warto w ogóle myśleć nad czymś takim http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x...uplikat-1.html oczywiście podłączony w 4Ohm i OZ , ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić drugą obudowę BR, chyba że w porównaniu do AWX nie ma sensu nawet na niego spoglądać ?

Skomentuj

Jeżeli masz materiały, to zrób obudowę testową BR i potem ją przerobisz na OZ, lub od razu dwie - BR i OZ. Nie wiem czy można tak doradzać w sferze basu: "Zrób tak, bo inaczej to ci się nie spodoba/nie zagra". Nie wiemy czego oczekujesz i dobrze byłoby, żebyś sam to sprawdził i potem ewentualnie prosił o dalsze porady.
      Ja ze swojej strony mogę ogólnie polecić obudowę zamkniętą + korekcja filtrem lub equaliserem.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
        Tu się z Tobą nie zgodzę. Chciałem się uczyć ale uczyli mnie metodą: sama teoria - zero praktyki. Po szkole nawet nie wiedziałem jak wyglądają podstawowe elementy typu kondensator... To było dawno i pozostawmy to bez komentarza.
        A samemu coś porobić to już nie można było? Wystarczyło trochę zaangażowania. Też jestem po technikum elektronicznym i nie uwierzę w to, że nie widziałeś elementów na oczy. Przecież jakieś pracownie techniczne musiałeś mieć. Poza tym jak już napisałem - wystarczyło chcieć coś samemu zrobić. Ja tak nauczyłem się wielu rzeczy.

Rozumiem, że panel do którego link podałem nie jest wart uwagi?
        Ten panel jest na scalaku TDA7294, ma maksymalnie 70W i generalnie jaj nie urywa. Słabizna.

Samo poskładanie odpowiednich kitów to nie jest wielki problem, myślę że dam sobie z tym radę, chodzi o to że nie bardzo wiem które kupić - tu musiałby mnie ktoś poprowadzić i pokazać jakie układy kupić.
        Jeśli kupisz jakiś dwucewkowy głośnik (2x4R, np http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html lub http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc-duplikat-1.html) to Uniampa uruchomionego razem z trafem mogę Ci sprzedać (mam jeszcze dwa, musiałbyś dokupić radiator, więcej na PW), do tego filtr, do którego link już podałem.
        Kasa nie duża, napęd dobry - sub może wyjść ciekawy.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          A samemu coś porobić to już nie można było? Wystarczyło trochę zaangażowania. Też jestem po technikum elektronicznym i nie uwierzę w to, że nie widziałeś elementów na oczy. Przecież jakieś pracownie techniczne musiałeś mieć. Poza tym jak już napisałem - wystarczyło chcieć coś samemu zrobić. Ja tak nauczyłem się wielu rzeczy.
          Pamiętam, że zrobiłem raz domofon na zajęcia z gotowego kita - na prezentacji nie zadziałał:lol:. Generalnie pracownie mieliśmy archaiczną. To było technikum elektroniczne ale profil sieci komputerowe - nie uczyli nas składać wzmacniaczy, zasilaczy itp.

Zakończmy ten offtop z historii mojej edukacji. Zaraz piszę do Ciebie PW

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Kasa nie duża, napęd dobry - sub może wyjść ciekawy.
            bedzie ciekawy
            w tym przypadku proponuje 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bedzie ciekawy
              Rozwiń temat

w tym przypadku proponuje 10"
              Jakieś konkretne propozycje?

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html w 30 litrach b-r + uniamp
                masz nieduzy mocny sub ktory potrafi zejsc nisko i zrobic niezle cisnienie

Skomentuj

a o tej 12" też coś możesz powiedzieć, widziałem tylko w caraudio ktoś do auto zrobił taki

Skomentuj

dopiero co o tym pisalem w innym temacie

wg mnie 10" jest lepsze bo ma niewiele mniej basu niz 12" a skrzynka mniejsza
                    jakby miejsce nie bylo problemem to moglbys brac 12"
                    ja taki zestaw bede robil bo mam wszsytko na stanie

Skomentuj

na stronie podają zalecaną obudowę 45L, czyli tyle ma mój obecny sub , więc miejsce nie jest problemem, a jednak większy głośnik czasem robi robotę. Chętnie bym go później porównał do 10, ale to już się raczej zdecyduje na awx, dzięki za odpowiedź

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html w 30 litrach b-r + uniamp
                        masz nieduzy mocny sub ktory potrafi zejsc nisko i zrobic niezle cisnienie
                        Jaki napęd polecasz do tego głosnika, a konkretnie czy wystarczy np 150 od Irka czy lepiej 300 .Pokój 20 m2 muza 50% kino 50% lub może jeszcze coś inego?

Skomentuj

SUB300 bylby tu optymalny - ale strasznie drogo wyjdzie :/
                          jak pisalem bym uzyl uniampa bo da sie tanio dorwac

osobiscie bym chcial suba na aluminiowym STXie ktorego niestety trzeba szukac wsrod uzywek

Skomentuj

Panowie, zakładając że subwoofera zasilał będę zmostkowanym uniampem to który głośnik będzie lepszy?

http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html
                            czy
                            http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

O ile dobrze wszystko wpisałem w WinIsd trochę lepiej wygląda ten 8"

Skomentuj

SUB300 bylby tu optymalny
                              To mnie trochę pocieszyłeś, zobaczymy jak w realu to wyjdzie.

Skomentuj

to zupelnie rozne glosniki
                                kazdy ma plusy i minusy
                                jak nie jestes bardzo osluchany to bym bral 10"

Skomentuj

Ok, a jak podłączyć tą 10" 2x4Ohm do uniampa? Połączyć cewki szeregowo?

Skomentuj

http://www.rockfordfosgate.com/rftec...1&woofer_imp=4

Skomentuj

Masz w instrukcji glosnika podane opcje
                                      Ja bym podlaczyl kazda cewke osobno

Skomentuj

jakby miejsce nie bylo problemem to moglbys brac 12"
                                        ja taki zestaw bede robil bo mam wszsytko na stanie

Tak go wrzuciłem w winisd i wyszła buda 60L na 30Hz , myślisz że można by spróbować taką zrobić ?

Skomentuj

nie, symulacja nie gra. zamiast wierzyc slepo w symulacje lepiej zacznij robic skrzynki testowe i sluchac glosniki
                                          w 50 litrach juz slychac ze skrzynka jest troche za duza

Skomentuj

Czaruję...
                                          X