Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No właśnie ciężka sprawa z tym wyborem. Muszę się zdecydować między tymi dwoma gotowymi stx-ami a diy.
    Jutro jak się uda to spróbuje złożyć nową skrzynkę do obecnie posiadanego głośnika i zobaczę czy to cokolwiek poprawi. WinISD niby mówi, że będzie lepiej w większej skrzyni ale to tylko teoria.

Teraz z innej beczki pytanie: Czy podanie tego samego sygnału na wejścia L i R wzmacniacza stereo oraz podłączenie pod wyjścia L i R jednego głośnika może zaszkodzić jednemu albo drugiemu? Czy takie połączenie zwiększy w jakikolwiek sposób moc podawaną na głośnik?

Skomentuj

Dobrze kombinujesz, ale trochę nietrafnie.
      Taka operacja to mostkowanie, tyle że sygnał podawany na drugi kanał wzmacniacza musi być w przeciwfazie z tym idącym na pierwszy kanał, bo inaczej sygnały by się znosiły wzajemnie (jeden chce wypychać membranę ku górze, a ten podłączony do drugiego końca cewki ciśnie w dół. W efekcie cewka się zagrzeje w momencie i zginie marnie.
      Jak znasz odrobinę angielski, to polecam: http://sound.westhost.com/project14.htm (wykonałem układ oznaczony jako Figure 2, acz jeszczem go nie sprawdził).

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Dobrze kombinujesz, ale trochę nietrafnie.
        Kombinuje na logikę, znajomość tematu jest u mnie raczej na niskim poziomie ale nie jest to totalne dno.
        Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        sygnał podawany na drugi kanał wzmacniacza musi być w przeciwfazie z tym idącym na pierwszy kanał, bo inaczej sygnały by się znosiły wzajemnie (jeden chce wypychać membranę ku górze, a ten podłączony do drugiego końca cewki ciśnie w dół.
        rozumiem taka sytuację w chwili gdy na wzmacniacz podawany jest sygnał stereo. Na pewno taka sama sytuacja wystąpi gdy na wejście obu kanałów podam sygnał mono? Czy wtedy na obu wyjściach nie będzie dokładnie ten sam wzmocniony sygnał mono?

Tak dla rozjaśnienia sytuacji napiszę co mi chodzi po głowie. Amplituner KD ma wyjście na subwoofer. Z niego sygnał mono podaję na wejście L drugiego amplitunera stereo, do jego wyjścia L podpięty jest subwoofer.
        Teraz gdybym z ampli KD podał sygnał dla suba do obu wejść L i R ampli stereo a do wyjścia L i R podłączyć jeden głośnik sygnał nie powinien być podwójnie wzmocniony?

Może błędnie rozumuje, jeśli tak to mnie sprowadźcie na ziemię.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
          Czy podanie tego samego sygnału na wejścia L i R wzmacniacza stereo oraz podłączenie pod wyjścia L i R jednego głośnika może zaszkodzić jednemu albo drugiemu? Czy takie połączenie zwiększy w jakikolwiek sposób moc podawaną na głośnik?
          podlaczenie rownolegle glosnika do 2 wyjsc nic nie da
          i w dodatku zapewne moze cos jeszcze uszkodzic

Teraz gdybym z ampli KD podał sygnał dla suba do obu wejść L i R ampli stereo a do wyjścia L i R podłączyć jeden głośnik sygnał nie powinien być podwójnie wzmocniony?

Może błędnie rozumuje, jeśli tak to mnie sprowadźcie na ziemię.
          teoretycznie zwiekszylbys jedynie wydajnosc pradowa takiego wzmacniacza. w praktyce raczej nic sie nie poprawi
          dopiero zwiekszenie amplitudy cos pomoze (mostkowanie wzmacniacza)

Skomentuj

rozumiem taka sytuację w chwili gdy na wzmacniacz podawany jest sygnał stereo. Na pewno taka sama sytuacja wystąpi gdy na wejście obu kanałów podam sygnał mono? Czy wtedy na obu wyjściach nie będzie dokładnie ten sam wzmocniony sygnał mono?
            Ja właśnie piszę o sygnale monofonicznym. Jakbyś podał taki sam sygnał na dwa wejścia wzmacniacza, to na jego wyjściach też masz ten sam sygnał, tyle że wzmocniony oczywiście. Tylko, że to ci nic nie daje, bo jak podłaczysz to pod głosnik, to go najprawdopodobniej uszkodzisz. Pomyśl o tym jak o bateriach; z tego co piszesz (dwa takie same sygnały podłaczam do wzmacniacza i z wyjść biorę ten sam sygnał na jeden i drugi konektor głośnika) wychodzi sytuacja jakbys chciał uzyskać wzrost napięcia na bateriach łacząc je plus do plusa i minus do minusa. Po to jest konieczny drugi taki sam sygnał, tylko o przeciwnej fazie, żeby wyszło połączenie plus do minusa i minus do plusa dające podwójny zysk napięcia.

Skomentuj

Wczoraj trochę nad tym pomyślałem i tak mi się właśnie zdawało że źle podszedłem do problemu. Nie wziąłem pod uwagę, że mostkowanie polega na innym połączeniu niż to o którym pisałem. Dzięki Panowie za dokładne wyjaśnienie, teraz już załapałem.

Mam teraz trochę czasu więc zaraz zabiorę się za kolejne próby z obudową. Temat zasilania na razie odkładam.

Skomentuj

Wzmacniaczy nie łączy się równolegle ! Skończy się to ich uszkodzeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Tak sie zastanawiam czy faktycznie tam dali mocniejszy panel czy tylko zmienili moc na papierku. Wyglad taki sam
                  Jakby zmienili to bylby hit
                  Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  No też się zastanawiam. Ale wygląda na ten sam panel, który jest sprzedawany osobno czyli a-138. Może tylko przednia ścianka taka sam a w środku siedzi coś mogącego oddać 200-250W/4om.
                  Napisałem do STXa w tej sprawie i oto co mi odpisali:

Witam
                  Wzmacniacze wizualnie i pod względem funkcji są identyczne. W modelu S-250n
                  zastosowano inny transformator.

Skomentuj

czyli jest szansa ze mostek TDA zamiast pojedynczej kostki

Skomentuj

Zapytam trochę z innej beczki. Ile warte są w tej chwili używane głośniki ARN 226-05-8?

Ile można zapłacić max za jedną sztukę?

Skomentuj

30zl, czyli tyle ile kosztowal nowy
                        max oplaca sie dac 50zl, ale tylko w przypadku kiedy MUSISZ je miec (np na wymiane)

Skomentuj

Czyli 150zł za 2 szt to stanowczo za dużo - tyle na aukcji ktoś za nie chce.
                          Kurcze ciężka sprawa z budową suba jak się ma ograniczony budżet...

Skomentuj

Czyli 150zł za 2 szt to stanowczo za dużo - tyle na aukcji ktoś za nie chce.
                            tak, zdecydowanie przesada!

Kurcze ciężka sprawa z budową suba jak się ma ograniczony budżet...
                            wcale nie - trzeba tylko czasu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              wcale nie - trzeba tylko czasu
                              Czas to by się może znalazł, problem w tym że nie mogę dopasować do siebie wszystkich wymagań, wytycznych, ekonomii, rozmiaru i połączyć tego wszystkiego w jedną całość.

Muszę mieć niskie zejście, względnie małą obudowę (max 40l) i budżet max 500zł - bo za tą kwotę kupię gotowego stx-a 250, wolałbym chyba sam coś poskładać bo ten stx to straszny kloc.

Na te ok 500 zł złoży się głośnik i kompletny panel z zasilaczem. Materiał na skrzynkę się znajdzie, wykończenie fornirem chwilowo nieistotne - na to przyjdzie czas jak już projekt będzie skończony.

Priorytetem nie jest głośność i "niemiłosierne młócenie" ale niski przyjemny bas - o tym już wcześniej chyba wspominałem.
                              Najlepiej obudowa zamknięta, panel będzie raczej małej mocy ok 100W więc głośnik musi być mniej więcej dopasowany mocowo.

I co w takiej sytuacji polecisz? Nie zmienisz zdania co do "ciężkości sprawy"?
                              Last edited by etaks; 06.01.2013, 12:41.

Skomentuj

A ja bym zaproponował AWX 10 cali (45 litrów, ale pewnie w 40 litrach też zagra, ewentualnie dopcha się o obudowę jakąś włókniną trochę co zwiększy litraż widziany przez głośnik) i zmostkowany Uniamp (będzie spokojnie 200W na 8R). Uniampa z radiatorem i trafem EI można wyrwać za ok 180zł. Do tego filtr z Allegro + prosty układ odwracacza fazy. Wszystko zamknie się w max 550zł bez obudowy a jakościowo i możliwościowo będzie naprawdę dobrze.

Właśnie dla jednego z naszych nowych kolegów z forum uruchamiam coś takiego (wyprzedaje moje uniampy, zostały jeszcze dwa) z takim filtrem http://allegro.pl/a-140-aktywny-filt...921793325.html
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, wszystko ok ale aż tak dobry z elektroniki nie jestem (tu paradoks bo z zawodu niby jestem elektronik:blink: ale tak mnie wyuczyli że samo zbliżanie się do elementów elektronicznych wywołuje u mnie dreszcze) i wolałbym mieć już coś gotowego żeby to tylko zamontować.

Skomentuj

najtansze co mi przychodzi do glowy to 8" samochodowy stx 2x2r + koncowka samochodowa stabilna przy 2r zasilane z zasilacza komputerowego
                                    glosnik 100zl, koncowka mocy 30-50zl, zasilacz darmowy z odzysku a odfiltrowany sygnal z kompa

ale to nie bedzie za glosne

drozsza i mocniejsza opcja
                                    10" samochodowy stx 2x4r + uzywany uniamp + uzywane trafo + jakis filtr
                                    150zl glosnik z wysylka + 100-140zl uniamp + 50-100zl trafo + 20-50zl filtr
                                    zostaje 60zl na panel i wykonczenie :p

osobiscie bym takie cos sobie zrobnil, ale na aluminiowym stxie

Skomentuj

No i widzicie - nie taka prosta sprawa:cool:

Osobiście myślałem nad takim gotowym panelem http://www.subwoofery.pl/page13.php

Info od producenta:
                                      Wzmacniacz PA 7.1 ( obecni zmieniliśmy oznaczenie tego wzmacniacza na PA 100.4, i dokonalismy drobnych zmian konstrukcyjnych) osiąga 100 W na 4 ohmach. Trafo zasilajace 2 x 24 V AC, zasilanie wzmacniacza : +/- 31V AC - symetryczne.
                                      Do tego jakiś sensowny głośnik i może coś z tego wyjdzie? Czy nie?

Skomentuj

tu paradoks bo z zawodu niby jestem elektronik ale tak mnie wyuczyli że samo zbliżanie się do elementów elektronicznych wywołuje u mnie dreszcze
                                        To nie Ciebie tak wyuczono tylko Ty żeś nie nauczył.

Poza tym co to za filozofia odkupić uruchomionego UNIampa, dokupić kit filtra i polutować, odwracacz fazy pokażę jak zrobić i podłączyć do tego filtra - to jest banał.

Można jeszcze odkupić UNIampa i kupić taniego STX'a samochodowego 2x4R, do tego filtr i za 320zł + obudowa masz całkiem fajnego suba.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          To nie Ciebie tak wyuczono tylko Ty żeś nie nauczył.
                                          Tu się z Tobą nie zgodzę. Chciałem się uczyć ale uczyli mnie metodą: sama teoria - zero praktyki. Po szkole nawet nie wiedziałem jak wyglądają podstawowe elementy typu kondensator... To było dawno i pozostawmy to bez komentarza.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          Poza tym co to za filozofia odkupić uruchomionego UNIampa, dokupić kit filtra i polutować, odwracacz fazy pokażę jak zrobić i podłączyć do tego filtra - to jest banał.
                                          Samo poskładanie odpowiednich kitów to nie jest wielki problem, myślę że dam sobie z tym radę, chodzi o to że nie bardzo wiem które kupić - tu musiałby mnie ktoś poprowadzić i pokazać jakie układy kupić.[/QUOTE]

Rozumiem, że panel do którego link podałem nie jest wart uwagi?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X