Ok, w takim razie na początek zrobię jak zalecają na stronie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa Subwoofera
Collapse
X
-
Witam.
Mam Altusy 140 i chciałbym do nich dorobić subwoofer lub dwa subwoofery (jako podstawki pod moje Altusy) oczywiście aktywne. Miały by to być konstrukcje na głośnikach Tonsil. Jeżeli były jako podstawki to ich wymiary 40*40*30. Jaki głośnik do tego litrażu (ok 30l) i jaki br lub dwa br-y. Myślałem o głośniku 20 lub 25 cm. Jeżeli miałby to być jeden subwoofer to też na takiej średnicy 20 lub 25 cm w możliwie małej obudowie bo nie chcę trzeciego pudła wielkości Altusów.
Skomentuj
-
Witam. wygląda to tak: sub ma być do filmów i do cichego ich oglądania. Altusy jeśli są cicho to maja niewiele basu dlatego chciałbym trochę go podkreslić ale bez głośniejszego podkręcania altusów. Sub będzie aktywny na stx 25-100-8-sc bo takie mam dwa głośniki tylko prosze o poradę czy obudowę robić br czy bp4th
Skomentuj
-
Nowy pomysł na ile słuszny oceńcie proszę. Mam dwa głośniki STX GDN 25-100-8 SC. Zamierzam zbudować subwoofer w układzie izobarycznym. Wiem, że obudowa w takim przypadku jest o połowę mniejsza jednak efektywność zestawu również się zmniejsz. Proszę o pomoc doświadczonych kolegów w budowie takiej obudowy. Wiem że głośniki nie najlepsze ale zakup dwóch w cenie jednego to okazja. Czytałem też że nawet dwa kiepskie głośniki w takiej obudowie mogą dorównać jednemu dobremu, jeśli nie popełni się błędów. Myślę o dwóch rodzajach obudowy w układzie izobarycznym. Pierwszy to br. Dwa głośniki jeden za drugim w obudowie z br. Symulacja na scrinach. Druga typu bp4th z głośnikami skręconymi przodami. Jakie jest Wasze zdanie i co sądzicie o moim pomyśle.Symulacje w winisd co o nich myślicie??
Skomentuj
-
Czyli jak kolega Pawel S pisze obudowa miała by 20-24 litry tylko br czy bp jeśli br to głosniki jeden za drugim czy magnesami do siebie rys2 i 3.Załączone plikiLast edited by 19710128; 26.01.2013, 12:20.
Skomentuj
-
Piszesz, że bp nie ogarnę... Chodzi o strojenie komory zamkniętej? bo jest jeszcze bp6 z dwoma komorami br i głośniki do siebie przodami takie rozwiązanie stosuje np tonsil w aktiv200. Pisząc klasyczne rozwiązanie masz na myśli br ale w układzie z dwoma głośnikami?? Jak lepiej je połaczyć jeden za drugim w fazie czy magnesami do siebie w przeciw fazie?
Skomentuj
-
Przy br 7,5 długość 46cm 35l, dla 40l długośc 40cm dla impuls 20ms dla 40l ale przy 30Hz dla 40Hz już 10ms w czym według Ciebie największy problem. Wien że na pewno z SPl na poziomie 80dB no i moc na poziomie 300W. Jeśli by dać pojedyńczy głosnik w br to jaka najmniejsza obudowa mogła by być?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 19710128 Zobacz postaw czym według Ciebie największy problem.
ten glosnik ma 100w a nie 150
ja go wsadzilem chyba w 40-45 litrow http://diyaudio.pl/showthread.php/17...we-kino-domowe poszukaj w tym temacie
mniej niz 30 litrow bym tu nie dawal
Skomentuj
Skomentuj