Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwoofera

Witam !
    Jest to mój pierwszy temat na forum , jeśli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie .
    Chcę zbudować subwoofer pasywny z następujących podzespołów :
    -Głośnik : W.STX.12.2.500.4.F.S.MC
    -Zwrotnica : STX Zwrotnica 1D-12-4
    Obudowa miała by być wykonana z plyty wiórowej 18mm . W subwooferze miał by być bass reflex (z tego co czytałem na forum to powinien on mieć średnicę ok.80 mm i długości ok.170 mm) Wymiary skrzyni jakie obliczyłem to ok. 518(wys) x 385(szer) x 375(gł).
    Chciałbym się dowiedzieć czy budowa na takich podzespołach ma sens ?
    Czy ten subwoofer będzie w miarę działał ?
    Proszę o pomoc ...
    Pozdrawiam ...

Zamieszczone przez deejayjndorek Zobacz posta
    Chcę zbudować subwoofer pasywny
    poczytaj jaka jest roznica miedzy pasywnym a aktywnym, oraz dlaczego jedynie sluszny jest aktywny

bass reflex (z tego co czytałem na forum to powinien on mieć średnicę ok.80 mm i długości ok.170 mm)
    czytaj dokladniej czym grozi za maly tunel

Skomentuj

A czy zwrotnica jest potrzebna jeśli chcę subwoofer podłączyć do wzmacniacza pioneer ? (w wzmacniaczu nie mam wyjścia na subwoofer ) .
      Bazuje się na tym projekcie : http://diyaudio.pl/showthread.php/20...twornikiem-STX

Skomentuj

jaki wzmacniacz? stereo?
        jezeli tak to czytaj jeszcze raz o roznicy miedzy pasywnym a aktywnym

Bazuje się na tym projekcie :
        przeszukaj inne, lepiej wykonane

przy tak malym tunelu denerwujace swisty gwarantowane!

Skomentuj

Tunel chcę zastosować większy .
          Co do subwoofera to jaki panel aktywny polecasz ?

Skomentuj

panel? irkowy SUB-300 by sie tu nadal, ale czy wydasz tyle na panel do taniego glosnika?

jezeli ma byc tanio to moze bardziej sie oplaca kupic gotowy sub?
            zobacz aktywne suby STXa. mialem S-200 i gralo to naprawde dobrze

Skomentuj

Uzbieraj pół kafla i kup od STXa model s-250. To będzie najlepszy wybór dla ciebie.

Skomentuj

Ja już od kilku tygodni czytam, szukam i intensywnie główkuję nad budową subwoofera. Gdy już znajdę w miarę odpowiedni głośnik to okazuje się, że jest niedostępny i zabawa zaczyna się od nowa. Budżet niestety jest znacznie ograniczony dlatego coraz bardziej skłaniam się w stronę zakupu gotowej konstrukcji wydanej przez stx czyli s-200 lub s-250. Cóż, niestety na drugi plan musi zejść przyjemność z budowy - ekonomia i ilość wolnego czasu bierze górę.
                Muszę na razie zadowolić się na szybko skleconą skrzynką zamkniętą na starym klonie (chyba) alpharda dw80k, zchodzi to do powiedzmy ok 43hz więc bez rewelacji.

Piszecie, że te suby od stx-a to całkiem dobre konstrukcje. Pawel S., Ty miałeś takie "cudo" - może napiszesz coś więcej nt dźwięku głównie w filmach, zejścia i ogólnych odczuć. Ciężko gdziekolwiek w sieci znaleźć jakiekolwiek opinie o tym sprzęcie.

Ps: deejayjndorek wybacz, że wciskam się w Twój temat.

Skomentuj

Opiniami recenzentów to ty się nie kieruj. Opinie na forach to, moim zdaniem jedyny miarodajny wyznacznik jakości danego produktu. Oprócz osobistego odsłuchu oczywiście. Jak Paweł mówi, że S-200 grał OK to S-250 zagra jeszcze bardziej OK, bo z charki przenoszenia wynika, że schodzi niżej i ma wyższy SPL niż mniejszy brat. Dlatego, jeśli możesz wydać 500zł, brałbym S-250. Zresztą, jak na gotowego suba, 500zł to bardzo mało a STX oferuje je w takiej cenie, bo buduje bardzo minimalistyczne obudowy oraz nie nalicza dużych kwot za robociznę składania suba do kupy.

Skomentuj

Nie kieruje się opiniami recenzentów - takie opinie są mało wiarygodne. Tak jak piszesz, jedynie opinia forumowiczów którzy mieli styczność z produktem jest warta uwagi.
                    Poczekam jeszcze, może Paweł się wypowie.

250-ka ma trochę większe wymiary i nie wiem czy to jej nie wykluczy - zobaczymy.

Mi generalnie nie zależy na głośności takiej, żeby zrywało farbę ze ścian i pękały bębenki w uszach. Ten okres już mi minął:lol:. Najważniejszy jest dla mnie przyjemne dla ucha mruczenie i niskie zejście w odpowiednim momencie (filmy).

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                      Piszecie, że te suby od stx-a to całkiem dobre konstrukcje. Pawel S., Ty miałeś takie "cudo" - może napiszesz coś więcej nt dźwięku głównie w filmach, zejścia i ogólnych odczuć. Ciężko gdziekolwiek w sieci znaleźć jakiekolwiek opinie o tym sprzęcie.
                      pisalem kilka razy o S-200
                      gra zaskakujaco dobrze jak na swoja cene
                      schodzi zaskakujaco nisko i gra bardzo "powsciagliwie" przez co bardzo dobrze zgrywa sie z kolumnami
                      brzmienie jest na tyle delikatne ze doskonale sprawdza sie w muzyce. niestety z tego samego powodu "dresiarze" nie beda zadowoleni z tego suba bo "go nie slychac"
                      najwiekszym minusem wg mnie jest nie za duza moc wzmacniacza. do fabrycznego kina idealne. do uzupelnienia jakiegos DIY w muzyce moze byc za cichy

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                      Jak Paweł mówi, że S-200 grał OK to S-250 zagra jeszcze bardziej OK,
                      jezeli naped jest ten sam to zastosowanie wiekszego glosnika powinno dac wiecej basu i nizsze zejscie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        brzmienie jest na tyle delikatne ze doskonale sprawdza sie w muzyce. niestety z tego samego powodu "dresiarze" nie beda zadowoleni z tego suba bo "go nie slychac"
                        Coraz bardziej mnie przekonujecie.
                        Dresem nie jestem więc powinienem być zadowolony:cool: Potrzebuję właśnie czegoś subtelnego aczkolwiek potrafiącego "zatrząść powietrzem" gdy trzeba.

Nie mam żadnego super sprzętu. Póki co zadowalam się nie młodą już Yamahą HTR-5630 w połączeniu z kolumnami Eltax Experience i do tego wspomniany już malutki subek diy kombinacyjnie napędzany jeszcze starszym JVC RX-204L.
                        Pokój ma ok 16m2 więc całość, poza subwooferem jest wystarczająca... póki co:)

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                          "zatrząść powietrzem" gdy trzeba.
                          Efekt "ciężkiego powietrza" można osiągnąc tylko na sprzęcie odtwarzającym głośno odpowiednio niskie częstotliwości. Z 50Hz tego nie uzyskasz. Z 40Hz moim zdaniem również nie. Od 35Hz i niżej zaczyna się ten przedział pasma, który robi klimat basowy wtrakcie oglądania filmu mającego efekty dzwiękowe w przedziale 20-40Hz.

S-200 do 35Hz zejdzie ale ze spadkiem. S-250 zagra już głośno 35Hz a spadek (-6dB) ma odrobinę poniżej 30Hz. Dlatego większy brat jest odpowiedni do twoich zastosowań. Idealny to on nie jest bo 20Hz nie usłyszysz z niego ale przynajmniej 30Hz odtworzy. Jak na suba za 500zł to wynik aż nadto przyzwoity.

Aha bym zapomniał - do subów STXa musisz mieć sygnał wyprowadzony czinczą czyli tak zwany Low level. Wyjśc High-level (Czyli podłączenia kablami głósnikowymi do do gniazd 2.0w wzmaku stereo) nie ma w panelu tych subów. Oznacza to posiadanie wzmaka posiadającego wyprowadzenie low level a takich wyjść we wzmacniaczach 2.0 nie spotkałem. Jedynie amplituner zostaje.
                          Last edited by gooralesko; 02.01.2013, 16:41.

Skomentuj

Hi-level byl, ale podobno nikt z niego nie kozystal wiec z niego zrezygnowali
                            Tak sie zastanawiam czy faktycznie tam dali mocniejszy panel czy tylko zmienili moc na papierku. Wyglad taki sam
                            Jakby zmienili to bylby hit

Skomentuj

No też się zastanawiam. Ale wygląda na ten sam panel, który jest sprzedawany osobno czyli a-138. Może tylko przednia ścianka taka sam a w środku siedzi coś mogącego oddać 200-250W/4om.

Skomentuj

Oznacza to posiadanie wzmaka posiadającego wyprowadzenie low level a takich wyjść we wzmacniaczach 2.0 nie spotkałem. Jedynie amplituner zostaje.
                                Wyzsze modele NAD maja takiej wyjscia.
                                http://www.topas-highfidelity.de/ebay/nad_c326bee_2.JPG

Pewnie inne firmy tez takie stosuja.

Skomentuj

Głośniki są 4ohm więc te 140 wat w większym subie łatwo wycisnąć, możliwe że jest tylko mocniejsze trafo i napięcie.

Skomentuj

Oznacza to posiadanie wzmaka posiadającego wyprowadzenie low level a takich wyjść we wzmacniaczach 2.0 nie spotkałem. Jedynie amplituner zostaje.
                                    Z tańszych rotel ra-01 ra02, nowsze pewnie też, nad c320 i wyższe modele

Skomentuj

Aha bym zapomniał - do subów STXa musisz mieć sygnał wyprowadzony czinczą czyli tak zwany Low level. Wyjśc High-level (Czyli podłączenia kablami głósnikowymi do do gniazd 2.0w wzmaku stereo) nie ma w panelu tych subów. Oznacza to posiadanie wzmaka posiadającego wyprowadzenie low level a takich wyjść we wzmacniaczach 2.0 nie spotkałem. Jedynie amplituner zostaje.
                                      Yamaha, o której wcześniej wspomniałem to amplituner 5.1. Ma wyjście niskopoziomowe dedykowane dla subwoofera więc nie ma żadnego problemu. W tej chwili z tego wyjścia sygnał idzie na JVC i dalej do suba.

Skomentuj

No to etaks gitara, jak masz amplituner. Zdecydowałeś się już co kupisz/zrobisz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X