Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Przy obudowie 45litrów kierować się bardziej w stronę podbicia w okolicach 50-60Hz wtedy obudowa strojona na 35 czy niższe strojenie będzie leprze i charakterystyka bardziej płaska? czy obudowa w granicach 50litrów będzie za duża? Czy kształt obudowy w środku ma jakiś wpływ na częstotliwość rezonansową czy inne parametry?
    Załączone pliki

Skomentuj

kieruj sie w strone podbicia 2-3dB
      zejscia i tak nie uslyszysz a w subie lekkie podbicie zawsze mile widziane

co do wielkosci to zawsze jest kompromos miedzy miejscem a zachowaniem glosnika w danej obudowie

Skomentuj

Ponieważ mam dwa takie głośniki powstanie układ izobaryczny mniej więcej jak na rysunku. Czy tak może być czy dla prostoty konstrukcji br dać z boku albo z tyłu a do głośnika wewnętrznego porostu drugą przednią ściankę wtedy obudowa musiała by być kwadratowa 30*30cm i odpowiedniej długości. Chociaż wydaje mi się że tak jak na rysunku byłoby dobrze. Objętość się zmniejszy do 23l czy to nie za mało? Do tego końcówka avt-2762. Na rysunku pod głośnikami jest rura br a z tyłu miejsce na wzmacniacz. Jesli to byłoby ok to zabieram się za projekt.
        Załączone pliki

Skomentuj

przeciez juz nie raz probowalem ciebie uswiadomic ze do tak malej obudowy nie zmiescisz odpowiedniego tunelu!
          chyba ze zrobisz skomplikowana szczeline w co watpie

Skomentuj

Witam. Uświadomienie pomogło zwłaszcza że głośniki nie najlepsze do mojego suba. Trafił się koleś i sprzedałem mu do auta. Teraz proszę o poradę jaki głośnik do suba można by kupić coś taniego w miarę. Subwoofer przeważnie do filmów, pokój ok 22m2.

Skomentuj

i wszystko od nowa :/

czym chcesz to zasilac?
              juz sie pogubilem - z czym to mialo grac?

Skomentuj

Więc albo coś na tdk7294 od Irka w mostku, a najchętniej avt2762 :http://sklep.avt.pl/p/pl/48268/wzmac...o+montazu.html na mosfetach bo mam takie tranzystory to znaczy te mocne irfp250 czyli 200W rms mogę mieć.

Skomentuj

z jakimi kolumnami to ma grac?
                  budzet na glosnik?

Skomentuj

W twj chwili mam z przodu altusy 140. Docelowo myślę o tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...f89dfa0cb53b7d
                    Budżet na suba ???? głośnik tylko głośnik resztę mam. W miarę dobry i tani tzn głośnik z dolnej półki zobaczymy co wyjdzie powiedzmy do 100pln

Skomentuj

czyli dobrze kojazylem altusy...

kina przemka nie sklonujesz - ARNy juz nie sa dostepne

mysle ze najtaniej bedzie kupic http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html i zasilic to 2 n-mosfetami
                      lub jak nie chcesz az tyle wydawac to wersje 2x2r i jeden n-mosfet z moca min 200w

Skomentuj

ten jest samochodowy może http://stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html

---------- Post dodany o 13:30 ---------- Poprzedni post o 13:27 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        czyli dobrze kojazylem altusy...

kina przemka nie sklonujesz - ARNy juz nie sa dostepne

mysle ze najtaniej bedzie kupic http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html i zasilic to 2 n-mosfetami
                        lub jak nie chcesz az tyle wydawac to wersje 2x2r i jeden n-mosfet z moca min 200w
                        co znaczy "2x2r"

Skomentuj

Samochodowy ale w domu sobie poradzi.
                          Te samochodowe maja bardziej efektowne brzmienie i do filmow bedzie wg mnie lepszy.

To jest glosnik 2-cewkowy. 2x2r to 2 cewki po 2ohm = 4ohm glosnik

Skomentuj

Im więcej czytam rożnych opinii tym więcej mam wątpliwości, jedni chwalą obudowę br inni bp4. Zrobię chyba sobie przerwę żeby na świeżo wszystko ocenić od nowa

Skomentuj

Zamieszczone przez 19710128 Zobacz posta
                              jedni chwalą obudowę br inni bp4.
                              a na forum CA wiecznie pisza bzdury ze jedynie sluszna jest zamknieta...
                              lepiej kup maly glosnik i pobaw sie sam kazdym typem obudowy. przekonasz sie ze nie kazdy glosnik nadaje sie do kazdej obudowy i jak te obudowy zmieniaja brzmienie

Skomentuj

Czaruję...
                              X