Na szczęście moderator ma wiedzę i napiętnuje twoje czary.
Akurat moderator jest od pozadku a nie koniecznie od wiedzy. Kazdy ma jakas wiedze albo mu sie wydaje, ze ja ma :) Byleby nie zarazal nie wiedza innych :)
A o pierscienie faradaja to pytajcie Sound Wave to on dlubie godzinami w nabiegunnikach. Jak jest jeszcze ktos kto konstruuje i produkuje glosniki to chetnie sie dowiem :)
A co indukcyjnosci wysokotonowki to pogadajcie jeszcze o ferrofuidzie, ten to dopiero podnosci indukcyjnosc cewki. Kiedys by zbawienie i wszystkie glosniki go mialy, chlodzil cewke, tlumil rezonanse a teraz jakosc tak dzwinie chyba wszyscy od niego odeszli :) To ja tez ide, na urlop, pozdrawiam :)
Sound Wave jakich programów komputerowych używasz do pracy nad głośnikami?
To już moja słodka tajemnica (tajemnica przedsiębiorstwa) - nie po to STX wydał kupę kasy na programy z których 3/4 okazało się bezużyteczne, żeby teraz podawać taką wiedzę za kilkadziesiąt może nawet kilkaset tysięcy złotych na tacy.
Dodam tylko, że nie wszystko da się kupić. Własnoręcznie stworzyłem kilkanaście bardzo obszernych arkuszy w excelu gdzie nad każdym siedziałem po kilka - kilkanaście tygodni - niestety to są lata pracy i doświadczenia.
Jak ze wszystkim jest wiedza którą można się dzielić i wiedza objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
Miedź miedzią ale nawet najlepszy napęd nie pomoże na zniekształcenia spowodowane zbyt miękką membraną.
- to ciekawa teoria - możesz powiedzieć czym poparta?
Odnośnie wykresu który zamieścił Echo1 - ten pomiar jest bez sensu.
Zamieść pomiar indukcyjności tak jak się go powinno robić (już to chyba gdzieś w tym temacie opisałem)
Zbyt duże uproszczenia robisz - tak się nie formułuje teorii.
To trochę tak jak byś zobaczył na ulicy rudego z piątką dzieci i na podstawie tej obserwacji stwierdził, że rudy zawsze będzie miał piątkę dzieci. Ba jak byś szukał przykładów na poparcie tej teorii to znajdziesz więcej rudych z piątką dzieci.
To już moja słodka tajemnica (tajemnica przedsiębiorstwa) - nie po to STX wydał kupę kasy na programy z których 3/4 okazało się bezużyteczne, żeby teraz podawać taką wiedzę za kilkadziesiąt może nawet kilkaset tysięcy złotych na tacy.
Pylon nie robi tajemnicy z używania oprogramowania Loudsoft, a Tonsil przed bankructwem projektował na LEAP. To tak jakby zapytać kierowcy rajdowego jakiem modelem samochodu jeździ.
Na załączonych obrazkach widzę symulacje zrobione w darmowym FEMM. Sporo dobrego softu można mieć za darmo albo za śmieszne pieniądze.
Dodam tylko, że nie wszystko da się kupić. Własnoręcznie stworzyłem kilkanaście bardzo obszernych arkuszy w excelu gdzie nad każdym siedziałem po kilka - kilkanaście tygodni - niestety to są lata pracy i doświadczenia.
Zamiast robić obliczenia w arkuszu chyba lepiej byłoby napisać skrypt dla Scilab lub Octave
Jak ze wszystkim jest wiedza którą można się dzielić i wiedza objęta tajemnicą przedsiębiorstwa.
Ale z jakich źródeł korzystałeś to chyba nie jest tajemnica?
To moze ja wznowię temat.
Nie wiem czy wiecie, ale grubość i wysokość pierścienia na wpływ na redukcję induktancji własnej cewki i jej linearyzację w dziedzinie wychylenia. Kto zgadnie dlaczego? (nudzi mnie opisywanie wszystkiego - zabawmy się :) )
Among our patented technologies is Symmetric Drive (SD), which consist of carefully
engineered copper rings and/or copper caps to reduce distortion as well as providing a
symmetric induction around the gap centre point. This helps control eddy currents in the
motor system and flattens the impedance curve. The SD system exists in several versions
and is used in most of our woofers and tweeters.
Skomentuj