Echo no co ty :)
SS reklamuje swój patent, który jest ich wymyśloną nazawą i nie ma nic wpsólnego z tym jak został nazwany niniejszy temat.
Najbardziej ciekawi mnie stanowisko SW, czy się zgodzi ze mną. W końcu to autor.
El_liero - masz rację - same w sobie pierścienie pola nie symetryzują ale w polskim świecie audio przyjęła się taka nazwa - stąd też określenie "fakty i mity".
Błąd można tłumaczyć tym, że osoba która wprowadziła to określenie do słownika polskiego nie do końca rozumiała zasadę ich działania - pewnie był to jakiś audiofil.
Pierścienie poprawiają symetrię BL a to pewnie komuś skojarzyło się z komuś z indukcją magnetyczną a ta dalej z polem magnetycznym i wyszło jak wyszło...
Niema co walczyć - tak samo jak słynnym RMS - już chyba milion razy odpowiadałem na zapytania "podana jest moc Power Handling AES ile to będzie w RMS'sie?" Walka z wiatrakami... Niektórzy już nawet wymyślili "przeliczniki" do czegoś co nie istnieje.
Kolejny podobny mit to kolce - totalna głupota w świecie audio - zostały stworzone, żeby kolumna stałą stabilnie na grubym dywanie - ale ludziom się spodobało i tak samo stawiają kolumny na twardym podłożu gdzie wypadało by dać element tłumiący drgania a nie je przenoszący...
niechciał bym stać w okolicach tej tokarki bardzo ciężko przetoczyć miedziany pierścień o grubości 0,25mm tak, żeby się z tego helikopter nie zrobił. Zobacz, że tylko część pierścienia będzie nabita a reszta będzie w powietrzu.
Czy pierścień będzie z miedzi czy aluminium działa identycznie. AL ze względu na większą rezystancję działa trochę słabiej i jest bardziej upierdliwe (gorsze do formowania).
Ok, toczenie miedzi przy tej grubości jest faktycznie problemem. W ogóle miedź w wersji miękkiej jest paskudnym materiałem. Zdarza mi się frezować elektrody do elektrodrążarek i widzę jakie bywają różnice w "stanie" miedzi.
Za to miedź ma jedną cechę, która wspaniale rozwiązuje problem z jakim mamy tutaj doczynienia - jest kowalna. Co stoi na przeszkodzie zamiast toczyć, wyoblić na odpowiedni kształt, wymiar i położenie. Bardzo szybki i prosty proces, a nam dodatkowo nie zależy przecież na wewnętrznej stronie pierścienia, prawda?
Tak jak odpowiedzieli, słabo będą korygować, ale... nic nie stoi na przeszkodzie zrobić z tworzywa szablony i na nich wklejać pierścienie :)
Szczerze mówiąc nie bardzo widzę problem z montażem długich pierścieni, ale pewnie nie o wszystkim z czym trzeba się zmagać wiem :(
o prosze - pierwsza symulacja wyjasnila kompletnie moje watpliwosci
Fantastycznie, ale czy możesz opisać co widziałeś? Bo autor nie raczył odpowiedzieć na pytanie o wykresy. Nadal więc nic nie widać z wykresów i całość robi się słaba... merytorycznie :(
A szkoda, bo temat mega ciekawy!
I tu jest błąd laika - samo zwiększenie ferrytu niewiele da.
Dam inny przykład. Konstruktor stworzył jego zdaniem doskonały głośnik wysokotonowy: niskie THD, umożliwia niskie cięcie, bardzo liniowy w paśmie użytecznym itp..... ale projektant uznał, że górna częstotliwość graniczna nie jest jego prioryterem i głośnik gra do 6kHz....
NIE MOŻNA olać ŻĄDNEGO aspektu jeśli chcemy stworzyć doby głośnik (albo dowolny inny produkt).
Absolutnie się z tym nie zgadzam.
Nie należy robić produktu maksymalnie dobrego dla wszystkich tylko dlatego, że zawsze może się znaleźć jakiś palant chcący zastosować go nietypowo. W ten sposób produkt będzie miał bardzo dużo kompromisów i w efekcie ograniczy tych, którzy wiedzą jak poprawnie go użyć i chcieli by zrobić coś wyczynowego. Po prostu nie będą mieli z czego i będą szukali innych produktów mających owe kompromisy tam, gdzie nie przeszkadzają tak bardzo.
Takie moje zdanie... nie wnoszące wiele do wątku od strony technicznej.
Irek.N.
Czy jest jakikolwiek kontakt z kolegą Sound Wave?
Jest cień szansy na uzupełnienie brakujących zdjęć, czy temat uznajemy za zamknięty/niekompletny?
Ja niestety nie doczekałem się odpowiedzi na wysłaną wiadomość, może coś się stało.
Co ja robiłem w tym 2012 jak był czas na takie dyskusje... Pewnie paliłem pierwsze harmonijki Heila, albo już prowadziłem pierwsze studio nagrań... Eh ten brak czasu. A co teraz? Chyba komputerowe symulacje układów magnetycznych stały się... bardziej przestępne dla producentów? Czy głośniki dynamiczne zbliżą się w końcu w którymkolwiek aspekcie do "foliowych"? Tego dowiemy się w kolejnym odcinku
Skomentuj