Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiary w zap-audio - killer nauczyl sie robic zwrotnice?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomiary w zap-audio - killer nauczyl sie robic zwrotnice?

Wysokotonowy który wybrałeś nie mieści się w żadnych normach jakościowych. Minimum PJtka lub nowy bliźniaczy PC.

Średniotonowy 1 sztuka - no chyba że chcesz zrobić konstrukcje 3,5 drożną( coś jak audiopsyhic ) wtedy zamiast średniaka dwa midwoofery. Swoją drogą takie rozwiązanie miało by same korzyści przy połączeniu z głośnikiem basowym na bocznej ściance. głośniki midbasowe umożliwiły by niski podział.

Głośnik basowy który wybrałem - nie potrafi grać niskiego basu - wybór fatalny do takie konstrukcji. Musisz szukać głośnika typowo subwooferowego.

Zwrotnice - pomiary. Również pochodzę z Opolszczyzny. dwóch moich znajomych z konstrukcjami na STX woziło kolumny do Studia Zap-Audio w Prudniku. Facet zrobił im pomiary i zaprojektował zwrotnice za darmo lub prawie za darmo już nie pamiętam dokładnie - bo jak twierdził miał w tym interes w postaci projektu na głośnikach którymi Handluje - który mógł sprzedać dalej. Wystarczyło że zakupili u niego głośniki do projektu.
    Nie ma możliwości zrobienia poprawnej zwrotnicy bez pomiarów - niech nikt Cię nie oszuka.

Zamieszczone przez LEGENDA Zobacz posta
    dwóch moich znajomych z konstrukcjami na STX woziło kolumny do Studia Zap-Audio w Prudniku. Facet zrobił im pomiary i zaprojektował zwrotnice
    :lol:
    studio? pomiary? u killera?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      :lol:
      studio? pomiary? u killera?
      Wiesz, wszystko wygląda pro http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...ndex&cPath=125
      Z tym, że to tylko narzędzia, nie wiadomo jak z samym projektowaniem - ostatnio była wpadka na forum - użycie aluminiowego Daytona RS180 jako midrange do 4kHz.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nawet nie wiedziałem ze Killer jest z prudnika:) To niedaleko mnie.. :)

Skomentuj

Zibi to juz wiesz gdzie będziesz zwrotnice robił
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

eee - moze mala prowokacja?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
              Wiesz, wszystko wygląda pro http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...ndex&cPath=125
              Z tym, że to tylko narzędzia, nie wiadomo jak z samym projektowaniem - ostatnio była wpadka na forum - użycie aluminiowego Daytona RS180 jako midrange do 4kHz.
              Proszę Cię kliknij sobie prawym - pokaż obrazek w te "zdjęcia" zobaczysz jaki kiepski render :)

Skomentuj

W niniejszym pośpię wyżej poleciłem autorowi pomiary w Zap-Audio. Za namową moich kolegów chciałem wysłać swoje kolumny na pomiary i ewentualne przeprojektowanie do Prudnika aby samemu sprawdzić jego usługi. W wolnej chwili postanowiłem trochę po-googlować i znalazłem wiele nawzajem wykluczających się informacji na ten temat. W tym także batalie portalu Diyakustyk przeciwko Zap-Audio. Idąc tym tropem znalazłem wpis jakiegoś zdenerwowanego klienta który szybko wylądował w koszu :). Luknijcie
                http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2496747.html
                Sam już nie wiem co mam o tym myśleć - chyba jak sam się nie przekonam to nigdy nie będę wiedział.

Co do twojej konstrukcji Matezzz to uważam że głośnik basowy nie może być do bulu subwooferowy jak np. podana przez Ciebie propozycja SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP
                ktoś powyżej dobrze zauważył ze do napędzenia takiego "tłuczka" będziesz potrzebował aktywnego modułu sporej mocy. Musisz rozglądać się za bardziej cywilizowanych konstrukcjami mniejszej mocy jak np. 8 i 10" AWX (F.A.FC.X)

Skomentuj

Nie na temat...
                  jezeli jakimkolwiek cudem killer nauczyl sie robic poprawnie zwrotnice (pomiary itp) to dlaczego mialbym mu zaufac i powierzyc zaprojektowanie zwrotnicy?
                  wiele razy udowadniane bylo na forum ze jest gorszy niz amator. skoro dopiero zaczal sie uczyc to nadal bedzie gorszy niz np ja. a do takiego yoshiego to mu jeszcze dekady brakuja :p

wiec olej killera i pogadaj z doswiadczonymi forumowiczami. bedzie dobrze i zapewne duzo taniej

Skomentuj

Ja chyba "zaryzykuje" i pojadę do jak wy go tam zwiecie Killera :)
                    jakoś przekonuje mnie w pełni profesjonalny system i pomieszczenie jakiego używa. Pomiary też wyglądają na bardzo dokładne i co najważniejsze w pełnym paśmie akustycznym. Najwyżej stracę czas.
                    Pawle nie obraź się ale wyczuwam w twojej wypowiedzi pewną obawę o swój interes - nie zaprzeczysz ze czerpiesz z tego korzyści materialne i to na czarno. Tym bardziej teraz kiedy awansowałeś na Admina
                    O rzekomym killerze mówi się już na forach ponad 10lat nie mów mi ze nie mógł się nauczyć. a to że zarobił na zapewne bardzo drogi nowoczesny komercyjny sprzęt pomiarowy świadczyć może o tym że miał sporo klientów.
                    Zdjęć jego zwrotnic w internecie jest setki - a niezadowolonych klientów naliczyłem kilku. W tym jakiś kolega wspominanego w postach PIKU16
                    Z tego co przestudiowałem twoje pomiary to używasz archaicznego oprogramowania , mikrofonu za 20PLN i karty muzycznej w komputerze - Jakim byś nie był super projektantem w każdym twoim projekcie jest spory odsetek błędów pomiarowych.
                    Jak będę już miał pomiary swoich ostatnich kolumn - nie omieszkam zamieścić ich na forum - ocenicie i powiecie co są wartę. Jestem gotowy wysłać je nawet do Ciebie abyś sprawdził i porównał pomiary.

---------- Post dodany o 00:32 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

Matezz - projekt SoundWave ma dobre opinie - więc jeśli ci się tylko podoba i stać cię na przetworniki to śmiało rób. Będziesz kolejną osobą która będzie mogła go ocenić i ewentualnie namówić innych :)

Skomentuj

Widać nie znasz sie zupełnie na pomiarach ale jesteś w stanie z 100% pewnością stwierdzić, że program jest archaiczny, mikrofon za 20 zł sie do tego nie nadaje jak również karta muzyczna z komputera. I to wszystko ma swiadczyć o tym iż jesteś pewien, ze w ten sposób nie da sie zrobić dobrych pomiarów .

Kolego to są tylko narzędzia. Łom czy łopatę wymyśliono chyba z parę tys lat temu i jak dotąd nie trzeba niczego lepszego w zakresie prac dla nich przenzaczonych. Lepszy mikrofon, karta muzyczna czy program niczego nie zmieni bo to co było 10 lat temu było juz wystarczajaco dobre.
                      To co ma znaczenie to jak się tych narzędzi używa, ilość doświadczenia i umiejętności konstruktora.

Ale spoko wysyłaj do kilera skoro uważasz, że zrobi to dobrze. Niech sobie chłopak zarobi. Nikt Cię tu nie będzie uszczęśliwiał na siłe, nie mamy w tym żadnego interesu. Tylko nie pisz rzeczy nie popartych żadną faktyczną wiedzą w tym zakresie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LEGENDA
                        Pawle nie obraź się ale wyczuwam w twojej wypowiedzi pewną obawę o swój interes - nie zaprzeczysz ze czerpiesz z tego korzyści materialne i to na czarno. Tym bardziej teraz kiedy awansowałeś na Admina
                        ja pier... kolejny!
                        pokazcie mi do cholery te kozysci!!!!!!!!!!! i to materialne!!

Z tego co przestudiowałem twoje pomiary to używasz archaicznego oprogramowania , mikrofonu za 20PLN i karty muzycznej w komputerze - Jakim byś nie był super projektantem w każdym twoim projekcie jest spory odsetek błędów pomiarowych.
                        dam ci subaru impreze a takiego holowczyca wsadzimy w malucha. jak myslisz, kto wygra rajd?

Skomentuj

Killer "LEGENDA":-) No tak trzeba postraszyc w Twoim mniemaniu konkurencje, zakladajac przy tym, ze zbija sie tu ladne pieniazki:-) Q zrobil juz taka kase na tym forum, ze wiecej nie potrzebuje i przekazal dla Pawla:-)

Skomentuj

Pawle ale po co sie wpieniasz? Kolega ma problemy ze zrozumieniem wlasciwego, a Ty sie goraczkujesz jak male dziecko... Bez sensu, daj sobie luzu...

Skomentuj

Yoshi - bo program SW jest archaiczny i temu nie zaprzeczysz już dawno dawno nie ma aktualizacji i suportu. Zresztą wystarczy spojrzeć na wasze pomiary w tym programie - normalnie karpaty :). I mało kto zwraca uwagę, ja akurat jestem dosyć wnikliwy jak coś oglądał. Co to za skala bez poziomu dB ?? i co to za zakres pomiarów . większość pomiarów w SW zaczyna się od 500hz w góre na nawet widziałem bardzo wiele takich od 1khz w góre.
                              W takich warunkach to można projektować 2 drożne konstrukcje w obudowie zamkniętej z wysokim podziałem bo nie widać zakresu częstotliwości niskich

"gi" - w poście http://diyaudio.pl/showthread.php/20...omiarowy/page2

zrobił czytelniejsze pomiary - mimo że to jego piersze w życiu niż większość pomiarów z SW.

ok znikam odezwę się za 2 tygodnie po powrocie z Zap-audio - bo zaraz mnie oskalpujecie za zadawanie konkretnych pytań na które zresztą nie uzyskałem zadowalających odpowiedzi

Możęcie mi dać Bana na te 2 tygodnie lub wywalać do kosza wszystko co napiszę . Bo tak najłatwiej kiedy coś wam nie pasuje :)

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

PawełS napisał: dam ci subaru impreze a takiego holowczyca wsadzimy w malucha. jak myslisz, kto wygra rajd?

bardzo lubisz porównania ??

to daj profesjonalnemu grafikowi Paint w Windowsie. Ciekawe jaką obróbkę graficzną będzie w stanie maksymalnie wykonać.
                              za to nawet amator po kilku godzinach nauki zrobi cuda w PhotoShopie.
                              A my rozmawiamy o rzekomym killerze który przez 10 lat wykonał setki a może nawet ponad 1000 projektów. Więc miał się na czym uczyć.
                              Facet po studiach Informatycznych - tak taką wzmiankę znalazłem w internecie. Prowadzi sporo kilka lat i rozwija z efektami firmę. A wy o nim mówicie jakby to był matoł z 6 klasami szkoły podstawowej. Ludzie trochę pokory - Czy on was kiedykolwiek obraził. Może właśnie po to nie udziela się na forach aby nie czytać takich wpisów o sobie ?? Rozmawiałem przed chwilą z nim przez telefon - w dodatku bardzo miły Facet.

znikam na 2 tygodnie

Skomentuj

A my rozmawiamy o rzekomym killerze który przez 10 lat wykonał setki a może nawet ponad 1000 projektów.
                                Słabo w takim razie wyciąga wnioski ze swoich pomiarów. Idź, wydaj kasę, wróć, opisz i przedstaw jego pomiary :)

Skomentuj

jak posiedzisz te 10 lat w branzy to zrozumiesz jakie glupoty piszesz
                                  ale nikt ci przeciez nie zabroni marnowac twoich pieniedzy

Skomentuj

Killer i jego super pomieszczenie pomiarowe ? Chyba w photoshopie :thumbsup:

Skomentuj

Jak będę już miał pomiary swoich ostatnich kolumn - nie omieszkam zamieścić ich na forum
                                      W takim razie czekamy z niecierpliwością. Do tego czasu proponuję nie pisać więcej głupot,bo po prostu Się Pan ośmiesza... albo lepiej w ogóle nie pisać,gdyż zaraz może polecieć ostrzeżenie za pomówienia.

Skomentuj

O widze mamy eksperta w dziedzinie pomiarów który bedzie je zlecał killerowi.

Pokaż mi drugi taki program o możliwościach SW .

To czy program jest nowy czy ma 10 lub 20 lat to operacje matematyczne liczy tak samo dobrze. Czas nie wpływa na jego działanie. Liczenie FFT znane jest bodajże od lat 50tych, okna Hanninga, Buterwotha itd też są znane od dawna, wszystkie funckje matematyczne zawarte w nowych lub starych programach niczym sie nie róznia.

SW jest darmowy. OK killer moze sobie kupił jakiś program ale przy działalnosci gospodarczej oprogramowanie kupuje sie też raz kiedyś, support też jest limitowany bo producent oprogramowania musi z czego zyć. Za 5 czy 10 lat bedzie mierzyl dalej tym samym programem i tez będzie "archaiczny" ?
                                        W mojej firmie liczącej ok 500 osób, firmie notowanej na giełdzie i generujacej przychody ponad 100mln zł rocznie, do niedawna był używany większy arachaizm bo autocad 2000, nie mówiąc o tym, że kolega obok używa protela 99. Taka duża firma liczy sie z wydatkami na oprogramowanie to co dopiero małe działalności .

Każdy program tego typu mierzy metodą MLS czy jest to SW, Clio, LSPcad , Holm, Arta, wszystkie meirzą dokładnie w ten sam sposób, używają podobnych lub tych samych przekształceń matematycznych ! W wszystkich uzyskasz jednakowe wyniki. Problem "pomiarów" od 500hz wynika z metody pomiarowej. W SW da sie uzyskać pomiar pelnego pasma to nie jest problem. Generalnie jak ktoś umie sie posługiwać tym programem to uzyskuje równie dobre wyniki jak z programów "profesjonalnych". To co piszesz to jest tylko kwestia prezentacji wyniku, tak na prawde nieistotny szczegół. Pomiar mozna sobie przeskalować, wygładzić itd.

Zobaczyłeś kilka nieudanych do końca pomiarów i wyciagasz błedne wnioski. SW to program dla każdego i każdy czy umie czy nie moze sobie zrobić w nim pomiar i go wkleić na forum. Pomyśl. Nie zwalaj winy na skrzypce że ch..o grają gdy dasz je głuchemu do rąk.

Pozatym masz chyba zerowe pojęcie o tym co to znaczy projektowanie zwrotnicy. To nie jest naciśnienie klawiszy "zmierz" a następnie "zaprojektuj". To coś bardziej skomplikowanego gdzie pomiar jest tak na prawde elementem zajmujacym 1-2% czasu projektowania. Tak na prawde wszystko siedzi w wiedzy, uszach i umiejętnościach projektanta a nie tego czy mierzy. A niech sobie mierzy oscyloskopem i multimetrem jak ma ochote pod warunkiem że to co zrobi będzie dobre.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X