Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przy okazji zapytam - czy taki tweeter http://allegro.pl/dali-vifa-d26tg-47...859116445.html jest taki sam jak moj ktory ma na etykiecie d26tg-47-6 dali 906 ??

Skomentuj

nikt nic nie wie ?

Skomentuj

Musisz potwierdzic te charczenie czy było identyczne jak na nagraniu kamerą. Tak gra tylko głosnik który sie rozkleił , jak nie możesz go wyjąć to wyjmij panel . Odłącz panel i podłącz głośnik bezpośrednio pod wzmacniacz. Zobacz czy przestanie charczec by wyeliminowac uszkodzodzenie panelu. A tak przy okazji dzis na Słowenii +9 i pada deszcz hi hi . Ciekawe jak bedzie jutro na Włoszech :biggrin: .

Skomentuj

Dla autora i potomnych stary artykuł z EiS.

http://www.eis.com.pl/virtual/module...icle&artid=451

Skomentuj

o to cały winowajca... w koncu znalazlem chwile i odkrecilem suba.

Da sie to naprawić?

Skomentuj

Zamieszczone przez poncio Zobacz posta
              o to cały winowajca... w koncu znalazlem chwile i odkrecilem suba.
              Czyli tak jak myśleliśmy z chłopakami

Da sie to naprawić?
              Wszystko się da tylko nie zawsze jest to opłacalne - jakiego jest rozmiaru dokładnie głośnik? 10' ale chodzi mi o wymiar w mm Bo można by dopasować coś lepszego

Skomentuj

głośnik ma 25,5cm

---------- Post dodany o 21:00 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

Skomentuj

Ja bym wymienił głośnik na taki:

http://allegro.pl/glosniki-mivoc-fgw...147718129.html

Naprawa obecnego to minimum 70zł z przesyłkami i częściami.

Ew jak możesz, to zmierz multimetrem jaką rezystancje ma cewka, będzie wtedy wiadomo czy głośnik 4 czy 8 ohm. Ale stawiam na 8ohm, patrząc na tabliczkę na panelu.

Skomentuj

Hahahaha, tak "akustyka pomieszczenia zła"...
                    wymiana przetwornika nie będzie łatwa, tzn dopasowanie nowego, gdyż jest to obudowa B-R. Litraż jak i strojenie musi się zgadzać w zakresie "optymalnej pracy". Należało by symulować każdy przetwornik przed jego zakupem... tak się nie da. Ja bym zakleił porządnie B-R, zmierzył litraż budy i szukał wtedy głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                      wymiana przetwornika nie będzie łatwa, tzn dopasowanie nowego, gdyż jest to obudowa B-R. Litraż jak i strojenie musi się zgadzać w zakresie "optymalnej pracy". Należało by symulować każdy przetwornik przed jego zakupem... tak się nie da. Ja bym zakleił porządnie B-R, zmierzył litraż budy i szukał wtedy głośnika.
                      Już to zrobiłem, i podałem odpowiedni. Inna sprawa że suby paradigma mają korekcje EQ, dlatego tak nisko grają.

W mivocu który podałem, pasuje obudowa (40-45L) i strojenie w okolicach 25-30Hz, panel też mocowo pasuje, głośnik ma nisko położony rezonans. Znam ten głośnik i zaraz po HCM12T to najniżej schodzący głośnik od mivoca, potem dopiero XAW310HC. Warto się nim zainteresować bo gra konkretnie, a autorowi pasuje jak znalazł.

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi... tylko pytanie czy te 100w nie jest za slabe do 30m pokoju?

Jaki jest objaw za slabego wzmacniacza? czym sie charakteryzuje ?

Skomentuj

Nie na temat...
                          Jak się nie da spalić kolumn odkręcając volume na 17-tą - wzmacniacz jest za słaby :lol:

Skomentuj

Jeżeli cewka nie uszkodzona to można spróbować wymienić samo górne zawieszenie,np. od polskiego tonsila ,stx , może lepiej jak też pianka będzie, koszt nieduży.

Skomentuj

Dzieki za odpowiedzi... tylko pytanie czy te 100w nie jest za slabe do 30m pokoju?
                              Do normalnego słuchania nie za mało, dopiero jak chcesz pokazać kolegą co potrafi sprzęt, to może się okazać za mało.

Co do regeneracji, trzeba by równo usunąć starą z kosza i membrany, i dopiero wkleić, ale na bank będzie potem ocierał po takim zabiegu. Trzeba by centrować cewkę.

Skomentuj

@up,

Moze napisze tak... raczej nie pokazuje kolegom co potrafi sprzet lecz sam lubie bardzo czesto dla siebie to sprawdzac a te 100w czesto dostawało zadyszki - dlatego bym celował moze w 200w? to sie wiaze ze zmianą całości ale moze bedzie warto... mam jakis subwoofer nowy w garazu ktory miał isc docelowo do auta kolegi ale zapomnial o nim wiec lezy i sie kurzy :)

Skomentuj

To wtedy warto jednak zbudować nowy subwoofer - nowy głośnik, nowy panel, to zostaje też nowa obudowa. Ale panel podniesie bardzo koszta budowy - sam panel to 250-400zł. Dlatego na początek spróbował bym z tym głośnikiem, ten sub bez problemu poruszy szklanki w pokoju obok, czy szyby w oknach starego typu. Mivoc wypuszczał go z panelem AM120 czyli 120W przy 4 ohm, głośnik dostawał tylko 60W a dawał radę sobie bardzo. Jeżeli wymiana głośnika by Cię nie satysfakcjonowała, to wtedy możesz spróbować dopiero modyfikować suba - czyli dokupić panel i zrobić obudowę. Między 100 a 200W jest tylko albo aż 3-6db różnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Ja bym wymienił głośnik na taki:

http://allegro.pl/glosniki-mivoc-fgw...147718129.html
                                    Czy te 100w nie bedzie za mało zeby napedzić ten glosnik?

Skomentuj

Czy te 100w nie bedzie za mało zeby napedzić ten glosnik?
                                      Nie, choć wiadomo, że im więcej tym lepiej.

Skomentuj

Kupiłem ten głośnik jak polecałeś i ogólnie jestem zawiedziony! twierdziłeś ze bedzie ghrało lepiej a jak na razie to jest gorzej... jest cichszy (pewnie z tego powodu ze wzmak jest zdecydowanie za slaby bo musze dac na prawde glosno zeby zaczeło to sobie grać)

ogólnie kicha i pewnie kasa wywalona w błoto

Skomentuj

O kurna, 150 zl za blaszanego tluczka. Dolozylbys stowke i mialbys nowa Beyme na aluminiowym koszu :) http://www.diyparadiso.com/datasheet...yma-10br60.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X