przy okazji zapytam - czy taki tweeter http://allegro.pl/dali-vifa-d26tg-47...859116445.html jest taki sam jak moj ktory ma na etykiecie d26tg-47-6 dali 906 ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
30m2, skos i problem z akustyką... brak basu - tak jakby go nie było
Collapse
X
-
Musisz potwierdzic te charczenie czy było identyczne jak na nagraniu kamerą. Tak gra tylko głosnik który sie rozkleił , jak nie możesz go wyjąć to wyjmij panel . Odłącz panel i podłącz głośnik bezpośrednio pod wzmacniacz. Zobacz czy przestanie charczec by wyeliminowac uszkodzodzenie panelu. A tak przy okazji dzis na Słowenii +9 i pada deszcz hi hi . Ciekawe jak bedzie jutro na Włoszech :biggrin: .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postao to cały winowajca... w koncu znalazlem chwile i odkrecilem suba.
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaDa sie to naprawić?Bo można by dopasować coś lepszego
Skomentuj
-
Ja bym wymienił głośnik na taki:
http://allegro.pl/glosniki-mivoc-fgw...147718129.html
Naprawa obecnego to minimum 70zł z przesyłkami i częściami.
Ew jak możesz, to zmierz multimetrem jaką rezystancje ma cewka, będzie wtedy wiadomo czy głośnik 4 czy 8 ohm. Ale stawiam na 8ohm, patrząc na tabliczkę na panelu.
Skomentuj
-
Hahahaha, tak "akustyka pomieszczenia zła"...
wymiana przetwornika nie będzie łatwa, tzn dopasowanie nowego, gdyż jest to obudowa B-R. Litraż jak i strojenie musi się zgadzać w zakresie "optymalnej pracy". Należało by symulować każdy przetwornik przed jego zakupem... tak się nie da. Ja bym zakleił porządnie B-R, zmierzył litraż budy i szukał wtedy głośnika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postawymiana przetwornika nie będzie łatwa, tzn dopasowanie nowego, gdyż jest to obudowa B-R. Litraż jak i strojenie musi się zgadzać w zakresie "optymalnej pracy". Należało by symulować każdy przetwornik przed jego zakupem... tak się nie da. Ja bym zakleił porządnie B-R, zmierzył litraż budy i szukał wtedy głośnika.
W mivocu który podałem, pasuje obudowa (40-45L) i strojenie w okolicach 25-30Hz, panel też mocowo pasuje, głośnik ma nisko położony rezonans. Znam ten głośnik i zaraz po HCM12T to najniżej schodzący głośnik od mivoca, potem dopiero XAW310HC. Warto się nim zainteresować bo gra konkretnie, a autorowi pasuje jak znalazł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaDzieki za odpowiedzi... tylko pytanie czy te 100w nie jest za slabe do 30m pokoju?
Co do regeneracji, trzeba by równo usunąć starą z kosza i membrany, i dopiero wkleić, ale na bank będzie potem ocierał po takim zabiegu. Trzeba by centrować cewkę.
Skomentuj
-
@up,
Moze napisze tak... raczej nie pokazuje kolegom co potrafi sprzet lecz sam lubie bardzo czesto dla siebie to sprawdzaca te 100w czesto dostawało zadyszki - dlatego bym celował moze w 200w? to sie wiaze ze zmianą całości ale moze bedzie warto... mam jakis subwoofer nowy w garazu ktory miał isc docelowo do auta kolegi ale zapomnial o nim wiec lezy i sie kurzy :)
Skomentuj
-
To wtedy warto jednak zbudować nowy subwoofer - nowy głośnik, nowy panel, to zostaje też nowa obudowa. Ale panel podniesie bardzo koszta budowy - sam panel to 250-400zł. Dlatego na początek spróbował bym z tym głośnikiem, ten sub bez problemu poruszy szklanki w pokoju obok, czy szyby w oknach starego typu. Mivoc wypuszczał go z panelem AM120 czyli 120W przy 4 ohm, głośnik dostawał tylko 60W a dawał radę sobie bardzo. Jeżeli wymiana głośnika by Cię nie satysfakcjonowała, to wtedy możesz spróbować dopiero modyfikować suba - czyli dokupić panel i zrobić obudowę. Między 100 a 200W jest tylko albo aż 3-6db różnicy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez poncio Zobacz postaCzy te 100w nie bedzie za mało zeby napedzić ten glosnik?
Skomentuj
-
Kupiłem ten głośnik jak polecałeś i ogólnie jestem zawiedziony! twierdziłeś ze bedzie ghrało lepiej a jak na razie to jest gorzej... jest cichszy (pewnie z tego powodu ze wzmak jest zdecydowanie za slaby bo musze dac na prawde glosno zeby zaczeło to sobie grać)
ogólnie kicha i pewnie kasa wywalona w błoto
Skomentuj
-
O kurna, 150 zl za blaszanego tluczka. Dolozylbys stowke i mialbys nowa Beyme na aluminiowym koszu :) http://www.diyparadiso.com/datasheet...yma-10br60.jpg
Skomentuj
Skomentuj