Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki niskotonowe i wysokotonowe wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

105zł za kopułkę to naprawdę nie jest dużo.
    Jeśli autorowi brakuje żal 50zł to takie DIY nie ma sensu.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

znalazłem coś takiego:
      http://www.hometheatershack.com/foru...-bc25sg15.html

fountek z vifą, co o tym sądzicie?

500zł nie jest magiczną granicą, +-50zł takiej różnicy nie robi, zależy mi jednak aby znaleźć coś do czego będę miał zwrotnicę, bo bez niej dochodzi koszt zrobienia JIG'a i mikrofonu do pomiarów, co i tak nie gwarantuje sukcesu.

Na tą chwilę przekonują mnie:
      3d stx - po pomiarach które planuje LightSound
      mx 140 - tylko jak z dostępnością AWX'a?
      Fountek + jakaś kopułka
      tonsil + vifa - ostateczność

Proszę o dalsze propozycje ;D

Skomentuj

FW168 + Wavecore'a mogę Ci za friko zaaplikować.
        Będzie nie drogi zestaw na forum.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to jak kolega proponuje projekt zwrotnicy to chyba temat rozwiązany :)

Z mojej strony tylko pytanie do LuSzTi dlaczego tego founteka nie można ciąć ok 3,5 kHz bazując na charakterystyce producenta (zasugerowales ze źle czytam wykres dlatego pytam).
          Last edited by bibson3; 08.04.2013, 20:20.

Skomentuj

Pewnie dlatego, że głośnik ma 7-8kHz 11dB pik rezonansu membrany, który musiałbyś gasić bardzo stromym filtrem i pewnie jeszcze pułapką.
            Generalnie tej wielkości głośniki łączy się raczej między 2 a 3kHz, zwłaszcza metalowe z silnie zaznaczonym rezonansem.
            Ja go łączyłem przy 2,4kHz drugim rzędem i tak bez pułapki się nie obeszło.
            Poza tym na samym końcu i tak zostaje ucho.

Skomentuj

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
              Osobiście wziął bym Founteka Fw168 i do tego Sc10n
              bledna logika o ktorej bylo juz wiele razy. zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz dajac lepsza wysokotonowke do badziewnego woofera niz dobry woofer do tandetnej wysokotonowki
              sc10n to nic specjalnego. ani nie jest zly, ani dobry. taki nijaki

Nie ma zatem tańszych kopułek 30mm? bo z tym wavecorem wykracza się poza budżet autora.
              to i tak bardzo tani glosnik jak na jego mozliwosci

Zamieszczone przez NooB852 Zobacz posta
              znalazłem coś takiego:
              http://www.hometheatershack.com/foru...-bc25sg15.html

fountek z vifą, co o tym sądzicie?
              mialem ta vife. czytaj wyzej :/

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              FW168 + Wavecore'a mogę Ci za friko zaaplikować.
              Będzie nie drogi zestaw na forum.
              popieram

Skomentuj

Pawle zdaję sobie sprawę z tego co napisałeś. Starałem się odpowiedzieć na pytanie autora. Miało być więcej basu niż w altusach i do 500zł. Jeśli by pójść w seasa na górze to zostało by 70zł na woofer, jaki w miarę przyzwoicie schodzący znajdziesz w tej cenie? Dlatego zaproponowałem founteka i jak sam napisałeś nie-najgorszą wysokotonowkę. Skoro autor zgodził się na dołożenie 100zł do budżetu, a LuSzTi zaproponował projekt zwrotki to nie ma o czym już dyskutować :)

Nie na temat...
                LuSzTi nadal uważam ze można ów rezonans wykorzystać odpowiednio mocna pułapką. Akkus ma zestaw na tymże founteku i wstędze, także niskiego podziału raczej tam nie ma (podejzewam zwrotki nie widziałem, jak się mylę to mnie poprawcie). Zgodzić się za to mogę ze przy wyższym podziale tego fountek trzeba by się napracować i dać bardziej stromy filtr.
                Last edited by bibson3; 09.04.2013, 09:17.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Tam jest taki a nie inny podział bo jest badziewna wstęga która produkuje lawinę zniekształceń poniżej 3k i nie da się inaczej zwyczajnie.

Skomentuj

Miało być więcej basu niż w altusach i do 500zł.
                    no sorki, ale tak sie nie da :p

Jeśli by pójść w seasa na górze to zostało by 70zł na woofer, jaki w miarę przyzwoicie schodzący znajdziesz w tej cenie? Dlatego zaproponowałem founteka i jak sam napisałeś nie-najgorszą wysokotonowkę.
                    to juz lepszym wyjsciem byloby kupienie dowolnego uzywanego woofera...

Skomentuj

Czaruję...
                    X