Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klonujemy PYLON AMBER (10" STX + tuba)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    A będzie opis w ogóle?
    bedzie jak sie pobawie ze strojeniem tunelu
    a ze jeszcze nie chodze to nie mam jak zalatwic listewek do tunelu

Bo dzień po tym jak miałeś jeszcze nie wygrzane głośniki już było ogłoszenie że masz je na sprzedaż...
    Aż taka porażka?
    kupilem glosniki na testy dla forumowiczow - nie stac mnie na trzymanie tego wiec chcialem zeby sie zwrocilo
    tragedii nie ma

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
      Generalnie taki zarzut można postawić 99% recenzji na tym forum...
      Alez oczywiscie, ze tak. Tyle, ze wiekszosc opinii o zestawach glosnikowych nie stanowi uzasadnienia do budowy. W tym przypadku jest inaczej. Oczywiscie moze sie ze mna nie zgadzac nawet 99,9% Kolegow na forum, ale ja nadal nie widze sensu klonowania akurat tej konstrukcji.

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      A co tu oceniać, za takie pieniądze? Dobrze, że gra :P
      Sedno w tym, ze w mojej skromnej opinii moze grac lepiej... tylko wtedy trzeba zrezygnowac z robienia slepego klona. Tu podzielam zdanie Kolegi Mariana:
      Przecież mogłeś się tym pobawić skoro już zrobiłeś pomiary.
      Widać na wykresie że jest lekka kicha a jednak nie chcesz tego poprawiać i sprawdzić czy się da zrobić lepiej
      Pawel ma wystarczajaco duze wiedze i doswiadczenie by wydusic z tej konstrukcji maksimum... tyle, ze nie wiedziec dlaczego:
      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      nie taki byl cel tego
      Last edited by Q; 16.03.2014, 12:37.

Skomentuj

Spokojnie :)
        Paweł "powstanie", głośniki sie wygrzeja to i powstanie nowa "forumowa" zwrotnica

Tylko po co?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tam nie marudzcie ,bo nie jednemu dzwięk sie spodoba.Co prawda ja robię 12 cali i d800 i nie ma tragedji.Bas jest przyjemny a wysokie tony całkiem nie złe,jak za te pieniądze to dostajemy kolumny do łupanki i głośnego grania z przyswoitym brzmieniem na imprezki z przyjaciółmi ,a do słuchania z jakością odpalamy coś z klasą,jakieś ushery czy tam co kto ma :)

Skomentuj

Nie dziwie się starym wyjadaczom, że nie rozumieją sensu tego projektu. To po prostu nie ta grupa docelowa

Skomentuj

Bumpalump, Lukiel84 napiszcie coś o swoich wersjach, jaki horn, zwrotnica itd. We wtorek połatam to co mam, czyli 10.2.400 i D800 FT w hornie 214x215.

Skomentuj

http://allegro.pl/pylon-amber-diy-40...133770626.html czyje to klony? :)

Skomentuj

Moje ;p robione ponad rok temu ;p
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Tez sie zastanawiam nad budowa, Bumpalump - co ze zwrotnica? zrobiles na bazie schematu Pawla? Z opisu wynika, ze obudowy zamowiles u producenta, jak to wychodzi cenowo, tak z ciekawosci?

Skomentuj

Ladnie wyszly :)

Skomentuj

Zwrotnica robiona od podstaw, obudowy cos ok 200zl.
                        Z tego co patrze po folderach to mam zapisane pomiary do 12.2.500 i D800, do 10.2.400 i D800 znalazlem sam plik do boxsima .bpj ale oczywiscie kazdy projekt byl robiony na podstawie pomiarów, podzial 1,5khz 12/18db/oct pomimo niskiego podzialu lekki dolek na czestotliwosci podzialu, efekt stromego filtrowania GDN i dzieki temu udalo sie uzysac dobre zgranie fazowe, jak dobrze pamietam to w tych na allegro jeszcze siedzi zarówka 10W 12V przed filtrem bo kolumny mialy byc czasem uzywane na domówkach.

Kolumny to dobra alternatywa do wszelkich Tonsili, mozna na tym glosno i mocno pograc a kiedy trzeba to posluchac czegos spokojniejszego.

Sporo takich projektów budzetowych porobilem, powstawaly rozne kolumny, a'la zeusy na 12.2.500 i D800, modyfikacje F360n na 10.2.400 i AWX na górze.
                        Last edited by Bumpalump; 14.04.2014, 23:04.

Skomentuj

Za 200zl zrobili 2 obudowy? czy mowimy o jednej sztuce? bo cos tanio

Skomentuj

200 albo 300, za 2 sztuki

Skomentuj

To w sumie nie tak zle, masz moze gdzies schemat zwrotnicy 10.2.400.8 i D500 czyli tych z aukcji, bo jesli bym sie zdecydowal to chyba robil bym na tych glosnikach.

Skomentuj

Wszystkie projekty robione identycznie, pomiar w ARTA Limp+HolmImpulse -> import do Boxsima symulacja zwrotnicy, budowa i odsłuch

Skomentuj

Dzieki, mam jeszcze jedno pytanie (ostatnie), obudowy rozumiem sa takie same jak oryginaly, czyli jaki wysoki jest tunel -18mm czy wiecej, pamietasz moze?

Skomentuj

Obudowy są oryginalne, pod 12.2.500 robiłem z normalnym BR-em

Skomentuj

Z taką zwrotnicą (#115) niedziwne, że tego typu zestawy mają więcej przeciwników niż zwolenników.
                                      10.2.400 według tych pomiarów 85dB, deklarowane producenta 91dB :)
                                      A tu moje poczynania

Skomentuj

Taką znaczy jaką?

Skomentuj

Różnica 10dB między basem a wysokimi

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba, że pomyliłeś rezystory w symulacji L-pada 8,2 z 2,2ohma

Skomentuj

Czaruję...