Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn estradowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No marian już wiele wyjaśnił, ja się jeszcze tylko spytam dla formalności czy stx był z dedykowanym filtrem?

Skomentuj

Tak, był, ale jakoś go wykasowali ze strony. Na szczęście mam zapisane jakie elementy były.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Za każdym razem gdy ktoś coś napisze będziesz o to pytał?
        Tak będę pytał ponieważ często się zdarza że piszą tylko obeznani teoretycznie a nie w praktyce. A ja kieruje te pytania do praktyków.

Skomentuj

No i jeszcze warto zauważyć, że tonsil był 4 a stx 8 ohmowy. Więc na starcie miał 3dB fory...

Skomentuj

I wszystko jasne. Podłącz pod nie końcówkę mocy przynajmniej 200-300W na kanał przy 8 ohmah (tak jak być powinno), to zobaczysz że Tonsil tylko pierdnie raz, i będzie po głośniku :)
            No dlatego zaznaczyłem że przy podaniu im około 70w na kanał przy 8 ohm a głośniki tonsil 4ohm,stx 8ohm dla jasności .

Skomentuj

A może by zrobić taką konstrukcje szeregowo podłączyć WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC + gds stx (tyle ze ten gds z filtrem znalazlem tu jak marian podawał Route66 do nich) i dodać CD.STX.1.1,7.800.16.F.T.TI (D-800) (ten CD był by na zwrotce od pa-600) ? Czy to w ogóle zły plan?

---------- Post dodany 11.05.2013 o 01:26 ---------- Poprzedni post 10.05.2013 o 23:57 ----------

tam miało być równolegle a nie szeregowo

Skomentuj

Zaczynasz kombinować, i to źle.

W takiej konfiguracji nie potrzebny będzie GDS.
                Jeśli chcesz zrobić taką kolumnę to skopiuj ten projekt: http://www.stx.pl/schemat-zestaw-wm-...n-373-142.html
                Zwrotnica podana, wystarczy zrobić obudowę. Zagra to lepiej niż GDS z wysokotonówką.

Skomentuj

Zaczynasz kombinować, i to źle.

W takiej konfiguracji nie potrzebny będzie GDS.
                  Jeśli chcesz zrobić taką kolumnę to skopiuj ten projekt: http://www.stx.pl/schemat-zestaw-wm-...n-373-142.html
                  Zwrotnica podana, wystarczy zrobić obudowę. Zagra to lepiej niż GDS z wysokotonówką.
                  Bo mówiłeś ż basu z gds będzie mało to teraz pytanie czy z tego wm też będzie mało ?

Skomentuj

Będzie więcej, z racji parametrów jak i większych rozmiarów.
                    Dodając do niego D-800 otrzymasz pełnopasmową kolumnę, mocniejszą jak i lepiej grającą nić GDS z wysokotonówką.

Skomentuj

A teraz tak nie na temat. Spotkałem się jak ludzie tu na forum używali określenia supertweeter co to jest dokładnie?:)

Skomentuj

Głośnik wysokotonowy który ciągnie bardzo wysoko, powyżej 20kHz.

Skomentuj

A do uzupełniania dołu starczył by jeden głośnik ten SW.STX.18.4.1200.8.F.S.MC lub SW.STX.15.4.1200.8.F.S.MC ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Route66 Zobacz posta
                            No dlatego zaznaczyłem że przy podaniu im około 70w na kanał przy 8 ohm a głośniki tonsil 4ohm,stx 8ohm dla jasności .
                            A skąd wiesz że około 70W ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              A skąd wiesz że około 70W ?
                              O to samo chciałem zapytać... ale się powstrzymałem.

Skomentuj

O to samo chciałem zapytać... ale się powstrzymałem.
                                Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                A skąd wiesz że około 70W ? :)
                                Prostym sposobem do wzmacniacza podłączyłem generator sinusoidalny oscyloskop miernik mocy wyjściowej i miernik zniekształceń nieliniowych typu h.

Skomentuj

Zna ktoś może jakiegoś kolesia co mieszka w trójmieście albo w okolicach, który robi kolumny na zamówienie?

---------- Post dodany 13.05.2013 o 19:56 ---------- Poprzedni post 11.05.2013 o 22:35 ----------

Witam. Ostatnio za czołem poważnie myśleć o projekcie tych kolumn http://www.stx.pl/zestaw-wm-stx-15-2...n-373-142.html ale tak myślę że może by dać do tej zwrotnicy dwa głośniki niskotonowe 8 ohm połączone równolegle by uzyskać 4 ohm i wtedy je podłączyć do zwrotnicy. Czy to zły plan i po prostu zrobić tak jak jest oryginalnie na jednym 8 ohm http://www.stx.pl/schemat-zestaw-wm-...n-373-142.html ?

Skomentuj

Zrób tak jak jest oryginalnie w projekcie. Swoją drogą szkoda że STX nie zrobił projektu na 2x15, nie byłoby to dużo dodatkowej roboty a wiele osób szuka budżetowej kolumny w takiej konfiguracji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Zrób tak jak jest oryginalnie w projekcie. Swoją drogą szkoda że STX nie zrobił projektu na 2x15, nie byłoby to dużo dodatkowej roboty a wiele osób szuka budżetowej kolumny w takiej konfiguracji.
                                      No właśnie ja szukam na dwóch 15'' Ale może coś da się wykombinować, albo jak już to zrobię na jeden 15'' chodź nie ukrywam wolał bym na 2.

Skomentuj

Bez tytułu.png

A może by tak połączyć ?

Skomentuj

Zaczynam robić STX PA-700-8-FR i teraz taki problem obudowy mają mieć 80 litrów ? Czy trzeba uwzględnić litraż który zabierają głośniki i wzmocnienia i zrobić wtedy np 90 litrów ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X