Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn estradowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn estradowych

Mam mały dylemat chcę zbudować kolumny estradowe na dwóch przetwornikach myślę nad GDS 30/30 frmy tonsil lub FR.STX.12.2.300.8.F.S.MC (GDS 30-200) firmy stx. I tu pojawia się mój dylemat czy zaufać starej firmie tonis i ich starej technologi czy nowej firmie stx którzy budują już nowszą technologią głośniki. A może ktoś jeszcze inną firme by zaproponował?

Ja bym postawił na STX :)

Skomentuj

Wiadomo jeśli estrada to i chodzi o to które głośniej zagrają? A może ktoś miał do czynienia z tymi przetwornikami to nich też się wypowie jak się spisywały.

---------- Post dodany o 15:59 ---------- Poprzedni post o 15:49 ----------

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Ja bym postawił na STX :)
      Prosił bym o uzasadnienie twojej wypowiedzi.

Skomentuj

Bo idzie je kupić nowe, bo mają w miarę charakterystykę (a 30sto letni tonsil po 5ciu regeneracjach to trochę loteria), bo mają dużo większą moc (30wat tonsila to w dzisiejszych czasach śmiech na sali).

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Bo idzie je kupić nowe, bo mają w miarę charakterystykę (a 30sto letni tonsil po 5ciu regeneracjach to trochę loteria), bo mają dużo większą moc (30wat tonsila to w dzisiejszych czasach śmiech na sali).
          A porównując moc tonsila a stxia to o ile ma wieksza moc stx bo podają w innych parametrach tą moc. Czy nie da się tego przeliczyć ?

Skomentuj

Nie ma co porównywać jeśli chodzi o parametry, STX jest lepszy w każdym aspekcie.

STX zejdzie niżej, zagra głośniej, wytrzyma dłużej.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              STX zejdzie niżej, zagra głośniej, wytrzyma dłużej.
              A słuchałeś ich że się tak wypowiadasz? (Nie ukrywam że raczej interesują mię wypowiedzi osób które miały do czynienia z tymi przetwornikami)

Skomentuj

Tak, miałem je 4 miesiące temu.
                Jak również słyszałem te tonsile i porównywałem ze starszym GDS-em STX-a. Ten nowy GDS jest lepszy od starego.

Skomentuj

Ja również je miałem i również doradzał mi ich marian. Obudowy wy jakich je miałem to po jednym na kolumnę około 60litrów zamknięta. Grały bardzo dobrze ale też z ciekawości chciałem sprawdzić te gds tonsila a kolega akurat miał je na stanie. I powiem zdziwiłem się bo zagrały wiele lepiej od tych stxów (moim zdaniem i kolegi) do tych tonsili nie jest potrzebny wysoko tonowy (a i grały w tych samych budach, przełożyliśmy je tylko) No i więcej basu niż z tych Stx'ów. Ja Ci proponuję tonsila.

Skomentuj

STX był wygrzany?
                    Porównywaliście te dwa głośniki na wytrzymałość?
                    Wiesz, wytrzymałość i głośność głośnika to jedno a charakter brzmienia to drugie.

Skomentuj

STX był wygrzany?
                      Porównywaliście te dwa głośniki na wytrzymałość?
                      Wiesz, wytrzymałość i głośność głośnika to jedno a charakter brzmienia to drugie.
                      No stx już grał z miesiąc to był wygrzany. Na wytrzymałości tonsil tracił ale na głośności nie wiele (prawie bez różnicy). A charakter brzmienia tak jak mówię basu więcej było z tonsila no i dźwięk był milszy dla ucha.
                      A i zapomniałem dodać rodzaj muzyki przy jakiej były sprawdzane to ROCK.
                      Last edited by Route66; 10.05.2013, 16:24.

Skomentuj

hehe no to teraz już na pewno będę wiedział który wziąć jak jeden proponuje tego drugi tego.

Skomentuj

To że Tonsil jest milszy dla ucha to potwierdzam, z całą resztą się nie zgadzam, ponieważ:

Zamieszczone przez Route66 Zobacz posta
                          Na wytrzymałości tonsil tracił ale na głośności nie wiele (prawie bez różnicy)
                          Skoro STX jest mocniejszy to musi zagrać głośniej. Skoro Twierdzisz że STX zagrał tylko nie wiele głośniej, tzn. że nie testowaliście go tak jak być powinno. Tonsil by się prędzej spalił zanim by dorównał STX-owi, fizyki nie oszukasz, taka prawda.

basu więcej było z tonsila
                          Nieprawda, znów twierdzę że źle przeprowadziliście test. Tak jak napisałem wyżej, spalił by się zanim by wytworzył tyle basu co STX.

do tych tonsili nie jest potrzebny wysoko tonowy
                          No proszę Cię...

To od autora tematu zależy co kupi, może nawet kupić Tonsila, czemu nie, ale żeby potem nie płakał że Tonsil się spalił a przecież miał być "estradowy".

Poczatkujacy650, do jakich celów chcesz używać te głośniki?

Skomentuj

Obu były dostarczone około 70w i tonsil sprawił lepsze wrażenie.

Skomentuj

Poczatkujacy650, do jakich celów chcesz używać te głośniki?
                              Do imprez na dworze jak i czasami do imprezek rodzinnych w domu.

Skomentuj

Obu były dostarczone około 70w i tonsil sprawił lepsze wrażenie.
                                Pod jakim wzmacniaczem grały?
                                Jak bardzo był wysterowany?
                                Z czego sygnał został podany?

Zamieszczone przez poczatkujacy650 Zobacz posta
                                Do imprez na dworze jak i czasami do imprezek rodzinnych w domu.
                                Nadają się, choć basu (czy to z Tonsila czy z STX-a) może być mało, nie zapominajmy, to tylko tanie szerokopasmówki.

Skomentuj

Nadają się, choć basu (czy to z Tonsila czy z STX-a) może być mało, nie zapominajmy, to tylko tanie szerokopasmówki.

Na elektrodzie zaproponowali mi altusy 300 to będzie lepsze rozwiązanie?

Skomentuj

Na elektrodzie zaproponowali mi altusy 300 to będzie lepsze rozwiązanie?
                                    Moim zdaniem te altusy będą cichsze i basu nie będzie więcej.

Pod jakim wzmacniaczem grały?
                                    Jak bardzo był wysterowany?
                                    Z czego sygnał został podany?
                                    Pod Yamahy AX-550 Głośność na 3/4 a bas i soprany na zero. Głośniki w wersjach 4ohm. Sygnał z komputera. Na komputerze głośność na 80%
                                    Last edited by Route66; 10.05.2013, 19:04.

Skomentuj

Słuchałeś ich jak grają że tak twierdzisz?

Skomentuj

Yamahy AX-550 Głośność na 3/4
                                        I wszystko jasne. Podłącz pod nie końcówkę mocy przynajmniej 200-300W na kanał przy 8 ohmah (tak jak być powinno), to zobaczysz że Tonsil tylko pierdnie raz, i będzie po głośniku :)

Cichsze będą na pewno, ale basu może być więcej.

Słuchałeś ich jak grają że tak twierdzisz?
                                        Za każdym razem gdy ktoś coś napisze będziesz o to pytał?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X