Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn estradowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak musisz uwzględnić objętość głośników i wzmocnień.

Skomentuj

Czyli zrobię na 90 litrów obudowy powinno być ok. A mógł by mi ktoś wyliczyć bas refleks do nich ? oczywiście tak jak stx podaje na 40hz

Skomentuj

A może zajrzyj do artykułów na stornie głównej (WinSID) i będziesz wiedział na przyszłość jak to liczyć... Wprowadzasz parametry głośnika, podajesz litraż i strojenie w dalszym etapie i masz zakładkę, która pokazuje Ci wszystko o rozmiarze br, którym możesz manipulować... Jak nie dowiesz się sam takich rzeczy, to nie będziemy czytać takich wątków, bo na pewno nie poradzisz sobie z resztą...

Skomentuj

Ja obliczałem już w win isd i wyszło mi dwie rurki po 8cm średnicy i długości 18cm. ale nie wiem czy dobrze mi wyszło i dltego się pytam czy ktos by obliczył.

Skomentuj

Nie możesz wychodzić z założenia, że wszystko będziesz miał pod ręką jak napiszesz, że nie wiesz. Wrzuć screeny tego co wprowadziłeś i to co pokazał Ci program.

Skomentuj

ftft.pnggggg.pnggygy.png

Tak to wygląda.

Skomentuj

Wszystko wygląda ok, możesz budować :)

Skomentuj

hjkhk.png

Takie wymiary wewnętrzne obudowy będą.

Skomentuj

Budować będę z płyty wiórowej 18mm.

Skomentuj

Dużo trwalsze i lżejsze są sklejkowe, choć droższe.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                        Dużo trwalsze i lżejsze są sklejkowe, choć droższe.

O to chodzi że mam pełno takich płyt wiórowych w piwnicy. Niektóre oklejone są fornirem to z szafek a niektóre czyste i chcę je wykorzystać.

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------

A i pytanie czy wytłumić te kolumny ? czy nic do środka nie dawać?

Skomentuj

Musisz to sprawdzić "nausznie", jak będą zbyt "jazgotać", to trzeba będzie dać trochę wytłumienia. Najlepiej dowiedzieć się ile i gdzie daje STX do swoich paczek.

Skomentuj

No Ciekawe jak się tego dowiem.

Skomentuj

A po co się dowiadywać? wytłumienie daje się na słuch.
                              I tak będziesz musiał coś tam włożyć, więc się dowiesz podczas testów :)

Skomentuj

Kolumny będą jednak prostokątne nie trapez bo nie mam sprzętu by zrobić trapez. A po drugie to moja pierwsza konstrukcja.

Skomentuj

Warto się trochę pomęczyć i zrobić trapez, bo nierównoległości ścianek są korzystne sonicznie, ograniczają powstawanie fal stojących w obudowie , no i wygląd ciekawszy (profesjonalny)

Skomentuj

Zamieszczone przez poczatkujacy650 Zobacz posta
                                    Kolumny będą jednak prostokątne nie trapez bo nie mam sprzętu by zrobić trapez
                                    A czego nie masz?
                                    Ciąć pod kątem nie musisz, wystarczy dobrze pomyśleć jak to wszystko połączyć i się uda.
                                    Szczeliny wypełnisz klejem, brzegi płyt od frontu wyrównasz tarnikiem.
                                    Jeśli chcesz kolumny okleić dywanikiem to nic nie będzie pod nim widać.

Skomentuj

Czyli mówicie by spróbować jednak trapez? No ja mam tylko wyrzynarkę.

Skomentuj

Napisałeś że masz pełno płyt wiórowych, więc czemu nie spróbować?

Skomentuj

Bo jestem troche z tych niecierpliwych i jak mi cos nie wychodzi to sie szybko denerwuję ;/ Ale spróbować można wygląd trapezu bardziej mi sie podaba ale odpycha mie od tego moj brak umiejetnosc:)

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

chociaż tu ladnie wyglądają i prostokątne pudła https://www.youtube.com/watch?v=NCzYzwh68FI

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

a chciałbym zasotosowac zamiest rurek bas refleks samemu zrobić trójkątne bas refleksy z płyt jak to obliczyc ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X