Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzynia VW T4 pomoc w doborze głośnika pod bass reflex
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaPiles? A moze ktos inny z twojego konta pisze?
Wzmacniacz 2x75w bedzie mial ok 180-220w w mostku.
Spójrz np. tu - bo mam kartę otwartą:
http://amp-performance.de/686-Precis...PI-2075AM.html
Katalogowo 2x75W, 300W mostku, w pomiarach jak widać.
http://amp-performance.de/814-Eyebrid-4Y80.html
katalogowo 4x80W 300W mostku, w pomiarach jak widać.
Owszem, mógłbym Ci podesłać takich przykładów multum, jednak tych o których Ty piszesz, jest więcej, bo china zalewa rynek. Jednak piszę o odpowiednim wyborze pieca ze sztywnym zasilaniem, pozwalającym na granie jak trzeba
Ale koniec, bo głupoty piszemy - co za różnica czy głośnik dostanie 220W czy 300W? przecież i tak przeważnie słucha się tak, że na suba idzie od 15-50W.
Wiem, wiem, lepsza jest kontrola gdy jest zapas mocy - ale czy dolby to wychwyci i warto się nad tym zastanawiać?
Zamieszczone przez dolby Zobacz postaprzydałby się aktywny z regulacją odcięcia powiedzmy 50-100hz i "autowyłączaczem"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postadaje przeważnie 60-75W co przy 2 ohmach pownno dać od 120-150W na kanał.
a zeby trafic dobry to wlasnie trzeba sie kierowac pomiarami
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaAle koniec, bo głupoty piszemy - co za różnica czy głośnik dostanie 220W czy 300W? przecież i tak przeważnie słucha się tak, że na suba idzie od 15-50W.
Wiem, wiem, lepsza jest kontrola gdy jest zapas mocy - ale czy dolby to wychwyci i warto się nad tym zastanawiać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postawzmaka daje przeważnie 60-75W co przy 2 ohmach pownno dać od 120-150W na kanał.
Realne góra 100-120W na dobrym firmowym wzmaku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie ma szans. Jeszcze mi się nie udało spotkać
Ale nie tego temat tyczy - bo jak mówię, jak wiedzieć czego szukać, to się znajdzie, owszem w większości wzmaków jest tak jak piszecie, jednak nie we wszystkich.
Skomentuj
-
W jedynym dogodnym miejscu dla skrzynki wychodzi mi wys 24 dł 36 szer 36,co przy płycie 18 mm daje 21,42L. Która ścianka wg was jest najbardziej dogodna dla głośnika,lepiej żeby dmuchał w górę,dół czy może w bok? pewnie głupie pytanie,ale nie daje mi to spokoju.Tak naprawdę to przy 10' głośniku zostałem ograniczony do osi pionowej,no i jakie powinny być parametry BR(dopiero zaczynam przygodę z winisd).Jak na razie nie zawracam sobie głowy resztą audio,chcę się skupić nad skrzynią,a pozostałe tematy zrzucam na późniejszy termin.Za wszelakie sensowne wypowiedzi,już teraz dziękuje,rozjaśniły mi trochę w głowie.Mam nadzieje że temat nie przerodzi się w "elektrodowe" kłótnie i przepychanki.
---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------
Dobra,z winISD wyszło mi że tunel Br powinien mieć średnicę 10,2cm oraz 62cm ! długości przy 40,53hz rozumiem że program to nie wyrocznia i podaje wartości teoretyczne,no chyba że ja coś pokręciłem...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolby Zobacz postaDobra,z winISD wyszło mi że tunel Br powinien mieć średnicę 10,2cm oraz 62cm ! długości przy 40,53hz rozumiem że program to nie wyrocznia i podaje wartości teoretyczne,no chyba że ja coś pokręciłem...
Stx 10' woli skrzynkę BR - więcej oferuje, choć nadal w jego cenie cieżko znaleźć coś, co zagra tak fajnie (fun+jakość).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaStx 10' woli skrzynkę BR - więcej oferuje
12" w zamknietej gra. 10 nie sprawdzalem
---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 13:25 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa gdybym zrobił br z rury pcv i przedłużył kolankami?
10cm nie zmiescisz
7cm + kolanko to za malo dla 10" STXa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale testowales w zamknietej?
12" w zamknietej gra. 10 nie sprawdzalem
Skomentuj
-
no to mamy i tak problem
bo przeciez glosnik nie moze grac w gore/dol jezeli nie bedzie mial tam miejsca
wiec albo kombinujesz ze skrzynka w innym miejscu, albo zmiana glosnika na 8"
przypomnialem sobie ze mam mivoca XAW ktorego musze naprawic. bylby idealny do takiej skrzyni
akurat b-r tutaj dosc prosty. daj szczeline na cala dlugosc obudowy. szerokosc szczeliny 21mm. wypada strojenie ok 38hz
Skomentuj
Skomentuj