Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Witam wszystkich.
    Jestem tutaj nowy, jak widać i szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
    Mam w posiadani zuzyte kolumny INFINITY REFERENCE 81 MKII.
    Chciałbym je odnowić i zaczynam od dopasowania przetworników, szukalem gotowych projektów ale nie znalazłem żadnego o podobnym układzie i zbliżonym litrażu. kolumny mają wymiary 21/30/87cm czyli około 35litrów z wydzielona komorą na średnio i wysoko-tonowy, cztery dziury na głośniki i tak jest to na 73mm wysoko, 100mm średni i 180mm dwa nisko tonowe.
    Przeszukując internet znalazłem kogoś, który to pomoże mi w dorobieniu zwrotnic bo ja nie mam narzędzi pomiarowych, jednocześnie zaproponowali mi on zastaw głośników:
    DAYTON RS180S-8 x2 na niskie
    DAYTON RS125 - 8 na średni
    SEAS PRESTIGE 22TAF/G H1283-06 na wysoki

Co sądzicie o takich głośnikach i ewentualnie jeśli jest coś z nimi nie tak to co innego możecie polecić?
    Dzięki za ewentualną pomoc w srode ewentualnie wysyłam do niego jedną skrzynkę

Temat trudny do wykonania i czy... naprawdę warty roboty. W komorze masz dwa głośniki niskotonowe to dodatkowo utrudnia dopasowanie nowych głośników, pomijając już takie aspekty ja wymiary. Z tego co podajesz chcesz zainwestować w naprawdę dobre głośniki i nową zwrotnicę co stanowi większy koszt całej zabawy. Może w taki przypadku pomyśl aby zbudować coś od podstaw lub skopiować gotowy projekt.

Skomentuj

Nie warte zachodu, lepiej skopiuj gotowy projekt.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Koszt będzie nie mały ale gość obiecał, że będzie to zrobione dobrze.
        Więc wychodzi na to że przetworniki zaproponował mi przyzwoite, a jeśli zrobi dobrą zwrotnicę to może to zagrać przyzwoicie? pytanie tylko na ile przyzwoicie, koło jakich kolumn sklepowych będę mógł je postawić?
        Ewentualnie może trochę przerobić te skrzynki, zaślepić któryś otwór i zrobić konstrukcję trzy głośnikową, a może wymienić cały front na taki z naturalnego drewna a nie z płyty wiórowej i zrobić nowe rozmieszczenie głośników?!

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
          Koszt będzie nie mały ale gość obiecał, że będzie to zrobione dobrze.
          ja masz zaufanie i ktoś ma koncepcje to rób..

Więc wychodzi na to że przetworniki zaproponował mi przyzwoite, a jeśli zrobi dobrą zwrotnicę to może to zagrać przyzwoicie?
          Zwrotnice robi się też pod konkretne głośniki w obudowie, może być to trudne

pytanie tylko na ile przyzwoicie, koło jakich kolumn sklepowych będę mógł je postawić?
          Dobre i trudne pytanie :-)

Ewentualnie może trochę przerobić te skrzynki
          Po co? zrobienie nowych do nowych głośników będzie kosztować trochę więcej a efekt będzie nieporównywalny.

Moim zndaniem nie ma to sensu. Jak masz ochotę dołożyć parę złotych to sprzedaj te zestawy dołóż to co masz i zrób coś fajnego.

Skomentuj

Zaufania nie mam na 100%, bo jeśli bym miał to nie był by pytania tutaj, co do zwrotnicy to ma to wyglądać tak że ja mu wysyłam jedną skrzynkę on wkłada tam przetworniki robi pomiary wykonuje zwrotnice i odsyła mi wszystko za oczywistą opłatą.Po odbiorze ja zajmuje się strona wizualną (wysoko gatunkowa okleina biała i czarna w wysokim połysku oraz dorobienie podstaw ala kolumny Monitor Audio z serii RX). Zmiana samego frontu na mdf nie kosztowała by mnie nic, tylko poświęcony cza

Skomentuj

opcje widze 2

1 - jak chcesz wykozystac obecnie posiadane skrzynki to uzyj tanich glosnikow. prawie idealnie wpasuja sie STXy (178mm + 116mm i chyba 70mm wysokotonowy bedzie)
              2 - jak chcesz dobre glosniki to nie ma sensu na sile pchac je w te skrzynki!
              dlaczego? juz tlumacze
              dobor glosnikow - dobry
              ale po co pchac tam na sile "sredniaka" skoro RS180 znakomicie radza sobie w 2 drogach?

tak wiec zdecydowanie bardziej warto odpuscic "sredniaka" a te pieniadze przeznaczyc na nowe skrzynki
              a do 2 drog z RS180 znajdziesz juz gotowe projekty = taniej i szybciej

Skomentuj

No dobra wyrzucę sredniaka ale zostaje jedna dziura. Czyli moze jednak podwoić przednią ściankę i przerobić skrzynki na trzy glosnikowe. Jednocześnie może zakleję tunel bas-reflex i przyniosę go na przód.
                Obecnie mam w jednym systemie Monitor Audio BX5 (gra z MARANTZ) w drugim INFINITY Alpha20(gra z denonem) chciałbym te pary przeskoczyć jakościowo.
                Wielkosciowo moje skrzynki powinny spokojnie pociągnąć trzy glosniki. A wtedy pokusil bym się może o wysoko-tonowy wstegowy?!
                Co wy na takie rozwiazanie?

Skomentuj

Wielkosciowo moje skrzynki powinny spokojnie pociągnąć trzy glosniki.
                  Twoje skrzynki jedyne co mogą pociągnąć to niepotrzebna koszta i stracony czas. Jak masz kasę na głośniki takiej klasy jak w/w to pokuś się o wykonanie skrzynek od zera. Jak robić coś z głośnikami takiej klasy to powinno się zrobić skrzynki jak bozia przykazała a nie rzeźbić w odpadach.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                    Twoje skrzynki jedyne co mogą pociągnąć to niepotrzebna koszta i stracony czas. Jak masz kasę na głośniki takiej klasy jak w/w to pokuś się o wykonanie skrzynek od zera. Jak robić coś z głośnikami takiej klasy to powinno się zrobić skrzynki jak bozia przykazała a nie rzeźbić w odpadach.
                    Dziękuję za konstruktywną krytykę. Taką lubię, szczerze czasami do bulu bo sam taki jestem (ups). Zacznę się poważnie zastanawiać nad gotowym projektem, tylko jaki mogli byście mi polecić zestaw bo na DAYTON swiat się nie kończy.

Skomentuj

Ile masz na całą zabawę?(głośniki, zwrotki, skrzynki itd)

Skomentuj

Im mniej tym lepiej, radość na końcu większa. Komplet Daytona ze zwrotnicą miał kosztować okolo 2k zł.

Skomentuj

Akurat te daytony sa OK.
                          Ewentualnie 3 drogi z 8" na dole

Skomentuj

Lubię raczej smukłe konstrukcje a 20cm glosnik to trzeba by ze 25cm obudowe.
                            Może jeszcze nie było by to źle, ewentualne skrzynki mogę zrobić praktycznie za darmo. Bo zdolności manualne posiadam tylko chęci czasem brak, stąd te stare infinity.
                            Są jakieś gotowe projekty na DAYTONY?

Skomentuj

Tak, sa. Poszukaj sam w google (wpisz model woofera i przelacz na obrazki)

Skomentuj

Ok spróbuję jak wrócę do domu.

Skomentuj

Ja tez siedze na telefonie to nic nie wklejam

Skomentuj

Tu masz kilka jeśli chodzi o Daytony:
                                    http://www.xenophonics.net/indexnl.htm
                                    https://sites.google.com/site/undefinition/diy-trs-80
                                    http://www.parts-express.com/project...aker-projects/
                                    http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5.html

Skomentuj

Dzięki za linki, a jak na tym tle wypadają projekty na przetwornikach marki visaton?

Skomentuj

Głośniki Visatona są drogie. Na płaszczyźnie cena-jakość lepiej wypadają Daytony.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X