Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ok to zostanę przy DAYTONACH, teraz "tylko" zdecydować się na jakiś projekt. A jaki stopień komplikacji polecacie 2 czy 3 drożną. Chciałbym kolumny do Bi-ampingu.
    A i jeszcze jedno pytanie, czy jak w projekcie bas-reflex jest do tyłu to to mogę go skierować do przodu lub nawet do dołu czy muszę szukać projektu z takim ukierunkowaniem?

Skomentuj

Br mozesz dowolnie umiescic, byle nie blisko wysokotonowki ;p
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

ok dzięki, to zaczynam poszukiwania

Skomentuj

poszukalbym jeszcze projektow 2 droznych. sa gdzies z seasem na gorze

po co ci bi-amp?

Skomentuj

Jakbyś sprzedawał te głośniki z tych kolumn, to daj znać, chętnie przygarnę coś lepszego niż Daytony na które chcesz zmieniać

BTW słuchałeś ich? Czy głośniki na to nie pozwalają? są popalone/uszkodzone?

Skomentuj

Niestety nie słuchałem sprawne są trzy nisko-tonowe i jeden sredni ale nawet ten nie do końca bo ma wgniecioną kopułkę. Jeden nisko-tonowy ma uszkodzone zawieszenie jednego sredniego brak wysokotonowce uszkoszone.
              Biamp wydaje mi się lepszy i takie mam dosyć dobre kable z oryginalną konfekcją.
              Ewentualna dwu drożna konstrukcja też wchodzi w grę.

Skomentuj

gdyby nie brak sredniaka to moznaby je jeszcze reanimowac...

pokaz mi dlaczego bi-amp jest lepszy?

Skomentuj

Bo mogę dostarczyć większą moc do kolumn, a je same podłączyć różnymi kablami na wysoki i niskie, a wplyw kabla na dźwięk kilka razy udało mi się usłyszeć.

Skomentuj

Jakim cudem wieksza moc?
                    Ja tam widze wielka wade - koniecznosc bezsensownego uzycia 2 wzmacniaczy!

A jak slyszysz kable to raczej idz na audiostereo :/

Skomentuj

To nie jest miejcse na dyskusję o kablach, ona nic nie wnosi. Chcialbym miec fajne kolumny a przy okazji świadomość że sam je zrobiłem będzie bezcenna. Jestem nowicjuszem w świecie diy wiec Proszę was o pomoc. Madry człowiek uczy się do śmierci, a ja już zrezygnowałem z odbudowy infinity. Kwestia teraz znalezienia odpowiedniego projektu kolumn dla mnie i będę w siudmym niebie.
                      Co do bi ampingu to niestety swiat nie jest idealny i w życiu musimy iść na kompromis.
                      Wzmacniacz jaki mam to taki do kina domowego. MARANTZ SR7007, jest to ponoć niezbędne minimum do stereo, więc do łatwiejszego wysterowania i dostarczenia odpowiedniej ilości prądu podpinam kolumny do czterech końcówek mocy.
                      Mam świadomość ze nie jest idealnie jak na wzmacniaczu stereo ale powinno być lepiej niż single vire.

Skomentuj

Bi-amping ma sens w 2 przypadkach
                        1 - stosujemy wzmacniacze slabej jakosci, ktore sobie nie radza w pelnym pasmie akustycznym
                        2 - stosujemy aktywne zwrotnice

Jak widac 2 typ to zupelnie inna bajka, a wzmacniacze obecnie sa na tyle dobre ze bez problemu sobie radza z jeszcze szerszym pasmem!
                        Jezeli slyszysz kable to zrob sobie bi-wiring (wg mnie jeszcze wieksza glupota) oraz uzyj odpowiednich kabli w kolumnie!

Skomentuj

Nie to nie chodzi o to że chcę kogoś urazić a na pewno nie ciebie, jeśli jóż dojdzie że znajdziemy jakiś kompromis i dobierzemy projekt podemnie to jak to będzie możliwe to podczas robienia zwrotnicy spróbuję tych dwóch rozwiązań i zobaczymy co wyjdzie. Może być to tylko efekt placebo że mam super gruby kabel do połączenia kolumn, nidgy nie mówię nigdy.
                          te 2 drożne projekty to u nas na forum czy gdzieś w świecie?

Skomentuj

jakos nie moge na szybkiego zlokalizowac gotowych projektow :/

a urazic nas mozesz chyba tylko przez te bledy ortograficzne :/

Skomentuj

Przepraszam za błędy, co do odnalezienia jakiś fajnych projektów, to nie ma wielkiego pośpiechu.

---------- Post dodany 03.07.2013 o 17:06 ---------- Poprzedni post 02.07.2013 o 23:27 ----------

A jak wygląda sprawa zastosowania dwuch głośników srednio-nisko tonowych, czyli naprzyklad w ukladzie dwu drożnym wysokotonowy i dwa rs180. Jakoś piramidka ala lata 80 na froncie kolumny do mnie nie przemawia, ewentualnie widzialem gdzieś uklad z wysokotonowym pośrodku. Czy akustycznie jest to dobre rozwiązanie?

Skomentuj

Ma to swoje plusy i minusy, ale smoalo mozesz tak robic. Szukaj hasel MTM

Jak znajde cos w sieci to mi zwrotnica podpada. Chyba lepiej bedzie to zlecic komus z forum :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  jakos nie moge na szybkiego zlokalizowac gotowych projektow :/
                                  http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty

Skomentuj

...na daytonach rs180! :p

Skomentuj

:blushing:

---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post o 19:00 ----------

tylko zwrotka skopana :(

Skomentuj

Kiedyś się na coś takiego natknąłem:

http://www.oocities.org/woove99/Spkr...RS180_2way.htm

Skomentuj

Tego się szczególnie trzeba wystrzegać :
                                          Ale kaszan rezonans mw stłumiony o 5dB :???:
                                          http://ampslab.com/merlin.htm

Jak przeglądałem projekty na tych głośnika to wydaje mi się że ludzie nie znają pojęcia "pułapka "

---------- Post dodany o 19:27 ---------- Poprzedni post o 19:18 ----------

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                          Kiedyś się na coś takiego natknąłem:
                                          I have no measurement equipments...
                                          To chyba dyskwalifikuje ten projekt :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X